juhtmed

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • Tony_T
    Liige
    • 01/2004
    • 195

>>Vahe 2mm2 ja 4mm2 juhtmel on isegi s90 korral kõrvaga kuulda. Esimesel juhul võid heal juhul isegi kõllid maha kärsatada.

>>Ja millistel observatsioonidel antud väide põhineb? millistel observatsioonidel antud väide põhineb?

Vastus: Vahe 2mm2 ja 4mm2 juhtmel on isegi s90 korral kõrvaga kuulda. Esimesel juhul võid heal juhul isegi kõllid maha kärsatada.

Ma pakun et kõrvaga kuulamisel.
    Kõlareid võid "maha kärsatada" mitut moodi aga väide, et see kõlarikaablist sõltub vajaks pisut selgitust. Seda ma pidasin silmas.

Pinnaefektist pole mõtet jahuda ? Kas ikka tead mis on pinnaefekt ?
    Ei viitsi arvutama hakata, aga on meelde jäänud number - 2.5mm2 juhtme korral on ülemise otsa langus tänu pinnaefektile kuni 3dB.
    Pinnaefekti arvestatakse isegi elektrimootoris, kus on tegemist 50 hertsiga.
    Pinnakattest rääkimine on bs, kuna pinnakattes voolu eriti ei levi.
    Dilemma - levib või ei levi, tee see asi palun endale selgeks.

"Dioodid" kahe kiu vahel ei loe - potensiaalide vahe on peaaegu olematu, kindlasti ei jätku sellest pooljuhtbarjääri (0.2+ volti) ületamiseks.
    Võid ju katseks ehitada sellise kaabli. Palju väga peenikesi kiude (0,05mm, näit.) ja piisavalt pika (kui pikk on "keskmine" kõlarikaabel?), pannes sinna kiudude vahele hunniku dioode. Kuidas kõlab? Sa arvad, et see pole parim viis kõlarikaabli valmistamiseks? Mina samuti.

Ma võin vihjeks õelda, et ka tavaline kiuline vaskjuhe ei oksüdeeru isolatsiooni all peaaegu üldse - hapnikku ja niiskust ei ole.
    Sul pole õigus. Ma arvan, et see ei vaja isegi mitte selgitamist. Kavalpäiselt jätsid küll mainimatta, millist isolatsiooni silmas pead ja millise konstruktsiooniga juhtmel.

Lahmimise asemel palume valemeid ja kui elevant on kõrva peale astunud ja kasutate lambijuhtmeid sest "vahet pole" - tuleks teine foorum otsida.
    Valemid?? Ootan pikkisilmi.

Comment

• Ints
      Liige
      • 02/2003
      • 1567

Härrased,kordan oma pakkumist.Teeme testi! Minu poolt on kõlarikaablid ja signaalikaablid.(alates odavast sarjast kuni selle High End kaabliteni välja).Teie poolt oleks tehnika (võim,CD ja kõlarid).Proovime asja praktikas.
      Vana helitehnika remont Pärnus

Comment

• electron
        Liige
        • 01/2003
        • 110

Intsuga olen päri - proovime praktikas.
        KaruTEC - Sa nagu paistad suht palju jagavat sellest pinnaeffektist. Järelikult sa tead, millest see sõltub. Mõtle nüüd kõlarisse mineva pinge ja sageduse peale ja tee omad järeldused.
        Siiani (kui Intsu plaan teoks saab ja tulemused mind ümber mõtlema ei pane) jään ma ikkagi kindlaks, et pinnaeffekt ja kõlarikaablid on kõige väiksem asi, millele mõelda helisüsteemis. (Ärge nüüd valesti aru saage - ristlõikepindala peab ikka vastav olema) Minuarvates mängib isegi ilm väljas palju suuremat rolli (õhurõhk, temperatuur ja niiskus)

PS: Ma oleks igati valmis Intsu üritust toetama, kuid mul on momendil kõllideks estoniad ja võimendiks Pioneeri ressiiver. Sellega vast ei saa head effekti?

Keegi kunagi ütles targa lause: Vaidluses selgub tõde
        Tuleb lihtsalt täiega panna!

Comment

• Tony_T
          Liige
          • 01/2004
          • 195

Härrased,kordan oma pakkumist.Teeme testi! Minu poolt on kõlarikaablid ja signaalikaablid.(alates odavast sarjast kuni selle High End kaabliteni välja).Teie poolt oleks tehnika (võim,CD ja kõlarid).Proovime asja praktikas.
          Tänan väga pakkumast. Mina endale midagi tõestama ei pea, kui sa soovid, et keegi su kaableid prooviks siis pole mul loomulikult midagi selle vastu.
          Isiklikult eriti ei hooli neist poodides müüdavatest "high end" kaablitest, nagu ka muudest boutique - aksessuaaridest, mis ei tähenda, et nad tingimata halvad oleksid.

Edit:
          PS: Ma oleks igati valmis Intsu üritust toetama, kuid mul on momendil kõllideks estoniad ja võimendiks Pioneeri ressiiver. Sellega vast ei saa head effekti?
          Ilmselt üldse mitte mingi (märkimisväärset) effekti, mis laseks otsustada sellist "pisiasjade" üle. Ära nüüd seda ainult isikliku solvanguna vöta

Comment

• msw
            Liige
            • 11/2003
            • 386

Minu arvates on kogu see teema sääsest elevandi tegemine! See on ammu kinnitust leidnud, et kaablitel on süsteemis tähtis osa ja vaevalt keegi suudab tuua piisavalt põhjendatud väiteid, et see nii ei ole. :lol: Juhtmete erinevusest saab alles, siis aru kui mingisugused lambijuhtmed korralikega asendada, mis ei tähenda tingimata 300kr/m. Ka ülejäänud komponendid peavad vastavuses olema. Teadupärast süsteem täpselt nii tugev kui on tema nõrgim lüli.

Comment

• Ints
              Liige
              • 02/2003
              • 1567

to:TonyT

Ma ei pidanud oma pakkumise all silmas seda,et ilmtingimata peaks proovima minu poolt pakutud kaableid.Võib testida ka kellegi teise poolt pakutavaid kaableid.Minu pakkumise mõte on selles,et ilma proovimata/testimata me võimegi siin vaidlema jääda.Ühed on veendunud,et kaabel ei mõju helikvaliteedile,teised aga on vastupidisel seisukohal.Tõde saab selgitada ainult praktikas,ehk siis testidega.

Comment

• Tony_T
                Liige
                • 01/2004
                • 195

Minu arvates on kogu see teema sääsest elevandi tegemine!  See on ammu kinnitust leidnud, et kaablitel on süsteemis tähtis osa ja vaevalt keegi suudab tuua piisavalt põhjendatud väiteid, et see nii ei ole.  Juhtmete erinevusest saab alles, siis aru kui mingisugused lambijuhtmed korralikega asendada, mis ei tähenda tingimata 300kr/m. Ka ülejäänud komponendid peavad vastavuses olema. Teadupärast süsteem täpselt nii tugev kui on tema nõrgim lüli.
                Absoluutselt. Lugu kipub aga olema tavaliselt nii, et "ei-ütlejad" on valmis valjuhäälselt nõudma põhjendusi "jah-ütjejatelt", ise aga ei suvatse või pole võimelised tooma veenvaid põhjendusi oma väidete tõestamiseks. Kõige selle juures peetakse oma lähenemist sellele asjale "teaduslikuks". Teaduslik mõtteviis põhineb aga printsiibil katse-observatsioon-järeldus. Kus me siis oma teadusega praegu oleksime, kui kõik helgemad pead asju niivõrd dogmaatiliselt (see ei saa nii olla, kuna seda pole tõestatud ja koolis õpetatud) võtaks?
                Ma arvan kah, et juba paarkümmend viimast aastat ei peeta passiivkomponente signaaliahelas tulemust mittemõjutavaks.

Edit:
                to:TonyT

Ma ei pidanud oma pakkumise all silmas seda,et ilmtingimata peaks proovima minu poolt pakutud kaableid.Võib testida ka kellegi teise poolt pakutavaid kaableid.Minu pakkumise mõte on selles,et ilma proovimata/testimata me võimegi siin vaidlema jääda.Ühed on veendunud,et kaabel ei mõju helikvaliteedile,teised aga on vastupidisel seisukohal.Tõde saab selgitada ainult praktikas,ehk siis testidega.
                Ma tean, et kaablitel on vahe, seepärast ma ütlesin, et ei vaja tõestust.

Comment

• Ints
                  Liige
                  • 02/2003
                  • 1567

Tony,sorry.Ma ei saanud sinust aru.

Comment

• electron
                    Liige
                    • 01/2003
                    • 110

Originally posted by Tony_T@Mar 10 2005, 16:16
                    Ilmselt üldse mitte mingi (märkimisväärset) effekti, mis laseks otsustada sellist "pisiasjade" üle. Ära nüüd seda ainult isikliku solvanguna vöta
                    Loomulikult ei võta. Ma tean, et on olemas ka paremaid süsteeme.
                    Aga asja poindi ütlesid sa küll välja.
                    Teema algatajal on võimuks estonia 010 ja kõlarid S90 ja siin soovitatakse hõbetatud hyper spets värk kaableid ja ei tea mida veel... Ma saan aru, et kui inimene on 100 000 eeq süsteemi alla matnud ja on selle ala fänn, siis ajab taga täiuslikkust, aga antud teema oli ju teine. Sellepärast sõna võtsingi. Kuna ikkagi TTÜ elektrikuharidus käes, siis arvasin, et võin natuke sõna võtta sellel teemal, seda enam, et tegemist sellise "tavainimese" süsteemiga.
                    Eks igaüks krooksub oma mätta otsast.
                    Tuleb lihtsalt täiega panna!

Comment

• Tony_T
                      Liige
                      • 01/2004
                      • 195

Teema algatajal on võimuks estonia 010 ja kõlarid S90 ja siin soovitatakse hõbetatud hyper spets värk kaableid ja ei tea mida veel...
                      Ilmselgelt on juba ammu unustatud, millest teema algas.

Comment

• KaruTEC
                        Liikmed
                        • 07/2002
                        • 3082

1. Kes räägib dioodist see peaks teadma mis on diood. Dioodis voolu tekitamiseks on vajalik ületada teatud barjäär, see ei ole 0 volti. Kuna kahe paralleelse juhi vahel samas punktis sisuliselt pinget pole - mida see diood seal tekitab ?
                        2. Pinnaefekt.
                        http://www.audioholics.com/techtips/audiop...fect_Cables.htm

Ja nüüd veidi järele mõeldes, mis on parem, kas kergelt oksüdeerunud juhe või ideaalne plank juhe ?

Kaablil on veel induktiivsus ja lihtne aktiivtakistus. Liiga peenike kaabel vähendab DFi ja tulemusena osadel kõllidel suureneb bassika amplituud üle lubatud piiri. Ongi korras. Nähtud ja mitte üks kord.

Pinnakattes voolu ei levi, kui rääkida alumiiniumist. Oksüdeerunud vask kah suurem asi voolujuht ei ole või mis ?

Ma olen ausõna üks viimaseid inimesi siin foorumis kes peab "endale midagi selgeks tegema". Minu soov on teistele asju selgitada, kui ma näen kuidas osadel on probleeme ja vähene arusaam elektroonikast / füüsikast / elektrotehnikast.

Tony, sa räägi oma kogemuste ja teadmiste põhjal. Iga sinu postitus on eelmisest erinev: a la mis vahe siis neil kaablitel on ja natukese aja pärast "ma tean küll et on vahe". Ega sa ei PEA foorumis kirjutama.

Comment

• DoS
                          Liige
                          • 03/2003
                          • 489

Originally posted by KaruTEC@Mar 10 2005, 19:45
                          2. Pinnaefekt.
                          http://www.audioholics.com/techtips/audiop...fect_Cables.htm
                          KaruTEC lugesid ka, mis su antud lingi taga kirjas oli?

Some so called "exotic" Cable Companies enjoy spreading the fallacy that Skin Effect can cause deleterious effects on your audio performance. While Skin Effect is a real world problem in high frequency applications such as RF Power and Transmission, it is negligible at audio frequencies as I will demonstrate in this article based on fundamental engineering and scientific principles.

Pakuks omalt poolt ka ühe viite: http://www.rwonline.com/reference-room/wir...f-lampen2.shtml

Comment

• Tony_T
                            Liige
                            • 01/2004
                            • 195

1. Kes räägib dioodist see peaks teadma mis on diood. Dioodis voolu tekitamiseks on vajalik ületada teatud barjäär, see ei ole 0 volti. Kuna kahe paralleelse juhi vahel samas punktis sisuliselt pinget pole - mida see diood seal tekitab ?
                            Füüsikaõpikus mitte, reaalne maailm on aga "pisut" komplitseeritum.

Nii? Olen antud artikliga tutvunud. Peale selle veel mõnega antud teemal. Pealegi ei olnud see hoopiski mitte mina, kes pinnaefektist rääkima hakkas ja üritas anda hinnangut selle olulisusele audio-seisukohalt.

Ja nüüd veidi järele mõeldes, mis on parem, kas kergelt oksüdeerunud juhe või ideaalne plank juhe ?
                            Plank juhe.

Kaablil on veel induktiivsus ja lihtne aktiivtakistus. Liiga peenike kaabel vähendab DFi ja tulemusena osadel kõllidel suureneb bassika amplituud üle lubatud piiri. Ongi korras. Nähtud ja mitte üks kord.
                            Kust küll tuli väide 2mm kaabli ja S90 kohta. Muus osas on kõik selge ja arusaadav. Nüüd. Kaablid peavad olema valitud vastavalt olukorrale. Kummaline, kuidas pead mingeid asju elementaarseteks ja seega ei vaevu nende peale mõtlema.

Ma olen ausõna üks viimaseid inimesi siin foorumis kes peab "endale midagi selgeks tegema". Minu soov on teistele asju selgitada, kui ma näen kuidas osadel on probleeme ja vähene arusaam elektroonikast / füüsikast / elektrotehnikast.
                            Sel juhul proovi mitte enam üksteisele vasturääkivaid postitusi teha. Selgitanud pole sa siiamaani midagi.

Tony, sa räägi oma kogemuste ja teadmiste põhjal. Iga sinu postitus on eelmisest erinev: a la mis vahe siis neil kaablitel on ja natukese aja pärast "ma tean küll et on vahe". Ega sa ei PEA foorumis kirjutama.
                            Millal see veel juhtus? Lausete kontekstist väljakiskumine ei ole argumenteerimisena käsitletav.

Paraku ei ole veel mina täheldanud, et sa kuskil oma väidete tõestamisega eriti vaeva oleks näinud.

Comment

• elukaz
                              Liige
                              • 01/2005
                              • 3673

Originally posted by KaruTEC@Mar 10 2005, 19:45
                              Liiga peenike kaabel vähendab DFi ja tulemusena osadel kõllidel suureneb bassika amplituud üle lubatud piiri.
                              Äkki seletad arusaadavamalt, kui asi tõesti nii paneb muretsema.
                              Dioodi koha pealt ütleks siiski, et pinge/voolu sõltuvus käib läbi 0-punkti.
                              Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

• Tony_T
                                Liige
                                • 01/2004
                                • 195

Äkki seletad arusaadavamalt, kui asi tõesti nii paneb muretsema.
                                Ma ei ole küll KaruTEC, kuid leian, et see asi vajaks tõesti pisut selgitamist. Kasvõi juba mõne õnnetu inimese pärast kes kogemata seda lugema juhtub ja peale seda enam oma arvutikõlaritele alla 4mm2 kaableid ei julge panna, kartuses, et need õhku lendavad. Teie lahkel loal?
                                See on tõsi, et valdav osa tänapäevastest kõlaritest on loodud arvastades elektrilist, võimendipoolset dampimist (summutust). See tähendab, et võimendi peab neid kontrollima, mis eeldab võimult madalat väljundtakistust. Kui lisada võimendi ja kõlari vahele "takisti", siis efektiivne väljundtakistus, mida näeb kõlar, suureneb ja elektriline damping väheneb. Kui palju on liiga palju? See oleneb vägagi konkreetsest kõlarist ja temasse juhitavast võimsusest. Ma pakuks, et kõlari tervise pärast ei tasuks küll muretseda, kui takistus jääb alla ~veerandi kõlari nimitakistusest ja temasse juhitav võimsus tunduvalt väiksemasks kõlari max. võimsusest. See on väga teoreetiline ja ei tuleks võtta kui mingit kindlat väidet, kuna sellena ei oma see erilist väärtust. Ma ei väida, et seejuures heli ei muutu, muutub kindlasti ja just madalatel sagedustel.
                                Mis aga on paraku siiamaani mainimata jäätud, on see et kaabli takistus ei sõltu mitte ainult ristlõike pindalast vaid ka pikkusest (ja materjali eritakistusest). Elementaarne, muidugi aga kas ikka kõik mõtlevad sellele?
                                Me siin räägime vaskkaablist ilmselt
                                2mm2 juhtme takistus on 8,54Om/km, 4mm2 juhtmel poole vähem.

Edit:
                                Muidugi, kõlarikaabel koosneb kahest juhist, mille takistused pole paralleelselt, vaid liituvad.

Edit veel kord:
                                Kui rääkida kõlarite (just ms-valjukate ja piezode, mida kasutatakse ilma filtrita, "kuna see on võimalik") "kärssamisest", siis number üks põhjus on siiski klippiv (pooljuht)võim, mis klippimismomendil kõlaritesse alalisvooluimpulsse saadab.
                                Peale selle mainiks, et kui võimu ja kõlari vahele panna takisti mis on kõlari nimitakistusega võrdne (oletame hetkeks, et kõlar on tõesti puhtalt takistuslik seade), hajub tollel takistil pool võimendist tulevast võimsusest ja kõlarisse jõuab selle võrra vähem.

Comment

Working...