Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Planned Obsolesence

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Planned Obsolesence

    Dokumenteeritud vandenõu? Mis on asjade eluea lõppemise taga? Kas ja kuidas aitab Planned Obsolesence "moodsal ühiskonnal" püsida? Kas tänapäevast majandust hoiab üleval tõesti ainult asjade jõuga pealesurutud, tootja poolt juba sisseprogrammeritud eluea lõpetamine? Üks mõtlemapanev videoklipp (53 min). Midagi oli positiivset ka endises Idabloki maailmas: tööstus tootis asju ilma planned obsolesence-ta. Parandage asju, te ju oskate seda. See on tervislik.

    p.s. käesolev on kirjutatud 20+ a. vanal klaviatuuril (jaa, see ainuõige versioon, ilma 10-sõrme süsteemis kirjutamist segava Windows klahvita. NB! Ei ole parandamist vajanud!), u. 13 a. vana CRT monitori ees (mida olen korra parandanud, pilt on siiani suurepärane), u. 5 a. vana Pentium (2,4GHz single core) arvutiga, mis on ise käepärastest tükkidest koostatud, aga millel pole vaatamata kõigile "aja nõuetele" jõudlust puudu tundunud, arvutiheli tekitamas lampraadio Schaub Lorenz aastast 1964 (Stereo pill, olulisi remonte pole tehtud). Laual 15 a. vana pirniga säästulamp, käeulatuses 20+ a. vana kohvitass. No ikka leiab üht-teist asju, mis kestavad ka Kirjutajal endal tervis täna veidi lonkab, vist counter chip hakkab tasapisi üle ajama...
    Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

    #2
    Vs: Planned Obsolesence

    Kas Sa alles nüüd said pihta. Ja kui muidu ei toimi, siis sunnime.
    Hea näide on kasvõi moodsad digividinad.
    Omal ajal ostsid teleka - töötas ja kui ei toiminud, tuli telemaster ja asi toimis jälle.
    Nüüd ostad teleka (digiboksi)- igasugu anomaaliad - küll uimane, küll miski aja pärast kaob heli jne. Ja põhjus - softiviga. Ja parandada ei oska keegi. Ootad, ootad, rauda tuleb kiiremini kui tarkus järele jõuab.
    Naabrimemm ei saa telekast seepe vahtidagi, koguaeg mingid kanali ja softiuuendused, ühel teisel tuttaval muutus asi lillaks.
    Lisaks muutuvad veel standardid (et täna ostetud vidin homme ei käi) ja muud kiiksud.

    Ja loomulikult siia käivad ka kõikvõimalikud erinevad laadimisotsikud. Järgmine mudel ja asi sootuks erinev.

    Aga mis puutub tindiprinteritesse, siis ma olen enne iga suuremat printimist uue printeri ostnud. Odavam kui tinte osta.
    Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

    Comment


      #3
      Vs: Planned Obsolesence

      Esmalt postitatud martinj poolt Vaata postitust
      Kas Sa alles nüüd said pihta.
      Eks mõtlev inimene on sellele varem pihta saanud, vahepeal lihtsalt kasvab ümber jama nii üle pea, et hea on meelde tuletada.

      Vaatasin, et huvitav teema, video oleks olnud hea vaadata kui ingl.k. subtiitrid olnuks aga ega sel midagi ülemäärast ka ei olnud millele järelejõudmisega olulist kaduma oleks läinud.

      Sellega on sama teema nagu nüüd selle va digi/analoog olelusvõitlusega audiomaailmas.

      Siin õnneks veel on rahvast kes iseseisvalt mõtelda suudavad (ilma digi"abimeesteta"). Vanem inimene lihtsalt enam ei viitsi rumalusega maadelda, eks väga vähesed (vanakooli)noored veel midagi üritavad aga ega ses enam mõtet nagunii ei ole-pead ikka ühte sammu astuma ja kui ei meeldi...SIIS SUNNIGA !!!
      -superradical-

      Comment


        #4
        Vs: Planned Obsolesence

        Mõned aastad tagasi oli YLE mingis raadioprogrammis huvitav saade umbes sellise pealkirjaga - "Miks tänapäeva tehnikavidinad (tööriistad jms) ei kesta enam isalt pojale vaid ei kesta isegi isal endal?"

        Comment


          #5
          Vs: Planned Obsolesence

          Esmalt postitatud radiotehnika35 poolt Vaata postitust
          ....nagu nüüd selle va digi/analoog olelusvõitlusega audiomaailmas....
          Analoog on surnud, mis olelusvõitlusest Sa räägid? See, et hetkel veel mõned vennad tõmblevad lampide, makkide jms asjadega, on nende eralõbu. Loodan, et selliseid entusiaste jätkub. Siiski..analoogifännide resurss on piiratud...varuosad ju lõppemas. Ja ega kokkuhoidlikult ka digis ei majanda- asi muutub lihtsalt kõlbmatuks ja ostad uue.
          Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

          Comment


            #6
            Vs: Planned Obsolesence

            Võrgu pinge teeb meile siin nahka, külas kõiguvad pinged Ei julge enam midagi nii sama auku torgata, kui läbi autotrafo ja ferroresonants stabilisaatori, arvuti saab igaks juhuks 127V klemmidelt toidet kuna muud augud on täidetud Eks ta ole sellepärast nii kõrge pinge, et midagi maha põletaks ja poed, ehitusfirmad ja parandused saaksid sellest kasu :@ Vend ostis selle jutu peale UPS-i kui kuulis, et võrgus on vahest 250V ja käib ka 270V ära.
            Vahetada 350W lampvõimendi jääksoojust Kaja Kallase elektrimolekulide vastu.

            Comment


              #7
              Vs: Planned Obsolesence

              Jh, kvaliteetise(vastupidava) asja leidmine läheb järjest raskemaks. Pirnide osa on puht tõde. Halogeenlambid kestavad järjest vähem. Vanad varud said otsa. Ostsin uued ja krt neid vaheta iga nädal. Vaatasin küll kallimad aga seal kh. Krt myygu siis 10 lambi hinnaga et kestask 10x. Aga ei müüda sellist. Nüüd juba varsti kõik läbi katsetanud, tuntud tooted mis enne olid ok ei toimi enam. Hakka või ise tootma. Parem panen auto xenooni see kestab vähemalt kauem. Toiteplokk jms maksab rohkem aga krt hoovipeal 5 halogeenlampi, jookse kogu aeg et vahetada. 1 lamp kus 6 aastat sama 150W pirn(sama mis vanad varud) kestab ja sellel eriti lyhike seesoleku aeg ka aga töötab. Tigetaks ajab et ei saa isegi 10x raha eest 10x kauem kestvat asja. Mu meelest kõik selle jura jälgijad tootmises on taunid.
              Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
              1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
              2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

              Comment


                #8
                Vs: Planned Obsolesence

                Esimene arvuti aastast 2000 - Celeron 566, 64 MB mälu, 10 GB ketast, ATI Rage II 8 MB video, 15" CRT, maksis tol ajal 15000 krooni. Sai igasugu hulle loomkatseid peale garantii löppu sellega tehtud - köige kreisim oli kogu asja (ka toiteploki) passiivjahutusele üleviimine, samas kui prose oli miski 700 MHz peale kellatud (800 peal läks ebastabiilseks). Kestis aastani 2008, siis läksid emaplaadi toitekonded. Putitada enam ei viitsinud, läks utiiliks. Aastal 2007 ostetud säästuläpaka emaplaat läks täpselt pool kuud peale garantii löppu ja remondil enam mötet polnud, läks utiili. Eks näis, kaua aastal 2011 kokku laotud laua-PC kestab. Telefon on aastast 2005 - kukkumis-, tule- ja veekindel Nokia (jah, need kolm omadust on testitud!), aga pool aastat tagasi lagunesid korpus ja nupud löplikult ja enam pole kuskilt saada, nüüd siis toimibki ilma korpuseta edasi. Önneks audiotehnika on kestvam - viis aastat pole mingi vanus siinkohal. Köige uuemad jupid on eelmise aasta kevadel ostetud valjukad, köige vanem aastast 1976 pärit praktiliselt originaalseisundis olev Revox löppvöim.

                Üldse tundub mulle, et see planeeritud vananemine puudutab just arvutustehnikat, laiatarbe AV seadmeid ja "vidinaid" (eluiga üldiselt 2...3 aastat), vähemal määral laiatarbe kodumasinaid - kuigi viimasel ajal räägitakse aina rohkem ka pesumasinate-külmikute lagunemisest varsti peale garantiiaja löppu. Profitehnika üldiselt ei vanane nii kiiresti. Sama ka körgema klassi audiotehnika kohta. High-end videotehnika seevastu vananeb vist enam-vähem sama kiiresti kui laiatarbevidinad - seda pöhiliselt aina uute ja paremate formaatide tuleku töttu.
                Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

                Comment


                  #9
                  Vs: Planned Obsolesence

                  Küsimus tundub olema teadlikus tegutsemises: tuttav kodumasinate remontija selgitas protsessi käiku pesumasinate valmistuses. Kõigepealt asendati simmerlingi alune väike pronksist puks trumli võllil rauast isendiga, mis piisava kiirusega ära roostetab ja vee laagritesse laseb. Kuna siis oleks veel võimalik laagreid vahetada ja mingiks ajaks masin töökorda saada, siis järgmise sammuna võeti kasutusele plastist trumlikoja pooled, mis tehases korralikult kokku liimiti - kuigi osadel on veel poltidega kinnitõmbamise kohad seniajani olemas. Nüüd ongi laagrite riknemisel ametlikult ainus remondivõimalus kogu komplekti vahetus, mis ümbes pool uue masina hinda maksab. Ja plastist trumlikojal on veel see "hea" omadus, et mõni metallist jubin või traat, mis trumli ja koja vahele satub, võib koja ühe tsentrifuugimisega läbi freesida. Garantii sel juhul ei kehti...

                  Comment


                    #10
                    Vs: Planned Obsolesence

                    Esmalt postitatud GU50 poolt Vaata postitust
                    Dokumenteeritud vandenõu? ...
                    kapitalistlikus ühiskonnas toodetakse asju vaid selleks, et neid müüa ja nii raha teenida
                    ... kõik muu sõltub eelnevast väitest.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Planned Obsolesence

                      Esmalt postitatud kfl poolt Vaata postitust
                      kapitalistlikus ühiskonnas toodetakse asju vaid selleks, et neid müüa ja nii raha teenida
                      ... kõik muu sõltub eelnevast väitest.
                      Ja nii ongi! Ja mida rohkem kordi sa üht ja sama asja saad ühele ja samale inimesele maha müüa, seda parem! Kujutage ette, mis juhtuks praeguse majandussüsteemiga (kus oluline on aina kasvada ja kasvada, raha keerutada ja mulli puhuda) kui inimene oma elu jooksul ostab ehk ühe auto, ühe televiisori, külmiku, pesumasina, elektritrelli, raadio, arvuti, muusikakeskuse? Aga kuri tunne minus ütleb, et praegune süsteem varem vöi hiljem kukub ragina ja kolina saatel kokku ja asemele tuleb midagi muud - loodetavasti innovatiivne ja jätkusuutlik.
                      Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

                      Comment


                        #12
                        Vs: Planned Obsolesence

                        Ma arvan ka et see kaua kesta ei saa. Inimesed hakkavad targaks saama ja otsivad asju mis kestask 10x ja maksaks 5x. Isegi kui maksab samuti 10x siis pääseb jamast mis vana lagunemisel ja uue hankimisel. Ma igati yritan kaasa aidata ja teadvustada et "Pole rikas et osta odavat". Saastaga kaasneb närvi ja aja kulu, samuti on kvaliteetsem asi tihti kogusummas odavam sest trans jms on 1x. Samuti kui vähegi mõistliku ajaga tehtav siis elektroonika mis selle idiootsuse ohvriks lagenud aitab ka elule.
                        Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                        1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                        2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Planned Obsolesence

                          Jah, aga katsu sa niisugust asja leida mis kestab 10* kauem ja maksab...no 7* rohkem kui see 1*/1*. Ega ju naljalt ei leia, või - selles kogu see jama seisabki.

                          Tehnofriigi 11. post siin teemas on tabamus naelapea pihta nii täpselt kui "pimesipidi" üldse tabada annab .
                          Minus on tekitanud juba aastaid küsimuse: "Kui insenerid on nii kavalad, et suudavad elektripirni eluea minuti pealt paika panna siis kuidas ei suuda nad mõtelda, et selle süsteemi lõplik kokkuvarisemine ei ole inimestele ainuisikuliselt nii hull kui kogu süsteemile, kaasaarvatud ju inseneridele endile kes süsteemi osake". Aga senini ei ole mõistlikku mõtet sellele leidnud. Aga siinsed kodanikud ?
                          -superradical-

                          Comment


                            #14
                            Vs: Planned Obsolesence

                            Olen omale viimastel aastatel ostnud ikka kõige kallimad sellised lihtsad asjad, nagu taskulambipatareid. Need vähemalt senini on kestnud, viimased käigus eelmisest aastast ja veel ajavad asja ära. Odavama otsa patareid oleks sellise kasutamise juures juba paari kolme nädalaga täitsa läbi. Isegi eelmise korra ajal pidasid patareid palju kauem vastu, kui nüüdsed odavad.

                            Comment


                              #15
                              Vs: Planned Obsolesence

                              Esmalt postitatud tehnofriik poolt Vaata postitust
                              .... kui inimene oma elu jooksul ostab ehk ühe auto, ühe televiisori, külmiku, pesumasina, elektritrelli, raadio, arvuti, muusikakeskuse...
                              NSVL kukkus ju ikkagi kokku.Kuigi selle aja tehnikainimestel on huvitav kogemustepagas. Nad oskavad asju PARANDADA, mitte ei torma kohe uut ostma.
                              Aga tänapäeval ei saa ka enam parandada , kui siis ehk pead

                              E: kadunud vanaisa maantemuhk pidas vastu ja sõitis 35 aastat kuni vanaisa suri. Oleks ehk veel kestnud, aga äriti suvalistele vendadele ära.
                              Selle sama vanaisa poolt 1974 aastal soetatud lintmakk on kah siiani tervise juures, vaja vaid leida aeg, et see üles vuntsida.
                              Samuti pidas tal vastu 90ndate keskpaigani 706 seeria värvitelekas (ainus, mis ta elus ostnud).
                              viimati muutis kasutaja martinj; 18 m 2011, 18:00.
                              Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

                              Comment

                              Working...
                              X