toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

Collapse
X
 
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • m4rtin
    Liige
    • 03/2006
    • 400

    #1

    toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

    ma loodan, et see küsimus pole väga teemaväline Tihtipeale on siin-seal väidetud, et gaasipliidil valmistatud toit tuleb maitsvam. Isegi tuntud kokad kasutavad kokasaadetes tihtipeale gaasipliiti. On see müüt või on siin mingi füüsikaline põhjendus taga olemas? Ma ise pakuks välja selle, et kui elektripliidil saab tavaliselt kuumust reguleerida astmeliselt(kindlasti on parematel elektripliitidel ka teistsuguseid võimalusi), siis gaasipliidil saab seda teha lineaarselt. Lisaks soojeneb elektripliit aeglasemalt. Aga veel erinevusi/põhjendusi?
  • ahtoo
    Liige
    • 04/2007
    • 269

    #2
    Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

    Sa unustasid puuküttega pliidi,mis on klass omaette.Mina arvan,et asi on toiduvalmistamise kiiruses ja soojuse ühtlases jaotumises.

    Comment

    • endel
      Liige
      • 01/2007
      • 26

      #3
      Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

      Gaasipliidil ja induktsioonpliidil saab kuumust reguleerida hetkega: keerad korra nuppu ja ühtegi uut aurumulli enam keevasse vette juurde ei tekki. Elektripliidi pealt tuleb aga pott ära tõsta, kui toit valmis - muidu keeb ta veel mitu minutit pliidiplaadi jääksoojuse arvelt edasi.

      Comment

      • urmo
        Liige
        • 12/2002
        • 1835

        #4
        Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

        Seni kui pole keegi suutnud midagi usutavalt tõestada, on ikka asi maitses: kellele ema, kellele tütar.
        Ise ka pea kogu elu gaasipliidiga harjunud ja ei tahaks elektripliiti: võib-olla on see kiiruse, võib-olla elusa tule pärast.
        Ja kui on õiged düüsid ja normaalne gaas, ei tahma ka gaasipliit lage.
        Ainuke häda kipub olema gaasiahjuga: ei saa ühtlast temp.i (all kõrvetab).
        Head susserdamist !

        Comment

        • marley
          Liige
          • 03/2006
          • 1129

          #5
          Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

          elektripliit hüpitab temperatuuri: saavutab etteantud temperatuuri,
          lülitub välja, temp langeb 20-40 kraadi, lülitub taas sisse.
          kui praed näiteks liha, siis selline temperatuuri kõikumine
          pumpab lihast vedelikku välja.

          Comment

          • Radiool
            Liige
            • 01/2009
            • 176

            #6
            Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

            Vähemalt vanematel elektripliitidel mingit pidevat hüppamist pole, valid lülitist ainult plaadi võimsuse ja sellega kütabki. Välja lööb ainult ülekuumenemiskaitse, kui plaat juba punaseks kipub minema.

            Comment

            • humax
              Liige
              • 08/2003
              • 2041

              #7
              Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

              Esmalt postitatud ahtoo poolt
              Sa unustasid puuküttega pliidi,mis on klass omaette.Mina arvan,et asi on toiduvalmistamise kiiruses ja soojuse ühtlases jaotumises.
              On tõesti klass omaette! Kuna kogemused ja praktika olemas siis, tõepoolest, vastast pole. Sobivad ka eelpool mainitud elekter ja gaas, kuid igal juhul, kui on valida, siis puuküttega pliit ja eriti eelistatud on puuküttega ahjus, valmistatud toidud. Ilmselt saladus peitub ühtlases temperatuuris ja pikemaajalises küpsemis perioodis.

              Comment

              • denry12
                Liige
                • 09/2006
                • 442

                #8
                Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

                Vabandage harimatust, aga kas mikrolaineahi läheb induktsioonahju alla? Või on klass omaette?

                Comment

                • A.R.
                  Liige
                  • 02/2008
                  • 5954

                  #9
                  Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

                  Esmalt postitatud marley poolt
                  lülitub välja, temp langeb 20-40 kraadi, lülitub taas sisse.
                  pumpab lihast vedelikku välja.
                  Jõle huvitav. Kuidas nii suurt muutust saaks tehniliselt realiseerida?
                  Kromatograafi "ahi" hoiab kuskil 0,2 C, kontakttermomeetriga kuskil kraad.
                  Siia on vist sellist mäluga releed ja kahte andurit vaja.

                  See poe-turu liha on nii vett täis et hea meelega pumpaks kuivemaks.
                  Hakkad ahjus küpsetama, tulemuseks on lihasupp. Kilost tuleb kuskil 200 g vett.

                  Comment

                  • ahtoo
                    Liige
                    • 04/2007
                    • 269

                    #10
                    Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

                    to:denry12.Tööpõhimõtted on erinevad.

                    Comment

                    • rainx666
                      Liige
                      • 08/2003
                      • 696

                      #11
                      Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

                      vägapalju ikka sõltub pannist mida kasutad...
                      vaata paksema põhjaga alumiinium panne v malmpanne...
                      ja toidumaitse oleneb vägagi kuidas küpsetada...st et mis õlikogusega ja mis temperatuuridega terve söögitegemis protsess läbi viia ...
                      me@ super maitsvate toitude valmistaja...a oma saladusi ei jaga
                      mida sa lohh vahid

                      Comment

                      • wer1
                        Liige
                        • 02/2007
                        • 732

                        #12
                        Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

                        Esmalt postitatud rainx666 poolt
                        me@ super maitsvate toitude valmistaja...a oma saladusi ei jaga
                        Aga ütle vähemalt mis pliiti kasutad?
                        Mina pole küll suuremat sori söögi tegija kuid nuudel on nii gaasi kui ka puupliidil ühe maitsega
                        Emal oli kolm poega, kaks olid normaalsed ja kolmas oli elektroonik.

                        Comment

                        • andreie
                          Liige
                          • 08/2003
                          • 1860

                          #13
                          Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

                          Maitse üle ei vaielda, vaid kakeldakse. Maitse on nagu mood - mis ühele hea, see teisele halb.

                          Ega seal vist midagi muud polegi kui et võrreldes uimerdava elektripliidiga on gaasipliit täpsemalt ja kiiremalt kontrollitav. Poleks ju üldse lahe, kui telekokk ootaks või sulamahakkamist pannil 5 minutit ja peaks see aeg mingeid tobedaid anekdoote rääkima.

                          Muide, kokkamine on tervisele kasulik Induktsioonpliit on tõesti hea, ostmisel tuleb ainult tähele panna reguleerimise täpsust.
                          If you think education is expensive, try ignorance.

                          Comment

                          • A.R.
                            Liige
                            • 02/2008
                            • 5954

                            #14
                            Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

                            Isa rääkis et vene vangilaagris oli õige palju
                            ilusaid, suuri, turskeid mehi
                            kes kogu aeg söögist, söögi tegemisest ja söömisest rääkisid.
                            Nemad surid esimestena.
                            Nälga.

                            See jutt meenub kui kuuled-näed kokkavaid "söögispetse".

                            Comment

                            • KaruTEC
                              Liikmed
                              • 07/2002
                              • 3082

                              #15
                              Vs: toit valmistatud gaasi- vs elektripliidil

                              Jaa nii edasi... peaasi et postitusi tuleks. Mina näiteks ajasin just puurides alumiiniumipuru maha ja sellega meenus et kunagi naabripoiss rääkis et nii saab ju torupommi teha ja sellega meenus et paetänaval oli pommimees AGA õhtuti jalutavad seal toredad getobitchid, minge kõik vaatama !



                              Kui nüüd kokkamisest rääkida, siis gaasipliit igaljuhul - kui vähegi kannatab installida. Miks ? Võtame nt. loomaliha praadimise:

                              1) ostad paki välisfileed (või sisefileed kui ropult raha taskus)
                              2) viskad pannile natuke õli ja võid
                              3) ajad hästi kuumaks, lased mõlemalt poolt 60 - 90 sekundit

                              Mis juhtub ? Väliskiht "sulgub", mahlad jäävad sisse. Järgnev kuumutamine küpsetab parajalt läbi - seest peab jääma siiski punakas.

                              4) sööd, paned peale värskelt jahvatatud pipart, kõrvale oliive, lehtsalatit, tomatit, punast (kindlasti Itaalia või Prantsuse) veini ja ahjusoojad saiakuklid.

                              Igasugu "marineerimine" ja haamerdamine on rohkem lõpnud loomade tarbeks, korralikult ettevalmistatud lihunikutöö ei vaja mingit äädikat ega haamrit. Keskmine poest ostetud veiseliha siiski vajab haamrit, sellega tuleb tootjat nüpeldada. Rakvere "lihaveise" liha, ilusas karbis - see on normaalne.

                              Piisav põhjus gaasipliidi eelistamiseks ! Ja veel, pann peab olema malmpann, teflon on bullshit.

                              Comment

                              Working...