Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

kuulutame konkursi välja

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: kuulutame konkursi välja


    Esmalt postitatud Kartul poolt
    Haa, ma tegin lõputööna päikeseelemendi, milles oluline komponent oli mustika mahlast saadud pigment :-P

    Töötav eksemplar on sellest ajast veel alles ning täiesti toimib. Ei ole ainult väga ilus, oleks vaja uusi teha ning patareiks ühendada, et midagi reaalset liikuma panna. Ei ole viitsimist ja motti :-P
    Kas mingit step-by-step tutorialit ei ole?

    Comment


      #17
      Vs: kuulutame konkursi välja

      ma väga vabandan sellise liigse humoorika käitumise eest. Edaspidi proovin küsida arukamaid küsimusi ja otsida loogilisemalt abi. Vabandan oma südamepõhjast.
      Fools and fanatics are always certain of themselves, but wiser people are full of doubts

      Comment


        #18
        Vs: kuulutame konkursi välja

        Esmalt postitatud denry12 poolt


        Kas mingit step-by-step tutorialit ei ole?
        On ikka, otsi võrgust. Probleem saab olema sobiliku titaandioksiidi hankimises, vaja on nanostruktuurset, 10-50 nm oksiidi. Mina hüdrolüüsisin seda titaantetrakloriidist ise. See titaandioksiid, mida 25 kg kottidega müüakse toiduainetetööstustele, ei sobi, kuna osakesed on liiga suured - ei haaku klaasiga. Veel on vaja joodi ja kaaliumjodiidi ning mingit lahustit nende lahustamiseks, ei mäleta enam mis see oli.

        Sisuliselt käib nii: katad ühe kõvakattelise selektiivklaasi (kaetud tinaoksiidiga) tüki juhtivalt poolelt TiO2 pasta väga ühtlase ja õhukese kihiga (servad jätad puhtaks), seejärel paned ahju 450-500 kraadi juurde ja hoiad seal 15 minutit. Lased jahtuda. Samal ajal valmistad ette teise klaasi, mille katad juhtivalt poolelt grafiidiga (ja sealgi servad vabaks).

        Kui esimene klaas on küpsetatud, siis loputad TiO2 kihi alkoholiga ning kastad mustikamahla ja mingi lahusti (ei mäleta mis see oli) lahusesse ning lased seista 5-15min. TiO2 kiht tõmbub tumelillaks. Seejärel pesed alkoholiga ja lased kuivada.

        Edasi asetad mõlemad klaasid juhtividi poolipidi kokku nii, et kummaltki poolt jääb nt 5mm üle (sinna ühendad juhtmed), fikseerid need (nt silikooniga) ning lased lahti jäätud servadest trijodiidi lahust vahele, nii, et elektrolüüt imbub terve klaasi ulatuses ühtlaselt laiali. Siis sulged ka viimased klaasivahed silikooniga ning valmis ta ongi.

        See on lihtne nagu mustikakoogi küpsetamine :-)
        To boldly go where no man has gone before.

        Comment


          #19
          Vs: kuulutame konkursi välja

          Hämmastav. Milline efektiivsus selliselt saadud paneelil ka on?

          Comment

          Working...
          X