Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

Pealekasvavad elektroonikud

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #31
    https://www.kutseregister.ee/ctrl/et...vaata/10677997

    nuhh, kas vastate tingimustele.....

    Comment


      #32
      Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
      Kes on elektroonik?
      Kas see mees, kes vahetab TV ära plaadi või
      see kes leiab plaadilt ülesse mahtuvuse kaotanud konde?
      Või äkki kena neiuke, kolb käes ja paneb tina.
      Või see kes suudab näitamise lõpukella panna pikemale ajale?
      Katsun leida elektroonikut
      See on tegelikult hea ja keeruline küsimus. Kui küsida lihtsamaid küsimusi näiteks kes on traktorist siis kõik saavad aru ja kujutavad ette kes on klassikaline traktorist. See amet või sõna elektroonik tundub jah väga laialivalguv sõna iseloomustavaks teatud hulka inimesi. Kes leiab peenelt elektroonikaplaadilt ilma skeemi vaatamata vigase smd detaili, kas ta on elektroonik? Aga see kes selle sama skeemi arvutis on ise välja mõelnud ja ahelad arvutanud samas pole kordagi kolbigi käes hoidnud? Kas ta on elektroonik? Ma usun et üldjoones siin ikka teema algmõttest saadi aru, keegi ei aja mingit erialaharidust või kes oskab seda ja toda rohkem või kes mida on ise valmis teinud ja kui palju. Alati on keegi sinust ilusam, targem ja edukam. Kogu teema mõte oli et noored irduvad minu meelest järjest rohkem tehnikast eemale. Põhikooli/gümnaasiumi ja kutseka ajal ma ei leidnud ühtki sellist isikut kellega saaks koos "tina" panna. Kardangi et hetkel on asi hullema poole liikumas.

      Comment


        #33
        Esmalt postitatud Scott poolt Vaata postitust


        Tehnoloogia areneb nii kiiresti, et ise ei pane enam soovitud omadustega seadmeid kokku. Katkiläinud seadet ise parandada ei saa, isegi kui oskused on - juppe pole saada. Kaob oskus parandada, kaob ka oskus hinnata sisulist väärtust. Seade enam ei tööta, siis see jäätmesse ja uus asemele. Või ka vana, kuid töötav asi - mulle pole enam vaja, siis kindlasti pole seda ka teistele vaja, ja prügisse.

        Noori hoitakse vati sees, öeldes, et see ja too on ohtlik, ära puutu! Elektroonikaprügi kohta on ju ka väljend ohtlikud jäätmed, mitte soomlaste moodi probleemjäätmed. Noor võib-olla huvituks, aga heal juhul lastakse ta progemist uurima, sest see ei määri käsi. Ja nii ongi olukord, kus Rakett69 saates ei osata tehnilisest poolest aru saada. Aigar Vaigu ütles ühes saates, et kui mõni seade katki läheb, siis vanem võiks koos lapsega kruvikeeraja kätte võtta ja vaadata, kuidas on asja tööpõhimõte ning ehk leiab veagi. Sellele töötab vastu aga jäätmejaama eeskiri, mille järgi mittekomplektset või lammutatud seadet sinna viia ei tohi, mis siis, et seal kuvalda ja purustiga kõik hunnikusse kokku aetakse.
        Natuke tahaks vastu vaielda kahes osas. Esiteks tegelikult enamus tarbeelektroonikast saab korda teha. Probleem tulebki nendes protsessorites/mikrokontrollerites mida kas tellida ei saa või tellides on tühi. Siit tuleb minu puudujääk hariduses kas vigaselt proselt saab koodi kopeerida ja uuele kirjutada. tunnistan ausalt- EI TEA. Sellisel alal puudub kompetentsus. Lisaks elutempo kiire, igasugune peenem nokitsemine odavate seadmetel ei tasu ära kui kellegile teed.Lisaks HIND! Kui endale teed siis ju aega ega raha ei loe. Eelnevalt oli hea mõte kui kodus midagi rikki läheb, siis isa võtab poja (või tütre) ja koos vaatavad mis viga ja püüavad oma oskuste tasandil seadme korda teha. Palju on tänapäeval selliseid inimesi? Kui on mingi pisiviga siis ah, ostame uue.

        Teiseks jäätmejaama puhul minuteada ainult külmkappe vastu ei võeta millelt kompressor eemaldatud. Võetakse muidugi aga rahalise tasu eest. Kõik muu võetakse ilusti vastu. Kui oled viisakas ja töötaja ka vastutulelik siis saab jäätmejaamast elektroonikakola hunnikust põhimõtteliselt kõike võtta. Võin ka eksida- teatud ajal sai seal tihti käidud ja tuttavad näod ees. Samas midagi huvitavat polnud hunnikus, mida koju viiks. Enamus oli ikka tõesti utiil.

        Comment


          #34
          Tiidu93

          Kui kiibi tähistus pole maha lihvitud ja koodi lugemiskaitse pole sisse lülitatud, siis saab välja lugeda.
          Kui kaitse peal, siis ei tee midagi.
          Võibolla saab otsida Hiina lehtedelt vms.

          Jäätmejaama teemal jah, hea oleks, kui lubatakse võtta. Olen ka näinud kuidas Kuusakoskist välja viiakse.
          Kõik on suhtumise ja läbirääkimise küsimus.

          Comment


            #35
            Esmalt postitatud radiotehnika35 poolt Vaata postitust

            Aga oli ju jutt, et: "Mul oli vanasti kriteeriumiks, et õige elektroonik peab ise ka mõne asja
            valmis ehitama– näiteks võimendi otsast otsani ise ehitama ja korralikult häälestama."

            Konstruktiivne lugemine? Ilmselt vedelas heeliumis generaatorit stabiliseerinu olnuks ka selles kontekstis rohkem "õige elektroonik" kui võimendi ehitanu.
            Ka alati kui on jutt võimenditest siis leidub neid, kes arvavadki, et absoluutselt kõik võimendid ongi ühtemoodi. Muidugi kui seda kunagi ka ehitanud ei ole siis eks see -eksi-arvamus on lihtne välja kujunema.

            Sellest heeliumis genekast on siin, ütleme, "jahutud" ju juba korduvalt, iseäranis mind huvitab, et mille koosseisus see oli, milline oli skeem, milline oli süsteemi ülesehitus, millised olid resultaadid - ehk asja praktiline otstarve ja asjast saadav praktiline "kasu"?
            Ei mäleta, et üle selle dekaadi, mis sellest heeliumis jahutamisest "heietatud" oleks sellel mingit praktilist väärtust kasvõi siis sellesama pealetuleva põlvkonna mõtet silmas pidades.

            /jutumärkides sõnu ei tasu jälle solvangutena võtta sest need ei ole sellena mõeldud/

            Taoline enese "mitteõige elektrooniku tundmine" natuke mõttetu - pm see teema on sama nagu see jutt heeliumis olevast genekast, mingid ääremärkused, mingid suvalised heietused laest - värvimuusika sisendfiltritest jne, jne...
            Kõik teemad algavad ühega ja jõuavad välja prügimäele. 2 päeva tagasi hoidnud, üksiti mainiks ära - kõige debiilsemad on tegelased, kes kukuvad tuututama kui keegi paneb üles mingi asja, skeemi, idee jne...siis lendavad sisse vennad kes kukuvad tegema "parandusi" a la "seda saab teha paremaks" või "toda saab teha paremaks" - a mida sa tuututad, oled kange mees, tee paremaks ja näita ette oma "parem". Praktiliselt 0 on neid taolisi "spetsialistide" õpetusi jõudnud reaalse lahenduseni, isegi skeemini enamuses need ei ole jõudnud. Miks? Sest ju "spetsialistid" (kui üldse ongi mingit tegelikku mõtet - kontrollida ju ei saa) ise ka kardavad, et on veelgi paremaid lahendusi ja äkki keegi pakub parema välja, feimile ja egole löök.
            Seetõttu pigem nahistataksegi omaette. Pole ju mõtet kollektiivselt midagi arutada kui oled mingi asjaga omajagu vaeva näinud, jagad seda avalikkusega ja saad fekaalid kaela sest "selle sõlme oleks ju saanud teha programmeeritud kiviga" või see või too draiver või transs on halvem aga sinna lõppu targale jutule ei tule mingit tarka juttu rääkija praktikas hõlpsamalt teostatavast. Too mainitu ei kehti ainult siin, ka igasugu DIY- ja EEVblog foorumites sama case.
            Väga õieti ja hästi öeldud ja kirja pandud! Mis peale kasvust me ikka räägime, kui tegutsetakse ja tehakse nii, et viimane kui üks endast ja teistest lugupidamisega inimene siit kaob. Olgu siis professionaal või oma eriala fänn, igal juhul sülitatakse näkku oma postitusega ja postituste solkimisega. Miks nii ei tea ja ei oska öelda!? Vanemad, targemad ja kogemustega on juba ammu läinud ja ei kirjuta midagi ja kui siis ehk käivad veel vanast harjumusest lugemas, huumorit siin leidub, kuid see halb nali!? Ja tõe poolest, milleks siin aega raisata. Juba ammu oli häid soovitajaid kes soovitasid mul oma töötuba teha ja seal ega viita. Töötuba pidi viimase aja kuum sõna olema ja onngi nii, kordades parem ja efektiivsem kui lasta end solvata või mõnitada kusagil foorumis, mingite tatipritside osavõtul. Töötuba on väärikas ja tööriistadeks on padi ja tekk. Hoiab elektrit kokku säästab arvutit ja mitte keegi kurat ei ütle halvasti. Kui uksest välja tuled on mõte värske, puhanud ja närvikava terav kui pliiats. Pole ka probleemi mõtlemisega, mis ometi neil foorumi tegelastel küll seal peas toimub, võõras mure! Mis ehitamisse puutub siis egas midagi tegemata küll ei jää ja ehitatakse nii noorte kui vanade poolt ja see foorum pole määrav, Suheldakse oma tutvusringkonna tasemel nii materjali kui ka nõuannete, skeemide ja kirjanduse osas. Ilmuvad välja jumalast võõrad inimest, kust aadressi saadakse pole teada, kuid hakkama saadakse ja paistab et edukalt, nagu hiljem vestluse käigus selgub on nii mõnigi inimene enesele teinud hea ja õnnestunud komplekti ja seda täiesti normaalse hinnaga ja materjale ikka liigub. Palju tuntakse huvi mõõtetehnoloogia ja mõõteriistade osas.
            Minu lugupidamine!
            viimati muutis kasutaja humax; 16 01 2023, 22:00.

            Comment


              #36
              Hea Humax, mul sulle paar küsimust:
              1. Kas Estonia vs Radiotehnika teemas tehtud sinu postitus teeb sinust seda lugupidavat, viisakat inimest kes peaks siit justkui kadunud olema ja käib ainult vanast harjumusest siin?
              2. Kes need inimesed on siit kes sulle pidevalt näkku sülitavad, solvavad ja postitusi solgivad? Mina näiteks neid inimesi siin küll väga ei näe.
              3. Millest sult selline ebaviisakus, impulssiivsus, kibestumus ja pidev üleolek tuleb? Mis loogikaga inimene kritiseerib jämedalt, ise kordagi peeglisse vaatamata. Sellises vanuses võiks inimesed ikka soliidseks ja viisakaks jääda, mitte tehnikafoorumis oma emotsioone välja elada.
              4. Kas tarvitad ebaseaduslikke aineid?
              Aitähh.

              Comment


                #37
                Esmalt postitatud Starfish poolt Vaata postitust

                Siit leiab selle värvimuusika skeemi, selle sisendahelad enne filtrit tekitavad ainult küsimärke ???


                Jutt oli sellest skeemi osast:

                Click image for larger version  Name:	vmskeemB.jpg Views:	0 Size:	38,1 KB ID:	1124584

                R5 (10k) eesmärk on kompenseerida sisendvoolude mõjul tekkivat DC pinge nihet väljundis.
                Sellel takistil tekkib sisend voolu mõjul pinge, mis viib (+) sisendi potensiaali massist nihkesse.
                See takisti arvutatake R3 ja R4 rööbiti = 500, ja see rööbiti takistiga VR1.
                VR1 on reguleeritav, kuidas see 10k on saadud on mõistatus...ja 500 oomi ei võimalda seda 10k saadagi.
                C3 blokeerib DC ja pole vajagi seda nihet kompenseerida.
                http://hparchive.com/
                https://worldradiohistory.com/index.htm

                Comment


                  #38
                  Seda artiklit peavad kõik lugema, ka mitteelektroonikud. Väga muhedalt kirja pandud.

                  Veljo Sinivee: elektroonika on nagu teadus halbadest kontaktidest

                  https://teadus.postimees.ee/7699449/...t-kontaktidest

                  73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
                  ATiP1pN4XeM

                  Comment

                  Working...
                  X