Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

Raudkloriidi plaadi söövitamiseks? Kust tavatarbija täna saab?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Raudkloriidi plaadi söövitamiseks? Kust tavatarbija täna saab?

    Click image for larger version  Name:	images?q=tbn:ANd9GcQU5IuIMkCGimKQWQ3NWHUdxlUJu6OUPH-H7Q&usqp=CAU.jpg Views:	0 Size:	9,2 KB ID:	1118102
    Kas teab keegi, kust saab hetkel osta eraisikuna. Farnellil on justkui epoes olemas, aga eraisikle nad müüa ei saa.

    #2
    keemiakaubandus.ee ?

    Comment


      #3
      Pole küll raudkloriid aga plaate söövitada saab: https://www.oomipood.ee/category/too.../soovitusained

      Comment


        #4
        On selline koht:
        https://www.labochema.lv/kontakti/
        Eestis on esindus.
        Oli varem Tartus Aleksandri tn. ja sealt sai nii raudkloriidi kui ka muud keemiat.
        Nüüd on vanas füüsikaoones, Novapolis, 4. korrus.
        Viimati sain sealt kätte raudkloriidi pudeli, (aasta tagasi).

        Comment


          #5
          Sellest plaadisöövitamisest siin teemagi oli ja seal valati palju verd

          Aga euroopaliidu debiilsuse osas, iga teine asi müügilt kaotada - tasub sellesse teemasse vaadata.
          Ja kui inimene kaine peaga asju suudab teha (erinevalt selle teema teiste söövitusmeetodite vastu sõdivatest narkomaanidest ja padualkassidest) siis ma üldse ühekordsetel tegemistel ei nusserdaks mingi mitme kemikaaliga - osta gaasimask, ei maksa eriti midagi, osta korralikumad kummikindad (mitte need istad 3-4 eurised vileda vms rämpstootja omad) vaid näiteks nitriilkummist mclean, siis liiter lämmastikhapet, umbes 50% juba teeb töö ära, 65% ja 72% on ülihead aga pigem raiskamine kui just alumiiniumalusel plaate ei söövita.

          See meetod on vaid mõistusega inimesele ja mõistusega tegemisel! Kuskil linnakorteri vannitoas ei tasu teha, kui oma elamine või maakohas siis gaasimask pähe ja plaat mingi happekindla nõu sisse, näiteks madal klaasnõu (ahjuvorm), selle võiks panna mingi suurema nõu sisse kus on vett natuke, et jahutaks seda väikest vanni kus söövitusvalmis plaat asub, nüüd kallad niipalju hapet peale, et see plaat kaetud, gaasimask on VAJALIK ja peab olema korralikult peas! Kohe kui hape vasega kokku puutub eraldub kraam mida kopsuga proovida ei tasu. Võid vajuda sinnasamma happevanni kui sisse hingad. Kui mask peas ja kõike ettevaatlikult teed siis meetod nagu iga teine, ainult aega hoiab kõvasti kokku ja kui sel meetodil tehes tunned end asjaga kursisolevana siis oled ka ilmselt selle vähese, 5% loogiliselt mõtelda oskavate inimeste hulgas.

          Persulfaatidest on ka juttu olnud, küsisin nende asjade kohta üle ka maailma keemiaala esikolmiku tegijatelt ülikoolidelt - lugege nende persulfaatide ohutuslehte ja saate teada, et ühtki 100% ohutut söövitusmeetodit ei ole tegelikult olemas, lihtsalt ise peab olema ettevaatlik kui tegeled niisuguse keemiaga, nii ammooniumpersulfaat kui naatriumpersulfaat on kopsudele sama kahjulikud kui näiteks söövitamine vesinikkloriidhappe ja vesinikeproksiidi lahusega. Lihtsalt, peab teadma mida teed - kui mängus on söövitavad ained siis 100% ohutust ei ole olemas, vahe on lihtsalt selles, et kes üleperse asja teeb ja ohutusele tähelepanu ei pööra, keerab oma tervise iga meetodiga peppu


          JÄÄKE KRAANIKAUSSI VÕI MAHA KALLATA EI TOHI!
          Nõu milles hoida peaks olema turvakorgiga ja nõrgamõistuslike isikute käeulatusest kaugemal. Seda hapet saab korduvalt kasutada, kui enam ei söövita viid ohtlike jäätmete punkti, silt peale, mis kemikaaliga tegu ja mingit probleemi ei ole. Kuumutada ei ole vaja, et söövitaks, kuumutamist peaks üldse iga söövitava kemikaali korral vältima.
          viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 12 01 2022, 11:38.
          -superradical-

          Comment


            #6
            Lämmastikhape kontsentreeritult on inimesele ohtlik, eriti kui seda esmakordselt, omaette, tagahoovis kasutada. Ei aita gaasimask, kummikindad/ülikond, kui miskit ümber/untsu läheb. Heal juhul saad põletusarmid, halvemal juhul amputatsioon või morg. Ei soovita kohe üldse teemaalgatajal mõeldagi sel suunal. Misiganes peroksiid on kordi ohutum. Olen nõuka ajal näinud konts happe tagajärgi inimestel, kes olid vägagi instrueeritud, kuid ikka juhtus.
            Digital is like formaldehyde, first it kills the music, then it stores it forever.

            Comment


              #7
              Mart, a pane siis ka kirja mis ja miks untsu läks. See kõik tuleb võimalikule kasutajale ohtusid ennetavana kasuks.
              Kusjuures ei ole vaja isegi 99% kontsentreeritut, ma proovisin algselt 72%, töötas ideaalselt, sekunditega tegi plaadi üleliigsest puhtaks. Siis sain 50% ja ka see töötas umbes sama edukalt, aega ei võtnud aga ega suurt vahet kindlasti ei olnud. Eri aegadel tegin, samamoodi oli ka 65%. Kangemaga ei ole proovinud sest see oleks raiskamine.
              Nüüd on rakendus kus muud alternatiivi kodustes tingimustes ei olegi. Alumiiniumpõhjaga plaat ja näiteks kus suur vool ja oluline väikesed takistused, näiteks ülimadala takistusega transsidel suure voolu kontrollerid jne, seal pole tavaline tekstoliit ja läbiplaadi komponendid eriti mõeldavad, iseküsimus palju on inimestel tänapäeval tahet niisuguseid asju ise teha aga väita, et neid üldse ei ole, see ka on vale.
              Mürgiseid produkte eraldub kohutavalt, sellega nõus. Samas kui meil siin foorumis oleks teema näiteks kulla kättesaamiseks elektroonikaromust siis nii veriselt mulle ilmselt vastu ei vaieldaks nagu selles teises teemas. Teisalt kui ma hiljuti otsisin lahendusi värviliste leekide värviainete leidmiseks, avastasin, et eestis näib üldine keemiatase olevat kohutavalt madal. Idamaades kohati väga levinud elementaarteadmiseid eestis ei kohta isegi hariduslikul tasandil, mis küll mingi näitaja ei ole. Vastupidi, on mul eelmisel kümnendil ilmunud eestikeelseid keemiateoseid kõrgema haridustaseme koolidele kus on päris palju juttu sellest kuidas mingeid totakaid aineid valmistatakse, no õnneks puuduvad üksikasjalikud kirjeldused kuid kes tõsiselt asja juures ja lähteainetes orienteerub, teeb asju valmis küll, tean isegi üht "elupõlist" üliõpilast, kes otsustas, et eluaegne üliõpilane ikka vajab meeleturgutust, tegi ja sai kabelisse ära, liiga jõulise asja tegi. Samas mina ostsin neid raamatuid küll poeriiulislt, vabamüügist - siiski peaks need ka hariduslikust seisukohast sellesosas enne tsenseerima sest kunagi ei tea kes või mis mõttega seda kasutab.

              Igale keemiale tuleb läheneda kõrgendatud ohueeldusega. Gaasimaskina pean silmas ikka päris gaasimaski, täismaski, ma kasutan seda ka soolhappe+vesinikperoksiidiga söövitamise puhul. Mingil juhul ei tohi kasutada ühekordset "koroonamaski" ja niisugust millega hingad sedasama mürki sisse mis söövitusel eraldub.
              Siin selles teises teemas kirjeldati uskumatut idiootsust - persulfaatidega söövitamist ja nende lahuste mikrolaineahjus soojendamist jne, jne. Huvitaval kombel mitte keegi ei pööranud nende võtete ohtlikkusele tähelepanu..
              Põhimõttelist rumalust ei ole muidugi mitte kunagi mingi võimalusega lõplikult välja juurida, ma oma kasutatavate meetodite puhul lähtun sellest, et kasutaja teeb asja nii nagu talle seletatakse või nagu ta suudab ise ohte piisavalt hinnates kirjandusest lugeda. Ma ise näiteks ei saada küsijat perekodu foorumisse vms, et sealt loeks kuidas üht või teist asja ohutult teha. Automüüja ei anna ju ka salongist juhendit kaasa, et ära sa siis jokksipeaga rooli mine, inimesed teevad asju ikka "omast tarkusest" aga tagajärgede osas on ka hiljem tulutu süüdistada automüügisalongi kui jokkispeaga on käkk kokku keeratud.
              Võibolla siis peabki lähtuma, et inimene, kes ise trükkplaati tahab teha on peast päris lollakas, mingi tegelane kel pea tudiseb nagu autistil ja kes üldse millestki aru ei saa - võimalik, et tänapäeval on see nii, 20a tagasi kui ise sai raudkloriidiga mätserdatud, sain Tartus Narva mäe, Atro vist oli pood, kollaseid kuulikesi raudkloriidina, tattninana keegi mulle seal sõnu peale ei lugenud ja 10x ei instrueerinud, isegi mitte Akadeemia tänavas asunud Tevalost (tänane ELFA) ostes ei andnud keegi mingit koolitust, ju lähtuti ka "talupojatarkuse" põhimõttest. Siiski koolipoisi käes raudkloriid on teoreetiliselt ka ohtlik, praktikas - kuimitu seda plaadisöövitajat siin üldse on, kes seda igapäevaselt või iganädalaselt teeb? Või kuimitu plaadisöövitajat plaadisöövitamise pärast hukkunud on? Kui need juhtumid oleks ulatuslikud siis oleks eurosojuz hobielektroonika ammu ära keelanud.

              Ja asjalikud keemiaga tegelevad ettevõtted üldiselt ka igaleühele lämmastikhapet ei müü, vahel peab tõestama, et milleks sul seda vaja on, vahel küsitakse ka andmeid ja kuni sa seda negatiivsetel eesmärkidel ei kasuta ei ole ka probleemi, igati normaalne lähenemine asjadele. Siin teist teemat mainides siis ma pole kedagi kunagi sundinud kasutama üht või teist meetodit, juttu on olnud siiski võimalikest meetoditest kui niisugustest. Nõukaaja 8 klassi keemiaõpikuid kätte võttes on üsna selge, et kõik meetodid alates raudkloriidis kuni lämmastikhappeni on ohtlikud, kaasaarvatud ammoonium, naatrium jne persulfaadid, alkaalid, peroksiidi+hcl meetod, kõik, mitte üks neist keemilise söövituse meetodeist ei ole ohutu, põhimõtteliselt ei ole vahepealsetel mingisugust vahet, üks mees kisas hirmsasti kopsutursetest jne, need kõik on kirjas ka persulfaatide ohutuslehel kui võimalikud ohud kasutajale, kui kasutaja ei järgi ohutuseeskirju. Muidugi on lämmastikhappe meetod äärmuslik aga üks võimalik meetod kui muid alternatiive ei ole.
              Raudkloriidi kättesaamatust ma muidugi hästi ei taha uskuda aga ega enam ei imestaks ka selleüle. Seda, kuidas raudkloriidi kodus ise teha, ilmselt siinkohal ei ole mõtet rääkida, kes valemit vaatab saab ka ise aru miks .

              E: näib, et raudkloriidiga on tõesti suhtkoht kööga, TMEs oli eelmisel sügisel küll, soovitasin sõbrale, kes alles teemas uus. Täna ma sealt enam neid tötsikuid ei leidnud, isegi pakendil olnud nimetusejärgi vaadates. Diktatuurireziimile omane, mis parata...ja eks uued rumalused ootavad kusagil paberilepanemist, varsti ei saa ka vasklaminaati enam ilmselt osta, siis torgime kõik traadijuppe kartongisse
              Veel leidsin seda raudkloriidi otsides niisuguse lehekülje: https://elektroonika.narkive.ee/LTTe...-soovitamiseks
              ohutusest ei räägi seal keegi ja loomuomaselt on "kõige ohutum meetod" kasutaja ka seal enameelest leidnud ainuõige ja absoluutselt ohutu meetme, isegi unustades, et kehaline kontakt, emb kumma söövitusmeetodi puhul on mõlemaljuhul pigem ebasoovitav ja mahapesemine TÖÖTAB mõlema meetodi puhul, näib, et see "ainuõigel" kursil tüüpide puhul omane, et nende meetodi puhul töötavad elementaarsed ohutuseeskirjad aga kõigi teiste meetodite puhul mitte (11a tagusele bpijls postile vihjates), sama saime läinud suvel siin näha, trükkplaatide söövitamise teemas
              viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 12 01 2022, 20:40.
              -superradical-

              Comment


                #8
                See labochema on ka küsitav praegu. Nende e-poest FeCl3 ei leia ja e-poe avalehel on kiri et teenindavad ainult juriidilisi isikuid. Pagan küll, aastaid tagasi sai eraisikuna ka ikka neilt üht-teist ostetud ...
                Ma puht huvi pärast (ise kasutan ammu hiinlastelt tellimist) kammisin oma poodide listi läbi ja tundub et ühest kohast võiks isegi saada:
                https://www.serigo.eu/e3c1l.html
                Väidavad et on "in stock"
                Äkki näkkab ...

                Comment


                  #9
                  Ahh ei ole see asi midagi nii hull. Vanasti sai kõik plaadid lämmastikhappega tehtud. Aega ju ei olnud ei viitsind selle raudkloriidiga solgutada. lämmastikhappega kohe näha kui vask plaadilt kadus ja vedelik sinakaks muutus. Väga kanget ei võind teha siis kippus värvi alla minema ja rajad jäid liiga peened. Kui paljakäsi plaati puutusid ja kohe veega ära ei loputanud siis vahel tegi näpuotsad kollaseks aga ei midagu muud. Toas ei ole küll hea seda teha, lõhnad ei ole meeldivad. Ega muidugi kellelegi seda soovitada küll ei või, mõni loll võib kraanikaussi ka ära uppuda.

                  Comment


                    #10
                    Kui mul on firma (OÜ, LLC, mis iganes), siis saan osta?
                    Ehk siis juriidilisest isikust ettevõtja

                    Comment


                      #11
                      https://ee.farnell.com/c/chemicals-a...erric-chloride

                      Comment


                        #12
                        Kahjuks saadaval vaid UK klientidele :
                        "Kohalike seaduste tõttu saame tarnida ainult UK laost, s.t teile on saadaval ainult 0"

                        Nagu aru olen saanud, pole probleem mitte raud kloriidis, vaid moodustuvas vase kloori ühendis.

                        Kunagi sai trükkplaate söövitatud ka vasevitrioliga ja elektrolüüsiga, aga niimoodi jäi vahest juhtmega otse ühendamatta pindadele veidi vaske alles.
                        Vasevitrioli müüdi varem aianduspoodides.
                        viimati muutis kasutaja klm; 24 01 2022, 18:32.
                        MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
                        KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

                        Comment


                          #13
                          Panin IP UK oma ja tõepoolest, 2 päevaga tarne koju.

                          On tõprad. Ohtlik toode? Pulber pudelis, mis temaga juhtub? Keerab ise korgi pealt ja söövitab kõik ära?
                          EU ajuinvaliidid on viimasegi mõistuse kaotanud.

                          Comment

                          Working...
                          X