Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

Optoisolaator VTL5C10 analoogi või sarnase omadusega lahendust

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Optoisolaator VTL5C10 analoogi või sarnase omadusega lahendust

    Tekkis idee teha https://reverb.com/ca/item/36642976-...pto-compulator . Siin on skeem http://revolutiondeux.blogspot.com/2...ompulator.html.

    Seal on tagasisides fototakisti VTL5C10, mis on omapärane pika taastumisaja poolest, aga pole enam tootmises.

    Kas sellele on mingit paarieurost analoogi või saab teda seal asendada muul viisil?

    #2
    Tellida saab
    https://www.ebay.de/sch/i.html?_from...L5C10&_sacat=0

    UK näiteks.
    Sealt nüüd pakid liiguvad taas.

    Comment


      #3
      Aitüma info eest. Hinda vaadates tunduvad üsna eksklusiivsed asjad olevad. Viib mõtted sellele, et ehk peaks selle asemele proovima midagi muud, mis imiteeriks sellise fototakisti ja LED-i kombinatsiooni.

      Comment


        #4
        Miks just SELLINE?
        Kui võtta lihtne optron ja ainult "paha" otsa natuke modida.
        Aeglasemaks?

        Comment


          #5
          Mõtlesin sellele ka. Lahendust on vaja selles skeemis http://revolutiondeux.blogspot.com/2...ompulator.html.

          Optronil on teisel pool tavaline transistor. Transistoril on kalduvus olla erapoolik - ehk vahelduvsignaalil lõigataks üks pool ära . Vaja oleks lahendada töörežiim selles skeemis.

          :-:Toredat mõtete nurk:-:

          Ma proovisin katseks teha katkise LED aialambi päikesepaneelist (päikse käes või takulambiga valgustades annab kuni 2,2 V), LED riba valgusdioodist ja 4.5V patareist suure mosfeti juhtimise, et ilma mingite lisaahelateta (ainult potekas mosfeti eelpingestamiseks u 2 V paisu ja lätte vahele) imiteerida seda VTL5C10 takisti poolt. Inspiratsioon tuli siit https://www.edn.com/a-guide-to-using...rcuits-part-2/ jooniselt 10. Katses tuleb helisignaal CD-mängijast ja läheb edasi tavalise helivõimendi sisendisse. Kui näitan valgust paneeli peale palju, siis avab mosfeti ja helisignaal edasi ei lähe. Kui katan päiksepaneeli kinni, siis mosfet sulgub ja signaal läheb edasi. Kui näitan veidi valgust, siis helitugevus küll kahaneb vastavalt valguse hulgale, aga helisignaal on tugevalt moonutatud.

          Comment


            #6
            Unustage need trantsid ja dioodid ära, ainus lineaarne asi on takisti. Sellepärast heli juhtimiseks kasutatakse sellist fototakisti lahendust, see tagab enamvähem moonutusvaba heli. Seega otsi õige toode ja on hea küll.
            Skeemis on puudu heli detekteerimine, kõike seda teeb see fototakisti, igasugune ümberehitus tähendaks väga suures osas skeemi mahu suurenemist.

            Comment


              #7
              Esmalt postitatud urmas78 poolt Vaata postitust
              ... enamvähem moonutusvaba heli.
              Tegelikult on selle audiokompressori skeemi mõte just heli moonutada - suure amplituudiga sisendsignaali kahandatakse, aga nõrgemat sisendsignaali võimendatakse rohkem. Igaks juhuks mainin veelkord, et see CD heli oli ainult näites. Tegelikkuses hakkaks helisisend tulema ühest sellisest seadmest https://www.ibanez.com/usa/products/...ectric_basses/. Ja siin on kõik sellised moonutused, mis heli huvitavamaks ja misiganes viisil erilisemaks teevad, täiesti kohased. Teatud piirini muidugi selle kompressori puhul ja signaali ühe poole äralõikamine siia ei kuulu. Päris suurte moonutuste tekitamiseks jaoks on ju olemas pikk rida efektiplokke, mida nende helitekitajate puhul tegeliku heli moonutamiseks kasutatakse eesmärgiga, et heli meeldiks rohkem või oleks kuidagi eriline. Aga esialgu see audiokompressor pakub huvi.

              Esmalt postitatud urmas78 poolt Vaata postitust
              Seega otsi õige toode ja on hea küll.
              Elektriku pakutud viidad on loomulikult tagavaraks. Saaks 30 EUR-i eest üsna standardse lahenduse. Aga ei midagi erilist.

              Esmalt postitatud urmas78 poolt Vaata postitust
              ... igasugune ümberehitus tähendaks väga suures osas skeemi mahu suurenemist.
              Aga ehk pakud mõned viidad või ideed aruteluks/mõtlemiseks, et kuidas näiteks saaks teha pisikese sahtlis oleva 3x3 cm päikesepaneeli , ledriba ledi ja mosfetite ümber midagi, mis toimetaks selle takisti asemel. Üks lahendus oleks muidugi otsida tavaline fototakisti ja panna ta ninapidi kokku valgusdioodiga. Aga päikesepaneeli ja valgusdioodi lahendus tunduks esialgu veel unikaalsem ja põnevam....

              Comment


                #8
                Trants ei ole lineaarne. Mõtlen siin just mittelinearsust, harmoonilisi ja neid pigem ikka ei taheta. Efekti tahetakse saada nivoo muutmisest, vaikne nivoo valjemaks. Ja seda saab selle originaaltakistiga teha, see ei tekita harmoonilisi. Olen teinud kompressoreid ka tava trantsiga (sobis telefoni kompressorisse) , kvaliteet polnud hea, heli peab olema väga väikese nivooga, 10mV kandis. See aga omakorda tekitab müra, sest pärast vaja palju juurde võimendada. Väljakaga saab natuke suurema nivooni ilma moonutuse järsu suurenemiseta (seal tehti nii et pool helinivoost antakse gate peale, siis on moonutused väiksemad). Aga siiski see takistiga asi on ju ikka väga palju kordi parem, seega kuluta raha originaali peale ja oled tulemusega rohkem rahul. Vanasti lihtsal ei olnud seda fototakistit võtta, siis prooviti kõigega mis võtta oli. KP303 trants näiteks , kes teab neid veel
                On olemas ka seda tööd tegevad mikroskeemid, mis oskavad helinivood muuta juhitava pinge abil. Näiteks dbx2180 kasutati mõni aeg tagasi pultides nivoo muutmiseks. Hea asi aga saadavus on vist 0.

                Comment


                  #9
                  Kui otsitakse fototakisteid, siis mul vedeleb igasuguseid. Võin anda proovimiseks.

                  Comment


                    #10
                    Esmalt postitatud Shele poolt Vaata postitust
                    Kui otsitakse fototakisteid, siis mul vedeleb igasuguseid. Võin anda proovimiseks.
                    Sel laupäeval (13.02) saaksin tulla 2 m distantsi mõõtma. Saatsin PS-i

                    Comment

                    Working...
                    X