Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

AVR ja DS1621 kooslus hangub

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    AVR ja DS1621 kooslus hangub

    On pisikene temperatuuri jälgiv (ja kütet sisse/väljalülitav) seade. Selle "ajuks" on AT90S2313 ning temperatuurianduriks DS1621. Andur on viidud välja, kasutades 2m pikkust juhet (kõige tavalisem ja odavam 6-sooneline telefonikaabel, mida saab peaaegu igast ehituspoest). Suhtlemine temaga toimub üle I2C siini.
    Kui väljas olid veel valdavalt plusskraadid, ilmnes et süsteem lakkab temperatuuri mõõtmast teatud aja tagant. Ajaühik on teadmata, kuid avaldub selles, et andur annab teada selle temperatuuri, mis oli mitu tundi tagasi (väljas võivad ka miinuskraadid olla, andur teatab ikkagi et 10 kraadi sooja). Aitas ainult suure lüliti klõpsimine.
    Miinuskraadide koha pealt tundus kõik töötavat kuni paar päeva tagasi avastasin, et väljas on üle -10 kraadi, kuid masin teatab järjekindlalt et -2. Pärast "restarti" arvas ta et väljas ikkagi rohkem.
    Mida võiks hakata kahtlustama? Andurit, proset, juhtmestikku, protsessoris olevat programmi, õhurõhku () või ka seadme kokkupanijat?
    Momendil tegin pisikese häki ja lisasin featuuri, kus vahetult enne järjekordset temperatuuri lugemist andurist, võetakse temalt pinge maha, oodatakse pool sekundit ja antakse toide tagasi. Asi tundub momendil töötavat, kuigi vahetevahel nupust lugemist käivitades antakse tulemuseks null kraadi ???
    hobi.elektroonika list jäi selle küsimuse peale tummaks.
    Nagu vahelduvvool - on ja ei ole

    #2
    Mina kahtlustaks kõigepealt koodi. Äkki viitsid panna oma koodi kuhugi üles, viskaks ka pilgu peale.

    Comment


      #3
      Sa võid veel nii teha et paned enne temp. lugemist taimeri käima. Kui taimaut tuleb ehk siis nominaalse aja joksul näitu kätte ei saanud, plõksutab DS-i pinget sisse/välja.
      Selle anduriga kogemusi ei ole, DS1820-l oli see jama et üle 70 kraadi tarbis liiga palju voolu ja Dallas 1-juhtme-siin ei toitnud ära. Äkki sellel ka mingi sarnane kala...kui ikka oma kood korras.
      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

      Comment


        #4
        Koodiviga kahtlustan ka kõige rohkem :P, seega võtsin vastu põhimõttelise otsuse, et vajadusel kriban kogu süsteemi nullist üles, samas tahaks siiski võimalikult palju infot enne koguda.
        Timeout idee on muidu hea, kuid viga tundub olema hoopis DS poolel, et tema saadab valet infot (kuigi pead veel ei anna).

        Samas, kogu seadme skeem ja ka lähtekood (asm) on kättesaadav lehelt http://www.hot.ee/andy00/projektid/ele/avr01.htm skeem ja kood ei kajasta viimast featuuri (anduri restarti)

        EDIT: Trükiveapoiss tegutseb
        Nagu vahelduvvool - on ja ei ole

        Comment


          #5
          Ojaa. Tundub, et olen jällegi komistanud probleemi otsa, millele ei suuda keegi isegi teoreetilisi lahendusi genereerida. ;D
          Tegin eile visuaalseid vaatlusi ning nüüd olen hakanud kahtlustama (vähemalt prototüüpmasinal) hoopis toitetrafot. See sai võetud suhteliselt suvaline ning tema maksimumvõimsus on teadmata. Kui relee rakendub (kütteelement lülitatakse sisse, kukuvad jahutusventilaatori pöörded kuuldavalt, mistõttu kipun arvama, et äkki ei meeldi see temperatuuriandurile (tema ahelas ei ole ühtegi stabiliseerivat kondet, trosselit või muud taolist).
          Oskab keegi antud teooriat kommenteerida? ???
          Nagu vahelduvvool - on ja ei ole

          Comment


            #6
            Toite probleem on tõesti väga usutav põhjus. Jälgi toidet ossiga või äärmisel juhul testriga. Ei tohi kõikuda. Tõsta relee ahel enne stabilisaatorit, siis ei teki impulsshäired prose toitesse. Kui +12V pealt ei taha rakenduda, pane 1 trans lisaks - Q8 baasile NPN'i kolleektor, emitter maha ja baas üle 1k AVR-ile. Inverteeri koodist juhtnivoo.
            Q8 baasi ees peaks ikka takisti ka käima! Releega paralleelselt pannakse diood (vastupidi).
            - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
            - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

            Comment


              #7
              skeemi vaadates ei näinud sildalaldit kusagil , loodetavasti ei toideta skeemi üle poolperioodalaldi ( dioodi),paneb trafo raskesse reziimi. relee viimisest stabilisaatoritoite alt välja felch juba kirjutas.
              kindlasti peaks ka anduri vahetus läheduses toiteotstel 0,1uF ker. konde olema.
              häda peaks olema I2C siini stardis-stopis, üks osapooltest,kas andur või kontroller jääb ootele.
              arvatavasti andur, sest see vist I2C sessiooni aegu ei muunda ( et parandada möötetäpsust ).
              seega , võiksid proovida teha stardi ja stopi pikema,
              suhtlemiskiiruse madalama. Siini otstel AVRi (PD0 ja 1 ?) juures peaksid ka järjestikku takistid 150...330 oomi olema, sobitub kaabliga paremini.

              Comment


                #8
                veel seda et I2C nõuab takisteid vastu toidet , soovitav ca 4,7k, AVRi sisemised pull-up'd ehk ei piisa.

                Comment


                  #9
                  Q8 on pärit prototüübi esimesest variandist, millel asus AT90S1200 ning see ei suutnud klahve muidu lugeda, kui ainult otse +5V toitest signaali võttes (ilmselt oli prose kuskil haiget saanud). Q8 abil lülitatakse (koodis) pinge nupumaatriksile vahetult enne klahvide olekute lugemist. Signaalid nuppudelt tulevad klemmliistu P5 kaudu tagasi, kui mõni nupp on "alla vajutatud". See, et seal takistit pole, on minu lohakus
                  Relee on 5 voldine, kuna teist sellist polnud võtta (mis vähemalt 5A ja 230V vastu peaks).
                  Kaitsediood on olemas ning releed tüüritakse Q5 ja Q6 kaudu (tegelikult ei ole ma Q5 vajaduses üldse kindel, sest Q6 (TIP120) peaks juba sisaldama sarnast ahelat).

                  Skeemil pole tõesti eraldi välja joonistatud sildalaldit. Masin sai kokku pandud rohkem kui pool aastata tagasi, temaga oli suht kiire ning ma tõesti enam ei mäleta, kas seal on pool-, täisperiood või sildalaldi. Aparaat umbes 3 km kaugusel, muidu läheks kruviks lahti ja vaataks

                  Mõlgutasin siin varemalt mõtteid, et äkki oleks hea vahetada ka anduri juhe. Nagu mainitud on see praegu mingi noname. Nurgas vedeleb terve rull CAT5 (varjestamata) kaablit, äkki oleks see parem valik?
                  Nagu vahelduvvool - on ja ei ole

                  Comment


                    #10
                    1.vii relee 5v stabi alt minema, vöib ju sobiva takisti järjestikku panna,
                    2. prose sda ja scl otstelt 4,7k +5v ja 150...220 oomi
                    kaablisse ( mitte kaabli tyyp vaid sobitus on tähtis,
                    telefonikaablid on päris head , mida ei saa köigi valvekaablite kohta öelda )
                    3. ds1621 otstele 0,1uF konde

                    kui relee asub prose lähedal ,tasuks kaugemale viia,
                    AVRid on kuulsad häiretundlikkuse poolest.

                    kui see ei aita siis softis hädad .

                    Comment


                      #11
                      Relee toide ja avr'i toide on jah vaja eraldada kindlasti ära, kas siis näiteks avr'ile diood jada ja kondekas paraleeli kui muudmoodi ei saa ja pinged lubavad dioodi langu 0.7v. Releele tagurpidi diood peale, et selle lahti laskmisel häiret ei tuleks.
                      Kunagi ei ole ka paha panna avr'ile otse tema kohale lapiti pisike kondekas, mis joota otse pealtpoolt avr'i toitejalgade külge.

                      Comment


                        #12
                        Niinii. Tegin siis skeemist uue variandi. See on praegu saadaval: http://www.hot.ee/andy01/taimer_2.gif

                        Siin siis üritasin võimalikult palju siin teemas saadud näpunäiteid arvestada. DS-iga suheldakse klemmplaadi P2 kaudu. Sinna sai lisatud takid ja kont toitega paraleeleselt. Samasugune kont on plaanis panna ka DS-i plaadile, mis asub masinast eemal ja on välisõhuga kontaktis.
                        Kuna circad keeldus millegipärast suuremat formaati andmast kui A4, on skeem kohutavalt kokkusurutud ja seetõttu ma toiteosa eraldi välja ei joonistanud. Sinna on plaanis panna sildalaldi ja pisikene +5V regulaator (eraldi toide loogikale ja releele).
                        Q8 baasile unustasin ka taki joonistada

                        Kommentaare?
                        Nagu vahelduvvool - on ja ei ole

                        Comment

                        Working...
                        X