Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Läpaka aku elementide vahetamine ebaõnnestus

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Läpaka aku elementide vahetamine ebaõnnestus

    Vahetasin elemente, kuid tekkis voolukatkestus ja ilmselgelt läks kontroller lolliks. Kas on võimalust asi uuesti käima õpetada?
    viimati muutis kasutaja Scott; 08 m 2017, 03:17. Põhjus: parandatud

    #2
    Vs: läpaka aku elementide vahetamisel tekkinud jama

    Milline aku täpsemalt?

    Comment


      #3
      Läpaka aku elementide vahetamine ebaõnnestus

      Asus a32-x51 aku.
      viimati muutis kasutaja Scott; 08 m 2017, 03:19. Põhjus: järjestikpostitused kokku

      Comment


        #4
        Vs: läpaka aku elementide vahetamisel tekkinud jama

        Ma pole küll praktikas asjaga kokku puutunud, aga uurida olen saanud natuke.

        Elemente peaks vahetama nii, et alguses võtad + poole peal olevad elemendid ära, siis järgmise paari, siis järgmine ja alles viimasena - poole elemendid. Tagasi pannes lähed vastupidises järjestuses. Vastasel juhul lastakse kaitse läbi.

        Ja isegi kui nii teha, siis ei pruugi toimida, sest see kaitse võib olla juba enne läbi lastud. Samuti võib mälus olla vanade elementide info ja uute paigaldamisel vana info põhjal lastakse kaitse läbi

        be2worksiga saab seda infot lugeda (ja kalli full versiooniga muuta), aga see vist eeldas seda, et kaitse toimib ja elemendid küljes.

        Aga jällegi, ma ainult natuke asjaga tutvunud ning reaalset kogemust veel pole. Mingi aeg proovin kätte võtta ja läbi proovida.

        Comment


          #5
          Vs: Läpaka aku elementide vahetamisel tekkinud jama

          Samasisuline teema - http://www.elfafoorum.eu/threads/774...aku-taastamine

          Seal soovitati vahetamisel juhtmetega pinge kontrollerile peale jätta, mis on kõige kindlam variant. Ise nii ei teinud ja oligi nässus.
          viimati muutis kasutaja Scott; 08 m 2017, 03:28.
          73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
          ATiP1pN4XeM

          Comment


            #6
            Vs: Läpaka aku elementide vahetamisel tekkinud jama

            Võimalik, et piisab ka sellest, et annad elementide + poolelt pinge peale aku pesa + poolele.

            Comment


              #7
              Re: Läpaka aku elementide vahetamine ebaõnnestus

              Mnjahh. Vahetasin millalgi dell vostro 3350 akul ühe elemendi ja tööle ei hakanud. Polnud õrna aimugi, et seal nii intelligentne süsteem toimib. Kasutaja katkine soovituse järgi teeb üks tegelane siin videos: https://www.youtube.com/watch?v=T3uw4LJMhT4 Kahjuks ma ise olen jootekolvist mõnda aega eemal ja proovida ei saa.
              Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

              Comment


                #8
                Vs: Re: Läpaka aku elementide vahetamine ebaõnnestus

                See videos näidatud kontrolleri pidev lühistamine küll hea mõte ei ole. Piisab, et üks element-elemendipaar väsib või lühistub ja teised saavad sellevõrra suurema lõpp-pinge laadimisel.

                Kui kasutaja Katkine mõtles seda, et vahetamise ajal elemente otse pingestada, siis see on ok. Minu taastatud akul kahjuks tagantjärgi sellest ega muudest variantidest abi ei olnud. Kontrolleri kiibi nime googeldamine andmelehte ega lahendusi välja ei pakkunud. Ju ongi ainsaks võimaluseks mälu taastamine ülalmainitud meetodiga.
                73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
                ATiP1pN4XeM

                Comment


                  #9
                  Vs: Re: Läpaka aku elementide vahetamine ebaõnnestus

                  Ei mõelnud ma otseühenduse tegemist. Jah, töötaks, aga ma küll sellist lahendust kasutada ei julgeks. Mõte oli ikkagi korraks toide peale anda, et plaat ellu äratada. Mingis olukorras see täitsa toimib.

                  Vast saan varsti Be2Worksi nimelise tarkvaraga mängida. Sellega peaks midagi juba teha saama.

                  Muideks, VGA ühendus sisaldab endas I2C/SMBus liidest, millele saab ligi näiteks ubuntuga, aga mingil määral peaks ka Windowsis saama. Selleks muidugi vaja ise palju uurimist teha, sest vastavat tarkvara pole leidnud, mis sellise ühendusega töö ise ära teeb.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Läpaka aku elementide vahetamine ebaõnnestus

                    Juhtus kätte järjekordne surnud aku 15 aasta tagusest ajastust. Võtsin lahti ja mõõtsin. Kolmest paarist keskmisel paaril oli 0,9V aga äärmistel oli polaarsus lausa vahetunud ja miinustega pinged. Elemendid väliselt ka lekketunnustega. Ok, kui see aku nüüd juhtumisi juba lootusetult lukku on läinud, siis halvemaks nagunii enam teha ei saa ja võib ju katsetada uute elementidega. Võtsin välja ühe oma doonoritest ja mis huvitav nähtus. Kolm aastat tagasi võtsin doonori kuuest elemendist ühe välja. Paarid, eraldatud element ja akusse jäänud üksik element näitasid tookord täiesti kindlasti kõik 3,7V. Nüüd mõõtes akus olevad paarid jätkuvalt 3,7V, aga ilma paariliseta jäänud element on seismisega polaarsuse vahetanud ja nulli lähedal! Tookord välja võetud paariline jäi lukku läinud Delli akusse, aga näitab praegu samuti kenasti 3,7V. Akude hingeelu on keeruline..
                    Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Läpaka aku elementide vahetamine ebaõnnestus

                      Niipalju kui mina olen lugenud, siis isegi pinge all läpaka akul elemente vahetada, siis ei pruugi soovitud tulemust saada. Nimelt mälus on laadimistsüklite arv ja selle ületusel võib aku ennast lihtsalt välja lülitada. Elementide vahetusest väga kasu poleks.
                      Minu HP läpakal 6 aastat aku pidas vastu, küll algselt 8 tunnist 3 tundi kasutust oli järgi jäänud. Suri ta selletõttu, kuna jätsin paariks nädalaks tühja akuga seisma ja enam pärast akut ei tuvastanud. Võibolla tutika aku saab ka nii ära tappa lastes ta tühjaks ja niisama seisma jätta.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Läpaka aku elementide vahetamine ebaõnnestus

                        Esmalt postitatud vuss poolt Vaata postitust
                        ... paarid jätkuvalt 3,7V, aga ilma paariliseta jäänud element on seismisega polaarsuse vahetanud ja nulli lähedal! ..
                        Siin on tegemist üsna lihtsa asjaga (kusjuures osale teise aasta tudengeile kah kohale ei jõudnud).

                        Pane jadamisi 3 kondensaatorit, näiteks kaks 200 uF ,üks 100 uF lae need täis (eraldi)10 V pingeni ja siis pane takisti kogu krempliga jadamisi. Summapinge väheneb nullini. Aga millised on pinged üksikutel kondensaatoritel ????
                        Näitasin - suu jäi lahti. Aga...see ei ole ju võimalik.
                        Räägin ja näitan seda akude tasakaalustamise vajalikkusest rääkides.
                        Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

                        Comment


                          #13
                          Vs: Läpaka aku elementide vahetamine ebaõnnestus

                          Olen vahetanud mitmel läpakal akusid, kui kõigil vanadel paaridel on pinge 3.7V (täis akul kuni 4.25V) või sinna lähedale, saab vahetada kenasti, aga tõepoolest, pinge peab koguaeg peal olema. Panin eraldi juhtmetega valmis tehtud akupakid kontrollerplaadi külge, seejärel eemaldasin vanad akud, alles siis tõstsin kõik oma kohale ja jootsin õiged klemmid külge. Siis alles eemaldasin juhtmed, mis kogu selle aja segasid veidi töötegemist. Õige on ka see jutt, et HP, Dell, Lenovo ja ka paljud teised läpaka akud loevad laadimistsükleid. Uute elementidega jookseb aku "tühjaks" nagu vanagi. Aitas ainult see, kui uninstallisin kõik akuga seotud driverid, või panin need kinni (disable). Siis kestab asi mitu tundi, aga ei hoiata, kui pildi tasku paneb, aku "taset" ka ei näe. Mõistlikum on siiski uus aku osta, aga oleneb hinnast. Hiina akud suht kehvad kõik, mõne kuuga annavad saba tihtilugu. Aga samas kui selle mingi 14 raha eest saab, ja siis sellele uued elemendid panna, siis päris hea kõik. Lisaks veel, et ma olen ka akud täis laadinud enne, seda nii vana aku enda, ja ka uued elemendid, kuna ei tea kindlalt, kas pinge erinevused võivad ka kontrollerile "tapvalt" mõjuda, ehk siis töötamast lakata. Ja hoiatuseks, et kui kogemata mõne aku lühistate, siis võib see kurvalt lõppeda, kehvemal juhul võib täis aku isegi plahvatada, edasi mõelge ise
                          viimati muutis kasutaja pehka1985; 20 m 2020, 22:13.

                          Comment


                            #14
                            Vs: Läpaka aku elementide vahetamine ebaõnnestus

                            Vahel on julge hundi rind rasvane. Kõigepealt üritasin selle surnud aku elemente paarikaupa laadida, aga neil ei püsinud pinge üle minuti sees. Ühesõnaga täiesti surnud. Vahetasin siis paki välja. Hoidsin pinge vahetuse ajal peal, kuigi see võib-olla polnudki seekord oluline. Eks ikka kontrollisin ka enne, kas mingit voolu tekib, kui vanadele paralleeli ühendada. Ei olnud seal mingit olulist liikumist. Peale vahetust klemmidel pinge puudus. Seinakuubiku taha ühendamisel oli läpakas nõus akut laadima, mille peale pinge jäigi klemmidele ja asi toimib. Tegemist oli kasutatud elementidega, kestavad praegu veidi üle tunni netis surfamisel. Võib-olla kellelegi abiks, aga kontroller oli sony kirjadega ja läppar Fujitsu Siemens Lifebook umbes 2005 aastast. Kes sedalaadi tööd ette tahab võtta, siis hoiatuseks, et jube jama on uute juhtmete kesta sisse mahutamine. Seal ju ikkagi arvestatavad voolud ja väga peeneid juhtmeid kasutada ei saa. Järgmine etapp oleks selle kontrolleri mõnesse teise arvutisse istutamine
                            Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

                            Comment


                              #15
                              Vs: Läpaka aku elementide vahetamine ebaõnnestus

                              Mida aeg edasi, seda "targemaks" on läinud ka kontrollerid (akude tootjad kardavad hirmsasti, et sa neilt uut akut ei osta). Pentium 4 aegade aku kontrolleriterid näiteks ei olnud nii vaenulikud, sai vahetada ka täiesti surnud aku elemente, ja ilma probleemideta. Ühel vahetasin kunagi isegi sellised elemendid, millest osad olid lausa kärsanud. Uued sisse ja toimis. Tänapäeva kontrolleritega on see märg unenägu vaid. On muidugi olemas ka mõned võimalused kontrolleri flash mälu uuesti kirjutada, aga selleks vajalike failide leidmine netist on raske, samuti pole kõigil kindlasti vastavat programmaatorit. Laadimistsükleid loomulikult aastaid 15 tagasi ei loetud enamasti näiteks, nüüd pea kõik kontrollerid loevad.

                              Comment

                              Working...
                              X