Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

USB pordi voolutarbimise jälgimine

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

USB pordi voolutarbimise jälgimine

Hommikust foorumirahvale!

Tekkis vajadus jälgida USB pordi otsas istuva FT232 (ja selle järel/ümber/peal/all) istuvate elukate voolutarbimist. Kerge oleks kasutada selleks lihtsalt ampermeetrit, AGA....device manageri alt näeb USB seadmete voolutarbimist (USB rott=100mA, FT232 karbike oli 90mA). Kuna need numbrid ei muutunud olenevalt koormusest ja üks teine programm ütles, et need on mingid max väärtused, siis tekkis kahtlus, et äkki ei mõõdetagi seda vaid "arvatakse" arvuti poolt.

Siit ka siis küsimus: Kas raudvaraliselt arvuti üldse toetaks sellist tegevust?

Egert

Vs: USB pordi voolutarbimise jälgimine

Kõik sõltub kas seal on mõni smart hub (mida üldjuhul pole) siis on toited viidud 5V_SB külge sisemiselt. Aga nendel vanematel HP rontidel tööjuures oli power manageriga hub sees, siis win karjus kohe kui liiga suur koormus USB pesas. Osadel PC-del veel saab jumperiga usb toite tõsta 5V peale, siis saab päris mitu A kätte toitest. 5V_SB on siis 500mA vanematel toidetel ja uuematel 2A max.
    Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
    1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
    2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Ei, saab jälgida vaid seda, kas voolutarbimine on üle piiri või mitte. Ise kasutan samuti välist ampermeetrit.

Jah, igas seadmes on kirjas, palju ta maksimaalselt voolu võtab.

Põmst. peaks iga USB host/hub pidevalt jälgima seadmete voolutarvet ja lubatu ületamisel pordil toite maha võtma. Praktikas näiteks thinkpad'i usb pordid ei jälgi seda mitte - nii et tuleb ettevaatlik olla USB seadmete ehitamisel, enne proovimist ju lühisekaitse olemasolu ei tea...

Muide, usb siini peale on lubatud maksimaalselt 10uF silukondekas iga seadme juures, suurema kasutamisel võib inrush current käivitada ülekoormuskaitsme.
      If you think education is expensive, try ignorance.

Comment

Kas igal arvutil ongi selline kaitse? Minu läpakale toppis üks tegelane oma telefoni laadima läbi USB.Ise läksime mõneks ajaks eemale kõik ja kui tagasi tulin(20 min),siis oli läppar resa teinud ja eest puuteplaadi kõrvalt oli tulikuum asi.Plastikusse sulas väike lohk sisse.Lülitasin kiirelt välja läppari.minuti pärast panin käima ning siis algul pilt virvendas ja väreles ees.Mõtlesin et nonii selge,prsse keeras,aga jahtumise peale läks asi timmi ja toimib siiani.Seda ka veel,et enda originaal telefoni laadija( 850mA) tal oli läbi läinud.See USB kaabel võis tal vabalt lühises ka olla seal,midagi ta ise aretanud oli sellega.Niiet ei ole vist minu Aceris sellist ülekoormuskaitset.
        otsija

Comment

Kui nüüd siin seda USB igat pidi jälgitakse, äkki on mõni mehepoeg ka sellise asja peale sattunud, mis seda USB infokanalit meelde jätaks.

COM jaoks sai selline vidin tehtud aga USB ? Kuidas seal lood on?
          Riistad ajavad juttu, midagi on valesti, aga kus, aga mis, seda tahaks teada.

Comment

Sa ei pea silmas mitte

...
            vaid mõnda käega katsutavad jullat?

Comment

Poovime, põrsast kotis osta ei tahaks.

Comment

Minupoolt ka nutt ja hala USBi osas... Tehti enam-vähem asi, välja tuli nagu ikka... kui juppide arvelt raha kokku hoidma hakati.

Jooksva voolu mõõtmist tõesti ette ei nähta. Küll peaks olema alati ülevoolukaitse. Korralikel plaatidel on kasutatud vastavaid mikroskeeme, mis 500mA ületamisel annavad USB kontrollerile märku ja 750mA või 1A ületamisel lülitavad toite maha. Lisaks saab siis ka host toidet maha lülitada. Küll aga hoitakse tänapäeval võimalikult palju komponente kokku ja siis pole ime et iga pordi toite vahel on ainult 1A isetaastuvad kaitsmed ja heal juhul ehk kontrolleri sense ots isegi ära ühendatud et kontroller aru saab et midagi pahasti on. Lisaks veel hoitakse 5V muundite arvelt kokku tihti ja seepärast ei ole lootust üle ühe pordi korraga 500mA'ga koormata, muidu kukub 5V muundi ära.
                Seade ütleb ühendamise järel oma voolutarbe ja host vastavalt kas lubab või keelab seda sisse lülitada. Küll aga enamus USB'ilt laadivaid seadmeid ei hooli sellest vaid hakkavad pordist kohe voolu võtma - sõltumata sellest mida host vastab või kas üldse vastab. Siis lähebki pahasti ja asjad võivad katki minna. Kogu arvestust peetakse seadmete poolt öeldud voolutarvete osas, keegi neid üle mõõtma ei hakka. Kui mõni seade lepib kokku 20mA osas (nagu näiteks USB-serial üleminekud tavaliselt) aga sama pistikuga laetakse ka mingit akut 500mA'ga, siis ega sellest midagi head välja tulla ei saagi.
                Usb hub'idega peaks olema sama asi. Ainult et iga hub'i voolutarve on tema taga olevate seadmete voolutarvete summa kui see on ilma toiteta hub või muidu mingi tühijooksu vool. Kui vool liiga suur tuleb ilma toiteta hub'idega, siis lihtsalt uusi seadmeid juurde ei võeta. Kui on korralik hub, siis see lülitab seadmel kohe voolu maha kui tema jaoks ei jätku. Kui on loll hub, siis loodetakse et seade ise ei võta voolu kui ei lubata.

Minu kogemused USB'i seadmetega (USB'i kaudu ühenduvate seadmete disain jne) näitavad, et 99% USB hub'idest on bullshit. Sees kas kõigi portide toited kokku tõmmatud või parimal juhul igal pordi toitel kaitse vahel. Elektroonilist juhtimist (nii nagu standard ette näeb) ei ole enam päris mitu aastat ühegi uue hub'i seest näinud.

Mõned juhtumised ka:
                Üks tüüp HP id-kaardi lugejaga klaviatuure. Tühijooksul umbes 400mA (huvitav mis ta selle vooluga teeb?), kui kaart sisse panna hüppab suurusjärk sekundiks 800mA peale. Vahetati meie seadmel poolel USBi hosti toitekivi, uus kivi lülitas välja 750mA peal erinevalt vanast, mis lülitas 1,1A peal. Ja kohe hakkas jama pihta, et klaviatuurid kukuvad tagant ära. Vool läks suureks, host lülitas toite välja ja otsustas selle asjaga mitte enam mängida. Ja tee siis inimestele selgeks, et HP klaviatuuris on viga.

Ühed seadmed laadisid ennast USB kaudu ja neid monitooriti ka sealt kaudu. Sai otsitud 7-port USB hub'e, millel vähemalt 3,5A toiteplokk... Lihtsalt ei ole, enamasti 2A. Lõpuks ühe leidsime, valgete inimeste maa toode ja puha. Koormustest näitas, et 3,5A peal läks toiteplokk triikrauaks kätte, seega sai otsustatud mitte üle 6 seadet hub'i kohta kasutada. Kuna aga ikkagi mingid jamad toimusid aeg-ajalt, siis sai asja tõsisemalt lahkama hakatud. Kui seade taha panna, siis toite voolu järsem tõus suutis harva aga ikkagi mõnikord toiteplokil korraks pinge alla lüüa. Kuna aga hub'i sees oli lastud hostist tulev toide ja väline toide üle dioodide kokku, siis kukkus kogu see 3A korraks hosti taha... Ja kuna see host oli pädeva pordi toite lülitusega, siis lülitas kohe pordi välja. Muidugi oli hub'is olev kontroller kõige lihtsam variant ilma igasuguste voolu mõõtmise ja lülitamise ahelateta... Ehk et nagu sama sodi nagu kõik nurgapealsetes poodides olevad, ainult natuke kenamas karbis... Hakka või järgmine kord ise hub'isid ehitama kui vaja mõistlikku lahendust.

Ja kui keegi mõtleb windowsi all missioonikriitilistes rakendustes USB'i kasutada, siis mõelge uuesti... Piisavalt palju nähtud kõrvalt igasugu mittetöötavat automaatikat USB-serial üleminekutega vms õnnetute lahendustega... XPl läheb mingil hetkel mõte sõlme ja siis ei liigu enam mitte üks bitt enne järgmist rebooti. Suht kindel õnnetus on näiteks softis avatud jadapordi korral USB'i lahti tõmbamine või teatud juhtudel isegi uue seadme juurde ühendamine.

Comment

Esmalt postitatud digital poolt
                  Suht kindel õnnetus on näiteks softis avatud jadapordi korral USB'i lahti tõmbamine või teatud juhtudel isegi uue seadme juurde ühendamine.
                  Õnneks omatehtud softi puhul on üsna hea mõte selline võimalus eos arvesse võtta. Taasühendamine ei ole eriti keeruline.

Comment

Kusjuures annab XP'd ka sellisesse olekusse saata, et enam mitte ühtki uut jadaporti juurde ei võeta kuni restart saadud. Tehtud-nähtud.... Arvesse saab võtta ainult seda, et hoiame porti kinni nii palju kui võimalik.... Kui on võimalik...
                    Ehk lühidalt - pehme asi. Parem hoiduda eos mingi süsteemi tegemisest, mis usb'i kasutab. Usb jäägu laiatarbekasutaja PC-dele kerge vaevaga digikate-mälupulkade-hiirte ühendamiseks.

edit: ja kui keegi on näinud päris usb'i hub'isid, mis annavad 500mA pordi kohta (välise toitega, loomulikult) ja mille sees on usb'i standardile vastav elektrooniline toite lülitamine ja mis välise toite ära kukkumisel mingi idiootusega automaatselt hakkama ei saaks et kogu toite ülesvoolu laseb... Siis pange siia ka kirja. Ehk kunagi läheb jälle tarvis.

Comment

Tõsi USB toite osa on tänapäeval kõike muud kui standard. vanadel hub kividel tuli toide läbi kivi, uuematel polem tuleb kohaneda kirjutmatta standardiga . XP saab ämbrisse lasta jh, endal ka paar korda juhtunud. Üld juhul hakkab aplikatsioon 99% proset õgima kuni ta kinni paned. Aga sellle vasu lihtne asi, tuleb harjutada käe sisse et proge kinni siis juhe tagant ära, väga lihtne, mulle sai vähemalt selgeks ja probleeme pole enam. USB on parem kui raudvaralised COM pordid, mida tänapäeval pole ja lisakaart maksab ränka raha. Iga asi läheb ka lolliks kui sigatseda selle kallal, seepärast mind ei muserda see com adapteri jama. Tõsi ma FT232 ka ainult kasutanud. Ise kasutan odavat trust 7 pordist hubi, PC emmel tästetud jumper ringi. Korra PC vahelise kaabli soojaks ka saanud katsetamistega. See hub on servani täis ka olnud, ei juhtunud midagi. Algul oli ainult nagu odaval asjal ikka kividel külmjooteid. Ma ei tea kas mul vedanud aga usb töötab ka CAT kablaga ja 10m,
                      meenutagem lainetakistusi ja et usb standard ütleb et 1m max. Teine katsetus on kasutada kontori HP ronti, kui ma tahan korra 1A saada (et USB 2,5" ketas käima tõmmata siis win sõimab lolliks kohe.
                      PC USB hakkab ka lollusi tegema kui kasutate servani tolu täis chinateck 300W toidet mille enamus auru läheb miskise core duoga toa kütmiseks.
                      Viimast asja päris mitu korda näinud, siis helistatakse et jama on arvuti ei tööta uue hiire/klaveri/rooli ... -ga.
                      Ok pikk jutt, s*** jutt, unne...
                      Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                      1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                      2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

Ehk lühidalt - pehme asi. Parem hoiduda eos mingi süsteemi tegemisest, mis usb'i kasutab.
                        Siia kirjutan alla küll. Kui inimene kasutab süsteemi, annab veel kuidagi parandada, aga täisautonoomsetes kohtades USB-d kasutada ei saa.

Lihtne näide - iMac, justkui valge inimese masin, aga usb ketas kukub vahest iseenesest ära. Firewire ketas püsib küljes nagu muiste. Kogu kompott on UPS-i taga, nii et toitest probleemi pole.

Comment

IBM R52 läpaka puhul on standardit siiski rakendatud. Ta tunneb ära kui on toitevoolu piik ja viskab siis selle pordi maha. Aga lühise puhul teeb kogu masin reseti. Vähemasti ei põle maha... !
                          Läpakatel, mida kunagi parandasin, olid tihti põlenud USBi voolu kontrollerid...koos läpaka enesega paraku.
                          Programmidega on ka nii et on paremini ja halvemini kirjutatuid. Nt. MicroPro (PICide hobi-programmaator) pangestub kui USBi küljes oleva progejaga midagi juhtub - pinge all skeemi ühendamine või käiva proge puhul kaabli küljest võtmine.
                          Presto programmaatori soft segadusse ei satu. Tundub et proffide poolt kirjutatud.
                          Üldiselt aga olen täiesti nõus USBi kohta käiva kriitikaga.
                          - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                          - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

... hub'i sees oli lastud hostist tulev toide ja väline toide üle dioodide kokku, ...
                            No see ei saa ometi tõsi olla! Nii ei saa üldse enam midagi usaldada...

Ja huvitav oleks ka teada mis toimub otsija läppari sees selle sulanud lohu all.

Comment

kasutuses endal Belkin(vist) USB hub, mis suudab elada nii siini enda toite, kui välise 2,5A toite otsas. kui GPS ja eraldi toitega CDROM küljes, siis toimib ilusti ilma välise toiteta. lisades välise ketta, mis siini pealt käima ei hakanud, jäid teised seadmed toimima ja millegipärast hakkas ka ketta pordi kohal tuluke põlema.
                              läppariks on X60s ja igast august saab ilmselt ampri kanti kätte, sest sellisesse võimsusklassi märgitud välised kettad töötavad 1 otsaga probleemidetta. kumbagi raali(vana on IBM 390e) USB portidele ei ole suutnud liiga teha, kuigi selle vanema USB otsas üritasin isegi pisikest kolbi soojaks saada. lühiseid ei ole tekitanud(vähemalt ise ei tea) ja seepärast ei oska päris jõhkrate loomkatsete mõju kommenteerida
                              Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

Working...
                              X