Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Tahaksin kivide programmeerimist õppima hakata.

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Re: Vs: Tahaksin kivide programmeerimist õppima hakata.

noh jah. tegelikult on kasulik ennem teada saada, mis viltu läks. muidu läheb järgmine samamoodi... Fuse bitte ei soovita esimesed aastad üldse näppida. saad ka ilma hakkama.

Skeemi lisa kaitse dioodid tagurpidise pinge vastu. Kondesid olgu piisavalt jne.

PS mis programmaatorit kasutad? Kas seda "STK200't"? (LPT progreja) või miskit muud? Kui STK200, siis millist skeemi täpselt? kas CLK liinil on RC filter küljes?

Comment

Vs: Tahaksin kivide programmeerimist õppima hakata.

kasutan tavalist stk200, lõhkusin vana prinetri kaabli ära ja panin 4 takistin vastavate juhtmete vahele ja klemmid lähevad otse kivi peale nagu pistik. 5V tuleb arvuti toitekast 12V läbi 7805 kivi. Toide tuleb läbi pistiku, nii et polaarsus on õige koguaeg. 10u konded on kah prose ja toite juures. Reset pin läheb läbi 10k maasse. Üks led on toite jaoks ja teine lihtsalt C0-is vilgutamiseks, läbi takistite loomulikult. LPT kaabel on umbes 30cm ja otsad kuuma liimi sees. Suht kindel värk peaks olema, töötas algul ju. Peab lihtsalt progemisel ettevaatlikum olema.

Comment

reset läheb läbi 10k Vcc'sse ikka ma loodan... miks sa 12V tekitad? kasuta toiteplokist tulevat. See vajab vaid natuke kondesid ja kaitsedioodi (ühtlasi pinge madaldaja). Konde ja takisti lisa ikka CLK liinile AVR poolel. (takk Vcc ja liini vahele ja konde liini ja GND vahele).

Täpsemalt selle RC filtri kohta leiad sellest lingist, mida ülal mainisin

Comment

Arvuti toitekast võtan 12V ja teen sellest 5V. Lisasin toitesse kõige väiksema dioodi, mis leidsin (pinge nüüd 4,3V). RC ahelasse panin SCK jalale 2k Vcc ja hästi väikse konde GND. Prose ei tööta endiselt, aga ehk uuega hakkab tööle.

Comment

küsimus jääb, miks sa arvuti toitekast 12V võtad, mitte otse 5V punasest juhtmest?

aga jah. eks sa oota oma uusi prosesid...

Comment

Mulle lihtsalt meeldib, kui plaadi tööks saab kasutada erinevaid toitepingeid. Nagunii tuleb asi lõpuks aku toitel tööle panna. Pealegi on mul neid 7805 kive hästi palju ja neid on lihtne skeemi ühendada.

Comment

ja siis läheb midagi viltu, 7805põleb maha ja järjekordne AVR on peekis....

Comment

Kivivõimu katsetades põles arvuti helikaart maha...sellest sain üle. Asi see üks AVR ära põletada ja uus osta Pealegi pole mul ükski 7805 veel läbi põlenud ja ei põle kah. See peaks mingi pool amprit ilusti ära kannatama. Too on mul tagaseinaga vastu trükkplaati joodetud kah. Toite pistik ei luba valet polaarsust ja lühise korral põleb ju diood enne kui 7805.

Comment

Esmalt postitatud virx5 poolt
                    Kivivõimu katsetades põles arvuti helikaart maha...sellest sain üle. Asi see üks AVR ära põletada ja uus osta Pealegi pole mul ükski 7805 veel läbi põlenud ja ei põle kah. See peaks mingi pool amprit ilusti ära kannatama. Too on mul tagaseinaga vastu trükkplaati joodetud kah. Toite pistik ei luba valet polaarsust ja lühise korral põleb ju diood enne kui 7805.
                    Mul näiteks põles 78l05 maha (lühisesse) ja tänu sellele ka atmega8. Sai peale toitepingeks 13V.

Comment

Huvitav, siis ei tohiks ju 7805-e üldse kasutada?! Äkki oli asi 100n kondede puudumises 7805 kõrval? Või liiga suures voolutarbes? Ise pole suutnud ühtegi sellist klotsi maha põletada. L-korpuses küll ühe...
                      - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
                      - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

Comment

Nii, sain nüüd paar uut atmega88 proset. Progemine õnnestus sinnamaani, kuni conf bitid üle kirjutasin. Kui ma muudan ainult clock bitte, kas siis on võimalik, et lugemine-kirjutamine enam ei tööta? Ühte kivi saan veel progeda, kuna sellel pole fusesi puutunud Proovisin netist saadud ledi vilgutamise proget tööle saada aga millegi pärast ei hakka vilgutama Äkki ta progeb mul neid fusesi vale pidi? Kas selline pilt on muidu normaalne?
                        Click image for larger version

Name:	ponyprog.JPG
Views:	1
Size:	80,7 KB
ID:	864729
                        viimati muutis kasutaja virx5; 16 July 2007, 12:38.

Comment

fused ongi "tagurpidi". Loe datasheeti!. Ma ju ütlesin: "ÄRA KÄPI, NÄPI, TOPI" said nüüd!. Nüüd proovi sa aru saada, mis fused sul tegelikult progretud on ja pane talle vastavalt sellele kell külge. ja siis pane default peale tagasi (LOE (ära kirjuta) selle puutumata tegelase fused omale ja kirjuta üles kuhugile).

Comment

Lühidalt:
                            * serial-progemiseks on vaja clock'i.
                            * AVR'il on oma sisemine generaator ja default'ina on ta lülitatud selle peale
                            * fusebittide progemisega saad valida clocki sisendit.
                            Seega kui fusebitid keerad näiteks välise kvartsi või välise clock-sisendi peale, siis enne enam serial programming ei tööta kui sealt see clock ka tuleb.
                            Tagasi saab kahte moodi:
                            1) ühendad sellise clocki talle külge, nagu ennist konffisid
                            2) kasutad kõrge pingega paralleelprogrammaatorit

Comment

Vs: Re: Vs: Tahaksin kivide programmeerimist õppima hakata.

Esmalt postitatud bloody-orc poolt
                              fused ongi "tagurpidi"
                              Kas see tähendab, et ta loeb mul neid valepidi sisse, või nad peavadki olema nii. Datasheeti ma lugesin ja proovisin tahsin panna 1 MHz peale tööle aga ta ei saanud aru vist ja ei suhtle muga enam. Ok, ega ma neid fusesi ei tahagi tegelt muuta. Minu pärast võib ta oma 2 MHz peal kah töötada aga miks korras prosega proge tööle ei hakka?

Comment

Re: Vs: Re: Vs: Tahaksin kivide programmeerimist õppima hakata.

sisemine kell on default 1MHz.
                                Tagurpidi all mõtlesin seda, et 1 on unprogrammed ja 0 on programmed. (inverted)

Comment

Working...
                                X