Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Skeemi järgi releeploki valmistamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Skeemi järgi releeploki valmistamine

    Ei osanud mingit paremat pealkirja panna.
    Nimelt tegu ühe auto releeplokiga, millel üks mähis maha põlenud. Kuna sinna uut leida keeruline, siis ise arvan, et saaks teha sinna ise ilma trükiplaadita variandi.
    Skeem ise selline:
    Pilt
    Ma saan aru, et tegemist on kahe nelja jalaga N/O releega põhimõtteliselt? Et kas minu mõttekäik oleks õige:

    Nr 5 (+)(läbi dioodi) ja nr 2 (-) tuleks panna 4 jalaga N/O releele "85" ja "86" jala külge. Nr 1 ja nr 3 tuleks ühendada sama relee "30" ja "87" pesa külge. Teisele samasugusele releele tuleb siis vastavalt nr 4 (+)(läbi dioodi) ja nr 8 (-) "85" ja "86" klemmidele ja nr 7 läheb "87" klemmi külge. "30" klemmile tuleb (+) nr 5 klemmist enne dioodi.

    Segadusse ajab ainult see, et nr 3 ja 4 klemmi vahel on mingi pooljuhtdiood vist? Et mis asja ma sinna vahele peaks täpselt panema? Enne releesid on ka joonisel dioodid märgitud, et kuna elektrooniku haridusega pole, siis ei oska sinna midagi sobitada ja ei tea, miks seda sinna üldse vaja on. Kuna tegemist on noolekujulise märgiga, siis oletan, et elektrivool saab seal ainult üht pidi liikuda, ehk läbi relee mähise ei saaks siis midagi muud toidet?. Oleks tore, kui keegi seda täpsemalt seletaks. Samuti sooviks teada, kas neid on erinevaid ja milliseid dioode peaksin kasutama, kui selline leiutis sobiks.

    #2
    Vs: Skeemi järgi releeploki valmistamine

    Lisaks dioodile on sellega jadas ka takisti! Dioodiga pole suurt probleemi, sobib pea suvaline, mille lubatud pärivool on suurem, kui relee mähise tarbitav. 1N400x seeriast (1A) nt. võiks sobida mõni. Vaevalt kasutatavad releed rohkem tarbivad.
    Nt.: http://www.serigo.eu/1n4007.html
    Takisti on seal tõenäoliselt mähisel hajuva võimsuse vähendamiseks. See peaks tagama relee mähisele vajaliku hoidevoolu. Kontaktide kooshoidmiseks ei pea vool mähises olema nii tugev, kui algasendist tõmbamiseks. Selle takisti väärtus oleneb kasutatavast releest.
    Kui relee mähise ülekuumenemise ohtu pole, siis võib minu arvates sest ka loobuda, aga diood peab jääma.

    Comment


      #3
      Vs: Skeemi järgi releeploki valmistamine

      Suured tänud info eest. Ostsin Elfast kolm 1N4007 dioodi. Releena kasutan kõige tavalisemaid autodel kasutatavat releed, mis samuti kütusepumba jms lülitamiseks kasutatakse. Mõõtsin nende mähiste takistused ja ühel oli 82 oomi ja teisel 87 oomi. Kas selle järgi saab kuidagi arvutada, kui suure takisti peaks sinna lisama?

      Comment


        #4
        Vs: Skeemi järgi releeploki valmistamine

        Tegelikult peaks seda hoidevoolu vaatama relee andmelehelt. Või katseliselt järgi proovida.
        Mõnest mõnekümne oomini see sobiv vahemik tõenäoliselt jääb.

        Comment

        Working...
        X