Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

    Püüdsin küll otsida, kuid ei leidnud või ei osanud vastavaid märksõnu kasutada,oleks vaja trükkplaat teha skeemi järgi oskab äkki keegi aitata sain programmi nimega Sprint Layout 5.0.

    Lugesin selle söövitamise kohta jäi natukene segaseks äkki keegi oskab puust ja punaseks teha ja natukene täpsemat infot anda asja kohta mis järjekorras ja kuidas tere tulnud oleks ka fotomaterjal.....Tänud!

    Oskate äkki veel välja pakkuda kust poest saaks kõik vajalikuk kraami korraga osta.

    1 - Markeri
    2 - Kopeerimiskile
    3 - Söövitusvahendi
    4 - Trükkplaadi

    Suured tänud!


    Oleks vaja valmis teha säärane asi

    Click image for larger version

Name:	~athsam-Circuits-Phono_1-phono_1a.gif
Views:	1
Size:	34,7 KB
ID:	875623Click image for larger version

Name:	~athsam-Circuits-Phono_1-phono_1b.gif
Views:	1
Size:	57,1 KB
ID:	875622
    viimati muutis kasutaja Janar88; 17 02 2012, 21:47.
    88

    #2
    Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

    Teiste asjade kohta ei oska õelda, aga kile asemel käib ka tavaline läikiv fotopaber, mida saab igast kontoritarvete poest.

    Comment


      #3
      Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

      Osta saab Oomipoest ja Elfast. Muu kohta saad infot kui sisestad foorumi otsingusse sõna söövitamine või trükkplaat .


      Poest küsid spets sinist kilet. Sinna peale prindid laserprinteriga skeemi peale. Trükitud poole paned trükkplaadi peale. Kinnita see teibiga, et see ei nihkuks. Triikraud kuumaks ja triikima. Osta kilet varuga, sest esimesed tükid lähevad aiataha. Trükkplaadi pind tuleb väga puhtaks teha. Loe foorumis teemad läbi. Ja www.google.ee on ka igast õpetusi täis. Uuri need läbi.
      viimati muutis kasutaja plaaster; 17 02 2012, 22:02.

      Comment


        #4
        Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

        Aga kuidas ma saan säärast skeemi printida nagu on see parem poolne seal jääb igasugune muu modru ka peale?
        88

        Comment


          #5
          Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

          Selle pead kuidagi õigesse mõõtu saama. Ise jamasin ka ükskord. Sain nii, et kahandasin pilti ja salvestasin. Printisin välja ja proovisin kas komponendid istuvad peale. Võibolla saab ka lihtsamini. Pole tõde otsinud. Parem otsisin kus kõik juba õiges mõõdus

          Või sa mõtled kuidas seda sinisele kilele kanda ? See on ju lihtne. Prindid nagu paberilegi.

          Comment


            #6
            Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

            Asetan trükkplaadile ja lasen triikrauaga üle nagu ma aru sain aga probleem hoopis selles et kuidas saada ainult rajad fotopaberile või pole tähtsust lase kogu modru sinna peale ja siis kuuma triikrauaga üle ja markeriga joonistan ainult rajad üle ja siis panen sööbima happevanni.
            88

            Comment


              #7
              Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

              See modru kujutab trükkplaadi pealmist poolt ehk komponentide asetust trükkplaadil. Proovi need eemaldada sealt enne söövitamist. Näiteks vatitiku ja viinaga. Pärast markeriga teed parandused. Ning söövitad. Kas ilma selle modruta ei olnud skeemi ?

              Comment


                #8
                Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

                Praegusel kujul see pilt küll sulle abiks ei ole. Kogu plaadi tegemine põhineb mõnes mõttes korraliku kontrasti loomisel. See parempoolne joonis on aga korralikust kontrastist kaugel. Liiati oleks ikkagi ülimalt soovitatav saada plaadile lõpuks just nimelt ainult rajad.

                lugemist leiad siit
                viimati muutis kasutaja kaurman; 17 02 2012, 22:47.

                Comment


                  #9
                  Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

                  hangid omale normaalse tarkvara siis saad õiges suuruses ja layeri kaupa printida. Igast imeleiutised mida viimasel ajal nagu seeni peale vihma, on eri lisadega. Mittestandartsed väljundfailid jne. Kui saad sellise softiga imevigur PCB 1/54646743 skaalas plaadi siis varjant on et raiud kirvega jupid ka väiksemaks. Kinnitad tapeediliimiga ja valma. Ja töötab samuti nagu PCB disaini soft. Aga kui nyyd tõsiselt rääkida kasutatavatest asjadest siis Eagle või altium. Esimene neist ka tasuta plaadi suuruse piirangutega saadaval. Eagle on turul juba VÄGA kaua. Ja prindib õiges suuruses plaate kui printer vähegi kannatab. Teise (altium) kohta niipalju et väga hea tööriist kui joonistad serveri emaplaate, vajad 3D mudeleid asjadest vms suuremahulised asjad. Alti pole ainult PCB soft seal ka compilerid jms küljes. Hinnakohapealt niipalju et eagle maksab 2-4 kohalise numbri, 1 kord. Alti maksab 5-6 kohalise numbri aastas, eurides ikka. Sõltuvalt siis lisentsist ja kui uhket asja tahad. Vanas rahas eagle full oli kunagi 15K EEK kanti ja kodukasutajale 500EEK versioon veidi suuremate limiitidega. Altist tasuta versiooni pole. Neid veidi kogenenumaid pakkujaid on veel aga neild arengupeetus kahjus kasutajamugavuse osas. Samuti softid vigu täis. Peale seda tuleva siis need ülikoolist vallapääsenud kõvad mehed oma uue ja vägaeva softiga mis muhvigi teha ei suuda. Se su pakutud soft kisab "With Sprint-Layout you can design your PCB’s quick and easy. There is no unnecessary “ballast” which makes it difficult to keep the overview or which makes the usage almost impossible."
                  Tõlkes siis "
                  With Sprint-Layout on tõsine mänguasi millega tööd teha ei saa. Kogu kasulik osa on eemaldatud et kasutaja ei peaks muretsema tulemuse pärast- seda lihtsalt pole. Väljanägemine on ka eaglelt varastatud kuna softi disaini ajal oli ilge jooma ja aju ei töödanud eriti." Isegi kodulehtel ei suutnud google leida. Veel asi millest kauge kaarega tasub ringi käia on Proteus, seda ma parem ei kommenteeriks, kisuks väga ropuks.

                  Söövitamise teema kohta võiks hakata otsingut kasutama, sellest on VÄGA PALJU siir räägitud.
                  Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                  1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                  2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

                    Kas niisugune ei sobiks valmis teha ? http://www.electronics-lab.com/proje...023/index.html

                    Comment


                      #11
                      Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

                      Kui see skeemiplaat on ainult pildi formaadis, siis saad seda importides programmi, ise joonistamisel ainult eeskujuks kasutada. Tundub, et see on järsku Eagles joonistatud. Rohelist värvi kiht on ilmselt plaadi alumine pool ja sinine kiht pealmine pool SMD detailide poolele. Kui on algallikas plaat antud PCB programmidele söödavas formaadis, siis ava fail vastavas Vieweris. Kui PCB faili laiend .lay siis avaneb Sprint Layoutis, kui .brd siis Eagles.
                      Kui ise seda plaati teeks, siis kasutaks seda joonist vaid eeskujuks ja joonistaks plaadi Sprint Layoutis täpselt vastavalt kättesaadud detailidele ja nõutavatele plaadi mõõtudele. Kui kavatsus teha metalliseerimata aukudega plaat, siis pööraks tähelepanu padide s.o. jootekohtade pindalale. Arvan et seda on alati mõistlik suurendada metalliserimata aukudega plaatide puhul, muidu on hilisem plaadi remont võimatu lagunevate minimaalsete radade ja -padide tõttu. Sprint Layoutis on imelihtne iga joone ja padi suurust eraldi muuta.
                      See tundub olevat üsna hõre plaat ja selle puhul ei ole mõtet sinist kilet raisata. Prindid laserprinteriga mingile õhemale poolmatile - poolläikivale paberile ,ka trükisele, ja pärast triigid hoolikalt n.1000 liivapaberiga puhastatud plaadile, triikraua temperatuur max peal, tugevalt peale vajutada ei tohi , kuni paber hakkab kollaseks värvuma. Siis pistad kiirelt külma vette seisma . Plaadi juures, tuleb jälgida, et oleks välistatud mingi rasvade teema.Kui plaat on mõned tunnid vees ligunenud, võib hakata paberit tasakesi eemaldama. Kui tuleb mõne kohapealt rada maha, siis alustasid paberi eemaldamist vara, triikisid lohakalt,või oli paberi või plaadi rasvade teema. Siis pesed plaadi atsetooniga puhtaks, karestad uuesti liivapaberiga ja triigid uuesti. Ise, enne triikimist ja peale liivapaberiga puhastamist poleerin plaati märjalt rohke lehtpuu tuhaga ja loputan hoolikalt jooksva vee all ning kuivatan. Selline meetod välistab rasvade teema ja sama operatsioniga saab ka plaadi läikima ilma mingi kemikaalita solgutamatta.
                      Söövitada mitte happes. Otsi siin foorumis söövitamise teemasid ja tee sobivad järeldused, kuidas söövitama hakkad.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

                        SMD
                        SMD montaaziga on algajal raske tegeleda.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

                          Räägin ainult oma kogemustest, sest ~2 kuud tagasi ei olnud mul plaatide tegemisest õrnaaimugi.
                          Tegin nii, et kõigepealt otsisin erinevate otsingusõnadega nii siit foorumist, googlest infot plaatide tegemise kohta ja hakkasin katsetama.
                          Leidsin selle teema https://wiki.itcollege.ee/index.php/Trükiplaadi_valmistamine
                          k
                          uid mulle ei meeldinud see "musta lögaga" majandamine - seega valisin Naatriumperslulfaadi http://www.opood.ee/?t=k_ki&i=B327

                          A
                          ga tegin nii:
                          1. kasutasin EAGLE programmi (tasuta versiooni - no jah on võimalik ka täissaada, kuid.... ee on iga inimese oma asi, tasuta versioon aja asja ka ära)
                          2. disainisin ÜHEPOOLSE plaadi (sest kahepoolse plaadi valmistamist ei pea praegu oma kogemuste osas piisavaks)
                          3. Ostsin poest fotopaberi (220g/cm), proovisin ka säästu varianti -printimist reklaamilehtedele - kuid printer kortsutas need ära, oleks pidanud ehk paksema paberi valima nt tehnikamaailma kaane...
                          4. printisin tavalisele A4 plaadi rajad ja võrdlesin komponentide asetusega... ja olemasoleva plaadimaterjaliga (tavaline ühepoolne vasetatud plaat)
                          5. printisin vähemalt 4 joonist ühele fotopaberile (printeri sätetest tooner saver maas + max dark, lisaks sättisin paberi liikuma nii, et see võimalikult vähe painduks ümber rullikute)
                          6. vaatasin milline print on kõige parem lõikasin selle välja nii, et oleks ümber prindi piisavalt varu, et saaks servad ümber plaadi keerata - fikseerib plaadi paremini.
                          7. Valmistasin tükkplaadi ette nii: lõikasin enam vähem mõõtu (rauasaega), puhastasin atsetooniga mustusest ning hambapastaga oksiidist ning kõik.
                          8. Paigutasin väljalõigatud prindi plaadile ja served keerasin teisele poole paberit (fikseerisin teibiga - kasutasin kehva teipi, see kurivaim hakkas sulama....)
                          9. Alguses kasutasin triikrauda - 5-10 min max temperatuuril kõrvetasin rajad plaadile (jah see pruunikas jälg paberil on hea märk) hiljem laenasin laminaatorit - see on alles mugavus - plaat lihtsalt paberisees ja lased läbi laminaatori iga küljega ja voila...
                          10. Asetasin kuuma plaadi KUUMA vee alla ja leotasin paberi plaadilt maha - see järel õrnalt näpuga nii palju, et rajad oleksid ilusti nähtavad ja radade vahel poleks paberit. Muideks kuivatades läheb ilus must värv ikkagi n.ö. tuhmiks. (sama taktikat saab kasutada ka pealmise poole komponentide ja kirjade peale kandmiseks).
                          11. valmis plaadile puurisin ühte nurka väikse augu ~0,7 -1mm, millest torkasin läbi väikse plastik hoidiku (sama, millega on kinnitatud riideesemetele hinnasildid )
                          12. võtsin minimaalsete mõõtudega plastikanuma (Võitops, plastikkarp), mõõtmetelt siis selline, et plaat mahuks põhja.
                          13. ajasin vee kuumaks >60 kraadi ja beebitoidu mõõtelusikaga panin naatriumpersulfaadi ja vee suhte paika 1:5-le (enne mõõtsin vee koguse ära, palju mul seda kraami vaja läheb)
                          14. asetasin plaadi söövituslahusesse - rajad allpool (kuid ei ole vahet, võib ka peal pool hoida aga siis on vaja liigutada) ja asusin söövitama. Üks väike nipp veel - lahus peab olema üle 50kraadi, siis käib protsess kiiremini. Selleks panin väiksesse potti vett ja soendasin pliidil selle üle 60 kraadi ja asetasin söövitustopsi sinna kuuma vette - see hoiab temperatuuri soovitul tasemel - njah sõrmedel on vahest kuum aga... kiirus maksab
                          15. söövituseks kulub 5-10min oleneb plaadi suurusest. Võtad söövitatud plaadi välja ja asetad jooksva vee alla ja eemaldad atsetooniga prindi - nii, et vask ilusti särama hakkab.
                          Koristad enda järgi kogu selle jama ära, mida sa köögis korraldasid ...
                          Ja plaat ongi valmis.
                          Siis puurid augud (mina kasutasin 0,7-t puuri ja akudrelli), asetasin plaadi väikeste pitskruvide vahele (plastikust) ja õrnalt puurides saab ilusti hakkama - jah tõesti mõned augud lähevad viltu... pole hullu...
                          Trükkplaadi tegemine on imelihtne - aga pärast selle tööle saamine .... krt...

                          väike ülevaade ka minu tegemistest: http://www.elfafoorum.eu/threads/602...ned-küsimused
                          viimati muutis kasutaja hmm; 18 02 2012, 10:06.
                          "Ei" on vale vastus

                          Comment


                            #14
                            Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

                            Ei taha küll teemaalgataja entusiasmi rikkuda, aga selle montaazijoonise järgi skeemi ma ei teeks.

                            Põhjus - vaadake ,kuidas on maa veetud. Sisendi maa läheb otse toitetrafo külge.
                            Kuna sisend on ca 3mV ehk eriti tundlik, tulevad sealt sisse võrgumüra komponendid.
                            Sisendi maa tuleb vedada hästi lühikest teed pidi R1 C1 ja R6 külge ja alles sealt edasi (teises kanalis analoogselt). Siis ei satu maajuhtmes olevad häired sisendisse. Lisaks kompenseeruvad helipea ühendusjuhtmeted tekkivad samafaasilised häired.
                            Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

                            Comment


                              #15
                              Vs: Kuidas joonistada trükkplaadile,söövitamine jne

                              Üks varjant oleks veel kasutaja Plaaster väljapakutud skeem http://www.electronics-lab.com/proje...023/index.html
                              88

                              Comment

                              Working...
                              X