Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

3 voldine toide

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    3 voldine toide

    Tere,

    Kogu häda algas sellest, et käsi GPS seadme auto laadija põles maha. Kuna taastamisest eriti midagi välja ei tule (päris korralikult on põlenud) siis sai hakatud mõtlema uue valmistamise peale. Esimese hooga sai LM2937-3.3 http://www.national.com/ds/LM/LM2937-2.5.pdf põhjal lihtne regulaator kokku klopsitud. Kõik on ilus, pinge on täpne aga kuuma tuleb sealt hullu moodi. Voolu kulub nii 300-380 mA. Kui hakata suurt radikat külge panema siis kaob kompaktsus mis pole samuti vähetähtis. Nüüd aga küsimus - kuna LM2937 tundub olema äärmiselt ebaefektiivne antud lahenduse jaoks siis mis sobiks paremini?

    #2
    Vs: 3 voldine toide

    Võibolla siis MC34063A, suhteliselt lihtne ja odav teha. Efektiivsus kõvasti parem, kui lineaarregulaatoril.

    ..toksi vajalikud pinged/voolud sisse ja saad õiged elementide väärtused.

    Comment


      #3
      Vs: 3 voldine toide

      Lisan veel et 0,1uF keraamilised või PP/PE konded nii sisendis kui väljundis tulevad kasuks. Seal skeemis mingi defekt kas unustatud või oskamatus aga need konded puudu.
      Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
      1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
      2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

      Comment


        #4
        Vs: 3 voldine toide

        MC34063A ja 300mA, ilma lisa lõputransita hakkab ka vist ka kitsas korpuses "hullu panema" kuumuse tõttu.

        Arvan, kui sealt mõni asisem valida, mõni mis kannatab 1,5A ja rohkem, täpselt nii hea, kaitsega või ilma jne kui rahakott kannatab, võib saada kompaktsema ning jahedama.
        Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

        Comment


          #5
          Vs: 3 voldine toide

          Ei juhtu miskit DIP8 korpusega, datasheet ise annab skeemi 5V/500mA, nii et täiesti lubatud piires see vajalik 300...400mA.
          http://www.onsemi.com/pub_link/Colla...MC34063A-D.PDF (lk 7)
          Teemaalustaja, nagu aru sain, ei soovi lineaarregulaatoreid. LDO variandid pole ka eriti paremad, kuumenevad ikka üsna samamoodi.

          Murphy: Miks keraamilised konded veel? Pinge silutakse elektrolüütidega vastavalt soovitud ripple'i pingele ja eriti ei usu, et ca 50kHz seal kusagil soovimatult genereerima läheb.
          Vähemalt ise pole ma lisakondesid kasutanud, vajadus nagu puuduks. Panna muidugi võib nii "igaks juhuks"...:-)

          Comment


            #6
            Vs: 3 voldine toide

            Ok tänud, sain täiesti uue suuna enda jaoks. Kahjuks pole sääraste toitelahendustega veel tegemist teinud ja nüüd oleks mõned küsimused

            Vripple mV(pp) - see määrab ära siis selle kui "sakiline" on väljund? 100 mV on ok ehk?
            Fmin kHz - Väljundi sagedus? 44 on ok?
            Sisendpinge - kui seal kalkulaatoris sisendpinget muuta siis muutuvad ka osade komponentide väärtused... aga ütleme, et minul kõigub sisendpinge 10 ja 20 voldi vahel. Tuleks teha arvutused 15 voldi peale ja loota parimat?

            Kas on ka sellist DC-DC konverterit kus oleks fikseeritud väljund? Nagu lineaarregulaatoril on LM 7805.

            Comment


              #7
              Vs: 3 voldine toide

              Raske öelda, ku suur peaks pulsatsioon (ripple) olema, aga ma usun, et vahemik 50...100mV oleks täiesti normaalne antud juhul.
              Kuna kivi töötab sageduseni 100kHz võiks valida Fmin ca 40kHz.
              Väljundpinge ongi fikseeritud, selle eest hoolitseb PIN5 peale antav 1,25V (takistitest R1R2 pingejaguri kaudu) ehk nö referentspinge.
              See aga, nagu näed on otseselt seotud väljundiga mitte sisendiga.
              Tee 15V peale ja mõõda mis väljundis toimub sisendi muutmisel. Minu meelest ei tohiks väljund muutuda, aga proovinud pole...


              http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_ckt233_2.htm

              edit: kui käsi GPS seade, siis peaks ta töötama ka enda toitelt ehk 3,7V Li-Ion elemendilt? Või mingid AA elemendid? Sel juhul on tal sees juba mingit sorti pingeregulaator ja soovib aku laadimiseks (ja GPS tööks) kuni 5 volti. Laadimise pinge peab alati kõrgem olema, kui elementide nominaalne kogupinge. Et siis pisike sisendpinge kõikumine ei tohiks vast midagi teha.

              viimati muutis kasutaja sebastian; 08 m 2011, 22:30.

              Comment


                #8
                Vs: 3 voldine toide

                Ok tänase seisuga võib öelda, et tehtud. Nagu soovitati kasutasin MC34063A kivi ja kalkulaatorit lehelt http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/mc34063/ Esimese katsetuse tegin natukene lohakalt ja sisestasin kalkulaatorisse veidi ulme numbereid kuid sellest hoolimata hakkas asi tööle. Sageduseks sai võetud 100KHz. Väljundpinge on stabiilne sisendi vahemikus 7-20 volti (ei olnud võimalust suuremaid vahemike testida kuna puudus sobiv vooluallikas) ja voolu kulub ca 125mA. Oma esimeses postis mainisin, et vaja läheks umbes 300-380mA aga selle mõõtsin ma ju enne regulaatorit.... See tähendab, et mõõtsin nii GPSi tarvitavat voolu kui ka soojuseks minevat voolu. Igal juhul MC34063A on suhteliselt effektiivne ja odav lahendus. Ainukene detail mis soojust eraldama hakkas oli 8,4uH pool, ülejäänud jubinad on täiesti toa temperatuuril. Tänud kõgile kes viitsisid vastata

                Comment


                  #9
                  Vs: 3 voldine toide

                  Pulsatsioon tekib aja möödudes-kondede vananedes või siis näiteks teistel temperatuuridel, lihtsalt elektrolüüdid muutuvad ahelas olematuks ja kivi annab saba, nii saab seade otse see 12V. Aga noh kui seadmeid kuhjas ja raha laialt käes siis võib ju see 20senti kokku ka hoida. Seega eks ta ikka töötab, natuke aega vähemalt.
                  Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                  1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                  2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

                  Comment


                    #10
                    Vs: 3 voldine toide

                    Sa vihjad nüüd sellele, et peaks lisama 0,1uF keraamilised konded sisendile ja väljundile? Või midagi muud? Seadmeid nüüd kuhjas ei ole ja mere GPS maksab omajägu... Kas kas oleks mõtekas väljundisse joota üks zener diood mis üleliigse pinge "mättasse" lööks juhul kui peaks rike tekkima? Kui kivi tõesti lühisesse läheb siis kaitseks see ilmselt seadme ära ja sulavkaitse jõuaks rakenduda....

                    Comment

                    Working...
                    X