Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Fm Transmitter, sageduse muutmine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Fm Transmitter, sageduse muutmine


    Tervist, käsil fm transmitteri ehitus ülal toodud skeemi järgi, tekkis küsimus, skeem on mõeldud 88-108Mhz.
    Oleks vaja saada sagedusele 130-150 Mhz, mis komponendid üldse selle sageduse antud skeemil määravad?
    Otsisin natuke neid skeeme veel, aga kui seda skeemi muuta ei saa, siis oleksin väga tänulik, kui leiaks skeemi 130-150Mhz jaoks.
    Mul see skeem juba kokku pandud ja töötab, kuid testisin nii kiirelt kui võimalik kuna muidu sideamet uksetaga, vaja oleks veel tööraadiust vähendada alla 100m.

    #2
    Vs: Fm Transmitter, sageduse muutmine

    Sagedus sõltub L2-st ja C5-st. Pooli keerdude arvu vähendada. Võib olla tuleb ka vajadusel, kui ei saa soovitud sagedust või stabiilset tööd C2 muuta. L1 on niinimetatud antenni pikenduse pool, selle keerdudest sõltub antud pikkusega antennivarda sobitamine antud sagedusega. Väljundvõimsust peaks saama muuta R2R3 muutmisel nii, et kollektorvool väheneb. siis peaks ka võimsus vähenema. R1 suurendamisega peaks ka muuta saama. Katseta.

    Comment


      #3
      Vs: Fm Transmitter, sageduse muutmine

      Tänud, katsetan järgi! Olen muidu seda kuulnud, et kui soovin,et transmitteri tööraadius piirduks 10-20m peab sagedus olema mitu Ghz, seega see skeem sellejaoks ei sobi ? Oskab keegi spekuleerida?

      Comment


        #4
        Vs: Fm Transmitter, sageduse muutmine

        Sagedust tõstes pead arvestama sellega, et transistori max töösagedus oleks kõrgem kasutatavast sagedusest, muidu lihtsalt ei funka asi. Levi kaugus sõltub sellest, kui palju antenni energiat pumpad. Ka mitme gigahertsiga võid mitu kilomeetrit levi saada. Üldiselt on nii, et mida kõrgem sagedus, seda väiksemat võimsust on vaja, et sama tegevusraadiust saavutada. Samas kõrgemad sagedused levivad sirgjooneliselt, see tähendab, et vastuvõtt on praktiliselt kvaliteetselt võimalik ainult otsenähtavuse korral, peegelduvad mitmesugustelt objektidelt, otse ja peegeldunud signaali üheaegsel sattumisel vastuvõtjasse tekivad vastuvõtuhäired, levi kvaliteet sõltub paljuski ilmaoludest (sademed). Alates 300-400MHz-st ei saa kasutada tavalisi poolidega võnkeringe, tuleb kasutada sellist lahendust, nagu telekate kanaliplokkides DM lainealal. Sellise lihtsa skeemiga saab ka kõrgematel sagedustel toimetada, aga sageduse staabiilsus on küsitav, näiteks ainuüksi temperatuuri muutus võib juba nii suurt sageduse triivimist põhjustada, et vastuvõtmisega tekib probleeme.

        Comment


          #5
          Vs: Fm Transmitter, sageduse muutmine

          Soovitan siiski kasutada kvartsiga stabiliseeritud saatjaosa, sest sagedus ujub kindlasti küllaltki kiiresti kõrvale, seda nii temperatuuri, parasiitmahtuvuste kui ka toitepinge muutuse tõttu. Teiseks kasutada tuleks ikkgi "vabasagedust"! Need saab teada ka sideametist! Muidu võib kiiresti probleeme tekkida! Enda rahakoti peale pole mõtet vihane olla!

          Comment


            #6
            Vs: Fm Transmitter, sageduse muutmine

            Esmalt postitatud rainadov poolt Vaata postitust
            ..... kasutada tuleks ikkgi "vabasagedust"! Need saab teada ka sideametist! Muidu võib kiiresti probleeme tekkida! Enda rahakoti peale pole mõtet vihane olla!
            Endine Sideamet on juba mõned aastad leitav
            nime all Tehnilise Järelevalve Amet, internetis


            Vabakasutussagedustest ja muud huvitavat
            lugemist on ühe raadioamatööri kodulehel:


            Tutvuda võiks ka raadiomeeste foorumiga
            (tõsi küll, iseehitamisest on juttu vähevõitu):
            Elektroonika töötab suitsu baasil.
            Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
            Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

            Comment


              #7
              Vs: Fm Transmitter, sageduse muutmine

              vabasagedus on ~300-400Mhz Eestis, tegelikult eesmärk oleks skeemi võimsus nii alla viia, et ma saan juhtmevabalt mikrofoni kaudu raadiost oma häält kuulda! ainult oma toas, ehk siis 10m võiks tööraadius olla, maximum 50m, et kui saavutaks selle väikese tööraadiuse, siis saan mõned laused raadiosse öelda küll, rohkem pole vajagi, kas vana skeemi annab nii muuta, või pean leidma uue ?

              Comment


                #8
                Vs: Fm Transmitter, sageduse muutmine

                Paar millivatti väljundvõimsust peaks sellisel juhul küll olema. Takistite valikuga peaks saama väljundvõimsuse paika. Kui kavatsed vabasagedust kasutada, siis vaja ka vastavat vastuvõtjat. See skeem väljastab minuarust amplituudmoduleeritud signaali, võib olla mingi parasiitsusena ka sagedusmoduleeritud signaali, aga katsetamiseks lihtne. Kui tahad midagi kvaliteetsemat/töökindlamat kõrgel sagedusel, siis peab sageduse kvartsiga stabiliseerima, muidu iga väiksem kõrvalmõju põhjustab kohe sageduse triivimist.

                Comment


                  #9
                  Vs: Fm Transmitter, sageduse muutmine

                  See on "klassikaline ühe transiga" (alates C3) FM modulaator (CE mahtuvuse muutumisega moduleeritakse sagedust), väikse võimsuse jaoks kasuta madalamat toidet ja väikest antenni või täitsa ilma antennita ja keri poolid nii et need võimalikult vähe kiirgavad või pane asi väikese avaga metall karpi.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Fm Transmitter, sageduse muutmine

                    hea nõuanne, missugune see kvarts olema peab? Sellist skeemi leiab kuskilt?

                    Comment


                      #11
                      Vs: Fm Transmitter, sageduse muutmine

                      Tutvumiseks http://www.shema.ru/cgi-bin/rshema.p...=urt_rd1.shtml

                      Kvartsi sagedus peab olema selline, millisel sagedusel saata tahad. Kui sobivat kvartsi pole, siis tuleb kasutada sageduse kordistamist, sellisel juhul skeem läheb muidugi keerulisemaks enamasti, kui kahe-kolmekordistamisega hakkama ei saa.

                      Comment

                      Working...
                      X