Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

VÕI element skeemina

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    VÕI element skeemina

    Tervist!

    Pole sellise praktilise elektroonikaga liiga sina-peal ja seetõttu ei tea täpselt, kuidas luua VÕI element võimalikult väheste ja lihtsate komponentidega.

    Milleks vaja? Nimelt tsiklik hetkel suunatulede indikaator ühendatud mõlema poole plussi otsa. Nüüd, kui suunatuled LED'ide vastu vahetasin, lähevad mõlemad pooled alati tööle. Nimelt läbi indikaatorlambi läeb piisavalt palju voolu läbi, et ka teinegi pool käima tõmmata. Seetõttu sooviks tuua indikaatorlambi juurde veel miinus-otsa ja kahe poole pluss-otsa ning indikaatori plussi vahele panna VÕI element. Point on see, et indikaator peab põlema nii ühe plussi, kui teise plussi puhul, samas ei tohi mõlemad plussid omavahel kokku puutuda.

    Süsteem on 12V peal. Voolud väga väikesed. (Indikaatorlamp max 2W)

    Tänud ette!

    #2
    Vs: VÕI element skeemina

    2 dioodi, näiteks 1N4007, saad näiteks oomipoest mingi kopika eest. Triibud ehk suund indikaatorlambi suunas seega vool lambi suunas voolab aga mitte tagasi.
    Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
    1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
    2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

    Comment


      #3
      Vs: VÕI element skeemina

      Kuna suunatulede jaoks on mõlemad otsad plussid, siis polaarsuse poolest diood siin vist ikka ei aitaks? Nt. Vasaku suunatule + jõuab parema suunatule +'i ja sealt läbi tule miinusesse. Diood siin vist ei takista, kuna pluss on ikka pluss?

      EDIT: Leidsin omal ajal lammutatud toiteplokkide juppide seast jupi 3 jalaga, kus 2 dioodi täpselt otsapidi koos nii, nagu vaja. Katsetasin, ja toimib tõesti õigesti. Ühest plussist teise vool ei leki, samas mõlemast plussist saab indikaatorlampi kontrollida. Tänud!
      viimati muutis kasutaja jnt; 16 m 2011, 06:38.

      Comment

      Working...
      X