Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Velleman K8089 kella tegemine..

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Velleman K8089 kella tegemine..

    Tuli väikse kiusatus ehitada kell. Kaalun praegu kas osta valmis komplekt (850eeku) või ise ehitada nullist, kasutades suuremaid LED numbreid. Kahtlus tekkis ühe protsessori juures, et ma ei saa aru seda kui ma ise elfast osad tellin, kas siis tuleb kivi ise ka programeerida või on see kivi universaalne, ehk kood on sees olemas ja sobib kellade ehitamiseks.
    protsessoriks on: PIC16F630-I/P https://www.elfa.se/elfa3~ee_et/elfa...3-873-15&toc=0
    Kogu asjanduse info: http://www.velleman.eu/downloads/0/i...k8089_rev1.pdf
    Kõige reaskem osa on skeem plaadi peale joonistada, ise googeldasin aga sellist plaadi joonist ei leidnud, eks tuleb mul see ise ette võtta aga kui keegi miskit teab siis oleks mul hea meel mõne viite üle. Muidugi kui peab protsessori ise programeerima siis jääb asi arvatavasti katki. Ei tea kas see kell ka õieti käib?
    msn: pois11@hotmail.com

    #2
    Vs: Velleman K8089 kella tegemine..

    PIC on unirvesaalne ainult selles suhtes, et teeb seda, mis kood talle sisse progretud on. Poest ostes on kivi tühi, KIT-i ostes on kivi eelprogrammeeritud. Kellade projekte võiks nett täis olla nii AVR-idele kui ka PIC-idel.

    Comment


      #3
      Vs: Velleman K8089 kella tegemine..

      Seda ma kartsin. Et kui Elfast selle kivi ostan siis saan tühja kivi ja sellega kell tööle ei hakka. Kahju küll aga mis teha. Ei tea kas rohkem eestis ei liigu neid KIT konstruktoreid.
      Üks mõte oli veel see, et lammutaks vana kell raadio laiali ja asendaks tolle väiksemad led suuremate vastu ja teeks viisaka ümrise ümber.
      viimati muutis kasutaja pois11; 25 m 2010, 18:05.
      msn: pois11@hotmail.com

      Comment


        #4
        Vs: Velleman K8089 kella tegemine..

        Ostsin vahepeal poest uue kella, välimus kena ja soliidne. Sobib hästi mööbliga kokku. http://www.euronics.ee/tootekaart/30...lraadiod/XK10W
        Kodus kohe märkasime, et numbrid nagu virvendavad. Mõtlesin, et mis seal ikka, et teen lahti ja lisan paar lisa kondet. Leidsin netist skeemi ka: http://pdf1.alldatasheet.net/datashe...AN/SC8560.html Ja tuleb välja, et see kell on üsna lihtsa ehitusega ja virvendust ära ei saagi. Led numbrite osa on kuidagi huvitavalt lahendatud, et neli seitsme segmendi osad on võrtselt pooleks jagatud. Et üks väljund juhib kahte segmendi kriipsu, kord põlevad ühed segmendid ja siis teised segmendid. Sükkel toimib väga kiiresti, et silmaga siiski vaadates väga ei häiri. Muidu jääksin asjaga rahule aga käib lisaks natukene valesti, skeemi järgi vaadates võetakse kella rütm võrgus oleva 50Hz järgi. 24h jooksul käib 4s. ette. Ühes kuus siis 2min.
        Kas tänapäeval on üldse sellist süsteemi nagu vene elektroonika käe kelladel, et sai ajastada kella käimise täpsust. Või ongi nii, et 220v võrgus asuvad kellad ei saagi täpselt käia. Olen otsinud igasugu kellade skeeme aga midagi konkreetselt leidnud ei ole, probleemiks on, et endal programeerimis oskused puuduvad. Äki keegi teab veel linke kella skeemide kohta mida uurida.
        msn: pois11@hotmail.com

        Comment


          #5
          Vs: Velleman K8089 kella tegemine..

          Esmalt postitatud pois11 poolt Vaata postitust
          Ostsin vahepeal poest uue kella, välimus kena ja soliidne. .... Muidu jääksin asjaga rahule aga käib lisaks natukene valesti, skeemi järgi vaadates võetakse kella rütm võrgus oleva 50Hz järgi. .... Või ongi nii, et 220V võrgus asuvad kellad ei saagi täpselt käia. ....
          Ühes vanemas teemas oli juttu kellade elektrivõrguga
          sünkoniseerimisest, esmase vastuse saaks sealt leida:

          Kas seda kella kvartskellaks ümber teha üldse tasuks,
          on omaette suur küsimus...
          Elektroonika töötab suitsu baasil.
          Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
          Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

          Comment


            #6
            Vs: Velleman K8089 kella tegemine..

            Tegin puht huvist sellise skeemi, jupid olid ka enamus kohe võtta ja tahtsin proovida. Skeem ise hakkas tööle ja aeg tundub ka enamvähem jooksma aga siiski mina seda antud kellaga koos tööle ei saanud. Nii kui asendasin kella skeemilt 50Hz otsa enda tehtud osaga hakkasid kellal osad segmendid õrnalt helendama. Samas näitas kellaaega ka. Tol hetkel võtsin voolu otse kella trafolt. Proovisin ka eraldi toidet aga siis ei hakanud kell jälle tööle (sagedus puudus) Ei saanud aru, et kas tõesti ainult üks ots (1Hz) läheb juurde tehtud skeemilt kella protsessorisse? Üldiselt teine toide ei tule kõne allagi, sest ei hakka ometi kella sisse teist trafot toppima. Äki jäi midagi kahesilma vahele?


            Click image for larger version

Name:	generaator.jpg
Views:	1
Size:	23,4 KB
ID:	865527
            msn: pois11@hotmail.com

            Comment


              #7
              Vs: Velleman K8089 kella tegemine..

              Kui nüüd ikka aru saan, kas mitte ei ole mitu näpukat korraga. Esiteks jääb mulje, et ei ühendanud GND-d kella GND-ga, sellest osade segmentide helendamine, aga aega luges, sest sai ka ilmselt 50Hz-i. Teisel juhul eraldi toitega 50Hz kell ei saanud ja ei lugenud. Jama on aga selles, et selle lisaskeemiga kell töötab küll, aga loeb sajandeid. Nimelt kell tahab 50Hz, skeemist tuleb aga 1Hz või 0,5Hz, olenevalt kuidas ühendada.

              Comment

              Working...
              X