Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

aegrelee ?!?!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    aegrelee ?!?!

    Igatahes probleem selline, et arvutil vahetasin ära CPU ventilaatori ning uus ventilaator on suhteliselt madalate pööretega (~900rpm) ~38 kraadi juures. Kuna BIOS arvab, et ventilaatoriga on midagi viga nii madalate pöörete pärast, annab ta enne bootimist hoiatuse ja peab vajutama F1, et jätkata. See on aga tüütu takistus arvutioskamatutele. Sellepärast tahaks sellest lahti saada.

    Bios-s ei ole võimalust seda kontrolli keelata ning tahaks, et pöördeid ise ei võltsiks sinna mingitmoodi...

    Lahendus oleks tegelt lihtne, aga vaja natuke abi selleks.
    Ventilaatorile olin kunagi väikse modifitseeringu teinud: seal on termoandur, mille jalgade vahele panin lüliti, et pöördeid põhja saada (oli siis vaja mängimiseks kunagi).

    Samamoodi saaks ka selle relee kuidagi teha. Kui arvuti käima panna, saab relee peale 5 või 12 volti ning lühistaks termoanduri jalad ning ventilaator käiks maksimaalsete pööretega.
    Nüüd aga oleks vaja süsteemi, et arvuti käima pannes saab selle 5 või 12 volti peale ning aktiveeriks relee ja kuskil 30 sekundi pärast peaks relee jälle oma klemmid avama, et ventilaator jälle oma normaalsed pöörded üles võtaks.
    Muidu võib ventilaatori lihtsalt ära rikkuda.

    Arvestama peab siis sellega, et skeemi toiteks on kas 5V või 12V (see vist parem), voolu saab see skeem kogu arvuti töötamise aja ning kuskil 30 sekundi (ei pea täpselt olema) pärast peab skeem ühenduse katkestama.

    On kellelgi mingeid mõtteid? Kõik 555-d on ka teretulnud :P


    #2
    Vs: aegrelee ?!?!

    Konde ja väike relee. 555 ei ole vaja siis kasutada.

    Comment


      #3
      Vs: aegrelee ?!?!

      Tavaliselt, kui Bios on niivõrd tark, et hakkab kobisema ventilaatori kiiruste üle, siis reeglina on ventilaator kalibreeritav Biosis.
      See on reeglina nii ja reeglina on Biosi tüübiks seejuures Phoenix. Võib olla samuti, et sa ei pääse sisse Biosi alam menüüdesse, ehk lihtsalt sulle neid ei kuvata.
      Ära petmine on muidugi teema, kuigi kõik energiareziim seonduvalt ventilaatoriga töötab ju valesti. Ühel hetkel võid olla seisus, kus emaplaadilt ventilaatori poole ei tule grammigi pinget.

      Mina austaks sellest et postitaks siia emaplaadi margi ja Biosi versiooni.

      Ära petmiseks, tuleks mõõta ära energiareziim, ehk peab saama kinnitust, kas ventilaatori (-) ots on ühine ülejäänud (ground) ahelatega jne, kus pinge poolt ventilaatorit juhitakse. Ütleme, kõik tip-top; siis paned dioodi vendi (+) juhtme vahele, võtad mõnest toiteploki MOLEX otsalt +12V, sinna järgi diood, sinna järgi lüütkonde ja siis ventilaatori (+) juhtmeotsale.(NB: lüüt peaks omama ka takistist silda, mis selle aeglaselt tühjendaks)
      Töötaks siis (+) toiteahel: emaplaat-diood-ventilaator; ja teiselt poolt MOLEX-diood-elektrolüüt-ventilaator; ehk 2 ahelat teineteisest eraldatud ja sõltumatut. Aga ... >>
      Oleneb nüüd ventilaatori voolutarbest; lüütkonde (oleneb muidugi suurusest) võib jääda napiks; või siis teha korralikun reguleeritav lüli, kus lüütkonde asendad trantsistori-trimmeri-lüütkonde (väikesed paar takistit kah) miniatuursema ja parema variandiga; mina valiks kindlasti selle viimase.

      Kui nüüd veel edasi arendada tuleks selle lüüdi asemele pisike loogika+trants+väike lüüt+diood+takistid. Siis töötaks ka asi arvuti restardil nagu kulda

      viimati muutis kasutaja erku; 08 m 2010, 09:23.
      Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

      Comment


        #4
        Vs: aegrelee ?!?!

        Ma ei tulnud selle pealegi, et hardware monitoris CPU fan speed tempi peal enterit vajutades tuleb veel mingi menüü lahti...ehk probleem lahendatud, tänud vastamast.

        Comment

        Working...
        X