Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Klappide juhtimise ja lcd projekt

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Klappide juhtimise ja lcd projekt

    Nimelt selline asi vaja autosse teha. Displeina 16x2 lcd, mis peaks näitama vedeliku temperatuuri tavalisest termostaadist saadud signaalist, see temp.näit peaks jääma siis lcd ühele reale. Teine rida peaks tavaliste pulkadena näitama vedeliku taset paagis, signaal tuleb reostaat andurist takistuse muutuse 240-33ohm-ina. LCD peaks siis vastavalt taseme muutusena hakkama pulke vähendama. Ning lisaks oleks vaja juhtida kahte 12v klapimähist niimoodi, et kui saabub temperatuur u.70C siis lülitatakse automaatselt kõigepealt ümber üks klapp ning u.30sek pärast teine. Ja teistpidi, kui vajutada vastavat nuppu või kui autol süüde välja keerata, peaks tagasi lülituma kõigepealt üks klapp ning u.3-4min pärast teine. Lisaks peaks olema veel üks nupp mille vajutamisel klappide asendid ei muutu süüte välja keeramisel.
    Ütlen ausalt, et ei ole ise enne mikrokontrollerite ja lcd-ga tegelenud, olen igasugu muid skeeme kunagi teinud. Ei tohiks ju asi ülemäära keeruline olla? Oskab keegi suuna kätte näidata, milliste elementidega saaks asja kõige lihtsamalt valmis ehitada, mida täpsemalt peaks kasutama? Oskaks siis ehk ise infot edasi otsida ja ennast asjaga kurssi viia.

    #2
    Vs: Klappide juhtimise ja lcd projekt

    Toksi googlesse sisse "HD44780 AVR". Siis otsi mõni projekt, kus on prose külge LCD hendatud. Nüüd skeemist kasutad seda sama osa. Koodis peaks olema kindlasti LCD juhtimise library. Lisaks on sul vaja mõnda analoog sisendi lugemise koodijuppi+skeemi (mõni temp sensor vms). Päras liidad need nii rauas kui koodis kokku. Prose paari väljundi peale paned veel mõned transistorid releesid (AVR relay) lülitama mis omakorda klappe juhtima hakkavad. Siis veel mõned nupud prose jalgade külge, millest saad hakata prosele erinevat tagasisidet andma.

    edu!

    Comment


      #3
      Vs: Klappide juhtimise ja lcd projekt

      Muidugi seda ka veel, et mikrokontrollerid on 5V või 3.3V elukad. Toide tuleb stabilisaatoriga (klassikaliselt LM7805 näiteks) alla stabiliseerida; samuti tuleb takistuslike jaguritega kõik autost tulevad 12V signaalid alla jagada 5V peale; uuri mõistet "pingejagur".
      Väljunditest saad näiteks transistoridega lülitada juba releesid või koormusi. Kõige lihtsam on vast algajal panna üks ULN2803 vms transistoride array kivi. Kui lülitad releesid või klappisid (sõltuvalt voolust tuleb ehk läbi releede lülitada), siis on vajalik panna nende mähistele tagurpidi dioodid, et lahti laskmisel tekkiv indutseeritud pinge su transsi maha ei põletaks; igasugustes releedega skeemides on äratuntavalt üks "tagurpidi" diood relee mähisega paralleelis.
      Alustuseks võiks vast viidata avrfreaks'i lehele. Atmel'i AVR'id on ühed tuntuimad pisikesed mikrokontrollerid; alternatiividena võib näiteks pakkuda Microchip'i PIC'isid või vana C51-tuumaga kontrollereid, mida paljud erinevad tootjad teevad.
      Programmi kontrollerisse laadimiseks on sul veel programmaatorit tarvis. Hobielektroonikud kasutavad tihti ponyprog nimelist programmeerimissofti ja selle ühe kiviga programmeerimisliidest, mida saab ise endale kerge vaevaga teha. Natuke profimad seadmed on poest saadaval aga maksavad üksjagu.

      Comment

      Working...
      X