Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Tühjakslaadimise katkestamine pinge järgi

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Tühjakslaadimise katkestamine pinge järgi

    Pealkiri annab vast enamus pointist edasi.
    Mul oleks vaja süsteemi, mis läheb 19-20 voldise aku ja tarbija vahele ning mis pinge langemisel 14-15 voldini automaatselt vooluringi katkestaks.
    Hästi hää oleks kui see miinimumpinge oleks mingil määral muudetav, sinna vist tarvis miskit muudetava väärtusega releed vms, ise kahjuks eriline aju elektroonika alal pole.
    Tühjakslaadimine hakkab toimuma ~10 ampriga, seega äkki oskate mõnd asjalikku "tarbijat" kah välja pakkuda. Pirindega läheks see asi natuke liiga suureks, mõtlesin et äkki annaks kasutada selliseid suuri ~200W takisteid (metallist korpuses, jahutusribidega), need oleks põhimõtteliselt kohe võtta kah.

    Tänud ette kõigile aitajatele

    #2
    Vs: Tühjakslaadimise katkestamine pinge järgi

    Siit saab ühe skeemi, mida eeskujuks võtta: http://www.electronics-lab.com/projects/models/006/
    Takistid tuleb küll uuesti arvutada ja transistor tunduvalt võimsam panna.
    Harjutamine teeb harjutajaks.

    Comment


      #3
      Vs: Tühjakslaadimise katkestamine pinge järgi

      kui tahad kindlasti 10A tühjendamisvooluks saada, siis pead mingi voolu piiraja tegema. takistitega tehes saad selle 10A nt täis aku pingel. 20% laetud akul oleks see tunduvalt väiksem. I=U/R, 10=20/2, 20V aku pingel peaks takisti olema 2 oomi. 15/2=7,5, sellest siis 15V aku pingel oleks koormus 7,5A. iseenesest akule on see muidugi meeldivam, kui pinge langedes koormus langeb, tühjenemise aeg muidugi pikeneb
      Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

      Comment


        #4
        Vs: Tühjakslaadimise katkestamine pinge järgi

        See et tühjakslaadimise aeg mõnevõrra pikeneb polegi väga tähtis, oluline on just õigel ajal tühjakslaadimise lõpetamine
        Skeem Padasonicu antud lingil vajab minu mõistmist mööda ikka päris tõsist ümber tegemist et minu antud võimsusega toime tulla, või äkki ma eksin?

        Comment


          #5
          Vs: Tühjakslaadimise katkestamine pinge järgi

          Pole seal erilist ümbertegemist midagi. Takistid vaja ümber arvutada, sest muidu kerkib mõne sekundi pärast maagilist suitsu. Lisada üks võimas transistor koos radikaga. Mina võtaks oma sahtlist näiteks TIP35C, sest neid mul palju. Selle vooluvõimendustegur pole küll suur, seega 2N2222 asemele paneksin mõne väiksema darlingtoni, mis TIP35C baasivoolu (ca 1A, olenevalt eksemplarist) ära kannataks. Tänapäeval pole 10A mainimist väärt vool, nii et sobivaid tüüpe leiab sadades. Ühendame selle baasi 2N2222 emitteriga. Kollektor läheb skeemi plussjuhtmesse ja emitterist miinusesse siis see priske takisti või mitu väiksemat. Ongi kogu lugu.

          Kui ma samast skeemist midagi aretama hakkaks, asendaks kõigepealt LM317T laialt levinud TL431-ga, sest LM317 töötab seal praktiliselt tühikäigul. Ju siis skeemi autoril jäi see sahtli põhjas kõige esimesena näppu.
          Kui sellist "isepinisevat" piesokapslit pole, võib selle asendada teist värvi valgusdioodiga. Piiksuja on muidugi parem, sest siis on kaugele kuulda, kui aku "küps" on. Võib ka mõne piiksuva skeemi kokku laduda ja kasutada tavalist kapslit, milliseid leiab mõnest vanast arvutist, modemist, jne.
          2N2222 asemele võib panna ka mõne võimsa väljatransistori, sest nende valik tänapäeval samuti suur, radikas tuleb veidi väiksem ja paar juppi jälle vähem.
          Samuti saab 200W takistist loobuda, lisades skeemi voolupiiraja, nagu 'reuter' juba mainis. Sel juhul tuleb küll radikas priske tükk ja transistor peab palju võimsam olema või siis tuleb neid paar tükki paralleeli panna. Ma paneks näiteks 3 x TIP35C.
          Samas on igaühel oma lemmikjupid ja sama palju ka arvamusi, mis sinna parim oleks.

          Nüüd ajasin vist küsija lõplikult segadusse eri variantidega.
          viimati muutis kasutaja Padasonic; 26 m 2007, 04:39.
          Harjutamine teeb harjutajaks.

          Comment

          Working...
          X