Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Plasma valguse kontroller

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Plasma valguse kontroller

Kust leiaksin mingi skeemi sellise asja jaoks? Plasma valgus siis kasutusel auto spidomeetri/tahhomeetri valgustusena ning originaal kontroller omadega õhtul (parandada ei anna, sisse vaadata ei saa) Mis põhimõttel üldse toimib plasma valgustus? (on nagu paberileht, mis helendab ) kuidas juhitakse seda valgust?

Lauri
    Fibaro juhtmevaba koduautomaatika - www.indome.ee
    Tark kodu vähem kui 500€ eest

Vs: Plasma valguse kontroller

vaatasin ja proovisin, ning leidsin, et kui voolu järgi lükkan, siis kontroller edastab voolu, küll väga väikest, aga siiski ja nupule vajutades(muutes valgust või värvi) vool kõigub. praegu pole väga kindel suurusjärgus, aga lükkasin testri kõige madalama voolu peale 200mv ja seal näitas suurusjärku 1.4 - 4.6 ja mingil ajal ka 5.8 aga vahemikud on kindlad: 1.4; 2,0;2,6;3,0;3,6;4,0 ja max mis nägin oli 5,8 seda siis, kui ka värvuse nuppu vajutasin. Mingi loogika on nüüd olemas. Kas teoreetiliselt kui ma selle voolu niisama sinna peale lasen hakkab ka tööle, mingi kindla valgusega?

Comment

Esmalt postitatud Lauri_s poolt
      vaatasin ja proovisin, ning leidsin, et kui voolu järgi lükkan, siis kontroller edastab voolu, küll väga väikest, aga siiski ja nupule vajutades(muutes valgust või värvi) vool kõigub. praegu pole väga kindel suurusjärgus, aga lükkasin testri kõige madalama voolu peale 200mv ja seal näitas suurusjärku 1.4 - 4.6 ja mingil ajal ka 5.8 aga vahemikud on kindlad: 1.4; 2,0;2,6;3,0;3,6;4,0 ja max mis nägin oli 5,8 seda siis, kui ka värvuse nuppu vajutasin. Mingi loogika on nüüd olemas. Kas teoreetiliselt kui ma selle voolu niisama sinna peale lasen hakkab ka tööle, mingi kindla valgusega?
      Ma ei tea mida sa nüüd plasma valguse all mõtled
      Kui pead silmas nn. plasmaekraani, siis minu teada toidetakse seda impulsspingega. See, et voltmeeter DC (alalispinge) rezhiimis näitab mingeid teatud väärtuseid on sellest, et impulsside omadused on erinevad.
      Seepärast peabki mõõtma ossillograafiga.
      Lihtsalt "voolu" peale andmine ei muuda arvatavasti midagi ja kahtlane kas üldse tohibki.
      Veel teadmiseks, et mV (millivolt) on pinge, mitte vool .

Comment

Pilte, marki? Saaks vb midagi rohkem öelda. Isiklikult oma lolli peaga arvan, et valgustajateks siiski LED-id.

Comment

tegemist siis auto spidomeetri/tahhomeetri valgustusega. Põhimõtteliselt nagu paberileht, mis helendab siis(nagu ennegi ütlesin). Led-idest on asi kaugel mV pinge jah my bad. aga kuidas saab tekitada impulsspiget? ma suht algaja ses mõttes, et ei ole väga ise kokku ehitanud mingeid vidinaid. Vist ei ole mingit võimalust seda orig kontrollerit selle jama seest kätte ka saada( valatud mingit plastiku taolist ollust täis)

Midagi analoogset on siis see: saaks kasvõi mingi ühtlase kindla valgusega helendama oleks väga-väga ok! http://cgi.ebay.com/ebaymotors/92-93...spagenameZWDVW

Comment

Kas pole tegemist elektroluminesents kilega, mida ma nüüd ei leidnud toodete nimekirjast; varem need olid eri värvi lehtedena müügis +muundur, ja pinget tahtsid ~100 V vist mõnesaja Hz-ga.
            Head susserdamist !

Comment

ei oska kommenteerida seda nii igalt poolt olen kuulnud, et "plasma kellad" ja noh, 100v seal kindlasti ei ole, originaal kontroller annab välja 0.014 - 0.056 volti, vastavalt siis nupule vajutusega muutub pinge. Võimalik, et asi on impulsside peal, aga samas ei tea seda kindlalt. Mul oleks tarvis ainult saada asi tööle. Praegu vilgub ja teeb jama, kustub ära lambist jne. Kas on ehk mingi asi, kuidas seda katsetada, et kas on võimalik saada lihtsalt teatud pingega (näiteks 0,014v) asi helendama? Iseenesest tavaline voltmeeter näitas suht stabiilselt seda pinget, seega natuke kahtlustan seda impulsside teemat, aga krt seda teab....

Comment

Esmalt postitatud urmo poolt
                Kas pole tegemist elektroluminesents kilega, mida ma nüüd ei leidnud toodete nimekirjast; varem need olid eri värvi lehtedena müügis +muundur, ja pinget tahtsid ~100 V vist mõnesaja Hz-ga.
                ELFA kataloogi elektroluminestsentskiled taustvalgustuseks ja nende andmed
                http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage....ok=2011644.htm
                ja pingemuundid nendele
                http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage....99.htm&lang=dk
                on ka Tevalo kaupluse kaudu saadaval.
                Milliseid aga autode paneelides kasutatakse, seda ei tea.
                Minumeelest peaks nende paneelide toitepingeid mitte testri alalispinge, vaid vahelduvpinge (lühend AC V, ~V või ka ~U) piirkondadel mõõtma.
                Elektroonika töötab suitsu baasil.
                Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

mul on arvutil sama asi ees..81,4V sai mõõdetud..
                  oskab keegi öelda, palju see kile tevalo kaudu maksma läheb?

Comment

Esmalt postitatud ivar130 poolt
                    ...palju see kile tevalo kaudu maksma läheb?
                    Elektroonika töötab suitsu baasil.
                    Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                    Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

Comment

Auto el.luminestsentskilesid toidab 12V->24V(48V) DC-AC konverter. Kui pinge kõvasti üle 36V eks siis seda ka näppude vahel tunda oleks .
                      400Hz impulsid seal kuuldavasti ongi ja nende pikkusega muudetakse heledust.
                      Endal üks turbo manomeeter nii toimibki. Pisikese konverteri (20x20x20mm karbike) 12V sisendpinget võib vabalt reguleerida...kile heledus muutub suht ühlaselt. Tõsi, väljundpinget pole veel mõõtnud.

Lauri, pane oma multimeeter AC pinget näitama, saad kohe suuremad numbrid. Alalispingega neid kilesid toita ei saa.

Kui vilgub, siis mitu võimalust. Kas ei saa pidevat toitepinget 12V või kõrgepinge (AC) väljundis midagi katkestab. Pane multimeeter külge ja proovi kuidagi "imiteerida" seda vilkumist. Näed ära missuguses ahelas katkestab.

Comment

Kas need kiled ei ole mitte LCD-de valgustamiseks eraldi valgusallikaga? Nagu käbi näiteks 16x2 LCD alla...selle eraldi oma taustavalgustuse LED.

Comment

to sebastian: Homme mõõdan ära AC-ga, vaatan mis siis näitab.Aga kuidas ma imiteerin seda vilkumist? asja põhimõte siis nii: on kontroller karp, sinna sisse läheb 2 juhet, + ja - 12volti, siis on 5 juhtmega kaabel, mille otsas 2 nuppu, üks muudab siis värvust sinakamaks/rohekamaks ning teine tumedamaks/heledamaks. Näidikud on minu arusaama järgi kõik iseseisvad. Kontrollerist tuleb välja 2 juhet näidikute peale, mis siis läheb edasi rööbiti ühendusega. Jääb mulje, nagu jõulukuuse tulukesed, aga need jadamisi, mul aga rööbiti.

to eggy: mingit led-i seal ei eksisteeri, ongi nagu näidiku paber (spidomeeter ntx) mis on veidi paksem tavalisest paberist ja juhe jookseb sisse. kõik Eraldi midagi sinna juurde ei kuulu/käi

Comment

Esmalt postitatud Lauri_s poolt
                            Aga kuidas ma imiteerin seda vilkumist?
                            Sa kirjutasid, et vilgub ja jamab, kustub lambist ära. Mõtlesin seda, et äkki polegi kontroller ise nässus. Võibolla see 12V mis talle peale läheb, katkeb mingil ajal või on kilesse minevas ühenduses mingi kala. Või heledus/värv lülitites.
                            Et kui saaksid just siis mõõta kui need "vilkumise-kustumise" anomaaliad toimuvad.
                            Kontroller ise möginasse valatud, nagu ütled, aga oled ikka kindel, et seal sees midagi jamab?

Muidu on küll raske öelda kuidas seda kilet toidetakse, kui ta veel värvi ka vahetab. Pole ühtegi skeemi ette sattunud, isegi tööpõhimõtet ei tea.
                            Pakuksin, et värvust/heledust muudab kontroller kuidagi impulsside pikkust ja sagedust kombineerides.

Comment

eks katsun mõõta siis Aga point ongi selles, miks kahtlustan, et seal karbis viga (sama ütles ka see, kes auto müüs mulle, et kivi läbi) Kuna panen ütleme, et teatud valgusega põlema, siis lambist läheb tumedamaks, siis järsku heledamaks, värvus ei muutu lambist, just heledus/tumedus ainult. No ja samas, kui see vilkumine on, siis tekib ka autoraadiole särin sisse, sedapidi tundub jah, et mingi jama ühendusega seal.

Comment

Working...
                              X