Milline kivi vastutab arvuti emaplaadil kellaaja eest? Sooviks leida 24h real-time kella, emaplaat oleks doonorina olemas, ei leia õiget kivi kätte... Emaplaadiks ECS K7S5A
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
Kell arvuti emaplaadil
Collapse
X
-
Vanematega ongi nii, nagu KaruTEC ütles: SUUR must klots plaadi peal, KELL PEALE JOONISTATUD. Romulast saad.
Pead ei anna, aga võimalik, et uuematel on kuskile kivi sisse koos muu träniga integreeritud. Toksi kivide pealt tähistusi googlesse, äkki leiad üles.If you think education is expensive, try ignorance.
Comment
-
Originally posted by raitl@Aug 16 2005, 00:37
Sooviks leida 24h real-time kella, ....
http://cs.ektaco.ee/kauglugemine/tooted/TA...s_opt_small.jpg
Nüüdseks on taolised vist juba igalt poolt kasutusest maha võetud, aga mõnel võib niisama veel ära viskamata alles olla.Elektroonika töötab suitsu baasil.
Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.
Comment
-
mul umbes samasugune. sama firma toodang. kell on päris täpne. sisu on ka huvitav: aknaga kiip, 3 tavalist kiipi, dioodsild, 2 kondet, torujas kvarts, kaks pindmontaazi kiipi, mis juhivad 7-et 8-indikaatorit,trafo, kaitse ja trans radikaga. olen huvitatud, kui kaua selline asi töötab, kui 220 on kogu aeg peal. taadeldud 1998 aastal.-Artificial_Intelligent-
Comment
-
Originally posted by resr@Sep 15 2005, 00:14
.....aknaga kiip, 3 tavalist kiipi,...... ja trans radikaga. olen huvitatud, kui kaua selline asi töötab, kui 220 on kogu aeg peal. taadeldud 1998 aastal.
Võimaliku tööea kohta on raske öelda - hoopis äike on kõige sagedamini nende rikkeid põhjustanud, võrgutrafo lõpetab siis töötamise ja sulavkaitsmest pole ka abi... Veel on segadusi põhjustanud kettapöörete andur, aga ainult kellaks jättes pole sellest lugu... Kui 3V liitiumelement kunagi ära väsib, saab ju uue ka vahetada, aga seesama võib isegi veel mitu aastat vastu pidada...
Kõikide sealsete mikroskeemide ¹) otstarvet ei hakkaks kirjeldama, aga see aknaga on püsimälu (lüh. EPROM - Erasable Programmable Read Only Memory), läbi selle akna saab vajadusel mälu kustutada ultraviolettvalguse abil.
See "trans radikaga" on tegelikult pingestabilisaator 5V.
Kvartse on kokku kaks, see torujas määrab kella täpsuse, teine on lamedas metallkestas ja teeb mikrokontrollerile takti.
Võrgutrafosid olen nendes näinud kahesuguseid, kas 230V/9V või 230V/12V, iseehitajale tänuväärsed mõlemad variandid...
¹) - ENE järgi:
kiip (ingl. chip), k r i s t a l l, monokristalsest pooljuhist (hrl. ränist) plaadike, millesse on moodustatud pooljuhtseadise struktuur või mikrolülitus. ...
(Läbi mälumikroskeemi akna ta paistabki...)Elektroonika töötab suitsu baasil.
Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.
Comment
Comment