Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

    Kuumadel ilmadel välgatas mul mõtte, et kas ei saaks külmikule kaasa aidata? Endal kodus integreeritav külmik, puust kapi sees. Kapi jahutuseks on taga 50X550mm ava ülevalt alla. Palavate ilmadega kapp uhab ikka tükk aega.
    Kuidas see külmiks siis täpselt töötab? Taga olev radikas on tuline nii, et kätt vastas hästi ei hoia. Kas külmik saavutaks kiiremini jaheduse kui tekitaks avasse parema jahutuse? Praegu on loomulik ventilatsioon. Alt põrandalt tuleb jahe õhk sisse ja ülevalt kuum välja. Saaksin panna 50mm vendid ülesse avasse õhku välja tõmbama. 10tk ühte ritta. Külmik läheb käima, vendid lähvad tööle. On sellel mõttet? Aitab see energiat kokku hoida ja säästa mootorit. Olen kuulnud, et kui külmiks saab radika kaudu kiiremini sooja ära anda siis on külmutus kiirem.

    Lisaks olen sama lahendust integreeritud induktsioon plaadile teinud. Plaadi sees on suur ventilaator sisu jahutamas. Ahi on pliidi plaadi all. Ainuke jahutus kust soe õhk peaks välja pääsema on laminaat plaadi ja ahju vahel oleb 5mm pragu. Sinna ladusin rida 30mm vente mis lähevad tööle koos pliidi ventilaatoriga. Alguses kui sai süüa tehtud uhas pliidi ventilaator suvel meeletult kaua. Ketras seda sama kuuma õhku läbi enda vahest 30-40min. Jube. Peale lisa ventilaatorite paigaldamist tõmmatakse aegajalt ventilaatoreid käima. Töötab 4,5a. Mõtlen kas külmikule mõtet midagi sarnast teha?
    msn: pois11@hotmail.com

    #2
    Vs: KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

    On küll nii. Jahutus on väga oluline.Võimsamad agregaadid ongi varustatud ventilaatoritega. Kunagi kasutati ühes farmis agregaadi radiaatorit märgade riiete kuivatamiseks (oli praktiliselt kinni kaetud). Arvati, et agregaat on rikkis – nii aeglaselt jahutas piima. Lisaks lasin teha üles lakke ventilatsioonikorstna, akna alla reguleeritava jahutusava - kuna ruum oli väike ja kinnine. Olukord paranes märgatavalt, jahutuse aeg ja kuluv energia vähenes 2..3korda. Ilmselt pikenes ka kompressori eluiga.
    Piima jahutamisel kasutatakse vahel lisaks soojusvahetit. Soojusvaheti soojendab vett – saab sooja tarbevee ja ka ruumide kütte piisava piimakoguse puhul. Väheneb jahutuse aeg. Agregaadi ventilaatorid töötavad vahete-vahel (ilma soojusvahetiteta suvel kogu aeg).
    Mul on üks külmkapp 50 mm penoplastisolatsiooniga kapis. Energiatarve on ca35% väiksem, oleneb ruumi temperatuurist.
    Energiat aitab säästa ka iga-aastane tolmu eemaldamine radiaatorilt
    viimati muutis kasutaja Svago; 01 m 2014, 13:40.

    Comment


      #3
      Vs: KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

      Nujah, ma ei ole viis aastat tasumist resti puhastanud. Vaatan ja mõtlen, panen võibolla ka sundjahutuse lisaks.
      msn: pois11@hotmail.com

      Comment


        #4
        Vs: KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

        Kuidas see külmiks siis täpselt töötab? Taga olev radikas on tuline nii, et kätt vastas hästi ei hoia.
        Külmiku tööpõhimõte on väga lihtne - külmikus on sees soojusvaheti, soojusvaheti sees voolab külmaaine, mis on külmem kui külmiku sisetemperatuur. Seega liigub külmiku sisekambris soojus külmemale külmaainele (tavaliselt -15 aga ka -40 C), viimane ise soojeneb ja saadud energiast gaasistub.
        Esimene efektiivsuse tõstmise koht on siin - hoolitse et need pinnad oleksid jäävabad, sest jääl on halb soojusjuhtivus. Ehk tee võimalikult tihti sulatusi (siib on mõeldud siis loomulikul teel).

        järgnevalt liigub külmaaine gaas kompressorisse, mis siis tõstab rõhku. kehtib termodünaamika seadus P1*V/T1=P2*V/T2 Siin on näha, et rõhu tõustes tõuseb ka temperatuur. Temperatuuri tuleb tõsta niipalju, et see oleks keskonna jahutavast temperatuurist kõrgem.
        Teoreetiliselt saaks ka siin kokku hoida, kui välistemperatuur on madalam siis inverteriga kompressoritel vähendatakse sagedust, sagedus ja kompressori rõhk on võrdelises sõltuvuses, ehk väheneb ka sooja otsa temperatuur. Seda mängu tehakse õhksoojuspumpades, paraku külmkapil on võit suht väike et see ei tasu mängimist.

        Peale temptõusu liigub külmaaine välisesse soojusvahetisse, kus ta keskkonda äraandes ise jahtub.
        Siin saab efektiivsust tõsta, hoolitse, et väliskeskonna jahutav õhk oleks võimalikult jahe ja pääseks hästi ligi. Teised andsid õigeid soovitusi, kuid kõigepealt vaata et saaks õhk vabalt liikuda. Ka ventilaatorid on lisakulu, et vaba õhu liikumine on odavam.Mida jahedamaks saad seda efektiivsem

        Tsükkel lõpeb drosseliga. Siin toimub vastupidi P2*V/T2=P1*V/T1.
        Kokkuhoid on jällegi teoreetiline. Efektiivseim on turbiin, mis siis käitab teises otsas labadega esimese astme kompressorit nagu auto turbo. Paraku nii madalate võimsuste juures keegi seda ei kasuta. On mõningad nipid mida uusimates külmkappides juba kasutatakse, nagu reguleeritavad drosselid, supercooler, kaheastmelised kompressorid jt. Kuid vanema tüübilisi külmkapil kodus sa neid kasutada ei saa, lihtsalt teadmiseks et on võimalik ühteist tegelikult teha. Soojuspumpadel on nii kunagises COP=2-st lausa COP=5 suudetud välja võluda kõigi alade efektiivsuse tõstmisega.

        Comment


          #5
          Vs: KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

          Kui ees seisab uue külmiku ostmine, siis tasub muretseda sagedusmuunduriga (inverter) variant, näiteks Samsungil on selline.
          See tagab väiksema energiakulu, agregaadi pikema eluea jne.

          Comment


            #6
            Vs: KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

            Uut küll ei tahaks osta, pigem pikendaks vana eluiga. Ronisin täna kapi otsa ja vaatasin lambiga ülevalt õhu kanalist sisse. Viie aastaga on rest tolmu täis tõmmunud. Nägin ainult ülemist otsa, all on arvatavasti paksem kiht. Avastasin veel, et külmiku resti ja tagaseina vahe on ainult 1cm kuni max 1,5cm. Jube vähe, pole ime, et restil kätt peal ei hoia. Midagi muud teha ka ei ole kui tõesti paigaldada sund vent. Septembris tulen puhkuselt linna tagasi siis võtan asja käsile.
            Toas on hetkel üle 30kraadi ka. Sulatasin külmiku ära. Käima pannes töötas 4h ennem kui ülemine kamber jahedaks läks. Seda ei teagi millal välja lülitas.
            msn: pois11@hotmail.com

            Comment


              #7
              Vs: KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

              Teoreetiliselt võiks ju külmkapi liigse soojusega soendada näit. boilerisse minevat vett, oleks topelt kokkuhoid.
              Tuleks paigaldada üks lisa soojusvaheti.

              Comment


                #8
                Vs: KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

                Olemasolevat külmkappi ilma lõhkumata on liiga raske nii teha, kui aga satub rikkis külmkapp (kompressor peab korras olema) siis tagaseina soojusvaheti asemele vead vasktoru boilerisse, tood liitmikega külmkappi vana äralõigatud soojusvaheti otstesse , ühendad, täidad gaasiga ja voila töötab.
                Ma ehitasin külmkapi ümber soojuspumbaks, seepärast tean, et selline asi on võimalik ja toimib.

                Comment


                  #9
                  Vs: KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

                  See lisasoojusvaheti ühendamine jätke spetsialistidele. Kasutatud, kuid töökorras süsteem pestakse tavaliselt läbi, vakumeeritakse - eemaldatakse süsteemist niiskus, gaasid ja õhk, lisatakse õige freoon, freoonile vastav õli. Freooni ja õli kogus sõltub ka lisatava torustiku pikkusest, kontrollitakse rõhud jne. Tööks on vaja spetsiaalseid seadmeid, mida tavaliselt kodus ei leidu

                  Comment


                    #10
                    Vs: KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

                    Boilerisse vedada ei tasu, soojusvaheti peaks jääma ikka külma vee peale ning olema külmiku küljes, kuna veetorusid saab igaüks ühendada, kuid neid külmiku torusid ise ei näpiks.

                    Comment


                      #11
                      Vs: KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

                      Soojusvahetis eelsoojendatud vesi viiakse boilerisse, et saada soovitud lõpptemmperatuuriga vesi ja energiat kokku hoida.

                      Comment


                        #12
                        Vs: KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

                        Boilerisse vedada ei tasu, soojusvaheti peaks jääma ikka külma vee peale ning olema külmiku küljes, kuna veetorusid saab igaüks ühendada, kuid neid külmiku torusid ise ei näpiks.
                        Oled sa külmikule pilgu peale visanud ja kujutad ette kuidas külmiku tagaseinas olevale õhk-freoon soojusvahetile suudad kesta ümber ehitada (kusjuures ühtegi toruühendust ei katkesta?), kusjuures kest peab taluma trassivee survet? Mina ei kujuta ette. Kuna ma ise ehitasin soojusvaheti siis paraku teisiti ei saanud kui tuli osta vasktoru, selle baasil ehitada trassivee survet taluv soojusvaheti. Pärast uuesti süsteem liitmikega taas kokku ühendada, gaasiga taastäita ja kasutusse võtta.
                        Jep, ehitada on võimalik, seda võin kinnitada. Probleeme on sest eestis on raske leida poodi kust saaks kõike vajalikku osta.

                        Comment


                          #13
                          Vs: KülmkaPi efektiivsuse tõstmine

                          Jahekapil on kõige efektiivsem võimalikult vähe ust avada!
                          eeldusel, et kapi väljas on temperatuur kõrgem kui kapi sees.

                          Comment

                          Working...
                          X