Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Vana aja arvutustehnika (eraldatud: Elektromagnetvälja vähendamine)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

    Ei olnud mingit irvitust, displei? Minu, rohkem elektriku, kui elektrooniku meelest tähendab see sõna televiisori ekraani moodi asja.

    Comment


      #17
      Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

      Esmalt postitatud vanemleitnant poolt Vaata postitust
      Ei olnud mingit irvitust, displei? Minu, rohkem elektriku, kui elektrooniku meelest tähendab see sõna televiisori ekraani moodi asja.
      Jah, Arvuti joonistas meie plaadile pildi ja tavaline värvi TV näitas.
      TV-le lisasime ainult videosisendi so tõime video otsad välja.

      69. sai tehtud selline "displei" mis ossillograafi ekraanile Lissajous kujundeid joonistas.
      Need kujundid olid seal üsna numbrite moodi.
      Siis kirjutati programmi neljakohaliste arvudena.
      Loeti "laadi, liida, kirjuta".

      Ja et olla ikka teemas siis "elektronkiirt kallutas seal elektriväli". Vohh.

      Comment


        #18
        Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

        Esmalt postitatud A.R. poolt Vaata postitust
        Arvuti joonistas meie plaadile pildi ja tavaline värvi TV näitas.
        No ei saa kohe mitte vaidlematta jääda, aga kui "tavaline" ikka oli värvi-tv kuuekümne üheksandal Eestis? Arvutist rääkimata.

        Comment


          #19
          Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

          Esmalt postitatud vanemleitnant poolt Vaata postitust
          No ei saa kohe mitte vaidlematta jääda, aga kui "tavaline" ikka oli värvi-tv kuuekümne üheksandal Eestis? Arvutist rääkimata.
          Täpset aastat ei mäleta, võib olla paar aastat hiljem see oli, aga Tallinnas Suur-Karja tänaval kaupluses "Rekord" olid täiesti müügil, ja mitte üks. Oli veel isegi mõni eksemblar väiksema ekraaniga, kast oli paras kolakas. Kas nendel ei olnud mitte 40cm diagonaaliga kineskoop veel. Selle hinda ei mäleta (võib olla 850rbl ?), aga suuremad maksid vist 1200 rubla, hiljem 850.

          Arvutid olid siis natuke teistsugused, kui nüüd. Sai peale 75-ndat veidi aega TPI-s veedetud. Seal oli selline masina, nagu Minsk-32 vist, vähemalt suur ruum oliseda täis, programm lasti sisse perfolindiga. Korra keegi oli akna külmaga lahti unustanud ja üks elektrolüüt oli otsad andnud. Tudengitele kasutamiseks olid sellised masinad, nagu Nairii-M ja Nairii-2, viimane oli kiirem natuke. Neid mahtus väiksemasse ruumi kaks ära. Programmi sai sisse perfolindiga või trükimasinal trükkides, tulemus trükiti ka välja, nii et laud värises. Käsud olid вычислим, печатаем ja nii edasi. Olid veel tavalised lauaarvutid Iskra. Peale selle oli veel selline kirjutuslaua suurune masin, nagu Yong (?), see oli siis selle Minskiga ühendatud. Sellel oli juba must-valge monitor.

          Comment


            #20
            Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

            Teadusasutustes olla siin sügaval vene ajal liikunud päris huvitavat tehnikat. Ega praegugi need vähesed teadlased kes asjatavad pole lollid, tippasju tehtud isegi kohapeal, ka kaasajal, uurimustöid on paari aasta tagant päris huvitavaid silma jäänud. Hiljuti alles oli juttu Samsungi ja FI koostööst... Paraku on kippunud nii olema, et meie tundmatud mehed teevad mingisuguse avastuse ja ränga papi pistavad tasku suurkontsernid - meil ju ei ole neid kes raatsiks investeerida teadustööstusesse, meil tahavad kõik teha äppe telefonidele ja see tundubki paljude jaoks n.n. "eesti Nokia".

            Tartus päris huvitavaid firmasid ka tegutsemas millest paljudel ei ole aimugi.
            üks näide: www.clifton.ee , Skeleton Technologies jne...

            Aastate eest sain oma kohalikust kodukoolist suure 2 külmutuskapi mõõtu algelise arvuti, sel oli ka värviline monitor, tehtud see aparaat küll natuke hiljem - millalgi 70te lõpust või 80-te algus (komponentide markeeringute järgi). Info oli sel juba magnetlindiga aga lindiseade ise oli koostelt küll hea vene asja kohta, peenmehaanikaga koonerdamist ei kohanud.
            viimati muutis kasutaja bujään; 29 m 2012, 12:06.

            Comment


              #21
              Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

              Esmalt postitatud vanemleitnant poolt Vaata postitust
              No ei saa kohe mitte vaidlematta jääda, aga kui "tavaline" ikka oli värvi-tv kuuekümne üheksandal Eestis? Arvutist rääkimata.
              Meil on siis väike segadus.
              1969. aastal vormistasin Tõraveres oma diplomitööd.
              See oli graafiline display Lissajous kujundite, ostsillograafi (X,Y,Z teljed) ja arvuti BNIIEM- 3M baasil.
              Seal TV-d ei olnud.

              1979. FI-s oli meie rühmas juba 5 aastat töötanud arvuti EC-1010 ja mingeid kanaleid pidi ilmusid välja
              arvutid Elektroonika-60. Olid ka mõned teised margid aga neid meie käes ei olnud.

              EL-60 oli LSI-11 koopia. Kahe aadressiga masin. Kahjuks oli meil ainult toitega kast, emaplaat ja mälud.
              Emaplaat ca A4, mälu A5. Käskude kirjeldus oli kah olemas. See oli kõik.
              Aga neid oli saada, sellises komplektis.

              Siis saigi konstrueeritud selline plaat mis istus arvutisse ja ajas välja videosignaali.
              Täpselt ei mäleta seda värvi TV ostmist aga olemas ta oli. (NAD.)

              Sai neid õige mitu tükki tehtud. Töötav komplekt, juhtimiseks, arvutuseks.
              Mäletan et sellega arvutati difraktsioonfiltrit keevitaja aknaklaasiks ja
              kolmemõõtmelist kiirgusspektrit.
              ______________________________
              Aga kui me siin veel kaua räägime siis tuleb kuri onu ja OI OI OI.

              Comment


                #22
                Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

                Sina nüüd seda kurja onu kardad?

                Comment


                  #23
                  Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

                  Esmalt postitatud bujään poolt Vaata postitust
                  sain oma kohalikust kodukoolist suure 2 külmutuskapi mõõtu algelise arvuti, sel oli ka värviline monitor, tehtud see aparaat küll natuke hiljem - millalgi 70te lõpust või 80-te algus
                  Mida sa ometigi selle masinaga kodukasutuses siis tegid ja kuidas suhtlesid? Operatsioonisüsteem DOS 1.0 leiutati-avastati alles kas 1981 või 82.

                  Comment


                    #24
                    Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

                    Pikalt ei tahtnud heietada sellest masinast.
                    Tegelikult kui pikemalt rääkida siis minuni ta päris ühes tükis ei tulnud.
                    Esimene mälestus aparaadist oli 1990 aastal kui ta koolis seisis klassinurgas, juba sel ajal ei olnud tal enam kasutust kuigi PC ei olnud veel jõudnud, selleks kulus veel 4-5 aastat kui mälu ei peta (väike maakool). Ma ei suuda identifitseerida seda masinat kuna ei ole ainsat nimesilti. Meenus kohe klaviatuuriteemat lugedes milles A.R. kirjutas herkonlülititest... Uurisin seda plaati aga infot, et kes on ta teinud või mis on tema nimetus - ei leia sellelt. Ilmselt MIL tehase töö.
                    Töötab samuti pisiherkonitega, klahvidel on rõngasmagnetid, kõva materjal, nagu ferriit.

                    Nüüd elektroonikaosa oli mäletamist mööda sel arvutil siiski kapriisne, mul on mitu plaati millel on ka käsitsi peale märgitud, et on rikkis. Need on eri ajastutest 80te algusest mõned, uusim tundub jääma 86 aastasse.
                    Igaljuhul nägin seda masinat ka väga ammu töötamas, ma usun, et maakoolis ei olnud lihtsalt inimest kes sellega oleks töötanud või suutnud inimesi õpetada. Ma ei tea ka asjaolusid selle arvuti saamisloost. Igaljuhul 90-te keskel seisis see mitu aastat pm. välitingimustes, siis lõpuks otsustas keegi (teadmata minule) sellest masinast vabaneda, et olen selles piirkonnas ainus huviline siis tuli info, et see masin on metsaveerde veetud kogu täiega - kui jaole sain oli sealt juba nii mõndagi laiali veetud. Süsteem koosnes pm. nagu Euro-rack põhimõttel kappidest.
                    234mm oli suurem osa sahtleid, seal olid vertikaalselt väljakäivad plaadid elektroonikaga, hetkel hoian käes üht plaati - tähistus on бп 38/1 ja see on toodetud näiteks 84 aastal, tähistuse järgi pakuks, et mingi mäluga tegu - u. 50 mälukiipi sellel ning mõni loogika, ühendub mingi suure põhiplaadiga kahe 96 kontaktiga pistikuga, niisuguseid plaate on mitu, üks oli markeeritud 79 aastast, seal mälukiibid plastikkestas, uuematel keraamika, kullatud klemmid ja metallist kiibikate.
                    Kapid kus kogu see süsteem asus - u. 2m kõrged, ja kui õigesti meeles siis 600mm oli siinidevaheline laius, kappide küljeplekid olid juba laiali tassitud kui seadme juurde jõudsin, seega ka kappe endid alles ei ole . Mõned jahutusrack-id, 8 ventikat neis ja teevad jubedat lärmi, õhuvool on ka päris tugev, kui õigesti meeles oli kapi kohta neid 4tk seal plaadiridade vahel.

                    Olen vene lehti uurinud kuid isegi niisuguse näoga seadet ei ole kohanud, on suuremaid ja siis on päris pisikesed. Ka ei kujuta ette tema protsessorit - kasutsuel on mitmel plaadil 580BB kuid mida need teevad - puudub ettekujutus kuna kogu see kupatus oli pisematest plaatidest koostatud. Plaadid ise enamasti 220*235mm mõõtudes, mõned ka suuremad, kapis olid kahelt realt (üksteise taga), tagaseinas siis pistikupesad ühendamiseks, on paar vaherack-i kuhu vist läks 24 plaati igasse, seal tagaseinas pesad ja JUHTMEMONTAAZ, keerutatud klemmide ümber - juuspeened juhtmed...segaselt keeruline (aga huvitav )
                    Nagu aru võid saada siis ise ma ei ole seda masinat kunagi saanud katsetada - ta ei ole komplektne, aastate jooksul on igasuguseid plaate küll välja ilmunud ja olen nad säiltitanud kuid ma usun, et seda kunagi tööle küll ei saa ja ega nagu vajadust ka ei näe.

                    Mis puutub tema programmeerimisse siis ka sellest ei oska midagi rääkida (olen sellel alal loll nagu lauajalg) - mäletan kui kord sai mindud vaatama kui see masin töötas ja monitor pilti näitas aga asjapulk kes seal toimetas, peksis minema, ei lubatud nii uhke masina juurde alla 10a vanust klutti.
                    Monitor oli suur kast, kineskoopmonitor, võimalik, et mingisugune 16värviga, igaljuhul vähe oli neid värve seal, tol ajal kui vaatama läksin olid ekraanil ainult numbrid, allservas olid mõned värvilised kastikesed, isegi seda ei mäleta, et kas seal tähti / käsuvõimalusi oli ja kui siis mis keeles - ei mäleta enam. Monitorist oli igaljuhul järel vaid klaasihunnik kui aparaat laiali tassiti, kest oli perforeeritud, tänapäeval meenutaks mingisugust laborimõõteriista kuid mõõdud - kusagil 60cm kõrge, samalai ja ehk üks 80cm sügavust oli kastil .
                    Andmekandja oli siis magnetlint, lindiseadme jäänuseid uurides pakuks midagi sarnast:
                    http://forum.cxem.net/uploads/monthl...3002_thumb.jpg kõik rullikud olid laagritel, igaljuhul peale nende säilinud varemete kümneaastast looduses seismist käivad mõned rullikud ringi nii nagu oleksid eile tehtud, alumiinium on vaid oksüdeerunud, kohati täiesti pude. Nagu üteldud - seegi oli juba laiali tassitud ja järel vaid mehaanikaosa, pöidlajämedused juhtmekimbud olid kohati läbi lõigutud julmalt - ju seal teises otsas oli midagi vajalikku mõne jaoks...

                    Eks 14-15 a poisiklutt ikka tundis sel ajal huvi ja lohistas niisugust kola kokku, mõttekuses võiks kahelda aga üks huvitav peatükk kodukoha ajaloos oleks ta ometi.


                    Kokkuvõttes kogu see mula mis nüüd kirja panin on täiega out of topic aga vast annab teemat veel päästa...

                    Comment


                      #26
                      Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

                      Esmalt postitatud Pläsku poolt Vaata postitust

                      Selle 580 seeria kohta on olemas paks käsiraamat riiulis, olen uurinud internetis neid vanu arvuteid kuid pole pilti silma ette saanud - eks probleemiks on ilmselt ka vähene keeleoskus.
                      Hiljem ehk leian jupi aega ja teen ülevaatlikumast kolast paar pilti. Ehk mõni vanem infotehnoloogiategelane oskab midagi oletada.

                      Neid K580BB on kasutatud lausa pisemates arvutites mis nagu trükimasinad aga see mille jäänused mul on - kuidagi liiga suur...milleks see üldse oli või kas ja milleks teda kasutati - veel huvitavam. Ilmselt seisis ta seal niisama kuid miks? Seda ei tea ja ilmselt ei saa ka teadma.

                      Midagi niisugust kujutas süsteem: http://www.phantom.sannata.ru/konkur...racamac/10.jpg ainult, et 2 kappi, kumbki u. 2m kõrge
                      viimati muutis kasutaja bujään; 29 m 2012, 16:03.

                      Comment


                        #27
                        Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

                        hakkasin otsast lugema ja sain tigedaks... siis lugesin edasi.. lõbus hakkas, väga lahe diskussioon.

                        Mul on ka see häda, et korjaks kokku kõik äravisatavad asjad.. kahjuks pole neid kusagil hoida.
                        Kui läksin uurima, kus on minu esimene "tööarvuti" (Amstrad 1640), siis teatati, et lammutati, sest oli "kruvisid vaja"--
                        ..ja veel enne seda teeninud Robotroni lindikirjutaja vastu ei osanud tollal (91?) isegi huvi tunda
                        Kogu sellise kola jaoks võiks olla kusagil üks suur kuur... või kelder.. ..kus Elfafoorumi ja BBSummeri kokkutulejad saaksid aastainventuuri teha.
                        ..äkki on kellelgi kasutamata lennuangaar ...või varjend ?

                        teemaalgatajale : iga energia, mis sinu ruumi siseneb, on sinu oma - võta ja kasuta ära, see ongi roheline mõtteviis

                        j.

                        Comment


                          #28
                          Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

                          Teema tugevasti teemamõttest välja aetud aga ehk moderaatoritest keegi märkab ja leiab jupi aega, et mulaosa ümber tõsta, teadusega seotud pigem mulaosa

                          Tegin paar pilti kolast mis kiiremal vaatlusel kätte jäi.
                          Aparaadi klaviatuur:
                          http://nagi.ee/photos/radiotehnika35...in-set/351569/ ja
                          kogu album: http://nagi.ee/photos/radiotehnika35/sets/351569/ Klaviatuur oli valu-alumiiniumist kestas! Aastate eest sai see kest ümbert ära lammutatud kuna kraami metsavedajad ilmselt olid veokirattaga üle sõitnud ja kesta puruks muljunud, ka plaat ise on kõver, raam plaadil on teras nurkraud u. 10*10*2mm , pistikule kirjutatud "vigane" - ju seda praaki oli sest kui õigesti meeles siis oli seal 2 või 3 klaviatuuri. Ühel pildil peaks täisresolutsiooni korral olema ka klaviatuuri nimi loetav - pistikul.
                          Kaablipunt koosneb 3 lintkaablist ja on üsna ebamugav ja raske.
                          Kusagil peab olema veel ka eraldi olnud numbriklahvistik aga seda ei hakanud otsima.
                          Kõige vanem osa mis leidsin oli toiteplokki jäänustes - seal mitmed osad (kondekad ja alaldusdioodid jne. peenemat pudi) on toodetud 78 aastal, vanimad olid 04 78 markeeringuga.
                          Klaviatuur mis pildil, tundub uuem - enamus mikroskeeme 81. aastast, ka lääne loogikat seal.
                          Plaate on terve posu ja kõiki neid üles pildistada ja üles panna ei ole aega hetkel.

                          Kolakorjamisega on lood nii, et asja mõttekus on kaheotsaga asi .
                          Andmekandjast oli alguses kõigerohkem kahju - mäletan Tartu Raadio ajast kui seal käisin, see stuudimakk mis seal oli jättis vähemalt mulle, tolajal vist 6-7. klassi nolgile, kustumatu mulje...
                          Selle arvuti juurde kuulunu oli ka mingi hübriid ja laia lindiga - hetkel ettekujutust rullide järgi pakuks kusagil 25mm+ lint.
                          Lugemis/kirjutamise? pead olid ka huvitavad, need on säilinud ka kusagil sahtlinurgas.

                          Kas mõni vanem arvutiala tundja ei oska midagi pakkuda, et mis arvuti võiks olla niisugune kirjeldatu? Või millised osad oleks eriti kasulikud identifitseerida, et tõele lähemale saada?


                          Loodetatvasti poomist ei tule, et teema nii kaugele juba veetud on.

                          Comment


                            #29
                            Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

                            Siinse teemaga (aga alles nüüd, juba selle uue nimega)
                            seostub nüüd hästi ühe vanema teema lõpuosa:


                            ______________

                            Postitused liidetud, aga kuna threads/60912 teema on vanem, siis liikusid need siin teemas eespoole.

                            Scott, mode
                            viimati muutis kasutaja Scott; 06 m 2012, 07:54.
                            Elektroonika töötab suitsu baasil.
                            Tähendab - igasse detaili on doseeritud täpne kogus suitsu.
                            Kui mõnest suits välja lasta, siis värk enam ei käi.

                            Comment


                              #30
                              Vs: Elektromagnetvälja vähendamine

                              esimene post on mu nimega, aga teema pealkitja muuta ei saa, siin on kõik ju Vs: Elektromagnetvälja vähedamine. üldsegi millises seisundis oli foorumi tiimi liige kes nii need kaks teemat kokku pani ja selle segaduse tekitas????

                              ja peabki tolle minu teeamaga sobima, algus tuligi sinna vastena
                              Fixing stuff and building stuff.

                              Comment

                              Working...
                              X