Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Plastikud ja nende omadused

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Plastikud ja nende omadused

    Plastikuid võib tänapäeval leida meid ümbritsevast keskkonnast rohkelt. Alustades plastist kilekottidest ja mänguasjadest ning lõpetades plastist paatide ja autodega. Tihti on plastist või plasti sisaldavatel toodete iseloomustuses ära toodud, millist plastitüüpi toode sisaldab. Enamasti on tegu arusaamatu lühendi või võõrsõnaga. Käesolevas artiklis heidame pilgu sellele, milliste omadustega plastid peituvad antud lühendite taga.

    Loe artikli täisversiooni siit.

    Kommenteeri ja arutle antud artikli teemadel käesolevas foorumi teemas

    #2
    Siia sobiks nimekiri firmadest kes erinevaid plaste müüvad, eriti just sellised kes väikeseid koguseid ka müüvad.

    Mul oli tükk tegemist et saada 2cm paksust läbipaistvat plasti 10x10cm lõpuks sain ühelt tuttavalt.

    Näiteks kas http://www.proplastik.ee/ oleks mulle sellise tüki müünud :lol:

    Comment


      #3
      Mida veel lisada: elektroonikul ja elektrotehnikul on üks põhilisi materjale klaastekstoliit. Selle juures on 2 tähelepanekut:

      1) väga abrasiivne. Kasutage kõvasulamist lõikeriistu (volframkarbiid või teemant), muidu kulub neid palju. Elektroonikul on abiks teemantviilikomplekt, mis ei maksa suurt midagi aga mille abil on hea viilida piklike avasid või sobitada detaile.
      2) tolm on väga ohtlik. Puurimisel peab kasutama kindlasti tolmu äraimemist. Tolmuimeja on odav, isegi 1000 krooniga saab midagi. Ja kui tolmukotti korralikult tühjendada, on probleem lahendatud. Veel parem on tolmuimeja akna taha tõsta. Seda probleemi ei maksa alahinnata, sest klaastekstoliidi tolm tekitab nahal mikrohaavu ja roppu sügelemist, samuti probleeme hingamisteedes. Alati kui puru tekib (viilimisel), kasutage kohe tolmuimejat või hädapärast peske detaili veega.

      Kui teete mingeid mehhaanilisi juppe - klambrid, trafodes ja poolides mähisealused, siis kasutage parem pabertekstoliiti. Selle puru ei ole ohtlik.

      Klaastekstoliiti saab Tevalost või mujalt, pabertekstoliiti saab näiteks Tööstusplastist. Pisikesi tükke võib foorumist küsida, kellelgi ikka vedeleb.

      Eelpool küsiti pleksi kohta. Usun et väikseid tükke tasub samuti küsida Proplastist või Tööstusplastist. Alati jääb suurte tükkide lõikamisel üle ribasid jms. ja neid sularaha eest müüa - minule küll meeldiks

      Comment


        #4
        Plastid ei ole üldjuhul kokkukeevitamise teel ühendatavad. Neile antakse meh omadused ja kuju suure surve all tahkumise momendil (50-200 kg/cm2). Kui neid siis kuumutada deformeerumis temperatuurile hakkavad sisepinged järgi andma ja detail muudab pöördumatult oma kuju. Ilma surveta jahtunud plastil ei ole arvestatavaid mehaanilisi oadusi.

        PVC- mürgine kuumtöötlemisel

        PP- Survevalu protsessis tülikalt suure kahanemisteguriga, hea dielektrik. Head hingeefekti omadused ( plastkarbid, kus kaan avanedes nagu kilega oleks ühest servast kinni). Pakasetsüklid muudavad aja jooksul rabedaks (Salvokelk, mis ei ole küll PP-st puruneb kiiremini kui hoida talvel väljas pakase ja/või päikse (UV) käes).

        PA- imab hästi niiskust ja õlisid, mis muudavad ta elastsemaks. Survevalu protsessil valmistaud tooted on algselt rabedad, aja jooksul imavad õhuniiskust ja omadused paranevad. Pikem kuumus (~80`C) kuivatab neid ja omadused halvenevad.

        PMMA- polümetüülmetaakrülaat, tuntud kui tavaline pleksiklaas, kõige (amorfsem) kirkam ja läbipaistvam plast. Mehaanilised omadused viletsamad kui teistel läbipaisvatel plastidel. Murdumisel on servad teravad. Põlemisel, kuumtöötlemisel, kõrbemisel ~240Ć rõve hais, eraldub formaldehüüd, mis muidu lõhnatu ja mürgine, uimastab.

        PS- põlemisel lenduvad tahmahelbed, muidu igavene saast, ei kasutata üldjuhul tehnilistes ja vastutusrikastes detailides vaid mänguasjades jm. odavuse tõttu aga kohtab seda sageli (10-20kr/kg). Läbipaistva polüsterooli kuumtöötlemis ja meh omaduste parandamiseks lisatakse K-Resin (vist kaubamärk) nimelist materjali.

        SAN- sellega vähe isiklikku kokkupuudet, murdus vist kuidagi imelikult, kihiliselt... raske seletada ...

        ABS- laialdaselt kasutatav, palju häid omadusi, lisaainetega muudetavaid ...
        Värvub aga halvasti, siis seguneb värvainetega, sageli segatakse värviga eraldi protsessis. Erinevad värvimullad võivad muuta töötlemisomadusi, seepärast erinevad värviretseptid sisaldavad erinevat kogust töötlemist parendavaid lisaaineid. Kui mingi toode peab koosnema kahest samavärvi aga erinevat tüüpi materjalist, siis ABS-i üheks neist ei soovitaks.

        PC- väga head mehaanilised omadused. Kasut näiteks ralliautode esiklaasideks, tunduvalt kergem kui klaas ja puruneb teisiti, ohutumalt kui klaas, krt.eab kas üldse puruneb, lendab lihtsalt eest ühes tükis. Mõned uuema tüübi autoesitulede katteklaasid ka sellest, tavaliselt PMMA ja paremal juhul kaetakse TPU-kilega.

        PU- minu jaoks esineb termoplastne polüuretaan (TPU), mis esineb olenevalt töötlemisest nii läbipaistvana kui ka piimjana. Kõige rohkem kummi või kautsuki omadustega sarnanev plast, praktiliselt kulumatu, kriimustumatu ja rebenematu. Mitmetes vastutusrikastes kohtades asendamatu.

        ...

        POM on puudu, kuna keemilist nimetust täpselt ei mäleta, ei hakka ka tuletama, kutsutakse vahel atsetaaliks. Tehnilistes detailides laialt kasutatav, ka elektroonikas, näit. klaaskiud täidisega voolumõõtja klemmliistus (vanasti oli bakeliit vist seal). Kõige paremini annab vedru effekti (plastvedrud). Suure koormusega liugpuksid ja laagrid (pumpkärud e. käsikahvelkärud, roclad). Normaalses töötlemisprotsessis ohutu, ülekõrbemisel (vist 280`C) eralduvad väga mürgised ja plahvatusohtlikud gaasid.

        eelnev jutt ei kandideeri absoluutsele tõele, kirjutasin selle omast peast ja kogemustest, sorry kui pikalt kirjutasin pole muidu teab mis kirjamees, rääkida võiks küll teemal lõputult ...

        Comment


          #5
          Vs: Plastikud ja nende omadused

          Esmalt postitatud kfl poolt
          Plastid ei ole üldjuhul kokkukeevitamise teel ühendatavad. Neile antakse meh omadused ja kuju suure surve all tahkumise momendil (50-200 kg/cm2). Kui neid siis kuumutada deformeerumis temperatuurile hakkavad sisepinged järgi andma ja detail muudab pöördumatult oma kuju. Ilma surveta jahtunud plastil ei ole arvestatavaid mehaanilisi oadusi.

          ..
          Minu kogemused seda arvamust ei toeta.
          Lappinud mitukümmend katki kukkunud uue pesumasina trumli plastist ümbrispaaki. Parim vahend Welleri reguleeritav kolb ja temp sõltuvalt ilmast. Kui väljas ja tuuline , siis ka 450, tubastes oludes piisas 250-300 kraadist.

          Sulatan kõigepealt läbi prao enda mõlemalt poolt ja siis sulatan sama plastikut uuesti mõlemalt poolt 2 kihti peale ja ajal laiali. Jääb tunduvalt tugevam ühendus, kui mis tahes liimiga.

          Proovinud ka lahti murda, murdub ennem kõrvalt, kui paranduskohast.

          Muidugi on eralduvad aurud väga mürgised , seega vajalik hea ventilatsioon ja tappev tervis .

          Comment


            #6
            Vs: Plastikud ja nende omadused

            Plastikud on üldjuhul päris keevitatavad. Kanalisatsiooni ja veetorud, kollektorid, kiletamine jne jne - kõik on keevitus.

            Comment


              #7
              Vs: Plastikud ja nende omadused

              Suur valik veetorusid on saadaval sulatatavate liitmikega(PE),selle jaoks on eraldi sulataja olemas.Väga hästi jäävad kokku

              Comment


                #8
                Vs: Plastikud ja nende omadused

                Üldiselt räägitakse, et plastikuid ei tohi põletada, kuna tekivad mürgised ühendid. Aga saiakoti peal on kirjas ,et pakend sobib põletamiseks. Saaks äkki prahti vähemaks ja tuba soemaks ! Uurisin plastikute juttu ja vikipeediat ning mina sain nii aru ,et mõnda pakendit võib ja mõnda mitte.

                Pakenditel on kolmnurk numbriga ja all lühend.
                1-PETE polüetüleen, võib põletada
                2-HDPE polüetüleen, võib põletada
                3-V pvc, ei tohi põletada
                4-LDPE polüetüleen, võib põletada
                5-PP polüpropeen,võib põletada
                6-PS polüstüreen, ei tohi põletada
                7-other muu, karta võib,et ei tohi põletada

                Kas see on nii ?

                Comment


                  #9
                  Vs: Plastikud ja nende omadused

                  Esmalt postitatud ahtoj poolt
                  ... plastikuid ei tohi põletada, ...Kas see on nii ?
                  plastitööstuse jäätmeid kindlasti ei tohi, sellejaoks spetsiaalsed katlamajad, kus põlemisprtsessi kontrolli all hoitakse (õige õhu juurdevool, et oleks tagatud täielik põlemine) ja kõikvõimalik suitsugaasige järeltöötlus,
                  lähim selline asub vist soomes

                  aga prooviks võid süüdata plastitüki ja kohe peale süttimist ärapuhuda, kui põlenud tüki lõhn meenutab küünla põlemise lõhna võid koduses majapidamises põletada koos teise kütteainega ...
                  kuidas leeki-õhku reguleerida (milliste tunnuste järgi), et põlemine kõige puhtam oleks, ei oska soovitada .
                  nimelt peaksid kõik eralduvad gaasid ideaalis ärapõlema ennem kui korstnasse jõuavad,
                  võibolla gaasianalüsaator korstnasse lisada ja kontroller juhtima õhu juurde-äravoolu koldest.

                  plasti kütteväärtus on 7x suurem kui puidul!

                  Comment


                    #10
                    Vs: Plastikud ja nende omadused

                    See kes ei oska see õpetab ?
                    Mis kuradi jutt see on et "põhimõtteliselt" ja blaablaabla...

                    Selleks et plastide põletamisel dioksiinid laguneks, on vaja oluliselt kuumemat leeki ja kontrollitud õhuhulka, kui üheski kodukoldes saada on. Milline gaasianalüsaator sobib kodukorstnasse ? Spektromeeter ? Kammoon, räägime sellest mida teame.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Plastikud ja nende omadused

                      Ei no siis tuleb lambaandur ahjule külge ühendada
                      Samas kivisüsi tossab ka ju suht metsikult, kas see siis pole nii ohtlik? Muidu tühja sest plastmassist-saaks autokumme põletada nagu puitu oleks vga bro.
                      Maailm oleks puhas ja süüta
                      kui poleks õllejogurtit
                      - Õ.Õ.

                      Comment

                      Working...
                      X