Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Maja vooluvõrgu asendamine

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Maja vooluvõrgu asendamine

    Tegemist vana-vana majaga kus ikka veel kahesooneline alumiinium kaabel (plekk kattega).


    Kuidas "seadus" seda reguleerib - on lubatud ise ümvberkaabeldamine (muidugi ega keegi seda ju reaalselt ei kontrolli).


    Peamiselt siis selle vana mädaneva kaabli vahetamine eluruumides.Click image for larger version

Name:	skeem.png
Views:	1
Size:	15,7 KB
ID:	876085
    Pilt nt pmsl kuidas kaabeldus on veetud, kahele poole hargnev, millest siis üks haru lõppeb viimases toas, teine läheb koridori/kuuri alla jne - eluruumidest välja.

    Ehk siis kõik langeb ühe kaitsme alla. Paigaldamisel reaalne oleks siis kumbki pool jagada iseseisva koormuskaitsme alla ja hiljem siis koridoris olev osa eraldi koormuskaitse vahele (et vajadusel välja lülitada, ilma et eluruumid elektrita jääksid).

    Koormus on mõlemal harul piisavalt suur: 3-4 40-100w lampi, 2-3 lauaarvutit, köögi poolt muidugi ka võimsamat (külmkapp, elektripliit, mikrolaineahi vms). Köögi pool jääb koridori viiva haru peale.

    Hetkel mõlemad 20A automaatkaitsme all, 15 A kippus tihti välja lööma.

    Milline soone/tuuma paksus oleks paras kummalegi harule valida? 2,5mm (solid core - kuna tuleb minimaalselt paindekohti, enamasti jookseb sirgelt) või rohkem põhiringi jaoks, pistikutesse /lampideni siis 1.5 - 2
    vastavalt koormusele.
    tel 53729764

    #2
    Vs: maja vooluvõrgu asendamine

    Seadus reguleerib asja nii:
    Kõigepealt pädeva tegelase poolt projekt, siis pädeva tegelase poolt ehitamine, siis mõõdistamine.
    Kui kõik ok., võid ekspluateerima hakata.

    Comment


      #3
      Vs: maja vooluvõrgu asendamine

      Ma lahutaks juhtmestiku nii paljudeks harudeks kui vähegi võimalik, valgustuse ja pistikud eraldi. Valgustus 1,5 ruutu ja kaitse mitte üle 10A (pigem 6A või vähem), pistikupesad 2,5 ruutu ja kaitse 16A. Ja pistikupesasid pane niipalju kui vaja (et ei oleks mingeid hargmikke ega pikendusjuhtmeid) + veel varuks.

      Comment


        #4
        Vs: maja vooluvõrgu asendamine

        Esmalt postitatud Mauro poolt Vaata postitust
        Milline soone/tuuma paksus oleks paras kummalegi harule valida? 2,5mm (solid core - kuna tuleb minimaalselt paindekohti, enamasti jookseb sirgelt) või rohkem põhiringi jaoks, pistikutesse /lampideni siis 1.5 - 2 vastavalt koormusele.
        Elektriala inimesena tõusevad mul küll juuksed peas püsti (kui neid seal oleks) sellist juttu lugedes elektroonikafoorumis.

        Comment


          #5
          Vs: maja vooluvõrgu asendamine

          Otsi mõni elektrik, kes hetkel ka tänapäevaste materjalidega tööd teeb ja las tema teeb nn. haltuura korras asja korralikult valmis- nii on kõige odavam.

          Comment


            #6
            Vs: Maja vooluvõrgu asendamine

            Sama jutt mis eelmistelgi. Jäta ise tegemata. Terminite põhjal oskad vbl neid sõnu õigesti kirjutada aga see on ka kõik. Kui ikka väga tahad ise teha siis mine ja uuri mitu kuud kuidas ja miks kuskil mingi asi tehtud on. Siis tee ise ja enne kasutamist lase kindlasti mõnel pädeval tegelasel asi üle vaadata. Aga ka siis on väga suur võimalus, et tehtud asjast jääb ainult mälestus. Kusjuures elektriku paberid saab umbes poole aastaga kätte kui nullist alustada.

            Comment


              #7
              Vs: Maja vooluvõrgu asendamine

              Mina panin oma korterile ise kõik uued juhtmed. Energia mehed küsisid vaid, millise kaabli panin ja muu vastu huvi ei tundnud.

              Comment


                #8
                Vs: Maja vooluvõrgu asendamine

                Esmalt postitatud maidor poolt Vaata postitust
                Energia mehed küsisid vaid, millise kaabli panin
                Mis mehed need veel on, ja millal nad seda küsisid? On ainult kaks võimalust - kas elektripaigaldisel on nõuetekohasuse tunnistus või seda ei ole.

                Comment


                  #9
                  Vs: Maja vooluvõrgu asendamine

                  Ehitusfoorumis on seda saagi juba aastaid käima aetud. Hakake siin kah. Jõuab kindlasti selleni, et lambipirni vahetus eeldab vähemalt poolt aastat elektrikuks olemist.

                  Comment


                    #10
                    Vs: maja vooluvõrgu asendamine

                    Esmalt postitatud tcumen poolt Vaata postitust
                    Seadus reguleerib asja nii:
                    Kõigepealt pädeva tegelase poolt projekt, siis pädeva tegelase poolt ehitamine, siis mõõdistamine.
                    Kui kõik ok., võid ekspluateerima hakata.
                    Teoorias on nii, praktikas - kuni maja müüa ei kavatse ja peakaitse alla 32A ning endal mõistus asjast üle käib, siis tavaliselt tehakse ikka ise.

                    Üldiselt on nii - pistikupesad 3G2,5 st 3 sooneline (must või pruun faas, sinine tööneutraal, kolla-roheline maandus) 2,5 mm2 kaabel; valgustid 3G1,5; lülitid 2X1,5 (must ja sinine soon) või 3X1,5
                    Pisitupesadele C16A kaitselüliti, valgustusele peaks piisama B6A kaitsmest. Iga tuba eraldi kaitselüliti alla, suured tarvitid (boiler, elektriradikas jms) eraldi juhtmega eraldi kaitselüliti alla. Elektripliidiile 4mm2 kaabel ja ka eraldi kaitselüliti alla. Suuremale elektripliidile ka spets pesa-pistik. Ohutuse mõttes kogu kremplile rikkevoolukaitselüliti ette ja korralik maandus. Alusta uue elekrikilbi koostamisest, kui sellega hakkama saad, siis saad ka juhtmestikuga. Ehk on sellest abi.
                    viimati muutis kasutaja kaspar; 19 m 2013, 14:35.
                    Päikest!


                    Kaspar

                    Comment


                      #11
                      Vs: maja vooluvõrgu asendamine

                      Ehitus, sealhulgas elektripaigaldis peab vastama ehitusaja nõuetele. Kui vanas majas on mädanenud alumiinium, võib ka seda kasutada ilma mingi mõõdistamiseta. Kes tahab aidata, telefoninumber on olemas.
                      Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

                      Comment


                        #12
                        Vs: maja vooluvõrgu asendamine

                        Esmalt postitatud elukaz poolt Vaata postitust
                        Ehitus, sealhulgas elektripaigaldis peab vastama ehitusaja nõuetele.
                        Jap, nii see on.
                        Kui rääkida kuidas täna tehakse uusobjekte mis riigihankest läbi käivad, siis levinud praktika on selline: 230V/400V pinge paigaldised ehitab välja alltöövõtja ehitusbrigaadis n.ö. elektrioskustega tööline, kui jõutakse objekti vastuvõtuni siis sama alltöövõtja toob paberitega elektriku, kes vaatab paigaldise üle ning kui on midagi - teeb üle. Ja võetakse objekt vastu.
                        Pingestamata elektripaigaldisi on lubatud ehitada ka ilma litsentsi või kategooriat omamata. Aga kui on vaja üle anda - vastutab paberitega mees.
                        Kodu tingimustes on valdaja enda äratundmise asi - kas pirni vahetab ta ise või peab olema TTÜ taustaga elektriinsener, kes selleks tuuakse ära projekteerimislaua tagant (ma olen tõesti sedagi näinud ). Niisamuti ka juhtmestiku vahetamisel.
                        Vastutab nagunii valdaja ise. Ainult uusehituse korral on väike võimalus et tööde teostaja on jätnud endale vastutuse garantiiaja puhuks, enamasti on see aga peenes kirjas kõrvaldatud. Ja elektripaigaldise projekteerija kusjuures ei vastuta üldse mitte kuidagi - kui on väga puusse läinud, ei tohi ehitaja seda ehitada lihtsalt .
                        Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                        Konfutsius

                        Comment


                          #13
                          Vs: Maja vooluvõrgu asendamine

                          Mina soovitaks nii:
                          Kui tõesti on "isetegemise vajadus", siis kaasata tegevusse ka kindlasti mõni kogemustega elektrik!
                          Kutsuda kohale, vaadata asjad üle, ja küsida nõu täpselt ning panna kirja; kust vedada, kuidas vedada, kuskohast puurida, seintest läbiviigud kuidas vormistada, palju jätta kaablivaru igasse punkti jne.
                          Nüüd, kui asjad selged, siis vastavalt täpsetele saadud juhistele vedada saab ka ise ära kaablid. See hoiaks elektriku aega päeva-paar kokku. Nüüd kutsuda kohale seesama elektrik, kes vaatab oma silmaga tehtud töö üle ja ühendab kogu kaabelduse ära, nii pea/harukilbis kui ka kõigis ühenduskohtades. Ja tore kui mõõdab ära ka tehtud töö kvaliteedi.

                          Miks... Sest päriselus on juhtunud kõiksugu lubamatuid kaabeldustrikke ja samuti ka ohtlikke ühendusvigu ning nagu teadusest on teada, siis esineb ka paljudel meestel värvipimedust, mis võib tõsiselt ohtu seada enda ja teiste elu.

                          Aga, küsiks ka arvamust:
                          Teadagi, on vaja majapidamises pistikupesade grupile vedada kaabel 3G2,5. Ja erinevaid gruppe ei tohi ühe raami alla ühendada jne.
                          Aga kui, peale lekkevoolu kaitset, 3x16A kaitsme alt läheb olemasolev kaabel 5G2,5. Siis kui sinna järgi ühendada ühte ruumi kolm pistikupesade gruppi, iga faasi kohta üks?
                          Arvamusi... ?

                          E: mõnedele "levinud väidetele" vastuargumendid:
                          Kui on juba veetud kaabel..
                          Nulli koormus väheneb kui kõiki faase koormata..
                          Kaitsemaandus on sama jäme ja näiteks kolmefaasilisel elektripliidil, kus on samuti vahel faasid jagatud pliidiplaatide vahel..
                          Näiteks köögis, on isegi hea, kui grupid lülituvad välja korraga, mis oleks ohutum veelekkest vms sarnasest veast põhjustatud rikke korral..
                          viimati muutis kasutaja erku; 19 m 2013, 16:36.
                          Nühi põllukivi palju tahad, teemantit tast ikka ei saa

                          Comment


                            #14
                            Vs: Maja vooluvõrgu asendamine

                            Teemaalgataja esimene küsimine oli iseehitamise seaduslikkuse kohta. See on tänaste õigusaktidega sisuliselt välistatud, pädevustunnistuseta inimesele.

                            Tegelikkuses tehakse ise, ja teen isegi. Pädevustunnistust ei oma, kuigi olen omal ajal sisuliselt kogu firma elektrimajandust hallanud. Ajad olid vaesed ja töö tuli ära teha.
                            Ja paraku on tulnud ette hetki, kus on tulnud ümber teha pädevustunnistusega elektriku kokku keeratud lollusi. Ei anna see tunnistus mõistust.
                            Isetegijal peaks aga siiski olema mingigi ettekujutus, kuidas elektrisüsteemid üles ehitatud on.
                            Miks milline kaitse kuhu pannakse, kuidas valida juhtmete/kaablite ristlõikeid jne.. Loomulikult on foorumid sellised kohad, kust nõu küsida ja enamasti seda ka antakse, aga ....
                            Küsimuse formuleeringust koorub enamasti välja ka esitaja taust, ja tuleb ikka tihti ette, et hea meelega hoiaks küsimuse esitaja juhtmetest väga kaugel eemal.
                            Sest küsimus ei ole mitte kallis mikroprotsessoris, mis valesti käsitsedes laual võlusuitsu välja laseb (ikka juhtub ). Valesti ehitatud elektripaigaldisest võib sõltuda kellegi elunatuke. On väga hull lugu, kui keegi sest ilma jääb, kõige traagilisem, kui see on ehitaja enda lähedaste hulgast.

                            erkule:
                            Kas kuskile mõistlikku kohta harukarbi saab teha?
                            Sealt lähed 3x2,5 kaablitega edasi pesadeni. Pesade all on selle viiesoonelisega niigi paha majandada. Kõige olulisem sellise lahenduse juures vast see, et kaabli faasijuhid peaks pingest vabastuma korraga, mitte ükshaaval. Mis tähendab 3F kaitsmeid/lüliteid.
                            Aga see ainult minu arvamus, ma ei tea, mida standard selle kohta ütleb.
                            viimati muutis kasutaja tcumen; 19 m 2013, 17:46.

                            Comment


                              #15
                              Vs: Maja vooluvõrgu asendamine

                              Esmalt postitatud erku poolt Vaata postitust
                              ...
                              Aga, küsiks ka arvamust:
                              Teadagi, on vaja majapidamises pistikupesade grupile vedada kaabel 3G2,5. Ja erinevaid gruppe ei tohi ühe raami alla ühendada jne.
                              Aga kui, peale lekkevoolu kaitset, 3x16A kaitsme alt läheb olemasolev kaabel 5G2,5. Siis kui sinna järgi ühendada ühte ruumi kolm pistikupesade gruppi, iga faasi kohta üks?
                              Arvamusi... ?
                              ...
                              Ei näe mingit probleemi. Säästu mõttes pannakse nagunii, mitu gruppi, ühe 4p rikkeka alla. Samas jälle riskitakse toeerias, rikkevoolude summeerumisega - RVK rakendub, ilma 30mA rikketa üksikul tarbijal (näiteks 6 gruppi, kõigil 6mA leket).
                              -

                              Comment

                              Working...
                              X