3-faasilise trafo valmistamine

Collapse
X

• Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts
  • agent007
    Liige
    • 06/2004
    • 166

3-faasilise trafo valmistamine

Tere

Olen hädas, ei oska trafot teha keevitusele. 3 faasi, co keevitusele läheks, pinge reguleerimine primaarilt.
    Netis surfand kilomeetrite kaupa, kuid edutult. Kuskilt välja ei peili kus mida kui palju....
    Seega ehk keegi saab aidata arvutusega või lihtsalt infoga.
    Trafo andmed.
    Võimsus 15.4kVA
    Südamik 9.5 x 6= 57cm2
    U2= 18V
    Ühendatud tähte.
    Vaja oleks volte peale dioodsilda saada selliseid:
    17;18;19;20;21;22;23;24;25
    Ja vot hakkama ei saa sest infot jääb vajaka. Ühe- ja kahefaasilise kerisin valmis ja töötavad, kuid 3f on juba raskem teema.
    viimati muutis kasutaja agent007; 23 December 2011, 12:04.
  • murphy
    Liige
    • 02/2005
    • 3108

Vs: 3-faasilise trafo valmistamine

3F trafo jaoks vajad 3 postiga sydamikku
    Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
    1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
    2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

Comment

• A.R.
      Liige
      • 02/2008
      • 5954

Esmalt postitatud agent007 poolt
      pinge reguleerimine primaarilt.
      Võimsus 15.4kVA
      Vool kuskil 25 A. Kuidas seda reguleeritakse?
      3x10 lülitit?

Comment

• reuter
        Liige
        • 12/2004
        • 4453

omavalmistatud isenditele pika võlli peale pliidi lülitite seksioonid. On muidugi olemas ka valmislülitid, milledel 6 või enam seksiooni, milles igal 2 lülituskomplekti. nendega saab päris ilusti mängida. Minu keevitusel neid lüliteid 2, millest siis esimene määrab grupi ja teine 4 astet grupi siseselt
        Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

Comment

• agent007
          Liige
          • 06/2004
          • 166

Lülitamiseks on mul vana elektriahju lüliti, 9 positsiooni ning originaalis 2.4kW pingele 220V. Aga kontakti pinda annab ilusti suurendada, et kestaks rohkem.

Trafo südamik ongi nö. 3 postiga. BDG-301 vana südamik koos mähistega. Samuti sealt ka dioodsild.

EDIT:
          Nagu ma vaatan siis ega väga mingit infot ei tule kuskilt ning mul on juba natuke kiire ka.
          Küsin siis teistmoodi, et kas 2 faasi (380V) pealt oleks mõeldav 200A sekundaarilt kätte saada?
          Niipalju muidugi kui kuulnud olen, et 3f on stabiilsema kaarega kui 1f aga mis seis on nö. 2f trafoga?
          viimati muutis kasutaja agent007; 24 December 2011, 00:23.

Comment

• A.R.
            Liige
            • 02/2008
            • 5954

BDG-301 vana südamik koos mähistega.
            Nagu ma vaatan siis ega väga mingit infot ei tule kuskilt
            ning mul on juba natuke kiire ka.
            Kui kõik parameetrid on olemas ja mähised mähitud
            mis pagana infot siis veel vaja on?
            Üks päev enne jõule?

Otsingu esimene link toob skeemid.

Üsna uued, 1923. aastast.
            Aga elekter käib ikka vanamoodi.

Comment

• reuter
              Liige
              • 12/2004
              • 4453

ühe ja kahe faasi erinevus on ainult pinges, muud vahet ei ole. Muidugi pinge kasvades sama voolu juures on võimalik kasutada enam võimsust.
              Kui kaitse on piisav, saad ka 230V primaarist piisavalt võimsust, et 200A keevituskaart hoida.

3f on lihtne: 3 sammast, igal ühesugune eraldi faasi mähis. Mähise teised otsad omavahel kokku ja võib ka nulliga ühendada, kuigi eriti oluline ei ole. Arvestades, et keskpunkt asub nulliga samal väärtusel, siis kõikide sammaste mähised töötavad tegelikult 230V pingel.
              Erinevate väljundpingete saamiseks võtad minimaalse keerdude arvu primaaril ja selle peale kerid maksimaalse vajaliku pinge sekundaaril. Kui nüüd primaalile keerde lisada, siis sekundaaril pinge langeb ja nii ka vool.

Pinged mõõdad enne silda vahelduvvoolu alas. Natuke siia-sinna ei muuda eriti midagi.
              Eeldades, et trafo kohta pada ei ajanud, läheb sul tarvis vähemalt 700A dioode, et need maksimaalse voolu juures ellu jääksid. 1kA oleks parem, kui tahad lühisvoolu lähedal asja katsetada. Mida küll sellise asjaga keevitada, on juba iseasi.
              Paispooliga ei tohi liiale minna, muidu hakkab lödistama, ilma jälle hakib liigselt, katsetamise asi.

Comment

• A.R.
                Liige
                • 02/2008
                • 5954

Esmalt postitatud reuter poolt
                ühe ja kahe faasi erinevus on ainult pinges, muud vahet ei ole.
                Kas mitte ei ole nii et faaside arvust sõltub pulsatsioon?
                3 faasi on "alalisem" so ühtlasem kui üks või kaks faasi.
                Paispooliga
                Kunagi olid kuskil kirjeldused kus südamikku alalisvooluga mõjutades saadi
                magnetvõimendaja. Umbes nagu töötab ferroresonants stabilisaator.

Olen seda nähtust feriitide ja püsimagnetiga kasutanud
                aga muidugi mitte keevitamiseks.

Äkki saab nii lülititest lahti ja voolu püsivaks?
                Selline loll mõte.

Comment

• meli666
                  Liige
                  • 01/2009
                  • 138

Trafo südamik ongi nö. 3 postiga. BDG-301 vana südamik koos mähistega. Samuti sealt ka dioodsild.
                  BDG-301 peaks olema originaalis alalisvoolukeevitus, mis mõeldud keevitamiseks elektroodidega.
                  Minu teada peab elektroodkeevituse trafo karakteristik olema langeva joonega. Traadikeevitusel peab olema see püsiv, ehk siis pinge keevitamisel ei tohi langeda. Mis asi seal täpsemalt trafo ehituses selle ära määrab, seda teavad vast targemad. Aga igatahes läbielatud asi, et elektroodkeevituse trafo traadile ei kõlba.
                  Muidugi, eks mingeid pääsukese pesa sarnaseid ponne saab metallile siristada.

Esmalt postitatud A.R. poolt
                  Kunagi olid kuskil kirjeldused kus südamikku alalisvooluga mõjutades saadi
                  magnetvõimendaja. Umbes nagu töötab ferroresonants stabilisaator.

Olen seda nähtust feriitide ja püsimagnetiga kasutanud
                  aga muidugi mitte keevitamiseks.
                  Venelasel on täitsa olemas keevitus, kus pinge reguleerimine toimub sujuvalt läbi magnetvõimendi. Selle mark on VDG-303. Mõeldud traadikeevituse pingeallikaks.
                  Endalgi selline olemas, tegu väga hea keevitusega.
                  Mõned pildid ka selle keevituse hingeelust: http://fotoalbum.ee/photos/meli666/sets/956217

Comment

• agent007
                    Liige
                    • 06/2004
                    • 166

Vaidlen natuke vastu. Minu arust ei ole elektroodile mõeldud. Esiteks on pinged liiga madalad ning trafot vaadates on sekundaar keritud kohe primaari peale täies laiuses. See peaks andma jäiga karakteristiku, mida kasutab MIG, kuid voldi reguleerimine on puudulik. Masin ise on aastast 75.

Comment

• reuter
                      Liige
                      • 12/2004
                      • 4453

Esmalt postitatud A.R. poolt
                      Kas mitte ei ole nii et faaside arvust sõltub pulsatsioon?
                      3 faasi on "alalisem" so ühtlasem kui üks või kaks faasi.
                      Keevitused, mis kasutavad kahte faasi, toimivad reeglina ilma nullita ehk siis tegemist on reaalselt lihtsalt 400V pinget kasutava seadmega. Kui mängu tuua null, siis muidugi muutub alaldi väljund, aga ma ei saa aru, miks peaks sellist aretust ilma kolmanda faasita tegema. Kolmanda lisamisel aga kaob vajadus nulli järele.
                      loomulikult faaside arvu kasvamisel ja vastava alaldi olemasolul muutub väljundi pulsatsioon. Kui kasutada kahe faasi vahelist pinget, on peale alaldit ikkagi lihtsalt 100Hz pusatsioon. Kui lisada neile vel null, siis peaks saama ebaühtlase pulsatsiooni, 3 faasi puhul on jällegi pulsatsioon ühtlane, lihtsalt alaldi väljundis ei ole enam hetkekski nullväärtust

Comment

• agent007
                        Liige
                        • 06/2004
                        • 166

Nojah, muud masinad olen 380v peale upitan sellepärast, et mul on siin peakaitse 3x25A. Ning muidugi lihtsa arvutuse pärast.

Huvitav kas sekundaarmähise peale võib primaari kerida kui üks osa primaari on juba sekundaari all? Nii oleks hullult mugav, ei peaks laiali lammutama mähiseid.

Mida arvate sellest arvutusest mis sellel lingil on. Mul tulid väga kahtlased numbrid. Poole vähem primaari kui originaalis sellel trafol.

Comment

• meli666
                          Liige
                          • 01/2009
                          • 138

Vaidlen natuke vastu. Minu arust ei ole elektroodile mõeldud. Esiteks on pinged liiga madalad ning trafot vaadates on sekundaar keritud kohe primaari peale täies laiuses. See peaks andma jäiga karakteristiku, mida kasutab MIG, kuid voldi reguleerimine on puudulik. Masin ise on aastast 75.
                          Tuleb tunnistada, et eksisin. Mõtlesin keevitust VD-301, millel on voolureguleerimine pealt vändaga, lisaks veel kaks ümberlülitatavat võimsuse astet.
                          Google andis aga jah VDG 301 kohta infoks, et tegu traadikeevituse pingeallikaga. Ei teadnudki, et selline ka veel olemas, ilmselt siis minu VDG-303 eelane.
                          Otsinguga leidsin, et originaalis on pinge muudetav 15-30V. Peaks olema ju täitsa sobiv traadikeevituse jaoks. Kas originaal pingereguleerimis süsteemi taastada ei anna, et peab trafo ringi tegema?

Comment

• agent007
                            Liige
                            • 06/2004
                            • 166

Regull käib nii, et sekundaaril on 3 astet. Nende pinged on 25V - 33V - 42V just käisin mõõtmas. Natuke vähe valikut. Amprit reguleerib mingise magnetahelaga enne silda. Arvatavasti oleks seda hea kasutada hoopis elektroodkeevituse peal. Samuti on esimesel paneelil kus väljaviigud asuvad 3 otsa. + ja 2 - st. Mõlemad jooksevad läbi trosseli, kuid teine jookseb kuidagi nagu topelt, et sealt siis natuke langevam karakteristik ja amper kui teiselt.

Comment

• meli666
                              Liige
                              • 01/2009
                              • 138

Regull käib nii, et sekundaaril on 3 astet. Nende pinged on 25V - 33V - 42V just käisin mõõtmas. Natuke vähe valikut. Amprit reguleerib mingise magnetahelaga enne silda. Arvatavasti oleks seda hea kasutada hoopis elektroodkeevituse peal. Samuti on esimesel paneelil kus väljaviigud asuvad 3 otsa. + ja 2 - st. Mõlemad jooksevad läbi trosseli, kuid teine jookseb kuidagi nagu topelt, et sealt siis natuke langevam karakteristik ja amper kui teiselt.
                              No siis ju põhimõttelt sama masin, mis mulgi. Siin pildil näha http://fotoalbum.ee/photos/meli666/66729825 et on kolm jämereguleerimise astet.
                              Nagu aru saan, siis seda lülitades need voldid kätte saidki.
                              Aga lisaks tollele lülitile saab keevitusvoolu sujuvalt reguleerida potentsiomeetrist etteande kohvri pealt, ehk siis peenhäälestus: http://fotoalbum.ee/photos/meli666/67591253 Võimalik kasvõi 0,5A kaupa.
                              Väikseim voolutugevus, mis olen saanud, oli 4A keevitades 0,6 traadiga. Maksimum oli 1,2 traadiga suts üle 300A. Nende kahe numbri vahele arvestades 0,5A kaupa peaks valikut ju ilm ja maa olema. Siiski sujuvalt ei saa reguleerida 4-300A, esimeses jämereguleerimise astmes saab kohvri potentsiomeetriga reguleerida 4-150A, teises 150-250A ja kolmandas 250-315A.
                              Nii, et mina kahtlustan, et see peenhäälestuse osa ei toimi sinu masinal.
                              Minul toimib see magnetvõimendiga, sinu omal on nagu hoopiski seleenalaldid selle jaoks. Vähemalt niipalju, kui Googli pildi pealt suutsin tuvastada.
                              Aga jah, kui see asi seal ei toimi, siis võibolla lihtsam tõesti trafo astmete peale ringi teha.

Comment

Working...