Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

K: Glamox DT + "orja" ühendusskeem

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    K: Glamox DT + "orja" ühendusskeem

    Jäin hätta... Kas keegi oskab kommenteerida minu võib-olla mitte-just-kõige-korrektsemat ühendusskeemi:

    Mul on plaan panna kaks 1200W Glamox 3001 TPA konvektorit kütma ühte tuba. Neist ühel on DT termostaat, ja teine on lihtne "ori", ilma termostaadi pesata. Saan aru, et orja juhtimiseks peaks mul olema hoopis DTM termostaat ja eraldi 6V signaalikaabel.

    Mis aga juhtub, kui ühendan kaks konvektorit jadamisi (nii oleks kõige lihtsam, aga... nii vist ikka ei saa, sest toitevool jääb peale, sõltumata termostaadi asendist), kas termostaat seepeale läbi ei põle, kuidas muutuvad elektrivoolu parameetrid? Või kas oleks mõistlik võtta "orja" toide otse põhikonvektori küttekeha kontaktidelt, ühendades konvektorid rööbiti? Sel juhul tekiks termostaadile samuti lisakooomus, 2400W 1200W asemel.

    TPA-tüüpi konvektorite max võimsus on 2000W, aga kas ka termostaadid on samad (et taluda 2400W koormust)?

    Või pean orja juhtimiseks kasutama siiski releed? Tähtis on, et see toimiks täiesti hääletult.
    viimati muutis kasutaja rein113; 07 m 2010, 18:02.

    #2
    Vs: K: Glamox DT + "orja" ühendusskeem

    Täiesti hääletult ei toimi ka mitte bimetallreleed, seega päris hääletuks sa seda asja ei saa. Relee oleks suht kindel lahendus, aga kui on viitsimist mässata, siis saab põhiradika ahelalt voolutrafoga mõõta tarbimist ja siis selle sisselülimisel anda transiga ka teisele isendile toide. muidugi võid transi lülitussignaali ka masteri regulaatorilt võtta
    Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

    Comment


      #3
      Vs: K: Glamox DT + "orja" ühendusskeem

      Konsulteerisin Harju Elektris töötava asjatundja Rein Rajametsaga, kes arvas, et ainuõige oleks kasutada DTM (DT master) termostaati ja orjal peab olema SLA-moodul. Mul aga on orja korpus üldse ilma mooduli pesata...

      Aga ikkagi, kas lülitusskeemis kasutatav triak saab liiga suure koormuse 2,4kW puhul? Rajametsa sõnul on tõesti ka 2kW radika termostaat täpselt samasugune, ent pidavat töötama juba piirkoormusel, seega 2,4kW 2kW asemel oleks tema arvates liig mis liig.

      Kas on lootust triaki vahetusega pääseda, täpsustan, milline seal kasutusel on.

      Comment


        #4
        Vs: K: Glamox DT + "orja" ühendusskeem

        sümistori(triac) kasutamisel olulisi piiranguid ma ei näe. Alati võid ka lisada teise isendi teise ahela jaoks. Loomulikult oleks mõtekas kontrollida, et sümistori tüüriv element kahe isendi lülimisega toime tuleb
        Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

        Comment


          #5
          Vs: K: Glamox DT + "orja" ühendusskeem

          Arvesta, et sümistorile jääb umbes 1-2 V pinge sõltuvalt tüübist. 2400W on veidi üle 10A, seega asja max soojuseraldus oleks umbes 25W, millega peab sümistori jahutuse osas arvestama. Muidu 16A sümistorid on täitsa müüa ja ei maksa ka teab mis palju.

          Comment


            #6
            Vs: K: Glamox DT + "orja" ühendusskeem

            Võtsin konvektori pulkadeks lahti. Lahendasin hetkel probleemi paralleel-kütteahela ühendamisega olemasolevale lisaks. Sümistori (BT138 800E) max lubatud vool on 12A, selle jahutus on päris suure alumiiniumplaadiga tehtud, kummaline on muidugi, et jahutuspinda korpusest välja pole toodud, ju vist turvalisuse huvides. Oleks saanud korpuses luua ka näiteks eraldi püst-vaheseinaga eraldatud jahedama sektsiooni, praegu on küttekeha sealsamas kõrval.
            DT termostaat kütab temperatuuri hoidmisel korraga ainult kümmekond sekundit. Veider, aga ju ta tajub siis juba ruumi temperatuuri muutumist ca 0,1 kraadi. Seega loodan, et ka sümistoril on piisavalt aega jahtumiseks ja kogu see asi mul ikka tööle jääb.

            Comment

            Working...
            X