Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

    Otsin võimalust rullmaterjali ümberkerimisseadme automatiseerimiseks. Äkki on keegi sarnase juhtumiga kokku puutunud ning oskab vajalikke komponente soovitada.
    Tegu siis rullmatrjali (offline) kerija - keevitajaga, nagu pildilt näha on vasakul suur rull, mis pöörleb ja peatub seadistatud ajal 1-2-3 meetri materjali lahtikerimisel ning teeeb oma ettenähtud " keevitusprotseduurid". Paremal asuv rull kerib aga kogu aeg ja tema kiirus juhitakse sagedusmuunduriga. Selleks et rullmaterjali puruks ei rebita, kui vasakpoolne suur rull peatub oma protseduurideks on seadmel vahel leevendi, mille rullik leevendab peatumisest tingitud materjali puudust ja tõuseb üllessepoole. Kuna peatumise aeg on 1-2 sek. siis selle ajaga jõuab leevendi rullik näidatud ülemise piirini. Seadme vasakpoolse rulli taaskäivitumisel liigub leevendi rullik alla märgitud alumise märgini ning protsess kordub lõppmatuseni.

    Milles siis probleem!? Asi on selles et inimene peab pidevalt reguleerima parempoolse rulliku kiirust, et leevendi rullik liiga ülesse ei tõuseks või liiga alla ei vajuks. Kuidas on võimalik seda automatiseerida, nii et leevendi rulliku asendi põhjal antakse muundurile käsklusi kiirust vajadusel tõsta või vähendada.
    Mehaaniliselt võiks seal olla potekas mille külge kinnitatud "mõttelist" kangi rulllik müksab kui tema kiirus väljub lubatud piirist ja vastavalt sellele kerimise kiirust suurendatakse või vähendatakse. Samas see ei tundu küllaltki töökindel lahendus, alati on võimalus et "kangisüsteemis" on midagi paigast nihkunud ja muundurile vajalikku infot ei anta.

    Selline pikk ja keeruline jutt sai. Kellel siin asi käpas saab mulle ehk midagi töökindlat ja tõhusat soovitada
    Click image for larger version

Name:	kerija2.jpg
Views:	1
Size:	11,7 KB
ID:	873916
    viimati muutis kasutaja Sully; 17 m 2010, 07:51. Põhjus: Tegin pildil mõned täiustused. PS! tegu on Offline seadmega, mis tingib vajaduse vasakpoolsete rullide peatamiseks.

    #2
    Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

    Võimalusi sellise ülesande lahendamiseks on mitmeid ja lõpptulemuses on see asi kindlasti võimalik väga ühtlaselt tööle saada.
    Pakutav lahendus võib suuresti oleneda planeeritud eelarvest, kuid minu esimene visioon oleks teise sagedusmuunduri abil etteanderullikute kiiruse ühtlustamine põhiajamiga, kasutades olemasoleva sagedusmuunduri referentssignaali.

    Etteanderullikute kiirust võib muidugi juhtida ka sinu kirjeldatud analoogsignaaliga anduri abil leevendusmehhanismis, kuid selline andur on kindlasti omaette kuluartikkel ja paigaldus nõuab üksjagu abivahendeid.

    Ideoloogiliselt on üldjuhul samuti õigem mitte korrigeerida põhiajami kiirust, sest sellega on reeglina seotud seadme tootlikkus ja/või toodangu kvaliteet, vaid kohandada etteandesüsteem ülejäänud seadmetega sobilikuks.

    Comment


      #3
      Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

      Vasakpoolseid rulle pidevalt käima panna ei saa, siis peaks seadme päris ringi tegema. See tähendaks seda et II leevendi peab olema ka enne keevitajat - mistõttu kogu see seiskamise probleem üldse ongi. Samas see referents signaalil kasutamine on huvitav idee, aga jah see eeldab juba kogu seadme põhjalikku ümberehitust. et II leevendi paigaldada.

      Comment


        #4
        Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

        Esimese pildi põhjal ilmselt visualiseerisin selle asja enda jaoks natuke valesti, sest oletasin, et vasakpoolne ajam oli lihtsalt etteanne. Seega minu esmane visioon antud juhul ei sobi tõepoolest.

        Kas need parempoolsed rullikud on ka mingi seadme osa või seal keritakse materjal juba rulli? Kas pidev ühtlane kiirus on millegi jaoks vajalik või võib seda mingis ulatuses jooksvalt muuta?

        Comment


          #5
          Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

          Lahendusi on mitu ja seda tuleks teha just pealekerimise protsessis. Kui on tõsine soov, siis võtke ühendust: endrik@koeru.eu. Vaatame lahendused ja ressursid üheskoos üle ja teeme pakkumise.
          ---
          Oleme muidki asjalikke projekte tootmisettevõtetele teinud.

          Comment


            #6
            Re: Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

            aga äkki saad keevitaja diagonaalis jooksma panna? siis ei oleks vaja keevitamiseks kilet seisata...

            Comment


              #7
              Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

              Esmalt postitatud Sully poolt Vaata postitust
              ma olen näinud töötamas masinat, mis kilesukka kotistab ...
              rullist mahajoostes peaks olema esimeseks 5-6 tõmbeleevendit,
              seejärel küljekeevitused, voltijad, tsentreerija, tükeldus-keevitus, rullistamine, pakkimine vmi

              Comment


                #8
                Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

                ehk pigem panna lineaarsensor ja PID kontroller, pole ju mingi eriline task. Sisendiks on kopmensaatori asukoht ja väljundiks kiirus. Ehk sama asi mis on servo. Või siis opampi negatiivne tagasiside. Ainult et PID kontroll on vajalik et asi genereerima ei läheks. Lihtne, miks seda ammu juba tehtud pole. Inverter on tõenäoliselt analoog sisendiga. Lineaarseks sensoriks ultraheli/infrapuna distansanur või siis mehaanilinehoob+pote. 1prose PID calkulatsioonide jaoks. Pole ju miskit erilist.
                Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

                Comment


                  #9
                  Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

                  Hästi, vaatan neid pakutud lahendusi. Masinat oluliselt ümber ehitada on raske, siis tuleb arvestada liiga suurte kulutustega sellele. Masin on nn. põlveotsas ehitatud ja ristatud veel lisaseadmega, mis kerib kile rulli, seetõttu omab eelkirjeldatud puudusi.
                  Eelarve on tagasihoidlik nagu ikka.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

                    Kui teise kerimisseadme regull on potega, siis saaks võtta esimeselt sagedusmuundilt signaali nt releed lülima, mis siis nt potega jadasse lülitatud takistit lühistab. Sedasi saaksid etteande katkemisel äraveo kiirust vähendada.
                    Teine variant on pikendada leevendi käiku. Kuna ta jookseb mõlemasse äärde, siis on ilmselgelt käiguulatus liiga väike ja ta ei täida oma ülesannet. Leevendi mõlemas otsas võiks ka õige ulatuse puhul olla lõpplülitid, mis pingutusmaa lõppemisel (leevendi ülemises seisus) seiskab äraveo ja leevendi alumise lõpppunkti eel seiskab etteande. Antud juhul tundub mulle, et need piirajad võiksid olla taastuvad, st piiramisalast väljudes võiks nad jälle seadmed sisse tagasi lülitada
                    Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                    Comment


                      #11
                      Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

                      Esmalt postitatud murphy poolt Vaata postitust
                      ehk pigem panna lineaarsensor ja PID kontroller
                      Kõige loogilisem ja lihtsam teostada. Ilmselt pole isegi mingit kontrollerit juurde vaja sest vähegi moodsatel muunduritel on PID ja andurit lugeda oskav sisend olemas või võimalik juurde osta vastav moodul. Jutt käib sellest parempoolset mootorit juhtivast muundurist, mida praegu käsitis juhitakse leevendi asendi järgi.
                      viimati muutis kasutaja moi; 18 m 2010, 09:07.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

                        Teemaalgataja ei ole endiselt täpsustanud, et mis nende parempoolsete rullikute ülesanne on ja kui palju nendega "mängida" võib.
                        Kui nende kiirust võib jooksvalt muuta ja vajadusel peatada, siis oleks kõige ökom ja lollikindlam lahendus keevitaja inverteri referentssignaali kasutamine ja kui keevitaja ettevedu aeglustab, siis aeglustab ka järgmine seade ning jääb tööle miinimumkiirusega ning vajadusel peatub.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

                          Niisiis infoks, et vasakpoolselt suurelt rullilt kile maha kerimisel läheb protsess nupuvajutusega käima ning kiirus on konstantne. Mingeid aeglustusi protsessi käigus ei toimu. Muundurile on võimalik progeda sujuvamat käivitamist ja ka pidurdamist - nagu ikka.
                          Samas sellest kui pikk on kilekott sõltub leevendi käik ja see kui alla leevendi rull vajub. Kui toimub keevitamine seiskub see osa hetkeks ning samal ajal liigub leevendi rull ülesse, sest kerija kerib kilet pidevalt.
                          Mõlemal seadmel on tavalised asünkroonmootorid ja mitte rohkem kui 5a vanused muundid. Saan aega ükspäev teen kiired üleskirjutused.

                          Mis puutub leevendi ülemisse ja alumisse kriitilisse punkti, siis nimetasin neid seetõttu, et vilunud käega poteka seadistamisel suudab parempoolne seade päris pikalt hoida kerimiskiirust sellisel tasemel, et leevendi kumbki kriitiline piir ei saa ületatud.
                          Seade võib vahest käia 1h stabiilselt ilma et teda näppima peaks, väljaarvatud juhul kui midagi nihu ei lähe protsessis. Põhiliseks probleemiks on kile läbivajumine rullikute vahelt, mistõttu rullivahetuse käigus vajub leevendi rull liiga alla ja vajab operaatori poolt potekaga järeleaitammist, kuni rullivahetuse eelne olukord on taastatud. Seejärel tuleb jälle kiirust maha võtta. Just nende 2 anduriga mida otsin, soovin seda parempoolset kerijat ise ennast reguleerima panna just nii nagu leevendi rulli asend "ette ütleb".

                          Comment


                            #14
                            Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

                            Neid PID kontrollerid inverteri sees on hiljaegu rohkem levima hakanud. Ise näinud väheseid millel see sees aga kõik mis mõeldud tootmisliinidesse on raudnael. Muidugi kui inverteril on juba sees selline asi siis miks mitte aga kui ei ole siis on odavam väline paigaldada kui uus inverter osta.
                            Modelleerimises ja tootmises kehtivad:
                            1. Avariikindel vooluring lühistab kõik teised.
                            2. Transistor, millel on kiiresti toimiv kaitse, säästab kaitset, sulades kõigepealt ise.

                            Comment


                              #15
                              Vs: Automaatika rullmaterjali kerimisseadme täiustamiseks

                              Kas on vihjeid PID kontrolleriga muunduri markide osas? Samuti kontrolleri müüja osas?

                              Comment

                              Working...
                              X