Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

    Mure siis selline, et olen lõpetamas ühte varasemalt (eelmise põlvkonna poolt) alustatud sauna ehitust. Sinna on varasemalt sisse veetud 4-sooneline kaabel (eeldan, et 2,5mm² ristlõikega), ehk teisisõnu PE puudub.
    Kuna see kaabel ei tule otse kilbist, vaid teisest tööstusvooluga kõrvalhoonest, millesse omakorda tuleb vool mingite päris jämedate individuaalsete mitmekiuliste kaablitega, musta isolatsiooniga, siis põhimõtteliselt on see saun hetkel kilbis vist mingisuguse 25A-se nõukaaegse automaadi järel...
    1. Saan ma õigesti aru, et selle eelneva tõttu peaksin ma kindlasti arvestama 3-moodulise "peakaitsega", kust siis kõik faasid läbi jookseksid? Eeldusel, et kaabel, mis kõrvalhoonest sauna mul tuleb, on 2,5mm² ristlõikega, peaks see olema 3*16A (tüüp C?)? Ja selle järgi omakorda siis väiksemad kaitsed vastavalt tarbijatele? Või võib selle 3-se mooduli ära jätta, kui kõik tarbijad saavad väiksemate 1 mooduliste kaitsete taha?
    2. Kaitsemaanduse kaabli läbimõõt peaks olema teoorias siis 3*2,5mm²? Kas reaalselt näiteks 4mm² on piisav, eeldusel, et jõuseadmeid ma päris taha ei ühenda? Kuigi jah, kiirkeetja, õliradiaator, soojapuhur jne tuleks arvestada...
    3. Kaitsemaandust võib võtta sauna vundamendi kõrvalt paarikümne cm sügavuselt? Kas seal otsas peaks olema ka midagi sellist, et pindala suurem oleks? Kilbis jookseb kaitsemaandus lihtsalt otse eraldi PE klemmiliistu, kust laiali jaotatakse?
    Kuigi hoone on väike, ei välista, et tulevikus sellest kohast ei tule edasi viia voolu õuevalgustusele, mõnele prozektorile vms... Seega tuleks seda juba praegu arvestada...

    Olen ma millestki väga fataalselt valesti aru saanud?

    #2
    Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

    Esmalt postitatud daddo poolt
    Või võib selle 3-se mooduli ära jätta, kui kõik tarbijad saavad väiksemate 1 mooduliste kaitsete taha?

    Kaitsemaanduse kaabli läbimõõt peaks olema teoorias siis 3*2,5mm²? Kas reaalselt näiteks 4mm² on piisav, eeldusel, et jõuseadmeid ma päris taha ei ühenda? Kuigi jah, kiirkeetja, õliradiaator, soojapuhur jne tuleks arvestada...

    Kaitsemaandust võib võtta sauna vundamendi kõrvalt paarikümne cm sügavuselt?
    Ilma vastavat pädevust omamata julgen siiski arvamust avaldada (kuid parem oleks, kui konsulteeriksid mõne spetsialistiga vahetult):

    1. Kui kolmefaasilist koormust ei ole ega tule, siis mina paneks vaid 1 moodulilised kaitsmed. Kuid ... sauna puhul mõtleks ma siiski (ja ka hilisemat aiavalgustust silmas pidades) rikkevoolu kaitsmele.

    2. Kaitsemaandusel oli mingi kindel traadi pindala ja maandus peab olema väiksema takistusega kui 4 oomi (vist oli). Paarikümne sentimeetrise sügavusega seda kindlasti ei saavuta.

    (OT: Kui elektrikerist ei ole, siis kuhu see vool seal nii suures mahus pannakse - aga see on pelgalt minu arusaamise probleem)

    Comment


      #3
      Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

      Mis puutub kolme faasi kasutamisvajaduse puudumist, siis tahaks selle ikka täielikult välja ehitada, et kunagi hiljem, kui vaja on, ei peaks hakkama sellega pead murdma. Kaabel on ju juba sees ja kaablis on ka vool...

      Kaitsemaanduse sügavuse kohta võike keegi mingit informatsiooni ikka jagada, siis tean, palju ja millist kaablit selle jaoks soetada. Paraku on ehitustempo selline, et pole otstarbekas pidevalt spetsialisti sellisesse kaugesse maakohta konsulteerima tuua. Tooks ainult ühe korra - ühendama.

      Rikkevoolukaitse on iseenesest hea idee, aga mõned täpsustavad küsimused selle kohta:
      1. Kas see rikkevoolukaitse teeb ka tavalise kaitse tööd? Või on tegemist siiski puhtalt rikkevoolukaitsega ja selle ette peab planeerima tavalise moodulkaitse?
      2. Kas 3-faasine rikkekaitse on olemas, et kohe peale sisendit see asi ära teha? Või eeldab selline, et see läheb 1 kolmefaasise tarbija ette, mis põhimõtteliselt kõiki 3-e faasi võrdselt koormab?
      3. Kas rikkevoolukaitse puhul on eelistatud selle peakilbis oleva sisendi juures väljaehitamine või peaks seda majapidamises väiksemates sõlmpunktides konkreetset karakteristikut asrvestades tegema a la nagu nüüd minu sauna niisked ruumid - pistikupesadele 10A 10-30mA. Kui esimene variant, siis lasen ehk hoopis kilpi kaasajastada...
      viimati muutis kasutaja daddo; 11 m 2007, 09:51.

      Comment


        #4
        Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

        Rikkevoolukaitsmed toimivad enamasti siiski ainult rikkevoolukaitsmena. Amperaas tähistab seal peal ainult kontaktide lahutusvoolu maksimaalset taluvust(on ka erandeid aga sellisel juhul on see seal korpuse peal üles tühentatud tingmärkidega), seega tuleks siis paigaldada enne rikkevoolukaitset ka automaatkaitselüliti. Kaitsemaandusega/korduvmaandusega on lugu järgmine: Milline on seal sauna ümbruses pinnas kas soine või liivane künkapealne, sellest sõltub kuidas toimima pead edasi.
        viimati muutis kasutaja Max27; 11 m 2007, 10:14.

        Comment


          #5
          Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

          Esmalt postitatud Max27 poolt
          Milline on seal sauna ümbruses pinnas kas soine või liivane künkapealne, sellest sõltub kuidas toimima pead edasi.
          Põhimõtteliselt on tegemist suhteliselt savise ja niiskema pinnasega.

          Comment


            #6
            Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

            Kõige parem varjant oleks kui kasutaks korduvmaandust, st. et sauna sisestus el.kilbi ja kaugemal asetseva jaotuskilbi vahel oleks pinnases ca 70cm sügavusel maanduslattidest(pikkus sõltuvalt pinnasest 1,5-2,5m) ja neid ühendavast katankast(ümarteras 10mm) koosnev korduvmaandussüsteem aga see eeldaks selliseljuhul kaablikraavi uuesti lahtikaevamist ning suuri kulutusi. Kui pinnas on niiske(soine, savine) siis piisab selest kui kaevad sauna vahetuslähedusse(sellele küljele, kus asub sisestuskaabel ja el.kilp) nt. 50-70cm kraavi mille põhja taod nt.50*50mm vinkelprofiili pikkusega 2-2,5m(võid kasutada sellekstarbeks el. poes müüdavat standartset tsingitud terasvarba)mille külge ühendad keevisliitega selle katanka ja tood selle kraavi põhja mööda välja maapinnast umbes paarikümne sentimeetri kõrgusele ning nt.sinna otsa keevitad avaga metallplaadi. Sealt omakorda kasutades poltliidest, viid juba jämedama üksikjuhtmega sauna el.kilbi PE lati külge. Detailide ühendamiseks võid kasutada ka teisi liideseid aga pead arvestama sellega, et liited oleksid tugevad ja rooste neist liiga kiiresti jagu ei saaks. Edu sulle siis ehitamisel.

            Comment


              #7
              Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

              Olen asja nüüd nii kaugele saanud, et kasutasin ca 1 meetriseid armatuuri terasest ja 25mm vaskkaablit. Hetkel maas 2 vaia ja selle meggeriga mõõdeti välja takistus 108 oomi... seega tuleb laiendada...

              Samas on aga esile kerkinud hoopis uus mure: nimelt sai vahepeal sees kaablid veetud. Välja paigaldasin 220V LED spottidest valgustuse. Esialgu oli kõik korras. Enne sauna voolu sisselülitust sai ka multimeetriga igasugused eksimused välistatud. Esialgu töötas see LED valgustus korrektselt: lülitist sisse - põles, lülitist välja - ei põlenud. Täna aga avastasin, et millegipärast välja lülitatud asendis need lambid osaliselt põlevad: LEDi põhjas on helendust näha. Ehk kuskilt müstilisest kohast saab see LED spot voolu - spot põleb lülitist välja lülitatult poolpiduselt edasi.. Ehk oskate soovitada, kust viga otsida... Täielikult kustub ainult kogu valgustuse kaitsmest välja lülitades. Valgustus jookseb ka 30mA rikkevoolukaitsmest läbi, see ei reageeri ka kuidagi.
              Ainuke muutus, mis enne selle anomaalia ilmumist on toimunud: enne olid siseruumide lampide juhtmed ühendamata, isoleeritud. Aga täna sai ajutiselt plafoonlambid paigaldatud ja kruviga lakke lastud (puitu, seega ei saa ka ühtegi juhet olla riivanud...).
              viimati muutis kasutaja daddo; 09 m 2007, 23:37.

              Comment


                #8
                Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

                Ega sa lülitites vahest märklambikesi ei kasuta? Need on siis sellised vidinad, mis paigaldatakse lüliti sisse ja peaksid teooria järgi pilkases pimeduses aitama lüliti asukohta tabada. Maanduse kohta niipalju, et kaks ühemeetrist varrast on KINDLASTI vähe. Üldiselt on maandusega selline lugu, et mida sügavamale sa elektroodid suudad viia seda parem. No miski 3-4m minimaalselt ja kui pinnase olemus (tihe savi, maakivid) ei lase elektroodi sügavamale orgunnida, siis proovid uue vardaga mõned meetrid vanast kohast eemal uuesti. Ja kui pinnas on ikka väga kõva, siis tuleb neid 1meetriseid vardaid terve hunnik maasse tampida.

                Ja üks asi veel, mis asi on megger? Vanasti oli üks riistapuu, mille nimetus oli meger, aga tänapäeval on vist inglise keel ja mõnede müüjate ükskõiksus (ma müün selle kauba niikuinii maha, olgu ta siis megger või meger) viinud mõnikord kaupade nimetused selliseks nagu nad on. Kui mingi pilukas kirjutab oma megaoommeetri peale 'megger', siis ikkagi asja tundev inimene kutsub seda õige nimetusega. Ma loodan.
                Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

                Comment


                  #9
                  Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

                  Esmalt postitatud Tikk poolt
                  Ega sa lülitites vahest märklambikesi ei kasuta? Need on siis sellised vidinad, mis paigaldatakse lüliti sisse ja peaksid teooria järgi pilkases pimeduses aitama lüliti asukohta tabada. Maanduse kohta niipalju, et kaks ühemeetrist varrast on KINDLASTI vähe. Üldiselt on maandusega selline lugu, et mida sügavamale sa elektroodid suudad viia seda parem. No miski 3-4m minimaalselt ja kui pinnase olemus (tihe savi, maakivid) ei lase elektroodi sügavamale orgunnida, siis proovid uue vardaga mõned meetrid vanast kohast eemal uuesti. Ja kui pinnas on ikka väga kõva, siis tuleb neid 1meetriseid vardaid terve hunnik maasse tampida.
                  Lülitites ei ole neid neoonlambikesi. Enne voolu sisselaskmist käisin digitaalse multimeetriga üle. Kasutasin muuhulgas ka seda dioodi kontrollimise funktsiooni. See tuvastas liinil eespool oleva sügavkülmiku, piiksudes mul saunas faasi ja neutraali vahel. Peale ajutist külmiku eemaldamist ei tuvastanud ühtki ühendust enam faaside eneste ega neutraali vahel.
                  Mis puutub maandust, kas see vaiade pikkus on ikka oluline, isegi kui see nõuetekohane takistus on saavutatud? Nagu mainisin, on hetkel see kahe vaid meetrise vaiaga 108 oomi. Vaiad eraldi olid 470 ja 500 oomi vahel. Kui siin vaiade arvu juures mingi seos on, siis peaks ju see 30 oomi ka vist saavutatav olema, mis vist pidi see nõutav suurus olema sellises kohas... kui ma nüüd kuskil seda infot jälle valesti pole hoomanud... Parandage taas kui ma eksin...

                  Ja üks asi veel, mis asi on megger? Vanasti oli üks riistapuu, mille nimetus oli meger, aga tänapäeval on vist inglise keel ja mõnede müüjate ükskõiksus (ma müün selle kauba niikuinii maha, olgu ta siis megger või meger) viinud mõnikord kaupade nimetused selliseks nagu nad on. Kui mingi pilukas kirjutab oma megaoommeetri peale 'megger', siis ikkagi asja tundev inimene kutsub seda õige nimetusega. Ma loodan.
                  Ju ma siis eksisin nimega. Vaid korra vilksamisi nägin seda seadme pealt ja ju siis silmamälu ei haaranud nii täpselt, et kas ühe või kahe "g"-ga. Minu viga. Aga olgu ta siis edaspidi meger
                  viimati muutis kasutaja daddo; 10 m 2007, 08:02.

                  Comment


                    #10
                    Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

                    Njah, jätame need LED-id siis hetkel särama Maanduse kohta niipalju, et oma olemuselt peab maanduspaigaldis koosnema mingist arvust eraldi maase löödud elektroodidest, et tagada maanduse olemasolu ka näiteks mingise maanduse parameetreid halvendava teguri tekkimise korral.
                    Selle asemel, saavutamaks nõutud maandustakistust, et maasse taguda nt 15 ühemeetrist elektroodi, lööks mina hoopis 5 kolmemeetrist. Kusjuures ikkagi mida sügavamal elektrood istub, seda parem on, kuna pinnase pealmiste kihtide eritakistused võivad olla nagu nad on. Vahest on aegade jooksul maa ala lihtsalt mingi ehitusprahiga täidetud ja 1meetrise vardaga sa ei saavuta seal naljalt küll midagi. Tänapäeval on elektroodide maassemeelitamise jaoks ka vahendid olemas, pole vaja kuvaldaga neegritööd teha.
                    Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

                    Comment


                      #11
                      Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

                      Esmalt postitatud Tikk poolt
                      Njah, jätame need LED-id siis hetkel särama
                      Ära sa sõnasid! Juhtusin täna maale ja üritasin kõnealust LED valgustust põlema süüdata. Mida ei juhtunud, on see, et lamp oleks süttinud. Uurin siis lähemalt ja avastan:



                      Vähemalt minu silmad pole enne näinud, et suvise temperatuuriga välja lülitatud LED (olgugi, et sellest hoolimata salapärast valgust kiirgas...) sellisel moel liikumatult seistes puruneda võib...

                      Comment


                        #12
                        Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

                        Esmalt postitatud daddo poolt
                        Ju ma siis eksisin nimega. Vaid korra vilksamisi nägin seda seadme pealt ja ju siis silmamälu ei haaranud nii täpselt, et kas ühe või kahe "g"-ga. Minu viga. Aga olgu ta siis edaspidi meger
                        Ei, olgu ta ka edaspidi "Megger". Tegemist on kaubamärgiga. Megeriga ehk megaoommeetriga maandustakistust ei mõõdeta. Tegemist oli "Megger"`i maandustakistuse mõõturiga (või universaalse mõõturiga)

                        Comment


                          #13
                          Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

                          Esmalt postitatud jassa poolt
                          Ei, olgu ta ka edaspidi "Megger". Tegemist on kaubamärgiga. Megeriga ehk megaoommeetriga maandustakistust ei mõõdeta. Tegemist oli "Megger"`i maandustakistuse mõõturiga (või universaalse mõõturiga)
                          Õige küll. Mina ka süüdi, et ei süüvinud. Kuid las siis kaubamärk olgu jutumärkide sees ja suure algustähega, et ei tekitaks segadust. Sest kes, k***t teab mis asi see megger on.
                          Aeg on energiahulk, mis jääb põhjuse ja tagajärje vahele.

                          Comment


                            #14
                            Vs: kaitsemaanduse (PE) planeerimine kõrvalhoonele

                            Siin ja mujal teemades mainitud maandustakistuse kontrollmõõtmist kaitsemaanduse ehitamise juures. Kuidas seda tegelikult tehakse, mille vahel takistust mõõdetakse? Takistuse mõõtmine eeldab ju kahe mõõtepunkti olemasolu... Üks varda otsas, teine Austraalias? Või kuidas?....

                            Comment

                            Working...
                            X