Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

maa-alune kaabel, mismoodi?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    maa-alune kaabel, mismoodi?

    Õhtast, elektrispetsid!
    Mul oleks vaja vedada toitekaabel (1*220V) maal majast sauna. Ehitiste vahekaugus on umbes 7 meetrit. Saunas on maksimaalne prognaoositav võimsus umbes 300W (ainult lambid ja soojenduseta pesumasin, ei mingeid elektrikeriseid, on puuküttega ahi!).
    Küsimus on selles, et kas on soovitav kasutada "tavalist" Keila kaablit (isolatsiooni mõttes)? Ilmselt oleks tark panna juhe mingisse plasttorusse? Kui sügavale kaablid tavaliselt maetakse (seal kohal on väike jalgrada ja iluaed, mitte kardulapeenrad )?
    Või peaks kasutama merekaablit ?

    Felch at kasutab.vooluradadena.tavaliselt.PCB-d
    - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
    - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

    #2
    Vs: maa-alune kaabel, mismoodi?

    poes ju müüakse vastavat kaablit, ise ostsin mõni aasta tagasi, ei ole eriti kallis, pole mingit toru vaja, sügavuseks on 60 cm piisav, ise panin küll veidi sügavamale.

    Comment


      #3
      Vs: maa-alune kaabel, mismoodi?

      maasse võid panna musta kestaga (valget ei ole lubatud mättasse panna)
      piisab 2,5ruudusest kaabli soonest, torusse võid ka panna siis kindlam kuid ei pea, ise tead kui sisse virutad (peenra kaevamisel).
      Forget the net. Switch on the set. Warm it up slow and go. Light the tubes, bask in the glow. Surf shortwaves on your old radio.

      Comment


        #4
        Vs: maa-alune kaabel, mismoodi?

        Kuna pole päris elektrik, siis kaabli marki ei oska öelda aga need päris maakaablid olid tavaliselt musta kestaga aga olen näinud paljudes kohtades tavalist Keila toodet ja probleeme pole olnud.
        Torusse soovitan igal juhul panna ja toru selline väikse varuga ka, et kui kunagi tekib vajadus sauna taha 3f saada, siis vahetad kaabli välja ilma kaevamata.
        Toru ka siis hea kui keegi kogemata kopaga kaabli läbi kaevab(oma hoovis vast ei juhtu aga siiski), saab kerge vaevaga välja vahetada. Metallist toru ei soovita(sa ise mainisid plastik toru), on olnud juhuseid kus vesi läheb torusse ja maapinna lähedal külmub ära ja muljub kaablit, pärast võib olla ilus elektriarve ja suristab varvaste vahel ka mõnusalt kui hoovis liigud. Kindlasti pane enne kaablit lekkevoolu kaitse, saunas kipub põrand ikka niiske olema ja kõike võib juhtuda. Sidekaablid maeti ca.70cm sügavusele aga kui omal teha, siis peaks olema ikka nii sügaval, et kogemata labidat maasse surudes kaablini kohe ei jõua.
        Kindlasti on kusagil standardites ka karmid parameetrid kirjas aga kas alati 100% nende järgi oma koduseid asju tegema peab.

        Comment


          #5
          Vs: maa-alune kaabel, mismoodi?

          Kaabli kest peab selline olema, et rott seda katki ei näriks
          Minu kaablid maal on igaljuhul terastorus ja maa all mingites kivist torudes.

          Comment


            #6
            Vs: maa-alune kaabel, mismoodi?

            Sobiva kaabli tüüp on MCMK. Kui vaja ainult 1-faasilist ja väikese koormusega, siis MCMK 2x1,5 (ühe soone takistus 0,121R/m) või 2x2,5 (0,0741R/m).

            http://nkkeila.ee/public/product/mcmk_3_est.pdf

            Kolmefaasilise puhul:

            http://nkkeila.ee/public/product/mcmk_5_est.pdf

            Traditsionaalset rohe-kollast juhti sa selle kaabli seest ei leia - selle asemel kasutatakse kaabli rüüži, millel on ühtlasi oluline roll kaabli mehhaanilise tugevuse osas. Tugevus on oluline peamiselt siis, kui kaabel otse pinnases, kuna olenevalt pinnase niiskusest, tekivad külmumisel päris korralikud tõmbejõud. Kuigi ega ka toru puhul veest ei pääse. Isegi kui toru on maa all veetihe, siis toru otsad on arvatavasti ikkagi kusagil lahti ning vihmaste suvedega võib õhuniiskus seal jahedas torus kergesti kondenseeruda ja mitte nii kergesti enam välja aurata. Seega kindluse mõttes panna parem kohe õige kaabel. PPJ ning MCMK hinnavahe oli veel mõni aeg tagasi vaid 5-7 krooni.

            Suvila välikaabelduse (pistikupesad, valgustus) tegin nii, et esmalt panin torud maha 40-60cm sügavusele, täitsin süvendi kuni toru ülemise ääreni + paar cm, peale tellised tihedalt serviti kokku ning täitsin süvendi lõpuni. Pluss veel fotod torude asukohtadest. Seega praktiliselt võimatu, et keegi kogemata käsitsi sisse kaevab. Alles pool aastat hiljem tõmbasin torudesse kaablid sisse. Kõige pikem osa oli 15m ning kolme lauge nurgaga. Libestamiseks läks silikoonmääre ning mingit probleemi ei olnud. Kusjuures torudes oli selleks ajaks juba natuke vett küll.

            Comment


              #7
              Vs: maa-alune kaabel, mismoodi?

              Tänud põhjalike vastuste eest! Eks ma siis hakka kraavi kaevama...
              - Vend Hieronymus tunneb Motorola toodete nimekirja kõige paremini, las tema ütleb.
              - Motorola poolt loodud kiipide hulgas ei ole teda üles tähendatud. - Tähendab: ta on Intelist!

              Comment


                #8
                Vs: maa-alune kaabel, mismoodi?

                Ametlik paigaldus-sügavus on min. 0.7m. Kui panna kollasesse kõrisse siis on väga hea. Kasutada võiks MCMK 2x2.5+2.5 kaablit - võibolla vaja ehitamisel näiteks relakat kasutada vms. - hinnavahe pole suur.
                Telliste asetamine kaabli kohale on ideaalvariant. Pikema trassi puhul ja igapäevaehituses asetatakse maakaabli hoiatuslint 0.3m kõrgusele maakaablist. Et kaevama hakates jõutakse kõigepealt lindini ja alles siis kaablini. Praktikas saab kaitsta nii labidameeste ja minikoppade eest. Suure kopa puhul ei aita isegi tellis.
                No ja loomulikult, võimalikult täpne, mõõtkavas joonis tehtud töödest- kindlasti saab täpsema ülevaate kui fotolt.
                -

                Comment


                  #9
                  Vs: maa-alune kaabel, mismoodi?

                  Esmalt postitatud marcor1 poolt
                  No ja loomulikult, võimalikult täpne, mõõtkavas joonis tehtud töödest- kindlasti saab täpsema ülevaate kui fotolt.
                  Joonis on muidugi kõige korrektsem, kuid eks see foto kasulikkus oleneb suuresti sellest, milline on konkreetne olukord. Toodud suvila näites on aias palju puid ning muid mitte-teisaldatavaid objekte. Fotode pealt saab neid orientiirina kasutades piisavalt täpselt teada, kuhu on kaabel maetud ning kuhu mitte lahmima minna. Rasketehnika nagunii sinna manööverdama ei mahu, seega polnud tarvidust täpsemate jooniste jaoks.

                  Comment


                    #10
                    Vs: maa-alune kaabel, mismoodi?

                    kaabel oleks soovitatav paigaldada allapoole kulmumispiiri(ca 0.6m)
                    teede all ja ka kondimisradade all on pinnas palju tihedam ja see piir voib nihkuda ka ligi meetrini. oma kogemused, kus jalgraja all olnud veetoru kulmus 0.9m! sugavusel kinni ja seda mitte suurte kulmadega, vaid siis, kui hakkas soojaks minema(kulm kipub siis sugavamale maasse minema)
                    kui allapoole kulmumispiiri paigaldada, siis ei ole kaabli tuup erti kriitiline, sest mehhaanilised mojutused on vaiksed. aga kindlasti peaks kaabel olema niiskuskindel
                    torusse voib ju ka pm paigaldada valge tavakaabli, aga arvestama peab sellega, et niiskus rikub isolatsiooni aastatega ara ja tekivad parasiitvoolud, mis mingi aja jooksul hakkavad ka arveid mojutama. vasele, nagu sa ise ilmselt ka tead, niiskus suurt halba ei tee.
                    Reha otsa astumine on inimlik, sellel hüppama jäämine pisut rumalam tegevus

                    Comment

                    Working...
                    X