Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Miks ikkagi sädeleb ?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Ei usalda veel neid harukarpides soonte kiirühendusi nagu ka pistikute ja lülitite klamberühendusi. Küllalt olen näinud nei kus need ühendused annavad järgi ning tekivad häired ning koormusel ka sädelusi. Põhimõtteliselt nagu veneajal olid need automaatkaitsmed mis kestsid kuni esimese lühiseni. Peale seda viska minema kuna sees tekkis sädelus ka väiksema koormusega. Osaliselt aitas klemmide puhastamine aga ... Tundlike kodumasinatega on ka praktiliselt näha !

Aastaid on mul juba kolmekümne ringis. Elektriga hakkasin juba tegelema enne kooli minekut. Kui nostalgitseda siis mäletan kui üritasin katkist jalgratta dünamod parandada edutult ning isa ostis mulle kandilise patarei. Lüliti ja pirni sain garaažist .
    Esimene ühendamine läks nihu . Pirn küll lülitades kustus või põles aga lõpuks valgus patareist elektrolüüt välja kuna pirni kustutamine toimus lühistamise teel. Kes teab mida ma siis mõtlesin seda ühendades !
    Peale seda hakkasin tõsisemalt huvituma elektroonikast ja ega rohkem apsakaid ei ole teinud !

Ja küsiks ühe sellise rumalama küsimuse veel : Oletame,et on üks ruum kuhu tuleb faas ja neutraal. veaks juhtmed ümber toa ära ja ühendaks alguse ja lõpu mõlemad samasse harudoosi sissetuleva juhtmete külge. Kuidas rakendub koormus juhtmetele kui selline ring on ?
    See küsimus on juba lapsepõlvest aga ei ole veel katsetanud !

Comment

Kuidas rakendub koormus juhtmetele kui selline ring on ?
      Foorumis elektrik.pri.ee on sellest kirjutatud. Voolud jagunevad Kirchoffi I seaduse järgi.

Usun,et siiani ei ole elektrikel midagi "kõhida" - kõik siiani euronõuete järgi veetud va. kontaktlüliti mis on 5cm allpool kui nõutud !
      Kas võiksid viidata sellisele õigusaktile, mis määrab ära lüliti paigalduse kõrguse?

Comment

Originally posted by Sammi@Oct 10 2005, 06:41

Ja küsiks ühe sellise rumalama küsimuse veel : Oletame,et on üks ruum kuhu tuleb faas ja neutraal. veaks juhtmed ümber toa ära ja ühendaks alguse ja lõpu mõlemad samasse harudoosi sissetuleva juhtmete külge. Kuidas rakendub koormus juhtmetele kui selline ring on ?
        midagi ei juhtu.juhtmed saavad lihtsalt kahest otsast pingestatud.ohtlik seepärast,et juhe jääb ka peale katkestamist pingestatuks.ja kui keegi teadmatusest puudutab,siis ai-ai.

Comment

Veel sädelusest. Miks Sa ampermeetriga seda voolu siis ei mõõda ? Koormuseta olekus.
          Elu on nagu lintmakilt muusika kuulamine. Mida lõpupoole, seda kiiremini hakkab linti äraandev ketas pöörlema...

Comment

Kui sul on aastaid üle kolmekümne ja väidad et jagad elektrit ja elektroonikat siis miks sa küsid küsimusi ja esitad väiteid mis on õõvastavad ?
            Kutsu elektrik või ära kutsu, oma asi, ei oska muud soovitada.

Comment

Mehed!Vägevalt panete! :lol:

Ps.See vastuses oli sama palju teemakohast infot, kui küsimustes mõtet...
              The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
              Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
              Projektide pildid
              Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
              http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm

Comment

Mis te nokite, selliseid isehakanud elektrikuid on külla ja veel (ise kaasa arvatud), siinkohal ongi teil koht head nõu anda mitte möliseda, nagunii teeb ta ise.
                Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale.

Comment

Ma oleksin juba kõik ise ära teinud aga ma loodsin saada rohkem nõu asjatundjatelt aga mitte mõne kibestunud elektriku sõimu, kellel selle tõõ pealt mõni kopka saamata jääb !
                  Kui ma kirjutasin,et ei ole rohkem apsakaid teinud siis see ka on. See kui ma esitan küsimusi, mis on täiega vastuolus el tehnikaga - ega sellepärast nii ei pea ka tegema.
                  Väitlemises selgubki tõde kuidas teha õigesti.
                  Ega ma ei väidagi,et ma el tehnikast palju jagan - lihtsamad asjad mida vaja läheb elus.
                  Päris isetegevust ka ei tee !

Kui neid isehakanuid elektrike ei oleks, oleks muidugi elektrikel tõõd küll. Kas nad aga jõuaksid igale poole kuhu vaja. Kuhugi kolka külla mingi tühise tepslivahetuse pärast küll keegi ei tuleks. Nii jääbki mõni penskar oma mürega üksi kuna pojake näiteks ei tohi teha !

Head päeva jätku !

Comment

Praktika:
                    Nagu aru saan tuleb sisse sul 1 faas ja null (kui tuleb ka rohkem faase siis põhimõtteliselt vahet pole).
                    Sealt läheb kaabel arvestisse, seda sa enne arvestit puutuda ei tohi - plommid.
                    Võimalus - taotle arvestivahetust ja pane uus kilp paberimajandust küsi EE käest.
                    Lihtne versioon - paned arvesti kõrvale oma kilbi. Tood sisse faasi(d) ja nulli.
                    Faas pealüliti alla null "N" klemmile. Teed väljas maanduskontuuri - maandusvardad maase (1 m vundamendist - niiskem), maandusjuhiga (25 Cu) lähed näiteks koridori seinale harukarpi (pole mõtet kilpi vedada). Sealt lähed kilpi juba 10 mm2 KORO-ga. KORO PE klemmile. Nüüd teostad potensiaaliühtlustuse - sildad PE ja N latid.
                    Edasi - pealülitist kaablid automaatkaitsmetele. Lõppvaatlus - korteri liinide kaabliotsad kilpi, pruunid kaitsmete alla, sinised N- ja kollarohelised PE-latile.
                    Ideaalis veel - elektriprojekt, teostusjoonised, el. tööde vastutav isik, kilbi vastavusdeklaratsioon, mõõdistused ja heakskiit.

Aga harukarbi ühenduste eest küll medal ("kübaratest" peaks piisama kui "WAGO"-sid ei usalda).
                    -

Comment

Väike täpsustus. Sisse ei tule mitte null vaid PEN ja see ühendatakse koos maandusega PE latile, sealt edasi juba sild N latile. Ja maandus tuleks ikka tuua ilma igasuguste harukarbi ühendustete ja ristlõike muutusteta otse PE latile.

Comment

Väljast tood MK25 sisse, miks ma ei või seda KOROga hoone siseselt edasi viia?
                        Teiseks on 25 ruudust jämekiudu väga vilets väikesesse kilpi ühendada. Pead ikkagi tegema vaheühenduse kui sa just ei plaani 12 mooduliga kilpi, panna PE-N latti kuhu saab 25 ryyduse kaabli kinnitada.
                        Arvestades korterikilbi võimsust, pole samuti nende ruutudega midagi peale hakata.
                        -

Comment

Davai, paneme siis naturaalmajandusega edasi ja laseme inimestel elektridrellide ja boilerite kätte kärvata.

Aga, et päästa mis päästa annab siis palun vasta küsimustele:

1. Kas sul on juba kolmejuhtmeline süsteem laiali veetud ?
                          2. Kas sul on rikkevoolukaitse ja kui siis milline tüüp ?
                          3. Kuskohast tuleb sinu majja sisenev kaabel, kas maa alt või õhust ?

Comment

*rikkevoolukaitse - mis see siia puutub?
                            -

Comment

To marcor1:
                              Olgu siis hoone sees 10mm² koro, aga sel juhul ühendus Cu 25-ga nähtavas kohas, näiteks õues vundamendi küljes maapinnast kõrgemal ja korraliku maandusklemmiga.

Comment

nõus. ja maandusjuht maja seinal meh. kaitstud.
                                -

Comment

Working...
                                X