Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Viasat vastuvõtja psu kõrbes läbi

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #31
    Vs: Viasat vastuvõtja psu kõrbes läbi

    Esmalt postitatud imelik poiss poolt Vaata postitust
    proovida ja katsetada mulle aga meeldib.

    Kujutluses?


    Ma lugesin ülaltpoolt ja seda on raske isegi kuidagi kommentaarida:
    Esmalt postitatud imelik poiss poolt Vaata postitust
    Vahetasin mähised täpselt samasuguse vidina vastu nii tegin ka kaitsmega mille asendasin 0,2A vastu.
    Kui järgi panin toimis kogu süsteem ja 30 minutit hiljem jälle...
    Juhtub täpselt see sama. Kindlasti on seal vigade jada mida mina ei viitsi läbida.
    Debiilsemat juttu ma ei ole kunagi varem kuulnud!
    Tegin katse nagu sa selles tsitaadis olevas laialt, kõiketeadvalt jutustad, katse seepärast, et su jutt tundus väga kahtlane aga, et moderaatorid vihjanud, et ilma näitamata pole ilus üht või teist asja ütelda/teha siis see katse, ühesõnaga...
    Katses kasutatud materjalid:
    Mingi vana PS toiteplokk, töökorras u. 200VA võimsusega.
    Tehtud muudatused:
    Sisendfiltri kuumutamine ahjus, umbes 250 kraadi juures paar tundi - poolialuse plastik natuke sulas servadest, muid muutusi ei toimunud, toitetrafo lähedale u. 5cm kaugusele paigutasin tekstoliitribadele 2 kõvakettast võetud magnetit mille vahele jäi muunduritrafo, kaitse sama mis originaalis - 6,3A T (aeglane).
    Tulemused:
    Sisselülitamisel põles kaitse läbi kohe - märk sellest, et mingi jama. Võtsin magnetid trafo juurest ära ja asendasin kaitsme - lülitades töötas plokk OK.
    Edasi "mõjutasin" sisendi filtrit lahtise tulega, pisikese gaasipõletiga (klaas sulab selle leegis hästi), filtri pindmise keerdudekihi püüdsin niipalju kui võimalik ära põletada, poolialus sulas juba korralikult üles.
    Lülitasin võrku - tulemus: Plokk töötas nagu enne, väljundites pinged olemas ja OK.
    Nüüd vahetasin selle 6,3A kaitsme 250mA kaitsme vastu (aeglane), lülitasin - 12V ahelasse ühendatud analoogtester ei näidanud midagi, digitester näitas "max" piirkonnas 0.001V, kaitse rakendus nii kiirelt, et ilmselgelt isegi muunduri ahelasse ei jõudnud 99,99% mingit arvestatavat pinget.
    Lõpetasin katsed sellega, et põletatud sisendfiltri keerud kruvikaga ühte kuhja kokku niipalju kui andis (et tekiks lühiskeerud), kaitse 6,3A tagasi ja võrku - kaitse põles läbi hetkega...

    Lõpetuseks võin ütelda, tuginedes reaalselt läbiviidud katsetele, et sa ajad täielikku pullikakat.
    Algselt 10A kaitsmega SMPS töötamine 200mA kaitsmega on kindlasti välistatud - ükski ohutusmärgiseid jagav organisatsioon ei kiidaks seda toodet heaks ja müügiluba ei antaks.
    E: mul üks PA võim mille võimsustarve max. 1500W, SMPS toites kaitse 5A/230V toite korral, 115V puhul soovitatakse 8A kaitset.

    Ma ei saa aru miks lastakse mõnel mehel ajada pseudomöla.
    Mõni teine usub ja hakkab lollust järgima, saab surma või põletab end ära tekkinud tulekahjus.
    Jämejalast plehku pannud tuleks sinna kiiremas korras tagasi sulgeda...


    E: julged võivad ise proovida. Toiteplokk oli Schrack EPO071... (kestal olev silt on pleekinud ja edasist sealt välja ei loe). Tegu desktop tüüpi PC toitekaga (pikk ja kitsas).

    Nüüd tõmban veel ühe paraleeli enda tehtud teemaga:
    http://www.elfafoorum.eu/threads/621...-IR2153-baasil kui teema sai alustatud olid kogemused pm. 0.

    Nüüd kui loen siinset teemat ja kõrvutan seda omaga siis milliseid teadmisi niisuguse tasemega tegelaste jutust võikski saada?

    Minu esimene katse IR2153 plokiga oli näit. 2A kaitsmega sisendis, tegin toroidtrafo viike ühendades ühe väikese näpuka ja pärast mõtlesin end lolliks, trafo viikude ühendust ei osanud kahtlustadagi sest "sai ju ilusti need sätitud, et ei saaks vale järjestus", ometi sai, jootsin trafo 1:1 plaadile ja ühe mähise algus/lõpp läksid vahetusse, jadasse ühendades TÖÖTAS plokk korralikult, 2A kaitsmega, koormusel näitas tester aga kahtlaselt vähe pinget (siiski ÜLE ÜHE poole pinge - siiani ebaselge!), kuid trafo kuumenes u. 10 minutit väldanud katse järel päris tuliseks, isolatsioon oli südamiku/primaarmähise vahel kehva (esimene katse võrgu SMPS-ga!!!), primaar kuumutas end isolatsioonist läbi (kuigi see mähis ei saanud lasta läbi lubamatult suurt voolu (kaitse ju 2A) mis lakki võinuks kahjustada!!!), igaljuhul tekkis selle keeru ja südamiku nurga vahel lahtine kontakt, ilmselt magnetväljast põhjustatud vibratsioon kuumutas laki, see hävis ning tekkis "lühiskeerd" toroidsüdamiku näol. Silmapilk hävisid lülitustransistorid ja IR2153 (väliselt nähtamatud vigastused) neis tekkinud läbivvoolu tõttu, nüüd "täiusliku lühise" ja ääretult suurenenud primaarvoolu tõttu rakendus kaitse...ei midagi müstilist - "tagantjärele tarkus on täppisteadus" nagu ütleb vanasõna.
    Uus trafo sai tehtud juba lõpliku lahenduse huve silmas pidades, korralik isolatsioon südamikule ja primaari ja sekundaaride vahele, muudetud konfiguratsiooni ja valitud parem traadimõõtude suhe. Trafo keerdude arv vähenes ka ligi poole võrra, induktiivsus üle 3 korra. 1000mA (1A) kaitse sisendis laseb plokki kenasti lülitada, ka ei ole praegune plokk ise maha põlenud hetkel plokis oleva 8A kaitsme tõttu, koormus on päris suur kuid täpset numbrit ei oska ütelda ja ega teadmatusest "proovijate ja katsetajate" eluküünla huvides seda siin enam tegema ei hakka ka.

    Teooriat võiks uurida enne ja siis "katsetada ja proovida".
    Antud kirjutist ja oma 10A kaitsme asendamist 50 korda väiksema vastu ja siis heietatud juttu, et pool tundi töötas ....no way! loe ja mõtle, ehk jätad järgmisel korral rumalused kirja panemata!
    viimati muutis kasutaja bujään; 06 m 2012, 17:08.

    Comment


      #32
      Vs: Viasat vastuvõtja psu kõrbes läbi

      Oh mis Sa bujään tühja pärast vihastad, no on maailmas inimesi kellele koma asukoht arvus pole oluline. Me kõik teame selle seisundi nimetust, aga ka neilt ei saa ära võtta võimalust oma mõtteid ja arvamusi väljendada, isegi siin foorumis mitte. Arenguruum, ja mis peamine, huvi asja vastu on ju inimesel olemas. Seda ei tohi mitte halvustamisega kustutada.

      Aga teemast niipalju et see toitefiltri drosseli põlemine saab olla ainult korraliku lühise tagajärg.

      Teemaalgataja võiks võtta ette suvalise impulsstoite skeemi, uurida selle toitepoolse otsa ehitust nii paberil kui praktikas. Õppida kindlaks tegema lühise olemasolu või puudumist filtri kondekates, dioodides ja kõrgepingelüüdis. Ja kõik. Edasise skeemi jaoks ei ole hetkel lihtsalt teadmisi.

      Kui elektroonikahuvi jätkuval olemasolul need teadmised tulevad, saab ju alati probleemi juurde tagasi tulla, nii umbes mõne aasta pärast. Jõudu !

      Comment


        #33
        Vs: Viasat vastuvõtja psu kõrbes läbi

        Esmalt postitatud mikumaku poolt Vaata postitust
        Oh mis Sa bujään tühja pärast vihastad
        Ei vihastanud , lihtsalt lugesin pseudojuttu ja väga kahtlane tundus, kuna aastad tagasi, täikapäevil sai neid toitekaid ju igasuguseid omale jupidoonoriteks veetud siis meenus, et neid erisuguseid kohe varnast võtta ja sarnase põhiolemusega plokid olemas, saigi siis see katse tehtud kuna sellele rumalapoolsele jutule ei olnud keegi midagi oponeerinud - liiga suur "näpukas", et seda mitte märgata ja nii jätta.

        Antud posti põhjus oli võib-olla, et väike, ainult kaitsme asendamine 10A kaitse 0,2A vastu - siiski vahe 50 kordne!
        Võimalik, et mu pikas postis ei paista silma aga - niisuguse vahetamise puhul seade ei tööta kohe kindlasti, eriti kui poole tunni töö järel juhtub sama asi mis alguses - lihtsalt 0,2A kaitse ise juba ei luba sellel filtril ka kõige mustema stsenaariumi korral ära põleda, teiseks kui see ka oleks mingi nõiaväel võimalik siis sisselülitusel põleks 50* väiksemale voolule mõeldud kaitse kindlalt ise läbi, kolmandaks kui ka müstilisel põhjusel ei põleks siis nii ulatusliku lühise puhul mis juba sisendifiltrit põletab, põleks täielikult ka ploki toidetav keerukas elektroonika (tunduvalt keerukam kui plokk ise!), valgus ja heliefektidega kobineeritult loomulikult ja filtri vahetus ei aitaks külle enam midagi.

        Igaljuhul tõin sellesse selgust katsetustega - kes kahtleb, saab alati ise proovida.

        Seega ei ole tegu vihase mõttega vaid ehk mõningase teejuhisena - võrgust toituv SMPS peab töötama ilma, et selles mõni osa põleks, kui põleb siis see SMPS ei ole töökorras ja niisuguse kasutamine on ohtlik nii toidetavale seadmele kui ka inimesele endale.
        Meil siin foorumis paari nädala jooksul on olnud tuliseid vaidlusi ohutuse teemadel mitmes eluvaldkonnas, võimalik, et ohutuse seisukohast on SMPS kohta seepärast võrdlemisi vähe infot - see jama, et kui keegi kirjutab pika jutu siis ega seda ei viitsita ju lugeda, mõeldakse, et "äh, mis loll ikka jahub, mul pole seda juttu vaja, võtan suvalise trafo, suvalised konded/takistid ja suvalise skeemi ja küll mina saan ilma midagi lugemata ka asjale pihta" aga elu näitab, et nii lihtne see ei ole .
        Kui inimene oskab lugeda, suudab teiste kirjutatust aru saada siis ei ole iseenesest minuarvates mingisugust tõkendit saada reaalselt toimuvast aru, suuta ükskord asju ise teha, siiski kui inimene enne räägib, et tema tegi, pärast räägib hoopis, et tahaks teha ja lõpuks, et tahaks teha sest enne on ka teinud - võta sa siis sellest kinni ja saa aru.

        Seda teemat iseenesest lugedes tõuseb kananahk ihule - ühes postis oli "idee", et ei viitsi mässata, et edaspidi "vahetan lülitava trafo tavalise toroidi vastu, see vähemalt kestab" 03-07-12 08:18 postituse lõpust - mh, tuleks selgeks teha "tavalise" ja "ebatavalise [impulsstrafo]" trafo tööpõhimõte ja kasutusvaldkond ja siis vaatab edasi ...

        03-07-12, 18:19
        on juba täiesti uus suund, uuema rumala jutuga: "otsisin välja 4 väiksemat trafot mis kõik 5VA ja 3v väljundiga.
        Need lahti mähitud ja uuesti kokku laotud ehks siis, sain madala ja võimeka trafo mis ära mahub ja pauku ei tee.
        Väljundid on 9V 1A, 2,5 ~2A, ja 3,5V 0,8A ligikaudselt umbes mähitud, ega ka odav multimeeter täpselt näita."
        Ma ei näe selles kusagil tahet midagi õppida, siin kusagil on teema milles sai üksikasjalikult lahatud tavalist 50Hz võrgutrafot ja selle mähkimist ja vajalikke sisendandmeid.
        4 pisikest trafot mis tööstuslikult toodetud, nii vähese ja end piisavalt väljendava jutu autor ei tee mitte mingi valemiga neid trafosid selle mõne tunniga ringi - jah, teeb, kui teha kõike kirvetööna kuid see töö on väikese eksimuse korral surmav.
        Olen küllalt neid pisikesi mõne VA trafosid lahti võtnud, see on ikka paras piin, 2 äärmist plekki on 98% juhtudest pärast kasutuskõlbmatud, ja niisugune kokkulaotud teraskeha pläriseb pärast ikka hullu moodi.
        Samuti ei keri ilma teadmisteta mähist käe vahel nii tugevasti, et see südamikule ära mahuks - kui tegu 3V mähisega 5VA trafoga siis kindla tulemuse puhul oleks ideaaljuhul tegu u. 2,5cm2 ristlõikega teraskehaga millised on peaaegu alati kasutusel neis miniatuursetes trafodes.
        Niisuguse südamiku korral võiks primaarmähis 230V puhul koosneda u. 4000 keerust traadist. 3V sekundaarpinge puhul oleks sekundaarmähisel u.55 keerdu, et nüüd mähkida selle asemele 9V sekundaarmähis peab keerde olema vähemalt 3* (soovitav natuke rohkem, u. 5%) rohkem...nüüd poolialused mida niisugustes pisitrafodes kasutatakse ei mahuta seda mähist kuidagi ära, isegi masinas kerides tüüpiline...
        Kui teha poolialus uus, primaarmähis uus, arvutada hoolikalt sekundaarmähis(ed), neid läbiva voolutugevuse ja indutseeruva pinge järgi...jah siis ma usun...kuid edasi tuleb asi teha rauas valmis - seda ma ei usu, et niisuguste kirjutiste autor teeb, selleks on vaja ettenihkega kerimispink, käepärast peab olema vajalik sobiv traat mähkimiseks ja piisavalt ka aega (arvutused iseenesest võtavad täpsuse puhul aega - ka minul ei ole need arvutuskäigud näiteks peas)...aga kõige hullem siinjuures - see asi ei tasu ära sest 9V pinge on väga levinud, vajadusel saab seda 12V integraalstabilisaatoriga, samuti ka 5V, 3,3V jne...

        Kogu seda keerutamist võiks uskuda kui see oleks kirja pandud piinliku täpsusega, ilma totaalsete puussepanekuteta, siis võiks mõtelda, et tegu fanatiga kel lihtsalt 24h asemel päevas 48 või enam tundi aega...
        Isegi mina enam ei viitsi niisuguseid asju teha - igal asjal on oma väärtus ja kasutegur, aeg neist on see kõige väärtuslikum, pigem ma jahun siin sellest trafoteooriast kui pisitrafot mähin (elus läbijalutatud etapp)...aga nii see paraku on.

        Mis on kogu loo mõte? See, et natuke võiks lugeda ja elektrotehnilisi teadmisi omandada, et ei tekiks enda lollusest tulenevalt võimalust, et saad säraka ja sured maha!

        Comment

        Working...
        X