Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

biossi flash

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    biossi flash

    Abit NF7-S emaplaat ja bios pani minema arvatavasti.Paned arvuti käima ja ei midagi.Vahetasin osi aga ei aita jäi ainult see variant kuna ma muutsin biosi settinguid ning kui sealt väljusin vajutasin lolli peaga settingute salvestamise ajal arvuti kinni.
    Mida nüüd teha?
    tahaks lennata aga..........

    #2
    Pakun välja,et kivi vaja üle kirjutada,sestap-ära näpi asju,millest sa midagi ei tea.
    Pole olemas asja,mida ei saaks p...e keerata.

    Comment


      #3
      ... bios pani minema arvatavasti.Paned arvuti käima ja ei midagi.Vahetasin osi aga ei aita ...
      OS-i ju hiljem vahetada andis, nii et esialgu jääb arusaamatuks, milles on probleem? Kas ei pääse BIOS'i?

      Asi ilmselt BIOS'i CMOS osas, kus on muudetav info kettapöördumiste ja muu esmavajaliku kohta, mida on lubatud muuta.
      Ehk aitab siis akutoite mahavõtmine ja otste lühistamine. Mõnel emakal on spets kahvel standardse seisundi taastamiseks. Vaata paberitest järele, nö tutvu instruktsiooniga.

      Asi peaks olema taastatav. Internetis on programme, millega saab lausa BIOS'it uuendada. Kunagi tegin update. Vajalik võetakse disketile, käivitatakse disketilt. Peab ainult tagama toite seniks, kui asja aetakse. Kui vool ära läheb, siis jah ... ei tea (võibolla annab siis BIOS'i kivi vahetada, kui kivi pole plaadile joodetud).

      Kunagi näppisin ka midagi enda jaoks kahtlast ja tulemuseks käivitamisel paar sekundit monitori pilti, siis kõik kadus. Õnneks oli emaka kohta kirjandus lauasahtlis. Õppisin algul pähe kõik vajalikud klahvivajutused ja ükskord jõudsingi paari sekundi jooksul BIOS'is kõik taastada enne kui pilt kadus.

      Comment


        #4
        asi selge.Tuleb leida sama emaga masin ja kui hakata seal biossi uuendama siis enne seda tuleb biossi kivi ära vahetada ja asi korras.Lühistamine ja reset ei aita midagi.
        tahaks lennata aga..........

        Comment


          #5
          ... Tuleb leida sama emaga masin ja kui hakata seal biossi uuendama siis enne seda tuleb biossi kivi ära vahetada ja asi korras...
          Uues masinas biosit uuendada küll ei soovita! Võta hoopis uuest (samast) BIOS'ist koopia disketile (selline võimalus on mõnedel masinatel olemas) ja katsu see oma PC'sse sööta.

          CMOS = 'Complementary Metal-Oxide-Semiconductor' ehk täiendav, muudetava sisuga kivi.
          BIOS = 'Basic Input/Output System' ehk baasvahetussüsteem, operatsioonisüsteemi ja riistvara vaheline tüüpliides, asub püsimälus.

          Comment


            #6
            seda ei saa vast minu masinasse sööta sest see ei toimi üldse kuidagi pidi.Pean biossi kivi teises masinas tööle saama ja siis oma masinasse toppima.
            tahaks lennata aga..........

            Comment


              #7
              Kui masina bios on maas, siis ei toimi seal absoluutselt mitte midagi. St pilt on must, sest algkäivituse programmijupp, mis seda riistvara testi jms teeb, seda lihtsalt ei ole.
              Mis aitab? Tuleb kuidagi uuesti biosi kivi flash programmeerida. Seda saab siis vastava programmaatoriga korralikult uue sisse laadida. Aga on ka teine, kuid selline suhteliselt kahtlane meetod... (ise 2 korda vaja läinud) Nimelt tuleb üks teine masin leida, millele samasugune biossi kivi sisse läheb... Siis tõmmata sellelt töötavalt kivi lahti, panna masin horisontaali ja tasakesi panna kivi tagasi. Ja asi üles buutida DOSSI... Ilma igasugu draivudete diskilt muidugi, ilma autoexec.bat ja config.sys failideta kettalt. Ja muidugi hoida veel kõrval üht ketast, kus mittetöötava masina bios on, selle saad emaplaadi valmistaja lehelt. Kui masin on üleval, siis tõmbad tema enda biosi välja ja paned mittetöötava biosi asemele. Ja kirjutad sinna uue sisse. Ja kõige selle juures püüad jääda muidugi võimalikult antistaatiliseks, hoides ühe käega kastist kinni ja biossi kivi hoides ainult servadest, mitte jalgadest. Kui uus sisu sees, siis tollelt masinalt kohe toide maha ja siis õiged kivid tagasi. Ja kõik peaks funkama... Muidugi ütleb too parandatav masin seejärel, et biossis on mingi jama ja tahab selle reset'i aga see on juba biosi seadetes ja asi peaks korra biossi minnes ja siis load defaults ja save korral korras olema. (Kunagi levis see deemn CIH viirus, nn tshernobõli viirus, mis kirjutas biossi solgiga üle ja siis sai seda meetodit rakendatud.)

              Samas ei tahaks ma ikkagi väga uskuda, et biossi salvestamise ajal voolu maha võtmine rikkus biosi ära. Kui mingi memory test jms pilt ette tuleb, siis ikka bios elab. Ja siis ei ole vaja mitte mingil juhul seda fläshida! Lihtsalt tee load defaults ja save ja peaks jooksma.

              Comment

              Working...
              X