Et siis on kellelgi mingeid lahendusi peale takistuste võrdluse, staatori mähiste korrasoleku kontrolliks? Oma kogemus näitab et alati takistuste võrdlusest tavalise multimeetriga ei piisa, vist sellepärast et takistus on üldiseslt niigi väike ja kui lühis on ainult paari keeru vahel, siis sellest pole võimalik lihtsalt selle riistaga aru saada.
Teade
Collapse
Foorumi reeglid.
Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less
sünkroon mootori staatori kontroll
Collapse
X
-
Kasuta vanade eestlaste meetodeid.
1) Tee kindlaks et poleks lühist kerre (hea oleks ka megerit kasutada).
2) Laena kuskilt täppsioommeeter ja võrdle mähiste takistusi.
3) Käivita mootor ja oota kuni see saavutab sünkroonkiiruse.
4) Mõõda koormuse all töötava mootori staatorimähiste voolusid (pisikesed erinevused on lubatud).
5) Veidi aega koormuse all töötamise järel ei tohi masin ebanormaalselt kuumeneda.
6) Samuti ei tohi tekkida tugevalt ebaühtlast kuumenemist
7) Jälgi, et kuskilt mähiste vahelt suitsu immitsema ei hakkaks.
8) Kuula masina häält ja jälgi vibratsiooni (ebaühtlus mähistes peaks neid suurendama).
Kui masin suudab töötada pikemat aega ilma ühegi sümptomita on mähised suure tõenäosusega korras. Ent esimese kahtluse korral oleks soovitav mootor koheselt välja lülitada, vältimaks suuremat kahju.
Mis võimsusega masinaga tegemist on? Suuremate aparaatide puhul oleks targem spetsialiste kasutada.
-
Päris hea vastus, ainult ei ole ühtki tuttavat kes laenaks täpisoommeetrit ja masinate võimsused jäävad enamasti alla ja peale 2kw. No ja temperatuuri jälgimine on teinekord raskendatud sest masina mootor on üsna hästi ära pakitud pole ka sädelust harjakese vahel näha, muidu seegi annaks üsna hea info mootori seisukorrast. Koormust jälgin enamasti ainult toiteahelas kuigi jah maisnal millel harjased pole näha oleks tõsesti hea eraldi mõlemit poolt vaadata, aga kuna pole hea ligipääs asjale on seegi raskendatud (eraldi juhtmed vaja välja tõmmata)
Tänud vastuse looteest, kuid sin et keegi pakub lahendust masinalt eemaldatud staatori kontrolliks (reguleeritavat toitepinge ja ampermeetriga näiteks)
Comment
-
Masinalt eemaldatud staatorit saaks ehk ka lihtsate vahenditega kontrollida. Selleks oleks vaja autorafot ja ampertange.
1) Keerata autorafoga peale selline pinge, et vool ei ületaks autotrafo ega mähise nominaali. Autorafot rohkem mitte näppida.
2) Mõõta ükshaaval üle kõik kolm mähist (mähisegruppi).
Comment
-
Mina mõtlesin ikkagi staatorit, mitte rootorimähiseid, mida sünkroonmasinatel enamasti alalisvooluga toidetakse (eksisteerib ka püsimagnetrootoritega isendeid). Minu viga kui ütlesin et masinalt eemaldatud (kui oleks näitaks siin ühte punastavat smileyt).
Mõtlesin sellist mootorit, millel on staatoris 3 mähist (mähistegruppi), mis ühendatakse 3 faasi juhtmetega. Rootorimähis kujutab endast lihtsalt elektromagnetit, mille mähiste otsad on välja toodud harjade ning kontaktrõngastega ja mida toidetakse alalisvooluga. Ehitatakse ka püsimagnetrootoreid (aga kuna ühes eelnevas postituses oli juttu harjadest, siis eeldasin ikkagi elektromagnetilise rootoriga versiooni).
Comment
-
Paistab et me oleme veidi teineteisest mööda rääkinud ja asi on üleüldse segane (mina mõtlesin oma esialgsetes postitustes 3-faasilist alalisvooluergutusega sünkroonmasinat).
Äkki sa täpsustaks veidikene, millega siis tegu on, kuidas konstruktsioon välja näeb, kuidas mähised on ühendatud.
Sinu postitustest loen välja, et sellel mootoril on harjad, ning see peaks tööle minema ka alalisvoolu pealt, töötab 1 faasi pealt.
Oot mina mõtlesin tavalist ühefaasi toitel 2 staator mähisega mootorit tegelikult, mis tõsi minuteada peaks ka väga eduliselt ja isegi paremini alalisvoolu pealt käima.No ja temperatuuri jälgimine on teinekord raskendatud sest masina mootor on üsna hästi ära pakitud pole ka sädelust harjakese vahel näha
Algselt teema pealkirjas läbi lipsanud väljend sünkroon ning vihje kahele mähisele viivad mõtte tõesti ac ühefaasilisele sünkroonmootorile, mis minu tedmist mööda ei käivitu alalispingel ja võimsused jäävad tagasihoidlikeks. Kasutusel näiteks suurtes kellades jne.
Comment
-
Tänan et oled viitisnud info jagamisega vaeva näha
Tundub jap et mina olen valesti koguaeg teadnud, mõtlengi nö universaalset mootori lahendust, kus staator on jadamisi rootoriga (tundub et sama asi mille joonised sa oled postitanud), ise pole proovinud aga kunagi keegi tark väitis et seda tüüpi mootor pidavat ennast väga eduliselt liigutama ka dc-ga, kuigi momendil vaatasin joonist ja dcga peaks ta nagu kuidagi edasitagasi tõmblema jääma? Muidu olen siiani arvanud, et see ongi sünkroonmootor :wacko:
Comment
-
Sünkroonmootoriks loetakse mootorit, mille kiirus ei sõltu koormusest (muidugi juhul kui koormus püsib nominaali piires). Sünkroonmootori pöörlemiskiirus sõltub võrgusagedusest. Pildil kujutatud mootor teeb täpselt 50 p sekundis ja 3000 minutis. Samas ei ole ma kuulnud ka seda, et see suudaks töötada alalisvoolul (pealegi ei küüni sellised mootorid suuremate võimsusteni 2kw). Niisiis see võimalus langeb vist ära, kuigi kes seda teab, maailm on suur ja lai ning insenere täis. Ehk ütled masina margi, äkki leiab selle järgi, või viskad mõne pildi sellest. Veidi offtopic ent mähiste mõõtmiseks tuleks ka teada, kuidas need ühendatud on. Mina soovitaks masina käima panna (läbi kaitse muidugi) ja vaadata mida see teeb ja sealt edasi nagu esimestes postitustes. Autotrafo ja ampertangidega variant kõlbab kah.
Comment
Comment