Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

potensiomeeter

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    potensiomeeter

    Nagu kõik teavad on olemas logarütmilised potekad ja lineaarsed potekad......teab isegi mis vahe neil on aga mis juhtub kui ma näiteks asnedan.....sees mõttes et panen logarütmilise asemele lineaarse???
    Ja huvitav küll mismoodi ma tean näiteks mikseri pultide peal kasutatavaid potekaid( et kas on log.- või siis lin. potekas).
    Ma tean et mõnikord on ära märgitud miline peab olema.....aga kui pole mis siis saab???
    Aga vist suuremas osas enamikus on soundi juures kasutatavaid potekaid vist ikkagist lineaarsed..............või kuidas???

    Loodan et saite must aru mida ma mõtlen

    #2
    Potekaid on lineaarseid, logaritmilisi ja ekspodentsiaalseid, astmelisi ja tont teab missuguseid veel.
    Kui muuta poteka liugurit sujuvalt, siis lineaarsetel potekatel muutub takistus samuti sujuvalt/ühtlaselt. Logaritmiline ja ekspodentsiaalne on vastandid. Kui ühel muutub takistus algul vähe ja lõpus palju, siis teisel on vastupidi, st algul palju ja pärast vähe.

    Oommeeter näitab ära. Poteka otsad testri külge ja kohe näha, missugusega tegu.

    Helipoted peavad olema alguses (kui heli on maha pööratud) suure takistusega, seega ei saa kasutada lineaarseid. Praktiliselt võib neid ju proovida, siis on asi selge. Ega midagi katki ei lähe ega tuksi ei keera, aga vaikset heli reguleerida ei saa (tulemuseks kas karjub või on vait).

    Comment


      #3
      Lineaarne potekas on see mis muudab takistust lineaarses seoses liuguri asendiga st. kui pote on poole peale keeratud/lükatud siis on tal ka parasjagu pool takistust. Paraku aga ei ole inimese kõrv nii ehitatud et kui helisageduslik signaal tuleb poole võimsusega siis ka kõrv kuuleb poole vaiksemalt. Inimese juures on see seos logaritmilise väärtusega ja sellepärast kasutatakse ka helitehnikas log potesid. Asendada põhimõtteliselt võib aga kui kasutad lineaarpotet siis reguleerimine jääb esimese kolmandiku peale ja ülejäänud osas on kõrvaga kuuldav muutus suhteliselt väike.
      Oeh, loodan et see segane jutt on arusaadav
      Elekter on niisugune asi mida ei näe, aga tunned - ja kui tunned siis enam ei näe

      Comment


        #4
        Äitäh teile te vastuste eest............tegelt tahtsin lihtsalt teada mis juhtub kui asendada üks teisega.......nüüd siis tean ;D

        Comment


          #5
          aga näiteks weel siis equalaiserites kasutatakse milliseid...........mul näiteks vanadelt võimudelt on vaadatud ja seal on nagu erinevalt........sees mõttes et ühel on log. poted ja teisel lin. poted???
          Krt kui ma ise hakkan ehitama siis milliseid kaasutada???

          Comment


            #6
            Kui tahad mikseris konkreetse potekaga reguleerida ka väga vaikset heli piirkonda (ehk tummaks panna), siis lineaarne sellese kohta ei sobi!
            Nii et ka mikseris võib olla kasutuses segamini mitmesuguseid potekaid. Kõik oleneb sellest, mida konkreetse potekaga tahetakse saavutada.

            Comment


              #7
              NB! Kui on tegemist vastuside ahelates olevate tooniregulaatoritega (kõrged, madalad) siis peavad olema lineaarsed potentsiomeetrid. Nendega saab sujuvalt reguleerida. :Logaritmilistega tundub nagu töötaks ainult ühes otsas, järsult.

              Comment


                #8
                Siin jutud kipuvad segaseks minema, ütleme lihtsa tõsiasja juurde - potekas peab olema vastavalt skeemile. Millises skeemis milline potekas, seda on raske ilma skeemi nägematta õelda, kuid põhimõtteliselt kõik kohad, kus potekas on tagasiside peal mängus, on vaja lineaarset(A), kui ei ole tagasiside peal, siis log. (Olen näinud ka helitugevuse regulaatorit, mis vajas lineaarset, see küll pigem erand).

                Comment


                  #9
                  Nu ekvaga on selline lugu, et asi peab toimima yles- ja allapoole samamoodi. Seega log. pote ei sobi, mis muutub algul kiiresti ja p2rast aeglaselt, lihtsalt siis j22v yks pool jube tuimaks ja teine pool muutub kiiresti - pole nigu eriti kasu.

                  Comment


                    #10
                    Volüüminupuna saab ka lineaarseid potesid kasutada (lineaarsed on odavamad teatavasti). Mina olen kasutanud 100k potesid ja ühendanud nende 'väljundi' ja maa vahele 15k tavalise takisti. Tulemus on täiesti hea.

                    Muuseas, mul tekkiski küsimus asendamiste kohta. Kavas on ehitada üks kitarri distortion box:

                    http://www.hot.ee/janzav/ProCo_Rati_skeem.gif

                    Seal on kaks "iseendale sisse keeravat" potet. Kui keegi teab, kuidas sinna lineaarse pote puhul logaritmilisuse saavutamiseks lisatakistust panna saaks (kui üldse saab), siis oleksin väga tänulik.

                    Comment


                      #11
                      Volüüminupuna saab ka lineaarseid potesid kasutada (lineaarsed on odavamad teatavasti). Mina olen kasutanud 100k potesid ja ühendanud nende 'väljundi' ja maa vahele 15k tavalise takisti. Tulemus on täiesti hea.
                      Tulemus ei saanud olla hea, pigem rahuldav, sest see ei tee potet päris lineaarseks. Viimane lõpp läheb ikka järsult, kuid ajab asja ära.

                      Sellesse skeemi aga pane ikka log. poted, on lihtsam.

                      Comment

                      Working...
                      X