Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
See more
See less

Juhtmevaba relee (lüliti) otsing

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

Juhtmevaba relee (lüliti) otsing

Tere,

Kuna ise elektroonikaga vähe tegelenud siis otsin nõu targematelt. Oomipoe tegelane ka konkreetset lahendust ei osanud pakkuda.
    Nimelt siis otsin lülitit(paari) mis kasutaks raadiosagedust (Wifit ei ole ja kaablivedu hetkel komplitseeritud) ja suudaks signaali edastada ca 100m kaugusele.
    Projektiks siis puurkaevu pumba juhtimine. Pumba juures elekter olemas aga teiselt krundilt. Ühte otsa läheks siis rõhuandur mis siis vastavalt vajadusele karjuks teisele lülitile, et pane nüüd pump käima või jäta seisma. Kõikvõimalikke üle interneti vidinaid leian aga otsin just nö lihtsamat lollikindlamat lahendust.

Tänud,

Mina ise soovitaks neid 433MHz mooduleid. Ja ka tehisintellekt soovitas sama:

Tere! Teie vajaduse jaoks on mitu head lahendust olemas. Kuna vajate umbes 100m kaugusele signaali edastamist ja lihtsat, töökindlat süsteemi, siis soovitan järgmisi variante: 433MHz raadiosageduslikud moodulid

Plussid:
    • Lihtsad kasutada
    • Hea leviala (kuni 500m vabal alal)
    • Suhteliselt soodsad
    • Ei vaja internetiühendust

Soovitused:
    • Sonoff RF Bridge koos 433MHz relee mooduliga
    • eWeLink RF relee komplektid
    • Shelly Plus 1 RF versioon
    433MHz DIY lahendused

Kui soovite täielikult iseseisvat süsteemi:
    • 433MHz saatja/vastuvõtja moodulid (Arduino/ESP32 baasil)
    • Valmis 433MHz puldid ja vastuvõtjad
    • Näiteks Nice FLO või CAME süsteemid
    LoRa tehnoloogia

Veel üks hea variant kaugematel vahemaadel:
    • LoRa moodulid (kuni 2km+ leviala)
    • Väga madal energiatarve
    • Hea läbitungimise võime
    Praktilised soovitused
    1. Kõige lihtsam: Sonoff RF komplekt - plug-and-play lahendus
    2. Parim leviala: LoRa moodulid
    3. Kõige odavam: 433MHz DIY moodulid

Kas teil on eelistusi nende vahel? Samuti - kas rõhuandur peab olema patareitoitel või on seal ka elekter saadaval?

Comment

Tänud kiire ja põhjaliku vastuse eest.
      Kõige rohkem pelgan seda leviala. Linnulennult on distants 75meetrit, aga vahele jääb siis üks kivisein ja pump ise suhteliselt tihedas võsas hetkel.
      Sonoff-i plug-and-play kõlab apetiitselt kuigi hetkel nagu päris õigeid tükke ei leidnud. Üks teema aga muidugi veel, et vastuvõtja asub sisliselt välitingimustes(kilp), ehk siis võiks taluda ka miinuskraade. (alternatiiv muidugi kilp ära soojustada). Rõhurelee iseenesest selline lihtne: https://horden.ee/products/rohurelee-pm-12-1-5bar Ning jah 220v on mõlemas punktis olemas.

Natuke täiendan: Kas olen õigel teel.. pumba juurde võiks sobida selline tükk: https://help.sonoff.tech/docs/rfr2 ?
      viimati muutis kasutaja R3n3; 16 August 2025, 13:39.

Comment

Kirjade järgi peaks sobima.

Vaadake veel siin ringi.
        Leidsin huvitava poe:

Wifiga on ainult see probleem, et peab repiiterit kasutama arvatavasti, sest Wifi kaob ära teatud maalt.
        Aga samas, ma pole väga süvenenud 433MHz süsteemi, kas sellel ka selline "repiiteri" võimalus.

Äkki antud olukorras lihtsam wifi repiiter ja vidinad, kui see 433MHz süsteem.

Tean, et wifi leviala veidi sõltub ka ilmast, aga 433MHz kohta ei tea öelda.
        Netist uurima, kindlasti leiab youtubes vastavaid videosid, kus keegi juba testinud erinevaid kaugusi jms.

Comment

Esmalt postitatud Elektrik poolt Vaata postitust
          Tean, et wifi leviala veidi sõltub ka ilmast, aga 433MHz kohta ei tea öelda.
          Netist uurima, kindlasti leiab youtubes vastavaid videosid, kus keegi juba testinud erinevaid kaugusi jms.
          Kaugus on 100m (sada meetrit), kuipalju ilm selle maa peale levi võiks mõjutada...?

Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
          Konfutsius

Comment

Üldiselt on kaugus niipalju kui puhast otsenähtavust kätte saab.
            403 MHz peal töötava 30...40 mW saatja signaali olen mina 500 km kauguselt kinni püüdnud.
            Et siis Soome kohal 30 km kõrgusel lendava meteo sondi signaali, kasutades 20 eurost IoT vastuvõtjat. Vastuvõtu antenniks 5 elemendine yagi.
            Ka WiFi signaali saab edukalt pikendada, kasutades selleks näiteks Pringelsi purgist tehtud antenni - minu rekord 3,5 km aga pole eriti rekordeid taga ajanud.
            MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
            KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

Comment

Ma pole ka rekordeid otseselt taga ajanud, kuid tagataskus on kogemus kuidas teha 63km 5GHz peal nii et ka data liigub, kikilipsudega 12km 2,4GHz peal pole ka keeruline lugu. Aga see 100m ei allu küll ilmastikumõjudele sedavõrd et seda keegi kasutamisel märkaks või loeks väljatugevuse muutuseid masinast välja. Veel vähem juhtub seda 433MHz korral.

Kui minna wifi teed, siis see nn "kikilips", teise nimega biquad, on ca 12dBi võimendusega antenn, sellest piisab kui ühes lingi otsas on selline antenn, saatja ehk AP ei peaks olema mingi moodne laiaribaline, levi ja kiirus selles on raskema levi korral parem kui kanal on kitsam, samuti võib saatja ise olla kitsama riba korral võimsam. Sonoff ei näe levi kui ta panna metallist kilpi, plastikkilp võib olla. Külmaga neil probleeme pole kui ta on ise kogu aeg pingestatud, st ta kütab end ise. Soojustamine ei ole seega vajalik. Sonoffidel on uuematel suht niru antenn plaadile pandud, see tuleks paremaga asendada ja töötab kui kulda. Vaikimisi oli neil vist öeldud kuni 30m raadiust, aga reaalis on see natuke optimistlik, levi võib olla liiga "ääre peal".
              Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
              Konfutsius

Comment

Olen selliseid asju ka juhtmevabast uksekellast teinud.
                Et siis nupu, saatja ühendad läbi rõhulüliti toiteplokiga.
                Uksekellale, vastuvõtjale samuti võrgutoide ja "laulukivi" sisendi, vastuvõtja väljundi ühendad optilise releega, millega lülitad pumpa.
                PS. saatja ja vastuvõtja võid juhtmetega veidike parema koha peale viia, näiteks välisseinale kuhugile räästa alla, mitte ei peida neid kilpi või torude vahele.
                Minul levis see uksekell õues pea 200 m kaugusele.
                viimati muutis kasutaja klm; 20 August 2025, 11:27.

Comment

Kunagi sai uksekellast fotoka kaugpäästik ehitatud:
                  Click image for larger version  Name:	r_nupp01.jpg Views:	0 Size:	30,4 KB ID:	1134930Click image for larger version  Name:	r_nupp02.jpg Views:	0 Size:	40,6 KB ID:	1134931Click image for larger version  Name:	r_nupp03.jpg Views:	0 Size:	36,5 KB ID:	1134932Click image for larger version  Name:	r_nupp04.jpg Views:	0 Size:	25,8 KB ID:	1134933Click image for larger version  Name:	r_nupp05.jpg Views:	0 Size:	16,1 KB ID:	1134934
                  PS. "laulukivi" ja valjuhääldi on eemaldatud, näha on joodise kuulidest sillakesi, millega antakse saatjale ja vastuvõtjale samad aadressid.
                  viimati muutis kasutaja klm; 20 August 2025, 13:20.

Comment

Working...
                  X