Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

IR2117 probleemne käivitus

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    IR2117 probleemne käivitus

    Probleemseks on osutunud ir2117 käivitus klassikalise stepdown muundurina toimetades. Tavalise takisti koormuseks lisades hakkab asi kenasti toimima ja käib nii nagu peab. Sisendpinge on 30V ja väljundpinge 14V peale seatud. Kui nüüd aku sinna koormuseks ühendan, siis asi enam end käima vedada ei suuda, ainult nõnda saab akut laadida seal ahelas, kui eelnevalt lisada tavaline takistus ahelasse(hõõglamp) ja samal hetkel aku külge ühendada, siis hakkab laadima ja toimetama kenasti, peale seda võib pirni ahelast juba eemaldada ja jääb toimima, kuni ahela katkestamiseni, siis jälle nullis tagasi omadega. Sama asi LED ribaga. Väljundpinge silukondekal peab pinge peaaegu nullini saama vajuda ja alles siis veab see highside driver end uuesti käima. Kas see boostrap capacitor mõjutab seal ahelas seda olukorda? Hetkel kasutuses 4,7uF, sagedus ca 100kHz.
    otsija

    #2
    Vaja oleks skeemi, pilti reaalsest lahendusest ja väljundi pinge pilte otsillograafist. Ilma nendeta on võimatu öelda, mis seal skeemis tegelikult toimub
    ja mis seal toimuda võiks. High-side draiver vajab pinget umbes +12V üle sisendpinge ja seda tekitatakse bootstrap skeemiga (diood+kondensaator).
    Bootstrap kondesaator laeb siis kui väljundpinge on oma tsükliga allapoole toitepinget. Skeemi käitumisest kõlab, et sul ei lae bootstrap kondensaatorit.
    Kui pinge nulli lased, siis laeb kondensaatori täis jälle.

    Millega muidu pooli arvutasid? On see nn. freewheeling diood õiget pidi ühendatud? Eeldan et räägime ikka buck-tüüpi konverterist.

    Comment


      #3
      Seda tüüpi muundur jah, diood on õigetpidi. Asi põhimõtteliselt sedasi, et juhib tl494 ja kui käima ei suuda asi end vedada, siis seal ca 85% täituvusega PWM peal koguaeg, väljundis ei ole mingit signaali seal mõõta, aku alalispinge ja vool null, sama ka IR2117 väljundis järelikult. Skeemilahendus nagu seal andmelehel süüpskeem on, sedasi ka minul tehtud. Ilma koormuseta väljundpinge võngubki sedasi miski paari voldi peale ja siis korra veab end käima, laeb väljundkondeka jälle täis 14V peale ja seniks kuniks kondekas end tühjaks laeb kuni paari voldi peale umbes, siis jälle annab korraks litaka ja laeb konde täis. Kui nüüd sinna aku koormuseks pista, siis pinge ei saa alla 12V enam langeda kuna aku hoiab üleval seda ja jääbki sedasi niisama passides seisma, IR2117 sisendis samal ajal PWM peal, kuna väljundpinge alla 14V ja tl494 tagasiside annab käsu maksimaalne PWM peale anda IR2117 sisendisse. Kui aga mingi takisti koormuseks panna, siis ca 0,1A korral see võnkumine kaob ja jääb kenasti pinge hoidmise rezhiimi nagu peab, Kui nüüd aku koormuseks ühendan, kui samal ajal see pisike passiivkoormus ka seal skeemis, siis hakkab asi kenasti tööle ja ka akut laadima. Induktiivsuse mingit netikalkulaatorit kasutades üritasin sinna arvutada, ent mul seal koormus ja voolud sõltuvalt sellest kuidas parasjagu päikest on ja paneel toodab, seega orienteeruva maksimaalse võimsuse järgi üritasin midagi vaadata. Kasuteguri sain hetkel 30V pealt 12V peale muundades 90+ % peale optimaalseima koormuse juures ja see induktiivsus ülemäära justkui ei kuumene. Induktiivsuse täpse sobivuse osas mingit kindlust pole, südamikuks on PC toitekast see väljundfiltri drossel kollane ja valge triibuga, ilmselt selline võiks enamvähem sobida sinna?

      Kui omal ajal sarnase kivi ent teist tüüpi (IR2184)-ga katsetusi tegin, siis sellega sellist pulli ei olnud, seal see dioodi asemel olev lisa väljakas justkui laeks seda highside kondekat ja oli asi tunduvalt stabiilsem selle koha pealt. Mingi aeg peakski ehk uuesti selle peale proovima üle minna, kuigi sealse kahe väljakaga ilma dioodita variandi puhul jälle omad ohud.
      viimati muutis kasutaja otsija; 17 04 2021, 13:47.
      otsija

      Comment


        #4
        Paistab et selline probleem on teistel ka olnud:
        https://electronics.stackexchange.co...buck-converter

        Mul endal puudub kogemus aku laadimisega läbi buck regulaatori.

        Kui freewheel diood asendada mosfetiga, siis kahe mosfeti keskpunkt lülitatakse kindlalt alla ja
        selle aja jooksul saab bootstrap kondensaator ennast laadida.

        PC toiteka kollased südamikud sobivad küll.

        Kahe väljaka korral on diood ka olemas, see n.ö tuleb mosfetiga kaasa. Ainuke probleem on
        mõlema mosfeti korraga lülitamine, aga seda saab vältida deadtime-ga. Sellel IR2184-l on sisse-
        ehitatud deadtime. Mõnel IR draiveril on muudetav deadtime ka.

        Comment


          #5
          Hetkel lahendasin asja sedasi, et panin muunduri väljundisse lisa väljaka, source aku poole, drain muunduri poolt tulevale laadimisvoolule, gate-t laen läbi dioodi ja zeneri stepdown muundurilt saadava enne drosselit tulevast ca 30V impulsist, kui see impulss tuleb, siis lülitab väljaka sisse ja sedasi hakkab tööle. Lisaboonusena katkestab akult tarbitava stepdown muunduri energiatarbimise, kui pimedal ajal paneel mingit voolu ei tooda. Selle IR2184-ga mingi aeg nüüd katsetan ja proovin veel, ent sellist tüüpi muunduriga tundub justkui, et äkki juhtub sedaqpidi, et muundur hakkab ka teistpidi tööle, st genereerib 12V väljundi pealt sisendisse hoopis mingi tundmatu pinge. Skeemile otsa vaadates tundub justkui selline asi võiks juhtuda, peab järgi proovima mingi aeg.
          otsija

          Comment


            #6
            https://www.elfafoorum.eu/forum/tehn...-k%C3%A4ivitus

            Esmalt postitatud otsija poolt Vaata postitust
            Kas see boostrap capacitor mõjutab seal ahelas seda olukorda?
            impulss toitekad on tundlikud nii ...

            "sisendmahtuvuse" -- loe sisendahela silukondeka mahtuvuse
            väljundmahtuvuse
            liiga väikese (väljund-)koormuse
            liiga suure 'koormuse

            .. suhtes tavaliselt eeldavad nad väikest väljundmahtuvust + võimalikku lisa silufiltrit

            . . . kuid mittekäivitumise põhjuseks võib olla ka muu -- näit. ? konkreetsele rekendusele mittesobiv tagasiside ahel . . . liiga madal [ muundussagedus × väljund koormus × induktori mahtuvus (küllastusvool×küllastussagedus) ] ... jmt. ...
            Update :: http://www.farnell.com/datasheets/2254418.pdf -- alates lk 22 kirjeldab uduselt käivitus eripärasid ... ma ei viitsi süveneda aga võimalik et '2117 ei sobi su rakendusele ???
            viimati muutis kasutaja ci139; 24 04 2021, 13:27.

            Comment


              #7
              Võibolla ei toimetagi see muundur sedasi, samas hetkel lisaväljakatega väljundis sain toimima ja boonuseks öösel päikese puudumisel ei tarbita akust midagi.
              otsija

              Comment

              Working...
              X