Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

Pisikese päikesepaneeliga aialampide akud

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Pisikese päikesepaneeliga aialampide akud

    Toredad ja antakse üsna odavalt. Erineva väliskujuga, aga sees on tavaliselt 1,2 V akuelement ja selline lahendus https://en.wikipedia.org/wiki/Joule_thief valgusdioodi jaoks.

    Kestavad, kuni kondentsi tõttu muutuvad raudoksiidiks plaadil oleva kontrollkivi (levinud on xy805) viigud või mõned klemmid või valgusdioodi viigud. Aga ka akuelemendid (mul on NiMH) lõpetavad ühel hetkel töö. Mõnel lambil on sees AA mõõtu pulgad, mis kestavad. Mõnel aga pisikesed joodetavad tabletid (nööpakud) ja AA-pulga jaoks jääb ruumi paar millimeetrit puudu.

    Neid lampe ikka tekib aeda, sest nad on ilusad ja antakse odavalt ka. Koguneb ka mittetöötavate hunnik, aga ehk saab sealt kombineerida tükke kokku ja ära visata ülejäägid, millega mitte midagi pole enam teha.



    Joodetavad nööpakud ei kesta üle aasta või paari (eelistada tuleks AA-pulkadel põhinevaid lahendusi). Aga müüakse asendusi u 2,3 EUR-i tükk ka Eestis.

    Kui ostad poest asenduseks 1,2 V , 70 mAh NiMH klemmidega nööpaku, siis kas kohe vana asemele joota või tasuks proovida enne patareilaadijaga (näiteks Varta ja sildil AA+AAA * Ni-MH; AA kohta kirjutatakse 2,8 V, 170 mA, 0,95 VA_max; ja AAA kohta on 2,8 V, 70 mA, 0,40 VA_max) pikalt laadida nagu soovitatakse NiMH akude puhul? Enne plaadile jootmise tuleks siis ka tühjaks laadida ...

    viimati muutis kasutaja M.L; 02 04 2021, 09:19. Põhjus: trükiviga

    #2
    Olen aja jooksul nende aialampidega jamanud, sportlikust huvist lausa Li-Ion laadmisele teinud ja kokkuvõttes aru saanud, et päikesepaneel on lihtsalt liiga pisike. Piisab paarist järjestikkusest pilves ilmast kui enam ei tööta. LED tõmbab aku tühjaks ja peneel ei jõua enam laadida. Pealegi on neid jublakaid võimatu nii sättida, et päike 90-kraadise nurgalt neid pikalt valgustaks, kus tootlikkus kõige suurem.
    Kunagi tegin ka paar mutipeletajat (vibraatorit) ringi 18650 akudele. Neil oluliselt suurem paneel ja pidasid isegi vastu mõne kuu. Originaalis olid "noname" AAA akud mahutvusega 200mAh. Lausa hermeetilisuse peale oli mõeldud ja elektroonika jäi alati kuivaks. Aga pilves ilm on pilves ilm, siis ei saabu akusse midagi..

    Aga küsimusest - NiMH nööpakud on minu teada 50-80% ulatuses eelnevalt laetud, kui pole just vanema tehnoloogia baasil, kus isetühjenemine oli suur. Eelnevalt 100% laadida tasuks neid ikka, aga 70mA on 70mAh aku kohta kindlasti palju, hakkavad gaasi eritama või lähevad lõhki. Teiseks oleneb see laadijast, kas see suudab laadimise lõpetada õigel ajal (mida kaugeltki kõik ei suuda), ehk siis kui "tark" laadija on. Tõenäoliselt annab pisike paneel välja 5-10mA ja niiöelda eellaadida võiks neid ehk 4...5mA vooluga ööpäeva ehk siis umbes 1/15 mahutavusest. Sel juhul pole ülelaadimist karta.
    Kui mahub, siis eelistada tuleks kindlasti AAA või AA elemente. 70mAh vs 900/2500mAh on päris suur vahe. AAA eeliseks veel see, et isegi kui paneel laeb "üle päeva" siis aku kannatab koormuse ära enne täielikku tühjenemist. Päris pisike aku tõmmatakse tihti täiesti nulli ja see vähendab oluliselt aku laadimis-tühjenemis tsükleid.

    Ja miks enne plaadile jootmist tühjaks laadida? Pole vaja minu meelest.

    Comment


      #3
      Aitüma, see on päris õpetlik. Saan siis nii aru, et see minu AA ja AAA pulkade laadija nööpidele hästi ei sobi laadimisvoolu arvestades. Tal on küll dioodid peal, mis laadimist näitavad, kas kas ka tarkust piisavalt, seda ei tea.

      Pigem vist siis nii, et joodan need nööpakud sinna sisse, lasen paar päeva lambil endal laadida ja nii, et ööseks lülitan lihtsalt välja.


      Jootmise ja monteerimise käigus võib ikka juhtuda, et lühistad näiteks kogemata, kui käsi vääratab. Sestap arvasin, et ehk laadida enne tühjaks.
      viimati muutis kasutaja M.L; 02 04 2021, 17:31. Põhjus: trükivead ja seda, et AAA pulk ikkagi ei mahu sinna mudelisse asenduseks kahjuks. Nüüd targem ja peab poes enne uurima.

      Comment


        #4
        Käsi vääratada ei tohi :-)...aga kui korraks lühistad, ei juhtu veel midagi, pisikeste akude sisetakistus on nii suur, et olulist "sädemed lendavad" -voolu neist ei tule ka parima tahtmise korral. Pole ju Tesla aku..
        Päris tühjaks laadida neid ka ei soovita, ükski aku pole mõeldud 0V klemmpinget taluma. See on ka paljude aialampide häda, et nende aku seisab tihti 0V peal, vedelevad talvel kusagil pimedas.. Pole võimatu, et selliselt keerad üldse aku nässu. Kui uue aku puhul on tsüklite arv 200-500, siis pärast tühjana seismist ehk alla 50 kui sedagi.
        Proovi siiski sisse joota nii nagu nad kaubandusest saad, lase päeva peneelil laadida ja lülita õhtul välja. Nii võiksid isegi paari päeva pärast mõõta, mis pinge neil on ja kui 1,2-1,3V kandis, siis anna tuld. Pikemas perspektiivis oleks üldse hea mõnda isendit mõne päeva tagant mõõta (ajal, kui tahaks juba põlema hakata) - nii selgub, kas paneel laadimiseks üldse piisav. Kui saad pidevalt ca 1,2V tulemuse, võib olla mõistlik suuremate akude peale mõelda, sest tähendab see, et osa paneeli toodetud energiast läheb juba raisku.
        Muide, JouleThief-tüüpi konverterid (ja üldse kõik step-up/step-down konverterid) tarbivad ka "tühikäigul" natuke voolu, nii et paari nädalat hämaras viib pisikese 70mAh aku nulli igal juhul.

        Comment


          #5
          Need lambid kas peavad lõpmatuseni vastu või lähevad esimese suvega katki. Neist esimesed on aastaid mul õues, talvel kah. Veebruaris hakkavad tasapisi jälle tööle.

          Edukalt saab kasutada neid AAA- või AA-akusid, mis rohkem voolu nõudvates seadmetes nõrgaks on jäänud. Sel juhul laeb Päike nt 2600 mAh aku õhtuks lambi jaoks piisavalt täis.

          Mittetöötava lambi sisuasemele saab panna 1 W LEDi ja reflektori ning juhtme maasse kaevata. Selline annab palju rohkem valgus igal ajal, kui on sisse lülitatud.
          73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
          ATiP1pN4XeM

          Comment


            #6
            Esmalt postitatud Scott poolt Vaata postitust
            Need lambid kas peavad lõpmatuseni vastu või lähevad esimese suvega katki.
            Lisaks akudele on seal muidugi see probleem, et kondents koguneb lülitisse, kontrollerkivi või dioodi väljaviikudele ja kui on, siis ka patareipesa klemmidele ning korrosioon teeb kiiresti ja põhjalikult oma töö. Natuke värskeme välimusega lülitid sain veel toimima elektrikontaktidele mõeldud pihustusõliga. Poes maksab purk paar eurot.

            Esmalt postitatud Scott poolt Vaata postitust
            Edukalt saab kasutada neid AAA- või AA-akusid, mis rohkem voolu nõudvates seadmetes nõrgaks on jäänud.
            See on hea idee. Kui need vanad akud ainult konkreetsesse eksemplari füüsiliselt ära mahuvad. Ja ühendamine on ka ju vaja teha - tavaline aku vajab pesa ja sinna pulgale kodus juhtmete külgejootmine tavaliselt päris hästi ei taha õnnestuda.


            Üllatusega leidsin, et muidu välimuselt sarnastel pisikestel riputatavatel lampidel on mõnel tehase 40mAh(!) aku asemel 200 mAh AAA kirjaga aga palju lühem pulk sees. Ja need pulkadega on vanemad mudelid. Ju on siis keegi teinud ratsionaliseerimisettepaneku, et ühe aasta valmistab ka 40 mAh aku inimestele rõõmu . Seega tasub poes kindlasti uurida, et mis akud seal lampide sees on ja kui lihtsasti ja mis hinna eest need on asendatavad.

            viimati muutis kasutaja M.L; 03 04 2021, 07:59. Põhjus: trükiviga

            Comment


              #7
              Kuus nööpakut sai vahetatud. Viis lampi hakkasid tööle, aga üks ei tunnistanud öö ja päeva erinevust - diood jäi pidevalt põlema. Siis lülitasin nupust välja (see eraldab ka päikesepaneeli) ja kontrollisin päikesepaneeli otstel pinget. Sain lambi all 0 V, teise lambi paneel annab 2,3 V.

              Paneeli lähemal uurimisel oli pealtvaates näha pisikesi heledaid laike kohtades, kus juhtmed peaks paneelile alt olema kinnitatud. Ju siis on ära oksüdeerunud. Paneel on aga kuumaliimiga kinnitatud ja lahtivõtmisel arvatavasti läheb katki. Kui õnnestub mõne teise täiesti amortiseerunud lambi küljest paneel eraldada, siis saab ehk asendada.

              Comment


                #8
                Esmalt postitatud M.L poolt Vaata postitust

                kondents koguneb lülitisse, kontrollerkivi või dioodi väljaviikudele ja kui on, siis ka patareipesa klemmidele ning korrosioon teeb kiiresti ja põhjalikult oma töö.
                Selle vastu aitab üks nipp... tuleb see lamp kohe pärast ostmist lahti võtta, mitte oodata kuniks probleemid tulevad, ja korrosioonikaitsega töödelda. Ja kord aastas ka edasiselt.
                Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                Konfutsius

                Comment


                  #9
                  Oli vist kunagi nii, et: ".... ennetähtaegselt saime valmis ja ka kapitaalremondi tehtud!" .

                  Aga neil on ju ka garantiiaeg. Ja kas selline kohene lahtivõtmine pole hilisem garantiist äraütlemise põhjus, viidates volitusteta "töökoja" tehtud muudatustele, mida pole kasutusjuhendis ette nähtud? Aga teisalt on vaatlused näidanud piisavat täpsust selles osas, et pisiasjad kestavad täpselt niikaua, kui garantiiaeg on läbi saanud.

                  Mida sinna võiks ennetavalt korrosioonikaitseks kasutada?

                  Comment


                    #10
                    Minul on selleks aineks Motip Electro Protect. 500ml tuub maksab alla 5 euro. Garantiiaeg... ma ei hakka kommenteerima mida tootjad "ette näevad" .
                    Kui tõde võib välja öelda ainult sosinal, on riigi vallutanud vaenlane.
                    Konfutsius

                    Comment


                      #11
                      Esmalt postitatud M.L poolt Vaata postitust
                      Paneel on aga kuumaliimiga kinnitatud ja lahtivõtmisel arvatavasti läheb katki. Kui õnnestub mõne teise täiesti amortiseerunud lambi küljest paneel eraldada, siis saab ehk asendada.
                      Kui klaasiga päikesepaneel, siis anna altpoolt puhuriga kuuma ja tuleb lahti. Või sügavkülma, liim läheb rabedaks ja saad ka kätte.
                      73lpiC3kCzI 1hz9KtdUAoU FHo6rXLHNTU
                      ATiP1pN4XeM

                      Comment


                        #12
                        Esmalt postitatud Scott poolt Vaata postitust
                        Kui klaasiga päikesepaneel, siis anna altpoolt puhuriga kuuma ja tuleb lahti.
                        Oli kuumaliim - katkise juhtme ümber jäänus ollus jootekolviga kuumutamisel sulas. Natuke muditud versioon Scotti pakutud meetodist (kui fööni pole või ei lubata võtta ) oli selline: peale elektriahjus söögi tegemist paneeliga detail sinna u viieks minutiks sooja, paras töökinnas kätte ja väljavõtmisel oli paneel täiesti lahti.

                        Comment

                        Working...
                        X