Teade

Collapse

Foorumi reeglid.

Foorumi reeglistik on uuendatud. Palume tutvuda ja arvesse võtta.
http://www.elfafoorum.eu/faq.php
See more
See less

UPS-i aku kestlik kasutus

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    UPS-i aku kestlik kasutus

    Plaanis peagi üht pliiakut laetuna hoida ja suhteliselt harva sealt valguse jaoks energiat võtta. Päikesepaneel toidab ja lisaks öösiti on väike tarbimine seal taga, mis siis sedasi jupikaupa enamasti mõne protsendi jagu aku mahust maksimaalselt öösel tarbib, päeval laeb tagasi. Mis pingeni muidu seda akut seal laadida ja pinget hoida, kui tahaks pikka iga sellele akule seal? 14,4V nagu autoakut laeb ilmselgelt palju, 13,8V? Või äkki veel vähem, 13,6 peal hoida näiteks? Ja tühjendamine, kusagilt lugesin, et 90-50% vahel tilgutada, ent mälueffekt on ka vist nendel akudel, siis vahest harva teha siiski täiesti tühjaks laadimise tsükleid ka? Ja mis pingeni tühjendamine teha, kui eeldada, et mahalaadimine miski 0,1C umbkaudu. Aku jääb välitemperatuuride kätte, seega talvel läbi külmumise vältimiseks peaks mingi 12,5V klemmipinget hoidma ja allapoole mitte ronima mis tahes koormusega? Saaksin seda pinget ka temp anduriga automaatselt muuta, et miinusega alla 12,5V ei lase temperatuuri näiteks ja plussiga 12V näiteks.
    otsija

    #2
    Laadimise ajal võib olla kuni 13,75V. Hoidepinge on kirjas aku sildil - piisab 13V.
    Tsüklilise tühenduse miinimum pingeks on 10,5V. Peale seda peaks ilma koormuseta tõusma tagasi vähemalt 11V-ni.
    Külmaga pole suurt erinevust eelpool mainitud pingetes, kui laadimine ja hoidmine on tagatud. Lihtsalt varuks oleva energia hulk on väiksem.
    Head susserdamist !

    Comment


      #3
      Aga lõhki külmumise ohtu pole miinustega kui nii madala voldi peale lasta? Autoakud teadupärast võivad lõhki külmuda ja põhimõtteliselt on vist tegu sama akuga?
      otsija

      Comment


        #4
        Auto aku külmub ka siis, kui tühi on. Alla 12V ei tohiks lasta suure külmaga.
        Head susserdamist !

        Comment


          #5
          Selline 12V 100Ah AGM aku on seal kasutuses nüüd. See pole uus toode vaid kasutatud, mõõtsin mahu ära, pool on seal umbes alles veel ehk 50Ah. Kuidas muidu vananedes sellist tüüpi akudel see mahu langus kajastub, kas edaspidi mahu vähenemine on stabiilne ja lineaarne või on oht, et toimub mingi järsk kukkumine edaspidi vananedes?
          viimati muutis kasutaja otsija; 25 04 2021, 19:32.
          otsija

          Comment


            #6
            Uuemal ajal tundub, et mingil hetkel kukuvad järsku ära.

            Comment


              #7
              Sel juhul sain p3rsest selle akuga kui nüüd peale mõnda kasutuskorda asi omadega nullis on. Metalli ikka võetakse selliseid vastu pliiakude hinna alla? Mul eelnevalt jäi link panemata, nüüd peaks olemas olema eelmises postituses.
              otsija

              Comment


                #8
                Kasutatud akut ostes peaks vaatama juba seda mis aasta väljalase on.Lisaks mahtuvuse mõõtmisele oleks ka vaja mõõta aku sisetakistust.
                Uldjuhul akude lõpp tuleb kiiresti.
                Akude laadimispinge sõltub ka keskonna temperatuurist.Kui on selline laadija millel olemas termoandur.Mida kõrgem on temperatuur seda väiksema pingega peaks akut laadima.
                UPSide akudel on FLOAT laadimine tavaliselt 13,6-13,8V

                Comment


                  #9
                  üldjuhul oleneb aku kestus
                  • akust (tehniolooogia lubatud suurim- laadimisvool , -koormusvool , -laadimispinge , madalaim klemmipinge millepuhul aku veel pöördumatult ei kahjustu , jne...)
                  • upsist (laadimis alamsüsteemist)
                  • ja nende kombinatsiooni sobivusest
                  vanade akudega ei maksa jännata - isegi tarnija käest ostes võid saada aastaid laos vedelenud toote mille parameetrid ei vasta uue omale --- et, siis oleks kasulik osta aku mille kohta on teada tema valmistamiskuupäev

                  samuti ei ole tänapäeva kvaliteedi juures koik mudelid sarnased -- mu eelmine APC BACK-UPS CS 650VA pidas vastu mõned aastad ... viimane on siiamaani töös (üle 6a) ... ?? pead kirikusse küünla panema ja pöidlad pihus hoidma

                  Comment


                    #10
                    Kui tegemist on plii happe akkuga, siis võid täiesti rahulikult kasutada pidevat järellaadimise režiimi - akut laetakse pidevalt vooluga, mis on 1/100 aku mahtuvusest.
                    Näiteks 8 Ah aku pideva järellaadimise vool on 0,08 A korduvalt aastaid testitud ja töötab.
                    MINULE EI MEELDI KUI MÕNINGAD ISIKUD MINU POSTITUSI MUUDAVAD,
                    KUI POSTITUS EI SOBI SIIS PALUKS SEE KUSTUTADA !

                    Comment


                      #11
                      Tänapäevaste UPSidega pole kursis, aga 15-20a tagasi oli paarkümmend UPSi, millel tuli silma peal hoida. Lühidalt, siis aku ekspluatatsiooni aeg sõltus eelkõige UPSist ja UPSi asukohast mitte niivõrd akust. UPSides, mis asusid kontoris töölaudade all tuli akut vahetada sageli lausa iga aasta. Konditsioneeritud serversiruumis tuli vahetada üksikuid , st enamus kestsid üle 4a.

                      Sellal oli aku hind vs töötasu suurus hoopis teises suurusjärgus kui praegu. Siis sai katsetatud ning turgutatud neid ka ellu, aga tänapäeval on see mõttetu vaev. Mäletan, et sai tellitud akusid selle järgi, et saaks lihtsa vaevaga kaane pealt, et pottidesse süstlaga dest.vett lasta. Kontori UPSidel sai seda tahtud paari kuu tagant profülaktiliselt. See oli ka ainuke asi, mis mingit efekti andis, sest kui aku oli juba kuivaks keenud või pikalt tühjalt seisnud, siis ega elulooma temast enam ei saanud. Kogenud silm oskas mõõta, kas kangas on märg (läigib) või oli kuiv.

                      Ka need deep-cycle AGM akud pigem kardavadki liialt suure pingega laadimist ja kõrget temperatuuri. Pikalt tühjana muidugi ka ei tohi hoida.

                      Comment


                        #12
                        Ma hetkel laen 13,4V pingeni seda, võibolla veelgi allapoole tooma selle max pinge ja alla 11V ei lase kunagi tühjeneda, miinuskraadidega alla 12V. Eks paista kaua kestab, tegelikult mul see eriti tihti käigus ei ole, nädalavahetuseti panen seal tuled põlema ja siis saab koormust, ülejäänud aja päeval laeb selle pingeni ära, öösel tilga võtab sealt ja siis hommikul laeb taas. Mingi aeg pistan garaazi kanalisse selle, seal temperatuur ilmselt ka suvel palavaga naljalt üle 20 kraadi ei kerki.
                        otsija

                        Comment

                        Working...
                        X