Teade

Collapse
No announcement yet.

Esimese lampvõimendi ilu ja valu

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Esimese lampvõimendi ilu ja valu

    Seltsimehed!

    Eks meil on see etapp ju paljudel läbi käidud. Teda on ju ometigi vaja. Kogu lambimaailm oli minu jaoks (on paljuski endiselt mõistagi) jube müsteerium. Aga alustama kuskilt peab.
    Sain hakkama sellise maruvõimsa seadmega.


    Lubatakse toored 3 vatti. Nu-nu..
    Kest vineer ja alumiinium nagu moodne ikka on. Alu on vasetooni värvitud. Vineeriosa värvisin hõbedaseks, siis kollakaks, siis mustaks, siis lasin 500 paberiga üle ja poolmatt lakk otsa. Maruhää.
    Mingi hetk lõpetasin ühe imetabase Rekord 340 elu. Sealt tuli Sealt tuli väga kvaliteetne TSŠ-170 toitetrafo ja õnnetu TV-3Š.
    Asi sai kokku. Ja jooksin oma algeliste amatöörteadmistega kohe kinni. Ühendused ja muu säärane on 3 korda üle käidud ja no ei leia, et midagi valesti oleks. Aga tulemus on niru. Mingi hädine heli läbi tuleb küll aga ikka üsna vaikselt ja moonutustega. Gendini raamat jõuab alles mõne päeva pärast, mõtlesin, et ehk on keegi kunagi selle kõrgekvaliteedilise skeemi kokku pannud. Kuna sel 170l sai 130 ja 70v mahised jadasse, et anoodi jaoks midagigi söödavat saada siis tegelikult me ei saa rääkida keskväljavõttest ning tulemusena hoolitsevad negatiivse poolperioodi eest paar dioodi. Aga see ei tohiks ju midagi hullu olla. Ainult kenotron pesas - 280v, teised kaks lampi pannes on sekund-kaks sama ja siis kukub kolinal 200 peale. Lampide küte 6,2-6,3v. Primaar 237 peal.

    Mõni ülesvõte veel:


    Sisu on kogenenumale raadioamatöörile vastuvõetamatu tõenäoliselt. Aga eks esimesed ongi väheke väärakad.

    Siin ka albumi aadress: http://album.ee/album/460085/50365905
    Leiab kogu teksti samasest raamatust selle seadeldise kohta.

    Eks see teema olegi rohkem päris algajatele ehk motivatsiooniks. Ehitada on päris põnev, kas ka tööle hakkab - no see selleks. Enne seda isendit olin lambi osas ise kah lambiga võrreldav. Hetkel midagi põhitõdedest hakkab koitma. Positiivne.

    #2
    Vs: Esimese lampvõimu ilu ja valu

    Alustuseks võiks mõõta lampide elektroodide pinged, kui lambid on soenenud.
    Hea voltmeeter lamptehnikaga tegelemiseks omab sisetakistust vähemalt 10 megaoomi.
    Kui kõik need numbrid on teada, siis saab edasi arvata.
    Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

    Comment


      #3
      Vs: Esimese lampvõimu ilu ja valu

      See skeem pole kuigi lollikindel on palju lihtsamaid. Sellel on 2 tagasisidet, üks lambi sisendtakistusest sõltuv (R9) teine sagedussõltuv (see takistite kondekate kogum R9 all, mis ilmselt on tämbri regulaatoriks), kui mõni jupp ei ole 100% korras on viga väga raske leida. Tämbrite reguleerimine tagasisides on suht niru idee. Kui on vähegi normaalne voltmeeter ja mingi oss olemas saab kindlasti käima.

      Comment


        #4
        Vs: Esimese lampvõimendi ilu ja valu

        Hetkel paistab, et peab targa raamatu ära ootama ja siis ehk saan midagi endale selgemaks teha. Momendil on nii, et nii kui lõpulamp sisse panna kukub anoodpinge 270lt 195le. Skeemis on küll 250 aga andmelehti uurides ei tohiks 270 kah veel ehk tappev olla. Ainult kenotroni ja eelastmega tundub selline "peaks käima." Igaks petteks võiks vist mu oma loogika järgi mõnd teist lampi proovida. Mul üks või kaks isegi on, küll kasutatut, aga mugavalt 70km eemal nagu ikka.

        Edit: eelastme anoodi ja katoodi vahel 31v ja lõpul 145.
        viimati muutis kasutaja oovi1220; 19 m 2018, 19:43.

        Comment


          #5
          Vs: Esimese lampvõimendi ilu ja valu

          Viidatud skeem tõepoolest ei ole päris algajale, eeldab teooria tundmist.
          Vaadelgem näiteks seda varianti, lihtsamaks/odavamaks ei saa vist enam minna, sobib esmaseks.
          Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

          Comment


            #6
            Vs: Esimese lampvõimendi ilu ja valu

            Saab veel lihtsamaks, asendades kaksiktrioodi ja kaks pentoodi triood-pentoodiga. Võimsuses ilmselt veidi kaotaks.

            Comment


              #7
              Vs: Esimese lampvõimendi ilu ja valu

              Tundub, et mind on petetud. Raamat, kust skeem pärit, räägib esimesel lehel, et lähtutud on peamiselt vähem edasijõudnud ja algajate raadiohuviliste vajadustest.
              Enne seda uurisin ka 6F5P skeeme, oleks vist tõesti mõistlik olnud. Päris trükkplaadil konstruktorit ei taha justkui, pole ju üldse huvitav. Vene juppidega on pealegi hea ju ekperimenteerida. Kaua ei nutaks kui see hädine toitetrafo näiteks suitsusignaale edastama hakakks.

              Igatahes, võitleme edasi. Paistab, et paegune skeem on õppeobjektiks iseenesest hea. Teooriat ei karda, ilma selleta ei tee midagi nagunii.

              Comment


                #8
                Vs: Esimese lampvõimendi ilu ja valu

                Niisiis. Tegelesin vahepeal mõnel õhtul üldharidusliku osaga ja edendasin muidu kah kultuuri. No ja eks kõike peab praktika abil ju kinnistama. Elementaarne.

                Igatahes, marutasin üht kui teistpidi aga põhimõtteliselt hakkas tööle. Lõpulambi bias oli see peamine märksõna miks asi lolli mängis. Hetkel sööb lõpp 25mA. Päris täitsakorras pole veel mõistagi aga tunnikese nikerdamise järel mööndustega kuulatav. Kusagil kolmveerand tundi ajasin sealt muusikat läbi. Midagi enam ebamääraselt palju ei kuumene, toitetrafo oli vaevumärgatavalt soe. Ütleme nii, et mõningane üllatus. Eks see projekt oli algusest peale mõeldud rohkem õppeobjektiks pimedateks õhtuteks aga kuna ma pole väga lampi kuulnud elus siis kerge wow efekt oli olemas küll. Seda enam, et praegu on seal järel suvakas 3-GD something, mis sai riiulilt kaasa rabatud, et millegagi katseid teha. Pole kastigi ümber ega midagi, õnnetu teleka valjukas nagu nad on (mõned räägivad, et lairiba lausa). Ja uskumatul kombel on madal osa täitsa olemas. Kui saaks veel ühe 4A-28 järele siis vist ei saakski väga kurta. Teine üllatus oli tämbrite reguleerimine, need poted reaalselt teevadki seda mis raamatus kirjas. Poleks eales uskunud, et nii kuuldava toimega. Kvaliteedi osas ei oska sõna võtta muidugi aga mulle endale kõlab selle nässi valjukaga hetkelgi normaalselt.

                Probleeme muidugi mõned endiselt on, ehk mõnel õhtul tulevikus on aega süveneda taas.
                -Vol pote ei toimi. Imelik viga, heli käib läbi esimeses ja viimases paaris kümnendikus. Keskel on tuumamüra, mis olenevalt asendist siis tekib ja kaob väga järsult. Ehk hetkel kuulasin nii, et võimendi põhjas ja timmisin signaaliallikast.
                -Võrgumüra sees. Toitetrafo saab kupli peale kunagi kui viitsimist on. Samuti peaks drosseli peale mõtlema? Ja ega ei tule ka abiks, et sees on 14 kilomeetrit traati veetud.
                -Eelastme lamp on poole kohaga mikrofon aga see vist lambi enda teema. Otseselt ei häiri kui koputajaid läheduses pole.

                Muud vist ei tulegi pähe. Muidu täitsa teeb häält. Omamoodi huvitav ikka mida saab vanast telekast ja peotäiest juppidest teha.

                Comment


                  #9
                  Vs: Esimese lampvõimendi ilu ja valu

                  Esmalt postitatud oovi1220 poolt Vaata postitust
                  -Vol pote ei toimi. Imelik viga, heli käib läbi esimeses ja viimases paaris kümnendikus. Keskel on tuumamüra, mis olenevalt asendist siis tekib ja kaob väga järsult.
                  Viitab justkui sellele, et vahepealses asendis läheb genereerima.
                  Tasub üle vaadata sisend ja väljundahelate asetus (eraldatus), sisendiahelat täiendavalt varjestada. Võib katsetada tämbriregulaatorite asendeid muutes.
                  Kui kõrgeoomilise väljundiga seadet ei kasuta, siis võib selle volüümipoteka vahetada ka madalamaoomilise vastu, ehk hoiab see eneseergutust veidi tagasi.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Esimese lampvõimendi ilu ja valu

                    Nii, võib väita, et vist ongi hea. Jätkasin õpinguid veel ning jõudsin järeldusele, et 220uF lüüdid on antud konteksti üsna sobimatud. Vahetasin skeemile lähedastema 47uF vastu. Samuti leidsin veel tegemata tööd, ühendasin signaali varje šassiiga ja oh imet - vol pote toimib nagu vaja ja müra vähenes julgelt 3x. Peale neid kahte muudatust hakkas käima täitsa hästi. Kuulasin mingi lolli irvega mitu tundi plaate ja avastasin asju mida varem tähele ei pannud.

                    Võib hetkel ette heita ainult eellambi mikrofoni elu ja veel mõningast võrgumüra aga viimane pole enam kuigi häiriv. Kui muusika käib, ei kuule midagi. Tühikäigul n-ö ja vol üle poole hakkab natuke mölisema. Aga ideeliselt võib kvaliteedimärgi peale lüüa. Ehk kui keegi huvi tunneb selle õnnetu skeemi vastu siis töötab küll. Kogenenum raadioamatöör saab ilmselt selle 5x kiiremini käima ja veelgi paremate tulemustega. Usun, et vatt-poolteist tuleb suure surmaga välja küll.

                    Comment


                      #11
                      Vs: Esimese lampvõimendi ilu ja valu

                      Lõppsõnaks võiks mainida, et päris hea on. Nüüd mõni päev on ka 4A-28 järgi. Ja hetkel veel ilma õige kastita. Eks ma ole ka algaja audiofiil ja samas pole kindel kas ma selleks kunagi saangi aga ei oska kurta. Uskumatu, et see teleka juppidest käkk suudab koostöös 4A-28ga isegi madalat otsa toota. Ja pole veel õiget kastigi. Eks see võimendi oligi nagu rohkem käeharjutus aga kogemata tuli täitsa tarbitav toode. Käinud on ta pea iga õhtu ja mõni kord ka 5h jutti. Soovitan. Või samas.. äkki sattus see TV-3š lihtsalt kainele päevale. Võta nüüd kinni. 4A-28 kõrgeid toetab veel ka 2GD-36K. Andmelehtede järgi sellise koosluse võimekus 70-20000 Hz.

                      Järgmiseks siis Manakov ja 4A-32? Vaadake meid jälle.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Esimese lampvõimendi ilu ja valu

                        Esmalt postitatud oovi1220 poolt Vaata postitust
                        Järgmiseks siis Manakov ...
                        Milline nendest paljudest variantidest?

                        Comment


                          #13
                          Vs: Esimese lampvõimendi ilu ja valu

                          Esmalt postitatud moi poolt Vaata postitust
                          Milline nendest paljudest variantidest?
                          Täpselt vastata ei oskagi, eks nõuab uuringuid. Olemas on siitsamast foorumist aastaid tagasi salvestatud skeem. Praegu tolles teemas viited paljuski aegunud. Iseenesest ei pea just Manakov olema aga selle aastanumbri sees võiks ju PP kah valmis leiutada. Sattusin täna siin ühe oma teise lampvõimu kõrvale, mis kunagi sai segastel põhjustel hangitud. Siin mingi vana teema kah kuskil. 4x6P3S lõpus. Jube segadus sees ikka aga samas trafod ilmselt omavad väärtust. Hing ei luba justkui lammutada ka ja ilmselt jääbki samamoodi orbiidile tiirlema see isend. Kena vaadata vähemasti, sisekujunduselemendina suurepärane ja minust tema remontijat pole niikuinii.

                          Viskaks veel ühe asja õhku siin teemas, nimelt 4A-28 kast. Selle foorumi ja inteneeduse olen oma võimete kohaselt läbi kamminud aga ei hakka väga midagi tõsiseltvõetavat silma peale selle http://www.magictubes.ru/ves/sdelai.htm

                          On keegi teinud? Kuidas on?

                          Comment


                            #14
                            Vs: Esimese lampvõimendi ilu ja valu

                            Tee mõni pilt sellest võimust, vaevalt ta reaalselt nii keeruline on, ilmselt on teostus lihtsalt nigel ja asja annab korrastada ja lihtsustada.
                            4A-28 T/S parameetreid oleks vaja teada, siis võib ka lihtsama ja väiksema inverterkasti ehitada. Midagi leiab siit: http://www.diyaudio.com/forums/full-...8-drivers.html

                            Comment


                              #15
                              Vs: Esimese lampvõimendi ilu ja valu

                              Selle 4x6P3S teema saan mugavasti linkida kohe


                              Eks see ole ka 3 aasta tagune aeg ja inimestele on antud võime areneda. Endal kah naljakas lugeda. Kuigi endiselt, käsi ei tõuse seda looma näppima väga. Kui tõesti on Punase RET-i sugemetega asi siis minu poolest jäägu ajalooraamatusse. Need paar kondet, mis sai vahetatud, on ka kenasti alles siiani. Et saaks ka "originaali restaureerida."
                              Kui tahtagi sellest midagi teha siis peaks ju uue šassii ka ehitama ja sellega kaoks ka ajalugu. Mina ei oskaks igapäeva võimendil miljonist sisendist lugu pidada, milleks? Ning vene lüüdid on ju kenad massiived, mutriga kinni ja puha. Vaheta neid nüüd nii, et ilus ka oleks. Sisuliselt oleks võtta ainult trafod. Lambid/pesad võiks ju uued panna. Arvan, et las jääb tuba kaunistama.

                              Comment

                              Working...
                              X