Teade

Collapse
No announcement yet.

Heietusi Priboi teemal

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Heietusi Priboi teemal

    Plaan Priboi lõppaste ümber teha teistele lampidele. Netsi igasuguseid lahendusi: EL34, 6L6, GU50 jne.
    Milline lahendus oleks optimaalne Priboi väljundtrafole ilma, et peaks tarfo sektsioone sobitama?
    Kas ka KT88 oleks variant? Kas toitetrafo veab 4x1,6A küttevoolu välja? Kogemusi, soovitusi?

    #2
    Vs: Heietusi Priboi teemal

    Mida sa ümberehitusega saavutada tahad, või mis sulle selle originaali juures ei meeldi?

    Comment


      #3
      Vs: Heietusi Priboi teemal

      Mulle ei meeldi ettearvamatau käitumisega lõpulambid. Võibolla olen ma lihtsalt ebastabiilsete isendite otsa sattunud.

      Comment


        #4
        Vs: Heietusi Priboi teemal

        Siis on kõige lihtsam: pane GU-19-1 lambid sisse, keera anoodvoolud eelpingega õigeks ja toimib. Pidid olema väga lähedased lambid ainult vajavad teist võre eelpinget ja on töökindlamad.
        Need algsed 6R3S-1 on seal väga piiri peal tööle pandud, et võimalikult suur võimsuse number kätte saada. Tänapäeval on võrgu pinge ka 230+ varasema 220 asemel, mis veel natuke anoodpinget tõstab lampidel.

        Võimalik muidugi, et võre eelpinge ahelad, eriti seal need potekad, pistikud ning pesad on vähe pidused ja nii kui eelpinge nulli kukub on anoodvool laes ja lamp hakkab sisuliselt sulama.
        viimati muutis kasutaja moi; 16 01 2017, 12:58.

        Comment


          #5
          Vs: Heietusi Priboi teemal

          Eelpinge potekad olid kaasaegsete vastu vahetatud. Ikkagi kippusid voolud töösoojal võimeldil kõikuma.

          Comment


            #6
            Vs: Heietusi Priboi teemal

            Siis võivad pistikud ja pesad kehvad olla, kuna võre voolud on väga väiksed (sisuliselt neid polegi) ja pinged madalad, siis peavad kontaktid eriti laitmatud olema.

            Comment


              #7
              Mõtled küll, et ei iial enam, aga näed – ikka leidub kellelgi keldrinurgas see vana kandiline kast ja kuna kõik räägivad, et „lambiheli on ikka see õige heli“, siis jõuab kord päev ja see unustatud ront tassitakse sealt ämblike ja rottide seast välja.
              Ja tahetakse, et see tööle ka hakkaks. Eks ta ole.

              Nii et siinkohal väike projekt hapukurgihooajaks, ehk pikkadeks pimedateks suveõhtuteks, ehk „kiirustage, seltsimehed unetud!“
              Retsepti eeldus: nö. „kiiresti ja maitsvalt“, sest see paganama veneaegne Proboi lihtsalt ei saa ju maksta palju, seega selle renoveerimine ka ei saa maksta ju palju. Ja hiinakad on ju ometi nii odavad ja...
              Teeme siis nii, et see kole asi ellu ärkaks. Ja et oleks huvilisele kergelt korratav, selline keskmise raskusastme lampvõimendi konstruktor.

              Ah et mida siis lõpptulemusena saab? Saab sellise 2x 50W lampvõimendi, millega saab teha tutvust „maheda lambiheliga“ ka odavamate kõlaritega, milledel tundlikkus madalam. Küllaltki viisakate moonutuste juures.

              Nii et sellest ongi käesolevas projektis lähtutud: mugavalt ja odavalt, kasutades võimalikult palju algset võimendikasti sees olevat kraami – toitetrafo, juhtmestik ja väljundtrafod. Osaliselt ka muud detailid: lõppastme lampide pesad, trükkplaatide kontaktid on leidnud uue elu.
              Tehtud on uuele skeemile vastavad trükkplaadid, originaali mõõtmetega, et oleks võimalikult lihtne paigaldada. Plaadid on kvaliteetsed, kahepoolsed ja läbimetalliseeritud.

              Muudatusi tuli ka, skeem on muudetud, eelkõige on suund kergelt saada olevatele ja töökindlatele lampidele. Detailide nimekiri on koostatud peamiselt veebipoest Mouser leitava baasil, loomulikult võib kasutada loominguliselt ka muid variante. Uued 9-pin Noval-lambipesad leiab huviline kodumaa piires või netipoodidest. Toites rakendatud drosseli Д11 võib asendada Д12, Д13 või mingi muu ligikaudu 1H/0,1A variandiga.

              Tänaseks on sel viisil modifitseerituna töötamas 2 võimendit. Projekti ise koostada tahtjale on saada mõned trükkplaatide komplektid koos vajaliku anoodtoite viivituse taimeriga. Detailide nimekirjad Mouseri tootekoodidega saab kaasa. Soovi korral palun võtta ühendust privaatsõnumiga.

              Lõppu lisan, et kuna Priboi näol on tegemist lõputut tegevust võimaldava konstruktoriga, siis allakirjutanu tõmbab siia kohta enda jaoks joone, millest edasi asja arendamisega rohkem ei tegele.
              Kõik arvamused stiilis „aga mis siis saab kui väljundtrafod panna teised“ on loomulikult teretulnud, aga kuna tulemuseks sellisel juhtumil ei ole enam Priboi, vaid juba mingi muu võimendi, siis need arendused mõtleb enda jaoks igamees ise lahti ja viib ise ka ellu. Точка.

              Click image for larger version  Name:	sepp1_1.jpg Views:	0 Size:	425,2 KB ID:	1114585 Click image for larger version  Name:	01.jpg Views:	0 Size:	511,7 KB ID:	1114586 Click image for larger version  Name:	10.jpg Views:	0 Size:	432,5 KB ID:	1114587 Click image for larger version  Name:	11.jpg Views:	0 Size:	451,5 KB ID:	1114588 Click image for larger version  Name:	skeem_amp_v1.jpg Views:	0 Size:	225,5 KB ID:	1114589

              Click image for larger version  Name:	skeem_pwr_v3.jpg Views:	0 Size:	178,4 KB ID:	1114590 Click image for larger version  Name:	kara1.jpg Views:	0 Size:	120,5 KB ID:	1114581 Click image for larger version  Name:	siinus1.jpg Views:	0 Size:	117,4 KB ID:	1114582 Click image for larger version  Name:	spectrum_R.jpg Views:	0 Size:	167,8 KB ID:	1114583 Click image for larger version  Name:	thd1.jpg Views:	0 Size:	233,1 KB ID:	1114584
              Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

              Comment


                #8
                Saan nii praeguse kirjutise ja selle "tooni", kui ka varasemalt siit-sealt läbikäinute põhjal aru, et originaalne Priboi on halb lampvõimendi.


                Kas eelpool kirjutaja ja/või keegi teine saaks välja tuua konkreetselt, mis on selle puudused? Ja kui oskab öelda, siis ka et millest need tingitud on.
                Seda siis muidugi omas vastavas klassis! Ehk siis mõnekümne vatise võimsusega, "push-pull" lõpu ja väljundtrafoga lampvõimendi.

                Mis välimusse puutub, siis see on muidugi puhtalt maitse asi.
                Abiks arvutustel: Oomiproge, Võimuproge
                Kahtled mõne muusikapala/albumi kvalikteedis? Ei kõla nagu päris nii? Hajuta viimased kõhklused programmiga AudioVisualizer !

                Comment


                  #9
                  Esmalt postitatud Mees Metsast poolt Vaata postitust
                  Saan nii praeguse kirjutise ja selle "tooni", kui ka varasemalt siit-sealt läbikäinute põhjal aru, et originaalne Priboi on halb lampvõimendi.
                  Algse võimendi probleemid on peamiselt halvas nõukogude kvaliteediga detailides ja koostetöös, mis nende võimendite ümmarguselt 40 aastase vanuse puhul ei ole ka kuidagi iseenesest paremaks läinud. Kes on veneaegse tehnikaga seespidiselt kokku puutunud, teavad millest jutt. Tihtipeale on aja jooksul "küüneviha sisse aetud", mille resultaat ei pruugi olla viisakas. Samuti on algses Pribois kasutatud lampide saadavus tänapäeval olematuks kahanenud või need on muutunud haruldaseks ja kalliks korraga. Kondensaatorid on aja jooksul loomulikku surma surnud jne jne.
                  Positiivse poole pealt võib mainida trafosid, mis on vene kombe kohaselt suure varuga. Näiteks 220V võrgupingele mõeldud toitetrafo ei soojene märkimisväärselt isegi 240V korral. Kuigi väljundtrafod ei ole Pribois ideaalsed, on need siiski kasutuskõlbulikud sellistena.

                  Ja tegemist on veneajal ainukese masstootmises olnud kodukasutuseks mõeldud lampvõimendiga, mille sihtgrupiks olid melomaanid-harrastajad. Paljudele inimestele tükk nende enda elust, eriti kui aparaat osteti ise uuena poest.
                  Saundi poolest kvalifitseerub Priboi klassikaliseks väljundtrafoga võimendiks, võiks öelda et tänapäevaste arusaamade järgi keskmisest suurema väljundvõimsusega, mis võimaldab kasutada mitmesuguseid eestlaste seas nii populaarseid odavamaid kõlareid.

                  Renoveerimist võib loomulikult teha ka algse võimendikonstruktsiooni baasil, nö. "vati, tati ja j...mati" meetodil. Kes millist lõpptulemust talub...
                  viimati muutis kasutaja GU50; 13 07 2021, 18:17.
                  Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

                  Comment


                    #10
                    Mulle küll meenub vanast ajast, et vene iseehitajad kuskil kirjutasid, et kõige valem asi selle Priboi võimu juures on väljundtrafo, seal pidi olema mingi projekteerimise viga sees, ei ole õigesti 6R3S-1 lampe koormusega sobitav. Aga võibolla mäletan detaile valesti ja see ei sega seda trafot muude lampidega edukalt kasutamast.
                    Kunagi olen ühe originaal Proboi üle mõõtnud, korralikult mängis ta ainult kesksagedust, bassis moonutas juba väikesel võimsusel ja kõrged kukkusid 10 kHz pealt ära (-3 dB oli 10 kHz) ning moonutasid ka väiksel võimsusel rohkesti.
                    viimati muutis kasutaja moi; 13 07 2021, 23:20.

                    Comment


                      #11
                      Esmalt postitatud GU50 poolt Vaata postitust
                      Algse võimendi probleemid on peamiselt halvas nõukogude kvaliteediga detailides ja koostetöös... Kes on veneaegse tehnikaga seespidiselt kokku puutunud, teavad millest jutt.
                      Ehk täpsustaksid.

                      Peale üld-teada asjade siis, nagu kahe põhja all oleva kontaktiga joodetavad "tünnid" / "tünnikesed" tüüpi lüüdid, kummiotstega tavakondekad ja mõnda tüüpi potekad + vahest ette tulevad kehvad jootmised. Mingi teema oli vist ka suurema mahuliste "oranz nelinurk" tüüpi keraamiliste kondekatega.
                      Abiks arvutustel: Oomiproge, Võimuproge
                      Kahtled mõne muusikapala/albumi kvalikteedis? Ei kõla nagu päris nii? Hajuta viimased kõhklused programmiga AudioVisualizer !

                      Comment


                        #12
                        Esmalt postitatud Mees Metsast poolt Vaata postitust

                        Ehk täpsustaksid.

                        Peale üld-teada asjade siis, nagu kahe põhja all oleva kontaktiga joodetavad "tünnid" / "tünnikesed" tüüpi lüüdid, kummiotstega tavakondekad ja mõnda tüüpi potekad + vahest ette tulevad kehvad jootmised. Mingi teema oli vist ka suurema mahuliste "oranz nelinurk" tüüpi keraamiliste kondekatega.
                        Ehk täpsustaksid, mis on selle küsimuse mõte? Kas puudub kogemus veneaegse olmeelektroonika kooste "kvaliteediga"? Soovitan sellise kogemuse 40+ a. vanuse nõukogude elektroonikaga endale siis tekitada, üldhariduslikus mõttes.
                        Lihtsam oleks üles lugeda nõukogude tööstuse toodetud detailid, mis algses Pribois selle 40 aasta jooksul ei ole riknenud või millistele ei leiduks tänapäeval paremat alternatiivi. Sest rida detaile, mis ei vajaks algses konstruktsioonis vahetamist, ei ole just pikk. Ka algses lahenduses kasutatud lampide saadavus on aja jooksul muutunud üsna keeruliseks/kalliks, mis võib nii mõnegi aparaadi "jätta riiulisse".
                        Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

                        Comment


                          #13
                          Esmalt postitatud GU50 poolt Vaata postitust
                          Mõtled küll, et ei iial enam, aga näed – ikka leidub
                          Skeem on tehniliselt väga kavalaks läinud võrreldes 2013 modimise skeemiga.
                          Mul on mõni ettepanek selle veel paremaks tegemiseks, üle ei ole arvutanud, kas on realiseeritav normaalselt aga mõtted sellised:
                          Võiks tõsta V2 võred ja katoodid nii kõrgele, et kondeka C6 saaks ära jätta. See tähendaks 7 klemmile pingejaguri paigaldamist toitest ja šunteerivat kondekat lisaks. V2 vooluallika taksistust saaks umbes 2 korda suurendada, mis peaks difastmele hästi mõjuma.
                          R6 võiks olla reguleeritav mingis osas, et saaks ülemise ja alumise õla võimenduse täpselt võrdseks reguleerida, lampidel nagunii võimendused on erinevad eri eksemplaride vahel, saaks seda erinevat võimendust kompenseerida ja paarisharmoonilised sisuliselt nulli keerata.
                          C5-e viskaks ka ära ja laseks tagasiside otse katoodile, tagasiside peaks siis muidugi ümber arvutama. Või ei kannata seda teha priboi trafoga ja hakkab madalsageduslikult genereerima?
                          Mul oli kunagi sarnase difastmega 6N2P peal ja 6P14P lõppudega võim ja sealt sai tänu reguleeritavale difastme võimendusele ja sügavale tagasisidele 0,00x% THD kätte kesksagedustel.

                          Comment

                          Working...
                          X