Teade

Collapse
No announcement yet.

kuidas oleks targem algajal alustada?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    kuidas oleks targem algajal alustada?

    ei kujuta ette kui palju peab teadma valemitest ja skeemi põhimõtetest aga kui jootekolb ja multimeeter on, mõned tööriistad ja kesta ehitamiseks vajalikud asjad ka, tahtmist kaa siis kuidas oleks mõistlikum:

    1) kas valida enne skeem ja siis leida jupid või ajada enne võimalikult palju igast kola kokku ja leida siis sobiv lihtne skeem? või hoopis tuleb iga jupi jaoks skeem ümber arvutada? juppide all pean silmas pigem trafosid-lampe-drosseleid.

    põmselt olen ma pidama jäänud trafode juurde - ühe skeemi vist leidsin ainult, kus oli tehasest tulnud vene teleka trafod (ts 270 ja 180). ülejäänud skeemidel on kõik kas ise keritud või mõnel muul moel minu jaoks arusaamatud. siit siis:

    2) kas osta valmis trafod ntx (oomi või ret-i)poest või kiskuda vanadest raadiotest-telekatest? või lasta hoopis kellelgi(mõnel tuttaval või firmal) need valmis kerida vastavalt skeemile? ostja tüüp ei ole kuid kui asi on väärt siis saaks mõne lihtsama-odavama trafo ka ostetud.

    kerimisest - kas seda on lihtne/tülikas teha? kas on vaja kerimispinki? kas keegi kerib ise trafosi - tuleks vaataks...

    kas sai väga roosa jutt? veelkord - tegemist on algaja ja tema veel olematu esimese projektiga.

    krt teaks vaid mida teha - kohe teeks
    k.

    #2
    Vs: kuidas oleks targem algajal alustada?

    Esmalt postitatud kedambarai poolt
    jootekolb ja multimeeter on, mõned tööriistad ja kesta ehitamiseks vajalikud asjad ka, tahtmist kaa siis kuidas oleks mõistlikum
    Väga mõistlik mõte on läbi lugeda kõik lambifoorumi teemad, siin on algajatel lausa mitu skeemi läbi käinud. Näiteks see teema annab kergelt teostatava ja garanteeritult töötava lahenduse. Esimese projekti õnnestumine on kogemuste korjamiseks oluline, ei aja isu pealt ära.
    kas osta valmis trafod ntx (oomi või ret-i)poest või kiskuda vanadest raadiotest-telekatest?
    Valmis trafosid lampseadmetele poes eriti ei müüda, neid saab küll tellida välismaalt. Loodetavasti raha puudumine pole probleem?
    või lasta hoopis kellelgi(mõnel tuttaval või firmal) need valmis kerida vastavalt skeemile?
    See on arvestatav variant. Siiski, esimeste katsetuste jaoks pole mõttekas hakata spetstrafosid tellima/tegema.
    kerimisest - kas seda on lihtne/tülikas teha? kas on vaja kerimispinki? kas keegi kerib ise trafosi - tuleks vaataks...
    Maitse asi - kellele tülikas, kes teenib trafode kerimisega leiba... Proovi, tunned ise, kas see sobib sulle või mitte.
    Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

    Comment


      #3
      Vs: kuidas oleks targem algajal alustada?

      Alustuseks võiks proovida siiski odavalt/lihtsalt kättesaadavatest vene (lamptelekate/-raadiote) juppidest midagi konstrueerida. Siis näed, kas asi üldse ikka huvitama hakkab, enne kui Lundahli ostma jooksed
      Et siis esimesel küsimusele vastates - natuke tuleb teha nii üht kui teist, kui eesmärgiks on eelarve madalal hoida. Uurid skeeme, seejärel vaatad, et milliseid komponente on reaalne hankida. Kui midagi olemas juhtub olema, on hea, kui pole, siis katsud põhilised komponendid leida (trafod, drosselid, lambipesad, lambid) ja siis vaatad, kas mõne skeemi saab nende abil kokku panna. Edasi kondede-takistite leidmine ei tohiks probeem olla.
      Alustada on igati mõistlik vene skeemidest, siin neid mitmeid läbi käinud, nii SE kui PP variante, milles kasutada saab vene telekate osasid. Saad põhitõed selgeks ja mingi võrdlusmomendi ka.
      Trafode kerimist kommenteerivad vast need, kes sellega aktiivsemalt tegelenud on

      Comment


        #4
        Vs: kuidas oleks targem algajal alustada?

        Olen ise peamiselt oma projektidele eranditult ise kerinud trafod.Enamus siis totetrafod ning kui vaja, siis ka lampvõimenditele väljundtrafod.Pole seal miskit keerulist kui traadid-südamikud olemas.Trafo kerimiseks ei pea kasutama kerimispinki.Mõningatel juhtudel on see laua võimatu(nt üle 0,6mm traati pingis ei keri).Piisab kassi-kannatusest ning piisavast silmatäpsusest.
        Lampvõimendi muidu iseenesest ei ole miskit keerulist.Lihtsamates kasutatakse isegi ainult üht lampi(nt. 6F1P) ning takisttite-kondensaatorite valikul võib arvestada suurema tolerantsiga.Samuti on lampvõimendi skeemitehniliselt lihtsam(puudub jõudevoolu stabiliseerimise vajadus, lühisekaitse ning kõlarikaitse alalispinge eest).
        Põhimõtteliselt jah saab kõik vajalikud jupid suvalisest telekast/raadiost, mis lampidel ja töötasid kunagi.Muidu lampraadiot ma eriti ei soovita kuvaldoga minna lammutama; hiljem võib tekkida kange isu restaureerimiseks.
        The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
        Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
        Projektide pildid
        Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
        http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm

        Comment


          #5
          Vs: kuidas oleks targem algajal alustada?

          Kas siin Eestimaal müüakse ka vajalikku rauda trafode tegemiseks? Mul plaanis mingi aeg mõnevatise lampvõimu ehitamine ette võtta ja miks mitte ka trafo ise kerida. Saaks kogemust mitme erineva asja tegemisest korraga.

          Esmalt postitatud Cheopps poolt
          Olen ise peamiselt oma projektidele eranditult ise kerinud trafod.Enamus siis totetrafod ning kui vaja, siis ka lampvõimenditele väljundtrafod.Pole seal miskit keerulist kui traadid-südamikud olemas.

          Comment


            #6
            Vs: kuidas oleks targem algajal alustada?

            Esialgu pole küll suuremat mõtet trafosid nullist kerima hakata. Lihtsam mõni vana telku või raadio otsida. Esimeses lähenduses sobib proovimiseks ükskõik missuguse lampseadme toitetrafo. Äkki kaob ehitamise tuhin ära enne kui oma lambimajandusest hääle kätte saab. Lampe ja pesi ja väljundtrafot on nagunii vaja. Kõike eraldi ostma hakata lihtsalt proovimise jaoks pole mu meelest mõtet. Vene seadmetes enamasti 6p14p või 6f5p lõpus ja 6n2p eelastmes. Nende jaoks ka skeeme igasuguseid. Hädavajalik on veel mingi metallkarp, kuhu külge kõik monteerida.
            Хоть я сразу не понял что это, ну почуствовал что для полного счастья это как раз вот уменя не хватало.

            Comment


              #7
              Vs: kuidas oleks targem algajal alustada?

              Esmalt postitatud vuss poolt
              Esialgu pole küll suuremat mõtet trafosid nullist kerima hakata. Lihtsam mõni vana telku või raadio otsida.
              Täiesti toetan Vussi seisukohta. Kui lamptehnikaga kogemust napib, siis esimesed võimud tuleks teha mingi täiesti lollikindla skeemi järgi, milles kasutatakse valmis kujul kättesaadavaid trafosid. Usu, lampvõimendi tegemises tuleb ette virnade viisi muid ootamatuid probleeme, millele lisanduv ebapädeva trafo valmistamise püüd ruineerib kogu projekti.

              Kui aga siiski tuleb peale võitmatu trafokerimisehimu, siis näiteks siin on inime näinud vaeva ja katsetanud läbi igasugu väljundtrafode variante. Ainult võta traat ja plekk ja anna minna

              Toitetrafoks sobib 90% juhtudest TC-180 või TC-270, nendest saad lihtsama lampvõimu jaoks kõik voolud-pinged kätte.
              Lampelektroonika sinule ja minule - www.konka.ee | EMSpeaker valjuhääldid. | Trükkplaatide projekteerimine.

              Comment

              Working...
              X