Teade

Collapse
No announcement yet.

Hakkame lampvõimu ehitama.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Hakkame lampvõimu ehitama.

    Olen juba mõned võimud kokku pannud, aga nüüd tahaks veel ühe viimase korraliku ashaga maha saada. Loodan siis heade foorumikaaslaste abile selle juures.

    Kõigepealt tuleks siis ära otsustada, millist lülitust, milliste lampide ja trafodega kasutada.

    Oman siis hetkel järgmisi lampe, millest võiks midagi saada:
    6P3
    6P14
    6P36
    6P13
    6P1
    6F5

    Mõttes oleks mingi ligi 10W PP lülitus, sest kasutusse lähevad kas 10gd-36 või Visaton BG20 valjukad.
    Suur tahtmine oleks kasutada lampe 6P36 UL-ina.

    Mida arvavad selle kohta targemad?

    #2
    6P36S-iga ei saa korralikku võimendit(küll võimsust saab)!Parim variant oleks siis 6P3S või 6P14P.
    http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/rad...r/1961_02_4.htm
    http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/rad...r/1961_02_5.htm
    http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/wzm...ze/wzm1/wzm.htm
    Neist viimast soovitan proovida.
    The difference between genius and idiot?! Genius has its limits...
    Vaja võimendit? Selleks on PS nupp!
    Projektide pildid
    Lamptehnikast eesti ja vene keeles:
    http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/index_files/Page675.htm

    Comment


      #3
      Originally posted by Cheopps@Jul 27 2005, 16:10
      6P36S-iga ei saa korralikku võimendit(küll võimsust saab)!
      Selle lehe põhjal väidaks vastupidist.

      Tahaks tegelikult natuke ise aretust ka teha, mitte mõne skeemi pealt maha kopeerida. Poleks eriti selle vastu kui asi esimese korraga välja ei tule. Harjutamine teeb meistriks .

      Jäi siis silma selline(link *.zip failile&#33 skeemi lahendus. Kui seda juttu seal uskuda, siis väljund signaali moonutus ei sõltu enam lõpulampide ebalineaarsusest ja õige driveri ja väljundlambi koostööna on võimalik saavutada samad näitajad, kui transvõimul, vahega, et võimendile jääb lambile iseloomulik moonutus üle draivides(moonutus pole järsk, nagu transiga).

      Comment


        #4
        6P36C on ju vene isemõtlejad just viimasel ajal hakanud välja pakkuma ja ega ta ju polegi mõeldud ms. võimu lõpus kasutamiseks.Rea lõpu lamp telekates, selleks ta ju välja töötati. Egas siis, igat lampi ka igaks asjaks ei kõlba kasutada olgugi et häält ta teeb.6P3C on kindlasti mõtekam kasutada ja 20W saab sealt väga edukalt.


        http://audioportal.spb.ru/diy/a-e/push-pull-20wt/


        Lisan siia ühe hea ja klassikalise lõpu skeemi.Täiesti töötav ja lihtne tükk.

        Ka need mis eelnevalt välja pakuti on täiesti normaalsed, peale selle jama, et kui on lõpus 4 lampi siis eeldab see korralikku lambi valikut.Ma ei näe sellel mingit eelist, et kaks paraleelis ja pushh- pull, milleks?

        Vene isemõtlejad on selles suhtes veidrad vennad, et kõik tetroodid olgu siis kas 6P13C, 6p36c, 6P31C VÕI 6P45C või GU-50 asja tipp on GK-71, kõik on võimudesse valatud ja siis käib foorumites üks kiitmine.Tegelikult on probleem vist selles, et korralikke lampe pole liikumas ja kui lääne omasid võtta siis kallid. Teisalt aga näitab see andekaid konstruktoreid, et kõik mis võimalik tööle rakendatakse ja armu ei anta ka petrooli lambile. Kui aga EL-34 kommenteerivad siis on sepad täitsa sillas.Paljun ärge mõistke seda kirjutist valesti ,see pole kirjutatud irooniaga ega halvustava mõttega. Konstrktorid on nad ägedad.

        Comment


          #5
          Originally posted by -8o-@Jul 27 2005, 14:47
          Jäi siis silma selline(link *.zip failile&#33 skeemi lahendus. Kui seda juttu seal uskuda, siis väljund signaali moonutus ei sõltu enam lõpulampide ebalineaarsusest ja õige driveri ja väljundlambi koostööna on võimalik saavutada samad näitajad, kui transvõimul, vahega, et võimendile jääb lambile iseloomulik moonutus üle draivides(moonutus pole järsk, nagu transiga).
          Tuttav kodanik konstrueeris ykskord v2ikese mittelineaar- ja lineaarmoonutustega lampv6imendi, n2gi korraliku v2ljundtrafo kerimisega kurja vaeva ja kui asi l6puks valmis sai, ytlesid k6ik lambifanatid, et lampv6im on hea lihtne asi ja teeb head h22lt, aga sina.... sina, 2raneetu, tegid lampidest transistorv6imendi...

          Lambiasjanduses diletandina pakun, et parima tulemuse saad aktiivfiltrit ja yledimensioneeritud transistoridel tehtud bassiv6imendit kaheribalise k6lari taga kasutades. Ei ole kallis, m2ngib k6ike ja kestab kaua.
          If you think education is expensive, try ignorance.

          Comment


            #6
            To andreie !

            Lambiasjanduses diletandina pakun........

            Diletant võib ju olla kuid täielikult selle arvamusega küll nõustuda ei saa !

            Comment


              #7
              Ok. Läheme siis rohkem käidud rada pidi ja võtame lõpulampideks 6p3.
              uurisin natuke ka väljundtrafode hindi ja odavaimad väljundtrafod PP 6p3 jaoks jäid $40 kanti. Sama suured südamikud $30 juurde. Äkki keegi asjaga rohkem kursis isik oskab mind parandada.

              Leidsin ka mõningaid alternatiive asjale. Kasutati näiteks TS-100-4 võrgutrafo südamikke võimendites, mida nad ise nimetasid HI-FI-ks.

              Veel nägin varianti, kus oli tehtud neljast televiisori väljundtrafo südamikust üks 10W PP.

              Isiklikult ei tahaks eriti 1000krooni + saatmine küll trafode eest välja käia võimendile, mille lõpus on 100.- eest lampe :S. Lääne imelampe ei saa aga ka endale lubada. Saaks mõne alternatiivse variandiga nii hakkama, et kvaliteet katastroofiliselt ei langeks, oleksin üli õnnelik.

              Comment


                #8
                Midagi ei klapi, mis asi see TS- 100-4 on? Kas ei peaks olema TU-100-4.See, et seal võrgutrafo südamikke kasutati on ka veidi kahtlane? Kui aga kasutati väljundtrafo südamikke siis on asi loogiline. Sellisel juhul kasutati väljundtrafo plekke, arvutati ja keriti uus trafo. Sellise juhul ei vaidle vastu, et andis HI-FI klassi seadme näitajad. Kuid väljundtrafo arvutus ja kerimine pole sugugi lihtne tegevus, eriti kerimine. Näit. Eestis läheb väljundtrafo sektsioneeritud kerimine maksma 1600EEK või enamgi ja seda 1tk. Sellejuures peavad olema andmed, pleki pakk ja südamik. Vahet pole milliseid plekke kasutadakse mitmest trafost või ühest. Selline lahendus puudutab suuremat väljund võimsust.Kasutades vanadest raadiodest võetud trafosid ja neid valmis kujul kasutades, kui on pushh -pull lõpuga tegemist siis palju üle 5-6W lootust saada pole.Kui on venemaal käimist siis max 1200EEK peaks saama väga hea trafo kuni 50W.Seda interneti andmetel ja Piiterist.Lääne lambid pole mingid imelambid, täiesti tavalised.Me pole ainult hindadega harjunud.Oleme harjunud kõike poolilma saama.Mis asi lõplikult maksma läheb on raske öelda. See sõltub paljudest teguritest. Fakt on ka see, et raha maksavad uued asjad ja pruugitud on tõepoolest odavad, sest nendest kallist hinda ei ole mõtet maksta. Ennem kogu juurde osta uus ja tee väärikas asi. Tegeleda antud valdkonnas on mõtet, kui eesmärgid on kõrgemad ja heast lugu pead.

                Comment


                  #9
                  http://audioportal.spb.ru/production/trans/

                  Comment


                    #10
                    /Saaks mõne alternatiivse variandiga nii hakkama, et kvaliteet

                    Tundub, et juttu jätkub kauemaks! Mida sa selle all mõtled ? Tee üks samm korraga ja ära võta suurt tükki käsile, kuna kogemusi napib. Mina isiklikult olen Sind nõus siin avalikult aitama.See pole nii, et teen lampidel võimu ja hoobilt hea.Vot lampvõim ,see on see ainuõige ja IME tükk.Kirjuta mida Sa kvaliteedi all mõtlesid? Ka väike alla 10Wvõim võib olla väga kvaliteetne.Kõik oleneb sellest milline on kõlarite lahendus ja kasutusala.

                    http://www.tevalo.ee/foorum/index.php?showtopic=15097

                    loe minu eelviimast postitust!

                    Comment


                      #11
                      Niipalju olen ikka asjaga kursis, et tean kui keeruline on väljundtrafo arvutus ja kerimine. Sellelt sehelt leidsin odavaimad hinnad trafodele. TS-100-4 on trafo mark. Kuna lühendit TS kasutati vene ajal minu teada vaid võrgutrafodel, siis järeldasin sealt, et selle trafo puhul on tegu samuti võrgutrafoga. Võimendi ise siin.

                      Nagu ma ka enne juba mainisin, siis läheb võimendi kas 10gd-36 või visaton BG20 valjukatest tehtavatele kõllidele. Sagedusriba võiks siis arvestada nende järgi.
                      2-3% mittelineaarmoonutust pole vist ka eriline probleem, ning UL-ina saaks isegi vähem?

                      Tänan juba ette ära, et viitsid siin seda teemat arutada.

                      Edit: Niipalju veel, et praegu kuulan muusikat "Simfonia 003" muusikakeskusest pärit ja pisut modifitseeritud kõlaritega stereo SE võimendi järgi, millel lõpus 6p14 ja TV-2š. Nendest jääb pisut puudu.

                      Comment


                        #12
                        Mõtlesin vene translatsioonivõimu TU-100 -4. jutt on aga jõutrafost TC-100 4. Pilt selge.Seda lahendust näen esimest korda. Mahti saan uurun kindlasti.Küll aga oli venes liikumas lahendus trafole TC-180, trafo ise oli kasutusel must-valges telekas.TC tähendab transformaator silovoi. e. jõutrafo. Nende trafode südamikud olid kõlblikud kasutamiseks ka väljundtrafona, sest kasutati paremat permalloi plekki marki täpselt peast ei mäleta aga oli vist E-310.Foorumites oli sellekohta vastandlikke arvamusi.Tegelikult kaldun arvama et tasub proovida, sest mees, kes sellega välja tuli oli tugev tegija ja mitte suva sepp.Mul peaks sellekohta isegi midagi olema kui lingi leian.Aga see oli trafo TC-180 kohta.Need trafod, mis on momendil neil tootmises ja lingi mille lisasin peaksid olema samast materjalist. oli ka endal mõte endal proovida kuid pean ühe trafo veel juurde otsima.Oli ka kunagi poes müügis trafo konstruktoreid ja tean, et neid südamikke on küll selleks otstarbeks kasutatud, sest pleki tüüp on sama.

                        Comment


                          #13
                          See oleks praegusel hetkel isegi parim lahendus, sest oman neli tükki selliseid isendeid(olid küll mõeldud ühele pooleli olevale 4x100W võimule, kuid küll sinna midagi muud saab). Uurin siis edasi.

                          Edit: Enne mainitud nelja trafo ühendust ei leidnud enam üles, kuid siin on tehtud midagi taolist, kuid vahega, et nelja trafo plekkidest tuleb südamiku ristlõike pindala kaks korda suurem.

                          Comment


                            #14
                            Kuule ,ole nüüd ikka maapeal ja unusta ära see 100W.Arvesta esialgu mingi 20W kanali kohta ja võta see skeem mille lingi panin. Ja VISATONID ära hakka jamama 10GD36 ga.Tämbriploki skeemi saad minu käest kui vaja või saadan lingi mille järgi teha. Kui saad head trafod siis 50Wskeemi saad ,kuid sinna on sul veel palju aega. Üks samm korraga.Mina ise ei plaani kunagi 100W teha. Täiesti mõttetu jama toa tingimustes.Momendil on mul 2x 60W sellest kasutan ära 8-12% ja kui rohkem siis aknad värisevad mööbel põrub toas naabri koer kakub käpaga kõrvu ja naabrid on rusikatega püsti uksetaga. Maja on hea, vana tellistega laotud ja eriti läbi ei kosta. Kui mõõdukalt kuulata siis naudid kõla.

                            Comment


                              #15
                              h34r: Vabanda et segast juttu ajan - väsimus vist liialt kallal. Pidasin silamas ka siit foorumist mitu korda läbi käinud 4x100W transistorvõimu projekti.

                              Comment

                              Working...
                              X