Teade

Collapse
No announcement yet.

High Octane pillivõim

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    High Octane pillivõim

    Jõudu!

    Ka eelnevatest teemadest on läbi käinud säärane pillivõim: http://195.178.239.50/ax84/media/ax84_m161.pdf

    Mängib kenasti, aga EL84/6P14P on linnakorteri jaoks vali mis vali. Hiljuti sattusin võimendi kodufoorumis järgneva modifikatsiooni otsa: http://www.xs4all.nl/~pelvis/ax84/6N1P/Cer...p_Schematic.jpg

    Lõpulambina pruugitakse siin 6N1P kaksiktrioodi, seejuures saab ühte neist soovi korra anoodahela katkestamisega "maha võtta". Minu variandis lülitit pole, mõlemad trioodid on paralleelitud.

    Kuna see eksperiment erineb originaalskeemist vaid loetud juppide poolest ja paar 6N1P lampi kodus olemas, siis katsetasin selle ära. Madalamal helitugevusel annab ta tõepoolest "tihedamat" ja kuidagi puisemat heli (mis on mulle vaid meeltmööda), kuid alates "master volume"-potentsiomeetri viimasest kolmandikust esinevad järgnevad anomaaliad:

    http://www.hot.ee/janzav/cduur.mp3

    Esimese plännimise ajal on eelvõimu gain õige pisut alla poole ja lõpulambi eelne helitugevuse potentsiomeeter natuke üle poole. Edasi keerasin jupikaupa helitugevust juurde ja, nagu kuulda, tuleb kuuldavale põrin (üksikud raginad on tingitud tundliku mikrofoni ülepeksmisest).

    Järgnevad klipid on üles võetud sisendsignaalita:

    http://www.hot.ee/janzav/surin.mp3

    ja silmailuks CoolEditi sagedusanalüüs: http://www.hot.ee/janzav/surin.JPG

    ning http://www.hot.ee/janzav/surin2.mp3 (Ärge keerake kõlareid põhja! ).

    ja talle vastav pilt http://www.hot.ee/janzav/surin2.JPG


    Midagi läheb kuskil genereerima, aga minu äärmiselt tagasihoidlik kogemus lampvõimendite alal ei oska öelda, mis ja miks. 1 variant: 6N1P asub väljundtrafost 6-7 cm kaugusel ja "vaatab talle otse näkku".


    Originaalis EL84 lambi teisele võrele minev takisti R4 "tolkneb" hetkel niisama.

    EDIT: mõõtsin pingeid - anoodidel 248-250V, katoodidel 4,9-5,0 volti. Põrin kaob, kui testrijuhtme otsaga puudutada võresid...mis viib mind mõttele, et äkki tasuks võred üle ~1M takisti maha ühendada?

    #2
    Originally posted by jan@Apr 22 2005, 19:06
    Põrin kaob, kui testrijuhtme otsaga puudutada võresid...mis viib mind mõttele, et äkki tasuks võred üle ~1M takisti maha ühendada?
    Ei aidanud.

    Küll aga avastasin, et V1B (6N2P) võre ja katood on lühises. Seda mitte võimendi montaažis, vaid lambisiseselt. Lamp vahetatud, aga status quo.

    Comment


      #3
      6N1P jäigi surisema, aga nüüd proovisin ära 6P14P trioodlülituses. Jäängi vist selle juurde, väljundvõimsust sai veidi alla ja heli pole nii pentoodilikult kalk. Ka häirivaid kõrgeid jäi vähemaks ja nüüd saab toonikontrolliga juba julgemalt mängida.

      Kuigi tuleb tunnistada, et puhta heli arvelt pidi minema kompromissile. Pentoodlülituses ületüüritud EL84 andis kitarrile kompresseeritumat-dünaamilisemat clean'i, mis trioodlülituses avaldub üsna lõpus ja veidi soojemal kujul (mis iseenesest pole paha).

      Comment


        #4
        Proovi näiteks 6P6S-i ka, see on minu arust veidi meeldivama kõlaga, kui 6P14P. Pauku peaks ka olenevalt resiimist pisut vähem tulema.
        Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

        Comment


          #5
          Niinii, eksperimendid ei taha lõppeda. Kuigi trioodlülituses kõlas võimendi vaiksemalt ja soojemalt, meeldis mulle pentoodi kiirem küllastusseminek rohkem. Niisiis taastasin endise konfiguratsiooni (pentoodlülituse), kuid 6P14P anoodile jootsin 4,7nF 1600V kondensaatori (teise otsaga maha). Sisisevad kõrged ja krobelised keskmised taandusid ja andsid ruumi mõnusale kitarrisaundi dünaamilisusele. SE lõppvõimendi siiski on ja jääb asümmeetriliseks ning võrdlemisi rabedaks, kuid siiani on tulemus proovitud variantidest parim.

          Lähipäevil tuleb see võimendi vist kahjuks molekulideks võtta, kuna kange tahtmine on katsetada/maketeerida 2*6P14P vastastaktlülitust (ning seejärel talle ja mulle sobivaid eelvõimendeid) ja selleks tuleb pruukida olemasolevat toitetrafot.

          Comment

          Working...
          X