Teade

Collapse
No announcement yet.

Võimsuse õigsus

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Võimsuse õigsus

    Pidevalt jääb kõrva, et ikka "vene võimendi watt on si*aks kõvem kui lääne omadel". Milles asi? Kas ainult kommertsmaailma müügitrikkides?

    Ja mis lääne firmade watte (nii võimudel kui kõllidel) võib rohkem uskuda mida vähem?
    Beers of Estonia

    #2
    Vene ajal olid kindlad, kuigi aja vältel pisut muutunud standardid võimsuse mõõtmiseks. Minu mäletamist mööda oli venelaste maksimaalne väljundvõimsus mõõdetud 1000 Hz siinussignaali juures ning see kujutas endast võimsust, millega toitis võimendi vms. seade talle ette nähtud koormust, ilma et tekkiv mittelineaarmoonutus kasvaks üle standardites ette nähtud piiri. Viimane sõltus seadmete kvaliteediklassist. Ja valjuhäälditega oli sama lugu, selle nimikoormatavus oli vist ka teatava siinussignaali võimsus, mida võis valjuhääldisse saata, ilma et selle ml-moonutus kasvaks üle standarditega ette nähtud piiri (see oli vist kusagil 4-5% kandis tavaliselt). Maksimaalse koormatavuse juures võis vist moonutus suureneda kordades ning seda piiras pigem võnkesüsteemi mehhaaniline ja termiline vastupidavus.
    Läänes pole aga kindlaid standardeid, mille järgi läbitud mõõtmised peavad olema iga seadmega tehtud, ning siis leiutavad kõik tootjad välja oma "standardeid", kus saab mõõdetavaid suurusi ärihuve silmas pidades väänata. Näiteks P.M.P.O pidi olema vist võimsus, mida kannatab seadis maha põlemata mingi üliväikse ajavahemiku jooksul (juttu on olnud 0,1-1 s).
    Ahjaa... üldiselt mida kallim lääne tehnika on, seda tagasihoidlikumad (usutavamad) on ka selle parameetrid.
    Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

    Comment


      #3
      Üks väike jutt sellel teemal:

      Why are Harman Kardon amplifiers so much more powerful than amplifiers with the same power ratings that are made by other companies?


      A Harman Kardon 50-watt amplifier will sound better, louder and cleaner than most 100-watt amplifiers from other companies. The reason is very simple. We give "true" wattage ratings, and our amplifiers utilize something called High-Current Capability (HCC). Please see the comparison below for further explanation. Other companies (100 watts):
      Many companies have found new, convenient ways to get "big" wattage ratings on their amplifiers. They may take one frequency or tone (1kHz) and push it through one channel of amplification. This way the power supply only needs to supply power to one tone and one channel (no one listens to one tone through one speaker). This is not a difficult task for a power supply, so you get a nice, high rating like 100 watts. Now let's feed that one tone (1kHz) into 2 channels. Now the power supply has to supply power to 2 channels. The wattage rating is drastically reduced. Now let's take that one tone and make it ALL tones (pink noise). The power supply now has to supply power to all frequencies in both channels. Again, the wattage rating is drastically reduced. Now, your 100-watt amp is suddenly 50 watts (approximately).

      Let's take it one step further. When you turn the amp up and begin to average the 50 watts of power, what happens to all of the dynamics/peaks in the sound? It can't get any louder, because the amp has hit its "ceiling," so the sound gets "clipped." The human ear typically can?t hear this clipping because peaks pass by so quickly but, nonetheless, the dynamics are gone.

      Our amplifiers (50 watts):

      We still rate our amplifiers the old-fashioned way - all frequencies with both channels driven. So "50 watts" is 50 watts. Twenty-five years ago, a 50-watt amp was very powerful. These days you can go to a store and hear a "300 watt" receiver and it won't impress; it lacks dynamic punch.

      Now let's take it that extra step. When you turn the amp up and begin to average the 50 watts of power, the amp still needs to put out much more power every time a snare drum, triangle, or movie dynamic (e.g., hand slapping a face) hits. Our amps are able to instantaneously put out 20-100 amps (depending on the model) of high current to the speakers, allowing those dynamics to come through loud and clear, without any distortion. This brings the overall decibel average up, making it seem even louder that 50-watts.

      Comment


        #4
        Kusjuures seda õigsust peaks ise ka kontrollida saama. Enamustel võimenditel/ressiiveritel on taha kirjutatud tarbitav võimsus. Selle võimsuse jagad kahega ja veel kanalite arvuga ja saad umbes tulemuse kätte. Siis näed, miks 5x100w ressiiver, millel on tarbitav võimsus 230w ei saa olla 5x100w
        TFK Audio
        #tfkaudio
        http://www.facebook.com/tfkaudio/
        http://tfkaudio.blogspot.com/
        - Audioblogi, projektid jms.

        On kahte sorti inimesi - Ühed, kellele meeldib Loudness ja teised, kellele ei meeldi.

        Comment


          #5
          Tegelik mõõtmine peakski käima roosa müra generaatorist tuleva signaaliga, mitte 1 KHz, siis oleks asjal mõtet. Aga nii ei saaks ju enam sangale peale kirjutada ka 2x2800W
          Võiks ju lausa minna oma sangaga tümpsuvõistlusele....

          Pisut Offtopicut:
          Ja mis puutub tümakavõistlustesse, siis eesti tegijad ajavad vale liini. Nad üritavad purustada oma rekordeid bassihelidega, lääne rekordid on aga sündinud kusagilt loetud info põhjal kõrgetel sagedustel.
          Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

          Comment


            #6
            Kuidas on lood nende autovõimudega millel on kirjas 500-1000w? See päris see vist ei ole nagu mingi sangaga kus on kirjas 300W ja kui lahti teed on sees 2W valjukad. Autos küll sildvõimendi, aga kuidas 12V toitepingega 1000W saavutada. See peaks ju auto aku kiirelt tühjaks tõmbama.

            Comment


              #7
              Mingi jutt käis kusagilt läbi, et see on ikkagi peak võimsus, mille üle elamiseks ka need 0,5-1 F konded on mõeldud....
              Varsti hakkab Narva elektrit edastama ka hõbekaablit mööda... audiofiilidel jällegi pidu

              Comment


                #8
                Madalal sagedusel on näiliselt lihtsam suuri detsibelle kätte saada, selle pärast.
                Aga kohalikud ajavad ka SPL-i kuskil 70 Hz juures taga.

                Comment


                  #9
                  Kuidas on lood nende autovõimudega millel on kirjas 500-1000w? See päris see vist ei ole nagu mingi sangaga kus on kirjas 300W ja kui lahti teed on sees 2W valjukad. Autos küll sildvõimendi, aga kuidas 12V toitepingega 1000W saavutada. See peaks ju auto aku kiirelt tühjaks tõmbama.
                  Ma ei usu neid suvaliseid kirju autovximudel (kui tegemist pole txsise vximendiga), kuid tegelikult 1000W saavutamine autos pole enam suureks probleemiks. Paigaldatakse ju lisaakusid, kondekaid ja naiteks D-klassi vximendi kasutegur on kxrge yle 90% (92 kuni 98% olen kuulnud) mis teeb asja oluliselt lihtsamaks.

                  Mis puutub vximsustesse ja nende mxxtmistesse, siis siin on taielik anarhia, iga firma vxib mxxta vximsust ''oma'' metoodika jargi ja ei pea vaga leidlik olema, kuidas saada mxxtmistel suuremaid numbreid. Yldlevinud trikid seisnevad selles, et margitakse kirjelduses vximsuse ja sisuliselt pole tegu valetamisega vaid oluliste detailide ''maha vaikimisega'' mis puudutavad mxxtmis metoodikat.
                  Tavaliselt margitakse lyhiajalist hetke vximsust, mis on rohkem teoreetiline.
                  Kord lugesin sellisest juhusest, kus yks saksa tootja markis oma vximendi andmeteks RMS vximsuse, mis iseenesest pole vale, kuid hiljem selgus yks ''vaike'' pisidetail nad mxxtsid signaali amplituudi ILMA koormuseta

                  Comment


                    #10
                    Originally posted by vanamees@Jul 30 2004, 11:18
                    Kuidas on lood nende autovõimudega millel on kirjas 500-1000w? See päris see vist ei ole nagu mingi sangaga kus on kirjas 300W ja kui lahti teed on sees 2W valjukad. Autos küll sildvõimendi, aga kuidas 12V toitepingega 1000W saavutada. See peaks ju auto aku kiirelt tühjaks tõmbama.
                    Teatud sangade ja arvutivõimude tootjad kirjutavad õiged numbrid, ainult
                    milliwati tähiselt unustavad m tähe eest ära. Umbes nagu vanal Eesti ajal
                    sendimiljonärid ärplesid.
                    VÕIMENDITE REMONT ja KAASAJASTAMINE

                    Comment


                      #11
                      iga tark mees kes tahab SPL võistlusele minna teab et ei panda kondekat vahele!
                      mis see 12V siia puutub, kui tahad suuremat võimsust, anna rohkem ampreid kätte, p=I*U Võimude puhul tuleb siis saadud võimsus korrutada võimu kasuteguriga, Stereovõimudel võtakse reeglina 50% ja monoblock'del 75% No ja siis ellpool mainitud D klassi võimud oma 90% jne. Autovõimul on lihtne: vaatad palju kaitse on, ntx 20 A siis korrutad laadevooluga ehk 14,4 saad 288 ja siis selle korrutad 50% ehk 0,5'ga (stereo võim) ja saadki et võim väljastab maksimaalselt 144W sillas või siis 2x72 W mingi takistuse juures vms igatahes saad umbkaudse piiri teada, kust ta kaugemale ei lähe.

                      SPL võistlustel kakutakse kaitsed maha, pannakse väiksemavoldiga hunnik akusid jadamisi toitma võimu, kondeka imeks süsteem laksust tühjaks ja tema oma laadimisega jääks pidurdavaks asjaks seal. Miks väiksemate voltidega akud? sest kui võrrelda 2V ja 12V akut mis on mõõtudelt sama suured, siis kummal on suurem mahtuvus?

                      Ma usun et enamus teavad juba seda juttu mida ma just rääkisin aga on ka inimesi kes ei tea. Parandage mind kui ma eksin
                      -

                      Comment


                        #12
                        Ise saan asjast nii aru, et 1F kondekas aitab ainult sub-sageduste ja peakide puhul...kõrgete (ja pideva) signaali korral on ta täiesti tulutu. Puhtalt 12V korral sildvõimendist (BTL) vaevalt et üle 50W kätte saab...selleks ongi autovõimudes hea kasuteguriga push up konverter, mis teoreetiliselt võiks pinge tõsta kuitahes kõrgeks ja võimendi suuruse määrab see, et peale lõputransside vaja ka konverterit jahutada...1000W poleks siis mingi probleem, kui 12V allikas seda tohutut voolu taluks ja pliiakud on oma väikese sisetakistuse ja suure voolutaluluvuse juures just sobivad...
                        Pole ühtegi autovõimu veel lahti katkunud, aga kas neiski ei kasutata kahepolaarset pinget?

                        See oli niisama jutu jätkuks ..parandage, kui eksin.

                        Comment


                          #13
                          Kahepolaarne toide loomulikult.

                          Comment


                            #14
                            see kondekas on selleks et tasandada voolukõikumist mis on tekitatud bassihelide poolt. Vahel läheb natuke rohkem vaja ja vahel vähem, selleks ongi siis kondekas, et tasandada sageduste erinemise poolt tekitatud voolukõikumist. Madalama sageduse esile toomiseks läheb ju vähem võimsust vaja

                            Raudne reegel on et mida võimsam võima ja mida vägevam kaitse, seda jämedam on juhem, mul ntx toidab süsteemi 500W genekas koos 65 Ah akuga millelt jookseb 6 ruudune, jah 6 ruudune kaabel ehk siis annab läbi 60 A.
                            -

                            Comment


                              #15
                              Mh...kas madalate sageduste jaoks just rohkem võimsust pole vaja? Madalate valjuka resonantssagedusel, kus vibra suurem peavad võimendi vooluimpulsid võitlema ka üsna suure õhutakistusega...pealegi on kõrv madalatele vähem tundlik, kui nt. keskmistele sagedustele, seepärast peaks ka madalat otsa rohkem võimendama, et kogu helipilt võimalikult reaalne oleks. Päris kõrgetega sama lugu, neid võibolla vähe kuuleb, aga võimsust söövad mehemoodi

                              Comment

                              Working...
                              X