Teade

Collapse
No announcement yet.

Estonia UM-010 tänapäevased transid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Estonia UM-010 tänapäevased transid

    Lugesin erinevaid Estonia 010 remonditeemasi kus on erinevad tegijad soovitanud igasuguseid transse vanade asenduseks. Kõik teemad jäävad kas krooniaega või varajasse euro aega, seetõttu on ilmselt ka transimaailm veidike muutunud, kaasaarvatud saadavus. Millised võiksid olla asendused järgmistele transsidele, mis on vabalt saadaval tänapäeva kaubanduses, a la oomipood, teval, elfa jne?
    Mul hetkel üks lõppvõim pillub transse kahte lehte, otsida "new old stock" on veidi tüütu, kulukas ja aeganõudev. Huvitav veel see, et skeemilt lugedes on transid ühtede nimedega, reaalselt trükkplaadil aga midagi muud. Järgnevalt skeemilt maha kirjutet nimed millele otsin asendust:

    KT632b
    KT630a
    KT961a
    KT626B(v)
    KT602bm

    Kas lõppudele on kah mingid 1:1 asendused olemas või neid transse tuleb ikka otsida NOS?

    ..Lisandus VT 26 ja 27. Nende marki skeemil pole.
    viimati muutis kasutaja jannozz50; 07 m 2019, 23:28.


    #2
    Vs: Estonia UM-010 tänapäevased transid

    Lõppu sobivad müügilolevatest MJ15022/24 ja MJ15023/25. Neid soovitatakse asenduseks ka vene foorumites. Võrreldes originaalidega on neil mõni parameeter parem, kuid sagedus on vaid 4MHz. Originaalil on see üle 15MHz ja ma alla 20MHz pole ühtegi kohanud.
    Originaale peab olema ainult palju, et häid paare valida. Mul oli kumbagi tüüpi 100tk. ja neist sain 12 väga head paari – vooluvõimenduse erinevus sama Ube juures max 2%.

    Enne vahetust tuleb muidugi viga üles leida ja katsetamisel ohutusabinõud kasutusele võtta. Muidu jäädki vahetama, olgu need siis originaalid või lääne omad. Lääne omadega, eriti kõrgema sagedusega, tekib teinekord võimendi genereerimine ja vajab erinevaid lahendusi selle vältimiseks. Skeemi vasakus ülemises nurgas on kirjas transitüübid. Need 2 viimast on KT3102AM ja KT3107Б.





    http://www.radioman-portal.ru/sprav/pp/transisters/sourse/kt865.pdf



    viimati muutis kasutaja Svago; 08 m 2019, 08:37. Põhjus: täht

    Comment


      #3
      Vs: Estonia UM-010 tänapäevased transid

      Tänan vastuse eest.
      Kui nüüd võtta muud transid, siis kas on adekvaatne võtta nt alltransistors.com leht ja sealt valida samade näitajatega tänapäevasem asendus?

      Comment


        #4
        Vs: Estonia UM-010 tänapäevased transid

        Ma mõõdaks kõigepealt ostetud lõputransside vooluvõimendused ära. Eks ka lääne omad peavad olema paaris, vähemalt mitte üle 30% erinevusega nagu ka tehases paigaldatult. 38V toide on originaalis 8Ω kõlaritele mõeldud võimendil. Mõni on kaitseosa ringi teinud ja kasutab 4Ω kõlaritega. Olenevalt nüüd võimendi väljundvoolust ja transi vooluvõimendusest valiks ma ülejäänud vooluvõimenduse omad, millised on lõpu ees. Lisaks kipub KT864 ja KT865 olema palju suurema vooluvõimendusega kui asenduseks pakutud transid. Seda kõike arvestades ei saa ilmselt kasutada originaali ega selle analoogi kõikide osas.

        MJ15022/15023 vool ja võimsus on suuremad ja sobivad isegi paremini asenduseks 4Ω kõlarite puhul. Kuid tänu madalamale piirsagedusele (4MHz) on kõrgete moonutused suuremad, ilma sisendfiltrita riba märksa kitsam ja näiteks 20kHz nelinurka vaadates on moonutus märgatavalt suurem. KT864/865 hulgas pole haruldased ka 30MHz transid. Seda kinnitati ka vene foorumites.
        4Ω võimendi puhul oleks ehk MJ paari KT818GM ja KT819GM täpsem asendus. Kuid ka viimaste 2T variandi puhul on piirsagedus 12MHz.

        Comment

        Working...
        X