Teade

Collapse
No announcement yet.

Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

    Esmalt postitatud Yxz poolt Vaata postitust
    Kas selles teemas mõistetakse (tollaste) andmelehtede all neid pisikesi pabereid, mis transikarbi sees olid või midagi muud?
    Nendel karbipaberitel olid kirjas vaid kriitilisemad parameetrid ja need üldjuhul ikka kehtisid, pigem on paremad. Ma pidasin silmas igasugu graafikuid. Osa on küll samasugused kaamelikujulised vooluvõimenduse omad, kuid on ka päris hea lineaarsusega. Neid graafikuid vaadates imestasin, et paljud transid pole paari moodigi. Kuid ise üle mõõtes olid siiski - ilmselt ongi valed või siis esimesed ja hiljem tehnoloogia täiustus? Varem polnud seda märganud, kuna mõõtsin põhiliselt 1..3 fikseeritud Ik punktis ja nüüd saan mõõta terves diapasoonis. Samas nägin mõõtes, et näiteks 2T transi karbipaberil oli kirjas Uke max=40V, Rbe=100 oomi puhul leke 1mA. Mõõtsin ja pingel 120V - ma leket ei näinud, isegi 1uA ja isegi mitte siis, kui fööniga kuumutasin transi päris kuumaks. Mõõtsin üle 10tk. ja kõgi puhul sama. Ilmselt olid siis kirjas min parameetrid? Mul on olemas ka 2T kataloog, ka seal on andmed erinevad. On ka brošüüre, kus on parameetrid ja mõõtmised kirjas alates eri prijomkade kohta laiatarbest kuni tuumajaamade ja kosmose omadeni välja.

    Või siis näiteks lõputransi piirsagedused. Andmelehel on kirjas, et üle 3MHz. Osadel on tärniga kirjas ka 12MHz. Mõõtes on veelgi rohkem. Estonia puhul oligi 3MHz lõputransi puhul 1kHz juures moonutud 0,005% ja 20kHz juures 0,03%. Kõrgema piirsageduse tõttu olid paljudel seetõttu ka 20kHz moonutused väiksemad. Piirsagedus ja alalisvoolu vooluvõimendus on ju omavahel seotud ja sellega olen mänginud võimendite ehitamisel alates kooliajast. Lõputransi puhul on ka väga oluline väike K-mahtuvus.




    Analüüsisin oma mõõtetulemusi ja võrdlesin neid 2T kataloogiga, korpustega, markeeringutega aastatest 1984…1986.

    Võib öelda, et 2T837 toodeti kaheks eraldi eesmärgiks ja kummagi puhul valiti need välja 3 pingeklassi järgi: 45V; 60V ja 80V. Kokku siis 6 erinevat, milliste parameetrid on päris head – näiteks küllastuspinge Uke on kõigil alla 0,3V. Mis nendele nõuetele ei vastanud, markeeriti KT837.

    Paistab, et rahvamajandusele oli vaja odavamat, lihtsama tehnoloogia ning kehvemate materjalidega varianti suuremas koguses.
    Nii tuligi mingist teisest tehase 18 erineva markeeringuga transistori. Selline suur erinevate markeeringute hulk viitab kehvale tehnoloogiale. Näiteks on nende kõigi lubatud küllastuspinge 3A voolu juures 0,9…2,5V.
    Sealt ka suured erinevused karakteristikutes ja esimeste omad ei ole avalikud.

    Paarilisusest mõtlesin nende voolude piirides, mis on konkreetsetes võimendites. Väljapool seda siiski mitte.
    viimati muutis kasutaja Svago; 19 m 2019, 09:36. Põhjus: lisa

    Comment


      #17
      Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

      Siis sellest jutust koorub välja, et teema algataja võib (juhul kui suudab leida) suruda suvalised 2T837 ja 2T805 lõppastmesse ja unustada ńende läbipõlemise? Kõlab nagu suurepärane retsept sest lääne transistoridel kipuvad viikude asendid erinevad olema ja see sahkermahker ei hakka seal kunagi hea välja nägema.

      Comment


        #18
        Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

        2T805 ei ole olemas, on vaid KT805. Pole kunagi kohanud ja pole ka 2T kataloogis. Ühes kanalis peavad olema 4 ühesuguse vooluvõimendusega lõputransistori, mitte suvalised. 2T837 kasutasin isetehtud kontaktidega elektronsüüdetes ja pole kordagi näinud, ega kuulnud, et oleks läbi läinud.
        Venelased vehkisid skeemi maha ja asendasid KT835-ga.

        Üldiselt olen püüdnudki kõikjal ainult 2T komponente kasutada ja olen siiani väga rahul.
        Olen mõne U-101 ringi teinud ka lääne omadega, siis pidi tõesti B ja E risti ühendama.

        KT837 ilmus laiatarbesse 714 ja 716 värvi TV toiteplokki +30V stabilisaatorisse Ge variandi asemele.
        KT805 elulugu on veelgi pikem. Algselt toodeti neid metallkorpuses, alles hiljem tulid plastkorpusega variandid. Esimest korda kasutasin neid keskkooli ajal, kui Radio ajakirjas Nr.6 -1972.a. ilmus esimene diffastmega võimendi skeem.
        Talvisel koolivaheajal sai võrreldud lõppvõimendi kolme erinevat lahendust ja otsustasin, et enam ühtegi Ge transiga ja diffastmeta võimendit ei ehita. Esialgu jäi mõtlemiskohaks väljundis 0 täpne paikaajamine ja rikke vastu jäid tookord ± toites olevad kiired sulavkaitsmed. Lk.52 :



        Metall- ja plastkorpusega transi graafikud on täiesti erinevad, ehkki netis väidetakse muud. KT805 toodeti aparaadiehitusele ja laiatarbeks. Head tehnoloogiat näitas esialgu väike tähtede arv, mis plastiajastul siiski suurenes ja üle 20MHz piirsagedus.

        Kõige lihtsam on nii 837 kui 805 õige transi leidmisel mõõta küllastuspinget 3A voolu juures. Laiatarbel on see kuni 5V. Tuleks ikka leida sellised, mis on alla 1V.
        Edaspidise mõõtmise käigus tuleb leida ühesuguse vooluvõimendusega transid.
        Otsida tasub nende KT hulgast, mis on 80V ja tähed on samad kui 2T variantidel. 60V kõlbab ka antud juhul. Soovitatav on ka seda pinget kontrollida.

        Kui vaadata tollast remondistatistikat, siis lõviosa riketest oli tingitud valest kasutamisest – näiteks kasutati kõlarite ühendamisel pistikute asemel paljaid juhtmeid ja tuletikke ja tekkis lühis. Vähem esines ka algvoolu poteka katkestusi või oli kasutatud liiga erineva vooluvõimendustega juppe.
        Nüüd lisanduvad veel seismisest tingitud vead.
        viimati muutis kasutaja Svago; 20 m 2019, 11:47. Põhjus: lisa

        Comment


          #19
          Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

          Trực tiếp bóng đá miễn phí hôm nay, xem bóng đá trực tuyến với video live chuẩn HD, boomp3.com cung cấp link xem bóng đá trực tiếp tốc độ cao, đường truyền.

          Kasutaja Yuri S justkui teaks 2T805 kohta ...
          Kipun pigem Svagot uskuma.

          Comment


            #20
            Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

            Kataloogi rida on selline: 2T718A; 2T803A; 2T808A; 2T808A-2; ... jne.

            Seal foorumis oli juttu, et KT818 ja KT819 vooluvõimenduse graafikud on omavahel võrreldes X-kujulised. Ja ainult Suhov suutis leida ühesuguseid

            Sellsed X-graafikud on enamuse puhul, ka parimate Toshiba eri juhtivusega paaridel.
            KT818 ja KT819 hulgast olen ka mina leidnud ühesuguseid, rääkimata 2T omadest. Väga head on selles suhtes ainsad võimenditele mõeldud transipaarid KT8101 ja KT8102. Ühesuguseid on ka vanemate lääne paaride hulgas. DIN45500 puhul mõõdeti moonutusi alates 50mW ja kõlarid olid tollal hea tundlikkusega – sellisel juhul pididki olema võrdsed. Tänapäeval mõõdetakse moonutusi suurematel võimsustel.

            KT805A võis sündida 2T809A tehnoloogia arendamise algetapis.
            Näiteks TV rea- ja toiteplokis kasutatud KT838A oli 2T839A ning seejärel KT839A väljapraagitud variant.
            viimati muutis kasutaja Svago; 21 m 2019, 10:22. Põhjus: lisa

            Comment


              #21
              Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

              Ma tegin sõbra 2-st radiotehnikast selliseClick image for larger version

Name:	0C1ECFCF-2DD1-452E-8DD2-0C6EA419B773.jpg
Views:	1
Size:	153,5 KB
ID:	871634
              Lõpus lm3886-d.

              Comment


                #22
                Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

                Hmm. Kas eelvõimu ja tämbriploki tegid ka miskit moodi ümber? See pidi olema RT U101 teine kõige halvem osa (esimene on fonokorrektor).

                Comment


                  #23
                  Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

                  Esimene kõige halvem osa on sisendite kommutaator.Kui eelvõim ja tämber on ühe mikroskeemiga,siis asi kõige hullem ei ole.
                  Mis puutub eelnevasse fotosse,siis minu filosoofiast läheb see natuke välja.Liiga vähe on originaali alles.Aga eks see ole maitse asi.
                  Vana helitehnika remont Pärnus

                  Comment


                    #24
                    Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

                    Sõbra sooviks oli natuke rohkem võimendust saada kui algselt. Algul proovisin lõppe korda teha. Need olid maha põlenud, aga pika pusimise peale sain mingi hääle sisse kuid kui hakkas asi paremaks minema siis selgus, et kusagil jälle külmjoode. Ühesõnaga viskas kopa ette, vahetasin lõpu osa ära.
                    Eelvõimu kohapealt, et ega mu sõber kuldkõrv ei ole(ega ma isegi ) ja kõlariteks vene kärjed. Ma arvan, et ajab asja ära.

                    Comment


                      #25
                      Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

                      Pistikud on ajapikku kehvad, tuleks juhtmed kinni joota või veel parem - asemele uued ja suurema ristlõikega. Eelvõimus võib kivid vaheplaadiga uuematega asendada. Samas on mõni K157UD2 päris hea - eelnevalt peaks üle mõõtma. Korrektori omal on väikesed mürad, kuid suur moonutus (ca 0,2%). See vajaks ka vahetust. Väljakatega võtmed saab asendada väikeste releedega.

                      Comment


                        #26
                        Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

                        Tagasi kodumaal ja lõpuks ometi oli aega asjaga tegeleda. Tänu väga abivalmitele kaasfoorumlastele sain vajalikud osad,
                        ja peale väga pikka ajuden#%ssi, sain ka asja toimima. Kuna teen asja sõbrale ja tal juba üks originaal kujus Radiotehnika on, siis otsuatasime proovida 5€/tk lm3886 lõppvõimendeid. Mingisuguseid muid modifikatsioone pole teinud, ainult vanad
                        lõpud minema ja hiina käkid asemele. Üllatavalt head tümpsu teevad selle raha eest. Ainus mida ma ei ole oskanud aretada
                        toimivaks on on see viimane relee (ei tea mis ametlik nimi on) kõlari väljundid käivad sealt läbi ülekuumenemise ja kõrvaklappide pärast. Mis valemiga selle saaks hiina lõppvõimenditega tööle? Hetkel on mul ainult kaitsmed vahel.
                        "No one likes a smartass, but everyone loves being one"

                        Comment


                          #27
                          Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

                          Click image for larger version

Name:	D89BCEE3-6F73-46B2-B4DD-A18816CEC0E3.jpeg
Views:	1
Size:	209,2 KB
ID:	871654
                          Lõppvõimu kõlarijuhtmed (väljundid)vead punastele otstele ja rohelistest juhtmed kõlari pistikute külge.

                          Comment


                            #28
                            Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

                            Tänud ! Nüüd ainult see probleem et see relee ei aktiveeru :/ ajutiselt kasutuses kaitsmed vahel..
                            "No one likes a smartass, but everyone loves being one"

                            Comment


                              #29
                              Vs: Radiotehnika Y 101 lõppvõimendite transistorid

                              Kas relee plaadi peal konded vahetatud? Kui pole siis vaheta ära ja kontrolli pinged antud punktides üle. Vaata skeemi mis ma panin üles.

                              Comment

                              Working...
                              X