Teade

Collapse
No announcement yet.

Võimendi põrandakõlaritele (ja heietamine võimendi ehitamisest)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    Võimendi põrandakõlaritele (ja heietamine võimendi ehitamisest)

    tere ,

    millline võim võimendaks 2 selllist põrandakõlarit ära
    Tooteinfo : Põrandakõlar Radiotehnika Rigonda S FS 5.3 Radiotehnika Rigonda S seeria põrandakõlarid. Mõnusa pehme saundiga kõlarid kodukinosüsteemi. Hea ruumilisus ja detailsus., , Saadavus:Tavaliselt laos, , Steady...

    täpset linki paluks, ja suhteliseltodavat . ( tutikat ) .

    #2
    Vs: Võimendi küsimus .

    Ma ei viitsi sinu eest poode kammima hakata juba sellepärast, et ma ei tea mida see suhteliseltodavalt sinu jaoks tähendab. Aga niipalju oskan nõu anda, et ära neid vatte alati kõige tähtsamaks pea. Pigem osta 40W korraliku firma stereovõim kui 200W noname kontsertvõim. Tavaline igapäevakuulamine, mis pika aja jooksul kõrvu ei väsita, toimub nagunii umbes 0,5-2 vati juures. Kaalult raskemad võimud on reeglina paremad: ei ole koonerdatud. Võimu tootjat valides pole vast eriti vahet keda eelistada, kui jätta välja suvaline noname rämps. Kõige suurem moonutuste tekitaja helisüsteemis on nagunii kõlar.

    Comment


      #3
      Vs: Võimendi küsimus .

      to : DGH - http://soundshop.ee/index.php?id=8&t...oneer%20A-209R see ? .

      Comment


        #4
        Vs: Võimendi küsimus .

        Esmalt postitatud DGH poolt Vaata postitust
        Ma ei viitsi sinu eest poode kammima hakata juba sellepärast, et ma ei tea mida see suhteliseltodavalt sinu jaoks tähendab. Aga niipalju oskan nõu anda, et ära neid vatte alati kõige tähtsamaks pea. Pigem osta 40W korraliku firma stereovõim kui 200W noname kontsertvõim.
        Olen neid korralike firmade odavama otsa vöime (alla 1000€) kuulanud päris palju - vöta üks ja viska teist. Erinevused on kohati päris suured, aga päris hea ei ole neist ükski - ühel on bass lohisev, teisel kesksagedus mudane, kolmas ei möngi körgeid. Samas profivöim, nt. Behringer A500, ART SLA1, isegi Thomanni t.amp S -seeria, teeb köike OK-lt, isegi kui vörrelda 1000€ hifivöimuga. Kodus on Revox A722 löppvöim [ehitatud nagu tank, maks. tarbimine 320 W, kaal 8,9 kg, väljundvöimsus antud 45 W 8 oomil; heli poolest teeb nt. Marantz SR5005 löppudele ära (bass konkreetsem, kesksagedus kriipsuke selgem)] ja "noname" profikas - mitu päeva kuulasin, vördlesin, kratsisin kukalt, tagusin pead vastu seina ja andsin löpuks alla ja tunnistasin endale, et minu körv teeb enne vahet erinevatel kölarikaablitel kui neil kahel vöimendil.

        Tavaline igapäevakuulamine, mis pika aja jooksul kõrvu ei väsita, toimub nagunii umbes 0,5-2 vati juures. Kaalult raskemad võimud on reeglina paremad: ei ole koonerdatud. Võimu tootjat valides pole vast eriti vahet keda eelistada, kui jätta välja suvaline noname rämps. Kõige suurem moonutuste tekitaja helisüsteemis on nagunii kõlar.
        Vöimsama AB-klassi vöimu eelis on see, et peaks nagu suurema vöimsuseni A-klassis jooksma. Pluss dünaamika jaoks jääb reservi.

        Teemaalgatajale: proovi toda pioneeri enne kuskil kuulata. Minul sellesse usku eriti pole, aga radiotehnikale ehk kölbab. Sama raha eest vötaksin isiklikult Behringer A500 ja teeks passiivse eelvöimendi ise juurde (üks pote, üks sisendselektor, paar meetrit montaažijuhet ja mingi karp ümber). Vöi siis kasutatult möne vanakooli asja.
        Algul tuli kõik lambist, siis leiutati transistor ning nüüd oleme otsapidi jälle kiviajas...

        Comment


          #5
          Vs: Võimendi küsimus .

          Tollele Pioneerile teeb ilmselt ka ära LM3886 baasil kivivõim mil korralik toide ja ehitamisel kasutatud paremaid komponente.

          Ilmselt kui on omal korpus ja trafo olemas siis selle raha eest ehitad parema võimu kui poest üldse osta võimalik.
          teine võimalus on Lateral MosFET lõpptranssidel baseeruv võimendi - soovitaks soojalt, viimasematest isiklikest kogemustest ja ka mõningasest tagasisidest (võrdluses nimekate kommertstootjatega).
          Kõik sõltub eelarvest mis võimendi soetamiseks on plaanitud investeerida.
          -superradical-

          Comment


            #6
            Vs: Võimendi küsimus .

            To : Radiotehnika35

            no pms minust mingit ehitajat eiole, sp ma küsingi siin foorumis,et ma olen TOTAALNE võhik sel alal, maisaa aru nedest , mdeagi mida ' Ohm ' otseselt tähendab ,
            ärge näkku lööge :d .
            ____________________________________

            Palun kasuta siin foorumis korralikumat kirjakeelt!

            Mode

            (Radiotehnika35 ehk dekodeerib, mida küsiti )
            viimati muutis kasutaja Scott; 14 m 2011, 06:52.

            Comment


              #7
              Vs: Võimendi põrandakõlaritele

              " no pms minust mingit ehitajat eiole, sp ma küsingi siin foorumis,et ma olen TOTAALNE võhik sel alal, maisaa aru nedest , mdeagi mida ' Ohm ' otseselt tähendab , "

              Njah...ega pekstes vast parem ole tõesti.
              Pikalt heietama ei hakka aga:
              Mina esimese võimendi ehitasin ka lihtsalt huvist, ei teadnud samuti suurt midagi, ok, Abo "Raadiolülitused" ja "Raadioseadmete üksikosad" olin põgusalt läbi sirvinud.
              Esimene projekt oligi Abo raamatust 2*2W ja isegi tööle hakkas
              Sellest sai suurem huvi aluse.

              Pm. ega eriti midagi suurt tarvis ei olegi, et alustada - palju on ju KITi kujul ka saada - ainult kokkujootmise vaev. Siiski keerulisemaid projekte ei pane algaja üldiselt korralikult kokku, ikka surutakse komponendid sinna kuhu nad tunduvad sobivat kuigi tegelikult ei sobi - skeeme lugeda ei osata ja ettekujutust ei ole...
              Veel on võimalus, et keegi kes asja jagab teeb sobiva ja huvipakkuva asja valmis kas sobiva koosluseni või siis täielikult.
              Muidugimõista see ei ole odavam kui poes - seeriaviisil on odavam asju toota kui prototüüpe.
              Samas aga saad ainulaadse seadme millesse üldiselt uputatakse päris kenake aeg ja oma kogemus näitab, et kui hakkaks töötunde hindama siis on saadav tasu naeruväärne, samas meeldivat asja võib teha südametunde järgi.

              Küsingi, et kui palju on plaanis investeerida (maksimaalselt) ja millised oleks nõudmised - takistusel oomides ei ole tähtsust - korralikult tehtud võimendi annab koormusele pea ühepalju võimsust - sõltumata koormuse takistusest (näit. 4 või 8 Oomi puhul).

              LM3886 tundub neile kõlaritele olevat ideaalne - see on korraliku toitega piisavalt võimas, igasugused mürad jne jäävad hoopistükis nendesamade kõlarite kanda - kõrvaga võimendi oma negatiivset osa raske kuulda kui ei ole kuldkõrv.
              Teine mõte mida pakkusin - lateraal MosFET lõpuga.
              Miks seda soovitan?
              Üks parimaid milleni viimasel ajal jõudnud.
              Mürade ja häirete pool jäi hoopistükis eelvõimu taha - lõppu testides ja piinates ei olnud sisendsignaali tugevusel mingisugust tähtsust - häirepinged väljundis olid samal tasemel, eelvõimendiga katsetades oli signaalita olukorras eelvõimendi väljundis erineval signaalitugevusel erinev müra - madalal tugevusel mürad madalad, max. signaalitugevusel oli kahin juba liig.
              Räägin ühest vanakooli tükist mida sai suures ulatuses ümber ehitatud.
              Siin pilte:



              Seega antud juhul sai kogu lõppvõim ja pool toiteosa samuti uus tehtud.
              Mõne sõnaga mis omanikult laekus: "Elavam kui ühe [tuntud tootja] letitoode".
              Paraku, üsna kulukas on säärane projekt, ma isiklikult täpselt ei kalkuleerinud kuid u. 70€ kulub ühe kanali komponentidele+muud igasugu pudinad - radikad jne...
              Võimsust muidu sel elukal potentsiaalselt u. 200W kanalisse. Antud juhul nii tubli ei ole (toide +-45V) kuid toite piisavuse eest hoolitsevad alaldis olevad 2*27000uF silukondekat, samuti on trafo üsna asine.
              Minule tundus parim kasutada seda võimu ilma eelvõimuta - isiklikud kõlarid andsid tunda viletsa kõrgsagedusosa poolest, rullnokklike soovide järgi aga on magus tükk küll .

              Ehk täpsustab inimene ise selle projekti tagamaid...
              -superradical-

              Comment


                #8
                Vs: Võimendi põrandakõlaritele

                Kõik on õige mida te räägite, aga kui keegi juba sellise teema tegi, siis ilmselt ta ei taha ise LM3886 teha ega poes 1000€ maksta.

                Comment


                  #9
                  Vs: Võimendi põrandakõlaritele

                  Täpselt. Just nendele antud kõlaritele osta lihtsalt poest stereo võimendi milline välimuselt meeldib ja kuula muusikat. ongi kõik. Edasise huvi puhul uurib teemalgataja juba omal käel edasi kuna mida ja kuidas. Sellisele küsimusele saaks ka peaaegu mistahes tehnikapoest vastuse.

                  Comment


                    #10
                    Vs: Võimendi põrandakõlaritele

                    Esmalt postitatud DGH poolt Vaata postitust
                    Kõik on õige mida te räägite, aga kui keegi juba sellise teema tegi, siis ilmselt ta ei taha ise LM3886 teha ega poes 1000€ maksta.
                    Kui "ei taha" siis on ka teine võimalus - tuleb ilma olla.
                    Ja isiklikult maksaks mina enne 1000€ ise tehtud võimu eest - muidugi tahan olla täpselt kõigega kursis - kasutatud komponentide jne. mõttes. Üldiselt on nii, et kui tellija seda soovib siis tegija hakkab kõrvale põiklema kuid mitte alati.
                    Kuna projekt mida ise tegin ühele inimesele oli inimese poolt ostetud komponentidest (andsin vaid soovitusi mis oleks parim võimalikest variantidest) siis seda muret ei tekkinud kuid olen kuulnud, et n.ö. käsitöö tehnika eest küsitakse hingehinda ja kasutatakse selles vaatamata lubadustele kõige odavamat kraami mille päritolu ei tea keegi.
                    Korralikult tehes vast tehase toode vs. oskaja poolt käsitööna tehtu hinnaskaala ehk nii 3000 vs. 1000 kandis. Ise tehes see pluss, et välimuse saab mõistuse piires suht täpselt soovija ette anda, tegija vaid peab kalkuleerima kas soovitu mahub hinna piiresse, vastasel juhul asja arutama tellijaga. Tööraha on omaette teema - on kindlasti ka neid (antud teema puhul kaldun sinna suunda) kes tahavad saada imeodavalt tippseadet kuid seda ei ole võimalik saada - isiklikult eriti ei viitsikski kuna see võtab palju aega ja töö kõrvalt suurt ei jõua.
                    Paljalt korralik juhtmemontaaž vajalikes punktides võtab 10+ tundi (juhtmeotsad ühepikkused, korralikult kinnitatud klemmid jne), plaatide kujundamine+valmistamine, komponentide ettevalmistus+kokkujootmine, tööd kestaga, eriti hull on lugu siis kui korpus tuleb 0-st teha.
                    Ma arvan, et tean mida räägin - kogemus on elektroonikatööstuses ning üle 10 aasta selle tegevuse hobina igapäevaelus näinud inimesena.
                    Sõna otseses mõttes sitta ei tee, pole mõtet - asi peab funktsionaalne olema ning ka silmale kena vaadata.
                    E: ei tee reklaami oma tegevusele, lihtsalt räägin seda mida ise olen kogenud igapäevaselt.
                    Mida aga võiks ütelda on see, et LM võimu saab mõistuse piires ja kena välimusega umbes 300€ eest, selle eest seade mille töökindlusele on garantii ja mida mõistlikult kasutades ja hooldades on sellel ka kümnenditepikkune eluiga.

                    Aga jah, lõpetuseks peaks märkima, et sarnaseid teemasid on siit aastate jooksul läbi käinud kümneid, kui mitte sadu. Põhimõte aga on jätkuvalt sama - neid kes asjaga kokku puutunud, lihtsalt ei usuta

                    Täienduseks veel niipalju:
                    Tehnikapoed annavad jah muidugi kõige õigema vastuse ja see sõltub neil müüdavast tehnikast.
                    24l juhul 25st on elu näidanud, et "pädevate" lammaste (müüjate) puhul ajab küsimus: "kas integraal või diskreetelementide baasil lõpp" nad täiesti segadusse ja üldiselt jutt sinnapaika jääbki, pigem viimasel ajal mida aeg edasi muutuvad veel tigedaks a la "mida sa targutad" ja ajavad oma jonni.
                    Anyway, teema on juba käest läinud, las rullnokad tõmblevad edasi, rohkem sellesse liivakasti oma "lolli möla" ei postita.
                    viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 14 m 2011, 17:43.
                    -superradical-

                    Comment


                      #11
                      Vs: Võimendi põrandakõlaritele

                      Esmalt postitatud seduction- poolt Vaata postitust
                      tere ,
                      millline võim võimendaks 2 selllist põrandakõlarit ära . . .
                      ja suhteliseltodavat . ( tutikat ) .
                      Kui tahad head ja odavat asja, pead 2 tk ostma: üks on hea ja teine on odav...
                      Arusaamatu on määratlus "võimendab ära". Palun tõlki!
                      Keegi pole targemaks muutunud sellest, et mind lolliks peab.

                      Comment


                        #12
                        Vs: Võimendi põrandakõlaritele

                        Ma ehitan omale hetkel väikest A klassi võimendit 2X10W max. Eile kerisin toroidile kaks tundi sekundaarmähist. Jahutus, korpus, alaldusdioodid, toitelüüdid on igalt poolt erinevate inimeste käest sebitud suht tasuta, umbes 200 VA toroidtrafo eest maksin 12€. 10 € eest tuleb veel kaks fet-i ja mõned takid-konded. Enda jaoks võib ju sellist lõbu odavalt teha, aga kellegi teise jaoks eiriti ei viitsiks või siis küsiks suht mõnuga töö ja vaeva eest lisaraha. Nii on.

                        Comment


                          #13
                          Vs: Võimendi põrandakõlaritele

                          Esmalt postitatud vasaraonu poolt Vaata postitust
                          Arusaamatu on määratlus "võimendab ära". Palun tõlki!
                          Vabandan kõigepealt teemaalgataja ees solkpostituse pärast.

                          Aga tõlkimisega olen ka ise hädas.Kaks kõige levinumat küsimust mida kuulen on:

                          1.Palju vatte on?

                          2.Kas xxxxxx toidab ära?

                          Esimese tõlkimisega olen siiamaani hakkama saanud, aga teise tõeni alles lähenen.Meenub "Teeme Ära" kampaania ja siit tahaks tuua väikse paralleeli.Olen aru saanud, et "äratoidetud" kõlar on selline mis oma võimsustaluvuselt jääb võimendile alla.Ehk siis äratoidetud kõlar rändab prügimäele?

                          Naastes veel esimese küsimuse juurde... siis tundub (siin teemas olevat linki vaadates), et tänapäeva võimud muutuvadki järjest "vatistemaks".

                          Comment


                            #14
                            Vs: Võimendi põrandakõlaritele

                            Esmalt postitatud DGH poolt Vaata postitust
                            Jahutus, korpus, alaldusdioodid, toitelüüdid on igalt poolt erinevate inimeste käest sebitud suht tasuta, umbes 200 VA toroidtrafo eest maksin 12€. 10 € eest tuleb veel kaks fet-i ja mõned takid-konded. Enda jaoks võib ju sellist lõbu odavalt teha, aga kellegi teise jaoks eiriti ei viitsiks või siis küsiks suht mõnuga töö ja vaeva eest lisaraha. Nii on.
                            "Suht tasuta sebitud" ja "suht mõnuga küsiks..." ei käi nagu teisele tehes omavahel kokku, sellest just ülalpool kirjutasin kuid mis teha - suvalisest sitast võib muidugi midagi kokku käkerdada - vanad kuivanud toitelüüdid on veel eriti kohased võimendi jaoks... arvatagu mida tahes - hoopis nii on!

                            Esmalt postitatud J_K poolt Vaata postitust

                            Naastes veel esimese küsimuse juurde... siis tundub (siin teemas olevat linki vaadates), et tänapäeva võimud muutuvadki järjest "vatistemaks".
                            Kipuvad muutuma jah. Just mõtlesin ka mõned päevad tagasi ise, et varem oli firmadele reputatsioon tähtis - Sony ja teisedki firmad tootsid kuni mingi 90-te keskpaigani head kraami, need mis kätte jäänud ja remontida saanud, need on tõesti ehitatud nagu tankid (väljend eestpoolsest postist), mass on kahekohalistes kilogramminumbrites, ikka kipub olema seal 15 teisel poolel või enamgi.
                            Võimsuseks märgitud aga "tagasihoidlikud" mõnikümmend W, reaalselt kipub olema nii, et mõnikümmend on lõdva kummiga 3kohalise numbrina väljenduv...
                            Küsimus, et mida need firmad nüüd toodavad? Vastus: saasta!
                            Enam ei määra sisu, määrab välimus ja tootja südametunnistus - kui palju ta numbreid julgeb märkida. Varem end korraliku tehnika tegijana tuntuks teinud firma saab siinjuures ilma häbenemata suuremaid numbreid kirjutada, keegi ei löö kahtlema.

                            Vaadake näit. Yamaha vanu B seeria üliharuldasi võime, nende massi ja tehnilisi andmeid... B1, B2 samuti Sony aparaate, Sansui B3000, AU555, X-1111 (omanäoline tükk, lõpud omased vaid sellele konkreetsele mudelile, mujal neid ei näe), hind oli 1980.tel (1988) välja tulles üle 110 000 Jaapani jeeni, nüüd on väärtus u. 400 000 jeeni...
                            Samuti Sansui B-2302 mille mass juba räägib enda eest - ligi 50kg
                            See on tehnika mis igat senti väärt, aastakümned hiljem teevad need veel häält, kestad ei ole kollaseks tõmbunud kuna need on valmistatud metallist, ei ole naljanumbrid plastmassi pakituna ja suurte numbritega pikitud...

                            Link millel märgitud numbrites ei pea kahtlema:
                            -superradical-

                            Comment


                              #15
                              Vs: Võimendi põrandakõlaritele

                              Esmalt postitatud radiotehnika35 poolt Vaata postitust
                              Pikalt heietama ei hakka aga:
                              Seda foorumit pikka aega jälginuna ma ikka imestan, et kuidas sa jälle jaksad ja viitsid.

                              Aga see selleks. Teemaalgatajat ilmselgelt ju ei huvita kui head ja kvaliteetset kraami kunagi ammu toodeti. Isegi kui ta ostaks omale mõne vanakooli võimu, siis seal on kõik lüüdid ju vanemad kui mina, ehk pole eriti lolli ja ullikindel variant või mis?

                              Radiotehnikale veel niipalju, et kui "suht tasuta sebitud" ja "mõnuga küsiks" ei käi sinu arust võhivõõrale tehes eriti kokku, no siis hakka parem kohe teemaalgatajale oma vabast ajast võimendit kokku panema. Vaata kui kaugele jõuad enne kui avastad, et ei tasu eriti ära.

                              Comment

                              Working...
                              X