Teade

Collapse
No announcement yet.

"Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Clear All
new posts

    "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

    Vana äraviskamisele minevat kola sorteerides tärgatas mõte: Mis oleks kui püüaks junk-ile veel hinge sisse puhuda. Aastaid tagasi nimelt sai käidud ka ise seda rada, et kõik kola sai kokku otsitud telerite, makkid, musakeskuste jne. prügiks minevate seadmete plaatidelt. Sahtlisse oli kogunenud rämpsu rvestatavates kilodes ja nüüd kui ajad on muutunud ja kauplused on teada siis vaja ruumi juurde kvaliteetsema kraami jaoks.
    Jäi arvutul hulgal kätte transse, neid päris kõike ei säilitanud juba sel "koriluse" ajal, need mis tundusid paremad ja ei olnud kusagilt lõhki või paistes leidsid omale sahtlis koha.

    Tekkis siis niisugune mõte, et prooviks neist kokku laduda ühe lihtsama võimendi, valikuks osutus väljatransside baasil skeem, õigemini väljatranssidel lõppaste. Kuna kandidaae mida kasutada oli palju siis valisin välja ilusama väljanägemisega ja tuntud tootja eksemplarid. Kuna plaan oli mõtte tekkimisel algusest peale võimalikult n.ö. "rohelise" lähenemisega teha - et ei hakka uusi ressursikulutamisega toodetud komponente kasutama, et teeks niipalju kui võimalik vanast junk-ist. See õnnestus peaaegu 100%liselt, v.a. 2 takistit mida ei leidnud vana kola hulgast aga ei viitsinud ka neid mituttuhandet juppi üle vaadata.

    Kummitama jäi siis täpsemalt skeem millest diy-foorumlased palju arutanud ja seda ringi tuuninud ja igatpidi omaäranägemist mööda muutnud. Tegu siis tuntud tegelase Quasi skeemiga - Nmos 200, tegin skeemi järgi mis mõeldud kasutama lõpptranssidena IRF840. Mulle jäi näppu aga ports IRF640-id.
    Otsustasin nendega proovida kuigi mõned parameetrid erinevad algselt soovitatutest, olgu ka ära märgitud, et toitepinget vähendasin oma skeemis, selleks on hetke +-40V.
    Samuti on asendatud skeemis olevad pooljuhid suures osas sellest erinevatega.
    Näit. on eelastmetes kasutuses samuti juhuslikud (telerist leitud!) 2SC945 npn ja 2SA733 pnp paarid, 2SC945 on kasutusel ka termostabiliseerimises. Algses skeemis siis on kasutusel BC546(npn) ja BC556(pnp) transistorid, näppu ei juhtunud sobivat kogust 2SB649 ja 2SD669 paare seega ei saanud vabaneda skeemis algselt kasutatud MJE340 ja MJE350 paaridest. Eelpoolmärgitud 2SB649 / 2SD669 paar on kiirem kui MJE vastavad ja seega ka paremad kasutamiseks võimendis. Aga nagu algselt piire seades - ei pannud rõhku niivõrd üliheadele komponentidele kui pigem sellele, et loodu oleks võimeline helisignaali võimendama. Sõber küsis loomise käigus, et mis sellest tuleb, et kas lihtsalt "elemendiliigutaja" või on selle abil ka muusikat võimendada võimalik. Loomise käigus oli muidugi ebaselge, et mis temast siis lõpuks välja tuleb, skeem iseenesest on lihtne ja läbiproovitud lahendus. Siiski ei ole antud tegija skeemidel lähemalt enne peatunud, küll on mõned plaadid nende skeemide järgi tehtud väljastpoolt foorumit huvilistele kuid seniteada ei ole ükski projekt tööle hakanud, muidugi ei ole infot kõigi plaatide saatuse kohta. Iseenesest on skeem olnud veavaba kuid juppide kvaliteet ja kokkumonteerimise oskused on teine teema.
    Igaljuhul tuli siis välja täiesti töötav asi, see on üsna sobiv projekt võimsusenäljas olevaile rohelistele - ilmselgelt saab sellest üsna hea üppelava järgmiste suuemate projektidega tegelemiseks! Seega kui siin leidub huvilisi kel näit. vanu juppe leidub (mõni kondekas, mõnikümmed takistit, paar väiksemavõimsuselist transsi ja 2-4 IRF seeria väljatranssi) mis eeldatavasti töötavad siis see projekt on just teile.
    Minu protost hetkel pilti ei ole,küll aga laenasin netist ühe näidise.
    Oma pildid lisan niipea kui leian aega.
    Meenub samuti, et kunagi siin foorumis on olnud sama põhimõttega skeemi arutelu, igaljuhul julgeks omaltpoolt soovitada kuna õigesti tehes tehtu töölehakkamisest ei pääse!
    Click image for larger version

Name:	Nmos200_TO-220.jpg
Views:	1
Size:	15,9 KB
ID:	873904
    -superradical-

    #2
    Vs: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

    Muuta enam ei saanud

    Lisan siis oma pildi maketist, juba 3 päeva see siis toimib ilusasti, sai eile üle 10tunni üht suurt traattakistit (induktiivne ka kurivaim ju!) köetud sellega aga ometi tal hing sees.
    Mõned takistid vaja võimsamate vastu vahetada, kipuvad "päikest võtma" .
    Pingevõimendi transid vajavad suht korralikku radikat, minul plaadike 35*35mm ja 6mm paks - kipub väheks jääma, no parem oleks suurem, plekitükk on kindlasti liiga vähe!
    Pildil olev radikas on mingi türistori jahutuseks mõeldud, puurisin sobivad avad transside kinnituseks ja sellest radikast lõppastmele isegi piisab (metalli on selles palju).
    Heli kohta ka midagi paha ütelda ei saa, +-45V katsetades oli ilma sisendsignaalita kõlaris haudvaikus, algselt ei osanud seda oodatagi. Hetkel lõpus 2*IRF640, algselt on plaadil kohad 4transi jaoks.
    Järjena on tegemisel nüüd katse NTY100N transsidega, need tunduvalt suuremad/võimsamad ja voolutaluvus neil ka palju julmem, toitepinge siis nende puhul esialgu +-40V, lõpus 2tk. Näeb mis saab .

    Aga IRF640 variant on suht soodne isegi poest kõike ostes, moodul ise tuleb ikka sigasoodne


    Mis jama see on, pilti kuidagi üles ei saa. Krt.
    link: http://nagi.ee/photos/radiotehnika35/16741655/
    viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 06 m 2010, 16:33. Põhjus: TEHKE SEE TARKVARA JUBA KORDA!!!
    -superradical-

    Comment


      #3
      Vs: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

      Siin selle plaadi kohta ka kõik vajalik olemas. Meenutab skeemilt Holtonit(see ka MosFET-ide peal).
      Kui soojaks see raikdas selle pikema piina/testi peale läks?
      Emal oli kolm poega, kaks olid normaalsed ja kolmas oli elektroonik.

      Comment


        #4
        Re: Vs: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

        Arendab siis 4ohmi peal 200w? 8ohmi peal siis 100W ? Ja pallju transid poes maksavad?ummbes kokku?

        Comment


          #5
          Vs: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

          Viidatud saidil jah oli see olemas aga millegipärast mul see ei avane. Pealehelt seal ainult mõnd skeemi näen, neid MOS-e ei näe enam ühtegi, lihtsalt valge leht on ees. Hea, et kunagi neid sai välja prinditud ja mõne plaadi saab teha, täna tegin ühe suure ka valmis, eks näis kas mina saan selle tööle, varemalt tellitu baasil tehtu ei olevat tööle hakanud aga ju oli tegijas see probleem - skeem kõigil enamvähem sama.

          Temperatuuri kohta ei oska midagi ütelda, ei mõõtnud veel kuigi mõttes nagu oli, ei viitsinud teist testrit otsida, radikal muidu ideaalne valmispesa anduri jaoks - käe järgi ehk 50 kraadi oli max. Pinna võin ka üle mõõta radikal, ta paksust materjalist, ribide pinda väga hullult ei ole, samas õhukesed ribid oleksid paremad - soojusülekanne parem aga, et see praegune "klots" kuumaks kütta selleks kulub omajagu energiat.
          Kui 500-ne on hea siis sellele ilmselt läheks 3-4 P4 radikat kasutusse.
          Praegune käesolev 2. versioon NTY100N-ga ilmselt leiab koha ühe surnud U-7111 kestas kui end õigustab, toide kipub küll natuke murelikuks tegema aga eks näis.


          Need pisikesed transid on 1-2 eeku/tk. MJE340/MJE350 on Elfas soodsad, mingi 6-7 eeku/tk (4tk vaja). Lõppu piisab väiksemal võimsusel 2tk IRF640 , need on vist mingi 20 eegu kandis tükk, kui hea radikas on siis pole ilmselt 4 transsi mõistliku kasutuse korral tarvis, kui elemendiliigutamiseks läheb siis 4 transsi oleks ilmselt kindlam. Siis mis seal veel on... 2reg. takistit, need saab raudselt vana träni hulgast, 220oomine ja 1kilone, näpuotsaga takisteid, 2 dioodi 1N4148, 5tk 100nF MKT kondet..., 3 elektrolüüti 100uF/50V, mina panin 100V-sed sest neid vedeles kohe käepärast. Sisendis väikeste mõõtudega 1uF/63V MKT, vanadest jääkidest mul, muidu oomist sai kunagi 6.-/tk. 4-8 1oomist (soovitavalt) 2W takistit, MLT on hea aga liiga suur, need muidu...olid vist u. 2eeku/tk. Minul seal rööbiti 2tk 2oomiseid 0,5W aga soojenevad liialt, punn põhjas ilmselt põleksid maha, seega 1W takid ei ole eriti hea valik, parem oleks 2W, traattakisteid ei soovitaks kuna need liiga induktiivsed kuid ilmselt töötab ka nendega.
          Ei tule suur summa kokku...100-150 raha umbes. Sõltub lõpptranssidest suuresti. Võib katsetada mingite hiinakaid TO247 kestas N kanaliga FETe, need soodsad ja 4 transi puhul maha küll surra ei tohiks.
          viimati muutis kasutaja radiotehnika35; 06 m 2010, 21:11.
          -superradical-

          Comment


            #6
            Vs: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

            Lõpetasin täna ühe lihtsa võimendi kokku ladumist, hetkel valmis üks kanal, kohe asun teise kallale.
            Pidid:


            Pildil oleva trafoga sain 85W/4oomil. Põhieesmärk väiksed plaadi mõõdud (ühe kanali trükplaat on praktiliselt tikutopsi suurune) ja lihtsus.
            Selle skeemi järgi siis: http://album.ee/node/23960965/50252657
            Mul lõpus IRFP240/9240

            Edit: nüüd mõlemad kanalid kokku pandud, häälestatud ja testitud (minu variant veidi erineb skemist).
            viimati muutis kasutaja Rom; 16 m 2010, 23:16.

            Comment


              #7
              Vs: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

              Uskumatud numbrid sellistest väikestest tükkidest

              Comment


                #8
                Vs: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

                Esmalt postitatud Rom poolt Vaata postitust
                Lõpetasin täna ühe lihtsa võimendi. Pildil oleva trafoga sain 85W/4oomil. Põhieesmärk väiksed plaadi mõõdud (ühe kanali trükplaat on praktiliselt tikutopsi suurune) ja lihtsus.
                Selle skeemi järgi siis: http://album.ee/node/23960965/50252657
                Mul lõpus IRFP240/9240
                Kuidas helikvaliteet tundub? Tegin NMos500 jaoks uut plaadilahendust, võimalus on kasutada paju SMD juppe, ainult pingevõimendi transse ei hakka taga ajama SMD-sid ja lõppu ka läheksid ikkagi TO220, ainult aretus (plaadi fail) on pooleli praegu 8. transipaari juures, kestana on sümpaatne 1U serverikast , eks näis mis sellest saab
                -superradical-

                Comment


                  #9
                  Vs: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

                  Ei tea kas kui seda skeemi natuke modida ei saaks 8 oomiga nii 300W monos?

                  Comment


                    #10
                    Vs: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

                    Esmalt postitatud henri503 poolt Vaata postitust
                    Ei tea kas kui seda skeemi natuke modida ei saaks 8 oomiga nii 300W monos?
                    Palju sul eelarvet on? Võib ehitada ca. 500W/8R kah, monos või stereos, vahet ei ole aga odav see siiski enam ei tule - transse kulub omajagu. Siis mõttekas IRFP240 kvaasikomplementaaridena või paar, IRFP240 ja IRFP9240 (see on kallim variant aga ka parem), muidugi võiks kasutada ka näit. 6 paari asemel 9 paari IRF640 või IRF640/9640. Mul üks plaat IRFP450-ga. 12 transsi plaadil :P
                    -superradical-

                    Comment


                      #11
                      Re: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

                      kui keegi tahab siis on olemas selliseid trantse lõpuastmesse -10 eeq tk

                      (torus oli vist 25 või 50 ühikut)

                      ps kaust alati 100% täis ,kasuta ekirja

                      Comment


                        #12
                        Vs: Re: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

                        Esmalt postitatud kalleb poolt Vaata postitust
                        kui keegi tahab siis on olemas selliseid trantse lõpuastmesse -10 eeq tk

                        (torus oli vist 25 või 50 ühikut)

                        http://www.datasheetdir.com/IPB100N08S2-07+download
                        Millise korpusega?
                        Need muidu head - Rds on hea.
                        Pinge natuke madal - saab kasutada ühe paariga vabalt aga võimas see ei saaks olema- mina toitega üle +-35V ei läheks (seda siis ilma signaalita) kuid see juba on väga ekstreemne
                        Kui Tartu kandist keegi ostusoovi üles näitaks siis võtaks ka ehk mõned ja katsetaks. Mingi U-101 lõppu nende baasil võim ajada ei oleks üldse paha mõte. Sillates saaks küll suuremat võimsustki ja kui võtta skeemilahendust muuta siis transid jadamisi . sel juhul võiks isegi kasutada juba toidet +-60V, 3 õlga lõppu, 2 transsi õlas... kokku 12tk, saaks selle 300W ligi juba. Lubatud võimsus on neil ka hea, SMD kesta puhul on aga jahutusega rohkem tööd kuid lõpptulemus on parem.
                        -superradical-

                        Comment


                          #13
                          Re: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

                          vist olid D2-PAC,Tartu saaksin 19.10 ka ise ära tuua

                          on veel SPD18P06P
                          ps kaust alati 100% täis ,kasuta ekirja

                          Comment


                            #14
                            Vs: Re: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

                            Hind ikka odavam kui Sama võimsusega PA võimendi..
                            Kui juba 300W siis vaja korraliku radikat ka talle mitme CM3 peaks olema?

                            Comment


                              #15
                              Re: "Recycled AMP" ehk siis midagi päris rohelistele

                              on ka selliseid

                              ps kaust alati 100% täis ,kasuta ekirja

                              Comment

                              Working...
                              X